Sivut

perjantai 27. elokuuta 2010

Ensimmäisen viikon tunnelmia

Ensimmäiset 5½ päivää metabolismikuuristani ovat kuluneet,ja se on ollutkin helpompaa kuin luulin.En tosin vielä tunne mitään laihtumista,mutta Kress sanookin kirjassaan,että ensimmäisellä viikolla sitä ei huomaakaan. Tämähän ei ole mikään pikakuuri vaan matka pysyvään ruokavalion muutokseen.Kress myös suosittelee,että punnitsiminen tapahtuisi vain kerran kuukaudessa.Myös liikunnan merkitystä korostetaan kirjassa:viisi kertaa viikossa vähintään 30 minuuttia,mikä ei  tällä hetkellä ole mitenkään helppoa,helteistä johtuen.Olen kuitenkin yrittänyt kävellä paljon,kuumuutta uhaten!

Yllätyin siitä,ettei minulla ole ollut mitään erityistä kaipuuta hiilaripitoiseen ruokaan,mutta tämä kai johtuu siitä,että olen muutenkin elänyt terveellisesti ja välttänyt pahoja hiilareita.Luulen,että henkilö,joka on tottunut syömään runsaasti sokereita ja ns.huonoja hiilihydraatteja,laihtuukin minua nopeammin tälle ensimmäiselle vaiheelle siirryttyään. Tosin olen kaivannut hedelmiä smoothieissani,mutta hedelmänä olen käyttänyt sallittua sitruunaa ja makeuttanut smoothien stevialla. Quinoaa,tattaria ja linssejä olen myös jonkun verran kaivaillut, mutten liikaa.Pidän ruokapäiväkirjaa,ja kirjoitan JOKAISEN syömäni murun ylös.

Tänään poikkesin aikaisin aamulla Vanhan Juna-aseman luomutorilla,ja mukaan tarttuivat ylläolevassa kuvassa olevat ainekset,joista erityisesti portulakka ja auringonkukanversot ovat herkkuani. Huomasi,että portulakka tuli suoraan luomuviljelijältä;kun laitoin kimpun kotona keittiön pöydälle,huomasin siellä pian pieniä muurahaisia....Lehtikaalissa taas on runsaasti proteiinia,joten sillä saan proteiininälkäni osittain tyydytettyä.
Koska olen toistaiseksi jättänyt pois usein käyttämäni quinoan,linssien,kauran ja tattarin,olen lisännyt tofun määrää,joka siis on sallittu vaihtoehto. Entisen kerran viikossa sijaan olen nyt syönyt tofua kaksi kertaa viikossa.Eilen tein tofusta ja kesäkurpitsasta pihvejä,joihin lisäsin hieman yrittiöljyä,mausteita ja pellavansiemenjauhoa.Pihvit kypsyivät uunissa ja olivat tosi herkullisia.Pitkän tauon jälkeen olen myös käyttänyt luomumunia,pari kertaa viikossa.
Olen myös lisännyt puolikypsien valkoisten juustojen määrää. Täällä on todella ihanat valikoimat tällaisia juustoja,ja ostamani juustot ovat joko lampaan-tai vuohenjuustoja,ja pienten juustoloiden tuotteita.

perjantai 20. elokuuta 2010

Kohti ruokaremonttia ja kurpitsakakkuset

Caprece salaatti cashewjuuston ja ruohosipuli-basilikaöljyn kanssa

En ole vielä aloittanut edellisessä postauksessa mainitsemaani ruokaremonttiani,(jonka aloitan heti viikon vaihtuessa),mutta olen valmistautunut siihen tällä viikolla. Jääkaapissa oli vielä hedelmiä,joita halusin käyttää loppuun smoothieissa,mutta uusia en ole ostanut.Joudun toistaiseksi luopumaan 8 viikoksi joistakin aineksista,kuten hedelmistä,ja tietenkin kaikenlaisista viljoista,mutta onneksi esim.pähkinät ja siemenet ovat tässa vaiheessa sallittuja,kunhan niiden kanssa ei liioittele,rasvapitoisia kun ovat.Eniten vaikeuksia tulee olemaan hedelmien,sekä tuoreiden että kuivattujen suhtee,ja hedelmistä eniten tulen tässä vaiheessa kaipaamaan banaania,jota olenkin käyttänyt paljon. Alkuviikosta aloin kypsyttelemään cashew-juustoa (joka siis sopii hyvin ruokaremonttiini),ja olisko se johtunut kuumasta ilmasta,koska jo 3 päivän jälkeen se oli hyvin kuivunut ja tiivistynyt, ja siihen oli kehittynyt hyvä, hieman vuohenjuustoa muistuttava maku.Jauhettuun cashewmassaan olin lisännyt probiootteja,sitruunamehua ja oluthiivaa,ja juusto oli 3 päivää huoneenlämmössä ja 2 päivää jääkaapissa,jonka jälkeen se oli täysin leikattavaa juustoa,kuten kuvasta  näkyy.Kuori siinä on kuivempaa ,ja sisus pehmeää,mutta tiivistä.

Kuivuri on myös ollut ahkerasti käytössä,sillä myös siemenleivät ja keksit ovat sallittuja tuon 8 viikon jakson aikana. Tähän siemenleipään tuli pellavansiemeniä,auringonkukansiemeniä, kesäkurpitsaa,tuoretta ja auringon kuivaamaa tomaattia,valkosipulia,runsaasti persiljaa sekä korianteria(tuoretta)sekä mausteita.  Tällaisella leivällä,jonka päällä cashewjuustoa,tomaattia sekä ituja ,on hyvä aloittaa aamu. Mung-pavun ja linssien idut ovat 8 viikon aikana kiellettyjä (niissäkin on liikaa hiilareita) mutta siemenidut ja versot ovat sallittuja.


Lempiruokaani ovat erilaiset salaatit,joten varmaan kauhean vaikeaa ei tule olemaan 8 viikon aikana.Salaatteihin voin lisätä tofua ,siemeniä,pähkinöitä,merilevää,ja välillä myös  kalaa ja luomuvuohenjuustoa.




Leivoin alkuviikosta kurpitsakakkusia,joita vein eilen vapaaehtoisryhmäni tapaamiseen. Samalla pääsin eroon jauhoista,joita en kuitenkaan lähiaikoina voi käyttää.
Kurpitsakakkuset tein näistä kurpitsoista,joiden nimen olen taas unohtanut.....

Kurpitsakakkuset (18 kpl)
  • 5 dl kurpitsasosetta
  • 2 rkl psylliumia
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 3½ dl vettä
  • ripaus tuoretta vaniljaa ja suolaa
  • 1 rkl kanelia
  • 3 dl ruokosokeria
  • 6 1/4 täysjyväjauhoja
  • 1 tl leivinjauhoja
Valmista ensin kurpitsat: halkaise ne ja poista siemenet,ja laita ne uuniin noin puoleksi tunniksi,kunnes ovat pehmenneet.Sivele kurpitsoiden pinta öljyllä ennen uuniin menoa.Soseuta kurpitsojen sisus soseeksi.Sekoita kuivat ainekset yhteen psylliumia lukuun ottamatta.Psyllium toimii munan korvikkeena ja lisää samalla kuitua.Se sekoitetaan veden kanssa,jonka annetaan seisoa noin 10 minuuttia.Se ja muut kosteat ainekset lisätään kuivien ainesten joukkoon ja sekoitetaan taikinaksi..Paista kakkusia 180 C  asteessa 45-50 minuuttia.

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Täytetyt paprikat ja muutos ruokavaliossa

Olen tekemässä toistaiseksi jonkinlaisia muutoksia ruokavaliooni,ja ylläolevat täytetyt paprikat (raw)syntyivät sitä ajatellen.Paprikat ja muutkin kasvikset, paitsi porkkana ja punajuuri, ovat myös tämän muutosajan aikana onneksi sallittuja.

Täytetyt paprikat (6 puolikasta)
  • 3 punaista paprikaa
  • 1 kyssäkaali tai puolikas pieni kukkakaali
  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 rkl oluthiivaa
  • nippu persiljaa
  • nippu korianteria
  • kourallinen ruohosipulia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • suolaa,mustapippuria ,paprikaa,yrttimaustetta
Halkaise paprikat keskeltä,ja poista valkoiset osat sekä siemenet.Laitoin jokaisen paprikan 2 osaan,sillä valmistin ne kuivurissa,jossa minulla on yksi ylimääräiin rengas joka asetetaan kuivurin kerroksen päälle,näin siinä voi tehdä myös hieman korkeampia juttuja.Mutta liian korkeita ruokia siinä ei voi tehdä....Olin suunnitellut käyttäväni täytteeseen kukkakaalia,mutta koska kaupan kukkakaali oli tänään tosi surkean näköistä ,käytin tähän jääkaapissa olleen kyssäkaalin,joka toimikin tässä ihan kivasti. Laita täytteen ainekset monitoimikoneeseen,ja käytä konetta,kunnes massa on murumaista. Täytä paprikat täytteellä.
                                         Kastike

  • 1 punainen paprika
  • 1-2 keskikokoista tomaattia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 4-5 aurinkokuivattua tomaattia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • loraus balsamicoa tai omenaviinietikkaa
  • suolaa,pippuria
Valmista kastike:laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha kastikkeeksi.Laita kastiketta paprikoiden alle ja lusikoi sitä myös niiden päällä.Kuivata kunnes paprikat ja täyte ovat pehmentyneet.Kastike kuivuu kokoon,ja saa ihanan täyteläisen,syvän maun kuivurissa. 

Miksi ruokavalion muutos?
3 vuotta sitten jätin pois eläinperäiset tuotteet ja innostuin raakaruoasta.Kävin parilla kurssilla täällä,ja opin paljon netistä  ja alan ihmisten kanssa jutellessa.Muistissa oli myös teini-iässä tapahtunut tutustuminen Ann Wigmoren oppeihin. Täyttä raakuutta kesti 6 kuukautta,ja jo sinä aikana alkoi paino nousemaan jonkun verran. Puolen vuoden jälkeen söin edelleenkin suurimman osan ruuastani raakana,mutta söin joskus myös kalaa ja vuohenjugurttia ja juustoa.Suurin osa ravinnostani on kuitenkin ollut ,ihan tähänkin päivään asti,aika lailla raakavoittoista.Mutta kas kummaa,olen lihonut yli 10 kiloa sinä aikana,mikä ei lainkaan kuulosta loogiselta: minähän syön terveellisesti ja kevyesti;miten ihmeessä paino vaan jatkuvasti nousee vaikka juon vihreitä smoothieita ja salaatteja ja idätettyä quinoaa ja tattaria ja pähkinöitä?Jopa syömättä jättäminen ei ole auttanut,paino vaan nousee....Olen ollut aika epätoivoinen,sillä en ole ymmärtänyt,miten ajoittaisesta melkein paastoamisesta huolimatta vain lihoan.Kesän alussa sain kuulla ystävältäni kuvassa näkyvästä kirjasta "The Metabolism Miracle" Ystäväni on laihtunut tämän avulla jo useita kiloja ja voi paljon paremmin kuin ennen. Kirjan kirjoittajan,ravitsemusterapeutti Diane Kressin mukaan on olemassa kahden tyyppistä metabolismia:55 % ihmisistä kuuluvat Metabolismi A:n luokkaan mutta loput 45 % kuuluvat tuohon B-luokan metabolismiin,jolloin haima ja insuliinin eritys toimivat eri tavalla kuin suurimmalla osalla ihmisiä. Lukiessani kirjaa huomasin monen kohdan koskevat itseäni,ja nyt sitten olen aikeissa aloittaa 3-osaisen ohjelman Kressin oppien mukaan. Ensin 8 viikon ajan pidetään hiilhydraatit minimissä,ja ruokaa pitää myös syödä vähintään 5 tunnin välein(juuri tätä en ole tehnyt,vaan välit ovat joskus olleet jopa yli 10 tuntia...) Toisessa vaiheessa terveellsiä hiilihydraatteja lisätään ruokavalioon,ja niitä on silloin pakko syödä tietyin välein. Näin saadaan elimistö toimimaan paremmin,sillä ainakin omani ei näytä toimivan tarpeeksi hyvin,jos pelkkä salaatin syöminenkin lihottaa. Tämä ei ole myöskään mikään Atkins-dieetti,sillä käytettävien rasvojen tulee olla kevyitä.
Aion edelleenkin jatkaa niin,että suurin osa ruokavaliosta on raakavoittoista,mutta joudun jättämään monet asiat toistaiseksi pois,kuten:
hedelmät,kaikenlaiset viljat,myös idätetyt (quinoassa ja tattarissa esimerkiksi on hurjasti hiilihydraatteja)
Sen sijaan voin edelleenkin syödä   (klikkaa kuva suuremmaksi)pähkinöitä,siemeniä,vihanneksia paitsi herneitä,porkkanaa ja punajuurta,ja proteiinia saan tofusta ja soijatuotteista.Varmaankin laitan tänne myös raporttia siitä,auttaako tämä vaihe mitenkään vai ei.

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Mangolime-tarteletit

Vaikka olin vannonut itselleni pitäväni pienen tauon makeitten juttujen suhteen,teki sellaista niin paljon mieli perjantaina,että tein 3 pientä mangolime-tartelettia.No,ainakin nämä ovat terveellisiä makeita juttuja....Täytteen piti alunperin olla pelkästään mangoista tehty,mutta satuin ostamaan pari todella mautonta mangoa,joten lisäsin limenmehua mukaan.Lime ja mango muutenkin sopivat hyvin yhteen.

Mangolime-tarteletit (3 kpl)
(pohja)
  • 4  1/4 dl kuorittuja manteleita
  • 2 tl hunajaa tai agavea (käytin hunajaa)
  • 2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 4 karvasmantelia+hieman karvasmanteliuutetta
Jauha mantelit monitoimikoneessa,lisää kookosöljy, hunaja tai agave sekä manteliuute( jos ei pidä marsipaanin mausta, voi uutteen jättää pois.Rakastan marsipaanin makua,ja kun 4 karvasmantelin tai oikeastaan aprikoosikiven jälkeen ei ollut tarpeeksi marsipaanin makua,joten lisäsin vielä vähän karvasmanteliuutetta)
Pohjastani ei tullut liian sileää,vaan siinä tuntuivat kivasti mantelipalaset. Sopi pohjaan paremmin näin kuin että se olisi sileää kuin marsipaani.
Täyte:
Täytteeseen minulla ei ole tarkkoja määriä,sillä pakastimessa oli edellisestä tortusta jäänyttä cashew-kooskoskermasekoitusta(noin 1,75 dl)johon lisäsin mangoa, limemehua, agavea ja kookosöljyä. Agavea laitoin muutaman ruokalusikallisen,koska mango oli niin mauton.Samalla pääsin eroon viimeisestä agavepullostani,joita ostin keväällä tarjouksesta muutaman. Olen yrittänyt käyttää muita makeuttajia sen tilalla viime aikoina.

Laitoin muovikelmua tartelettivuokien päälle,johon painoin taikinaa.Vuuat lähtivtä joksikin aikaa pakastimeen jähmettymään,jonka jälkeen täytin ne mangolimetäytteellä. Ripottelin vielä jonkun verran kookoshiutaleita päälle.
Etenkin pohja oli näissä tarteleteissa ihana, koska oli niin marsipaanin makuinen.

perjantai 6. elokuuta 2010

Blogitaustaongelmia

Jouduin vaihtamaan ruokablogini tosi ihanana pitämäni blogitaustan,sillä se välillä ei lainkaan päivittynyt, ja tuntui muutenkin hitaammalta kuin toinen blogini,jossa Bloggerin valmis pohja.Annoin periksi ja laitoin sitten Bloggerin oman pohjan . Tiesittekö muuten,että nyt voi laittaa taustakuvaksi ihan omankin kuvan niiden valmiiden blogipohjien lisäksi.

sunnuntai 1. elokuuta 2010

Kurkku-tofu-merileväsalaatti

Elokuu alkoi läkähdyttävän kuumana:33 astetta,joka yhdessä korkean kosteusprosentin kanssa on oikeastaan 38 astetta.Kosteushan vaikuttaa lämpötilaan nostaen sen vaikutusta;aivan kuten tuuli  saa ilman tuntumaan kylmemmältä.Elokuu ja osa syyskuutakin on täällä kaikista kuuminta aikaa,mutta tiistaina pitäisi tulla pieni helpotus tähän.
Muuta kuin salaatteja ja kylmiä juomia ei tee nyt mieli,ja yksi lempisalaateistani kun on oikein kuumaa on seuraavanlainen:
  • kurkkua
  • punasipulia
  • punaista paprikaa
  • tofua
  • merilevää
Käytin tähän pieniä luomukurkkuja,joiden rakenne on kivan napsakka.Liotin ensin merilevää lämpimässä vedessä,ja valmistin sillävälin salaatin muut ainekset.Paloittelin kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi,mutta ainekset voi tähän salaattiin leikata miten haluaa.Kun olin leikannut salaatin muut ainekset,lisäsin liotetun ja huuhdellun merilevän joukkoon.
Kastikkeeseen tuli seuraavia aineksia: soijakastiketta, riisi-tai omenasiiderietikkaa, seesamiöljyä ,hiukan mustapippuria ja chilihiutaleita.