Sivut

tiistai 28. helmikuuta 2012

Taatelinsiemenkahvi

Luomumarketissa oli tarjouksessa kahvipaketteja,jotka ensisilmäyksellä näyttivät  ihan tavallisilta luomukahvipaketeilta,mutta toisella silmäyksellä huomasin,että kyse ei ollutkaan ihan tavallisesta kahvista vaan taatelinsiemenistä tehdystä kahvista!
En tällä kertaa ostanut Espressodaten kahvia,vaikka olenkin utelias sitä kokeilemaan ,mutta ehkä ensi kerralla. Tuote on ekologinen,samoin kuin sitä valmistava yritys. Yrityksen toisen perustajan muistoissa on marokkolaissyntyinen isoisä,joka paahtoi taatelinsiemenet,jauhoi ne ja valmisti siitä kahvia.Olin sen verran utelias tästä taatelinkivikahvista,että piti kaivaa tietoa hieman tarkemmin.Lähi-Idässä on kuulemma jo vuosisatoja käytetty taatelinsiemeniä kahvinteossa. Taatelisiemenkahvi kuulemma maistuukin hyvältä kahvilta.Taatelinsiemenistä jauhetaan myös jauhoa,josta suurin osa menee eläinten rehua varten,mutta sitä on käytetty myös leivonnassa .Ehkä taatelinkiviä ei kannatakaan heittää pois,sillä ne sisältävät  mm.kuituja,antioksidantteja  ja muutakin.

Jostain syystä tänne ruokablogiini tullessa on jo viikon ajan ilmestynyt varoitus. Kaikki tarkistukset ja skannaukset ovat kuitenkin osoittaneet,että tässä blogissani ei ole mitään häikkää,mutta tuo varoitus tuolla vieläkin herjaa,enkä oikein tiedä,miten sen saa pois,kun googlen help centereistä ei ole mitään apua.Enemmän olen tästä kirjoittanut toisessa blogissani
Edit;huh,ongelma on nyt onneksi poistunut,eli varoitusta ei enään tule:)

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Porkkanahalva (raw)

Tässä eräänä yönä en saanut unta ja näin unta porkkanahalvasta ;D Ja kun tällaista tapahtuu,niin on pakko kokeilla,toimiiko se. Joten muutama päivä myöhemmin sitten tein pienen koe-erän  ja erittäin hyvää tämä olikin. Jonkinlainen raw-muunnos intialaisen porkkanahalvan ja tavallisen halvan väliltä.

Porkkanahalva
  • 1 isohko luomuporkkana
  • 1 dl tahinia (omani oli luomua)
  • ½ dl luomuagavesiirappia
  • ripaus ruususuolaa
  • ripaus vaniljatangosta raaputettua vaniljaa
Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja jauha se mahdollisimman tasaiseksi massaksi yhdessä muiden ainesten kanssa. Tämä oli muuten ihanan makuista  jo ennen kuivuriakin;siinä oli kivan halvainen maku. Massan laitoin kuivuritasolle illalla myöhään ja kuivattelin sitä yön yli ja hieman eilen aamullakin. Massa jäi pehmeäksi,mutta kuitenkin sen verran kiinteäksi,että siitä pystyi leikkaamaan palasia.Tätä voisi kuivatella kauemmin,ehkä 24 tuntia. Mietin myös ,että siihen voisi lisätä hieman mantelijauhoa,jolloin se olisi varmaan vähemmän pehmeä sisältä. Maku oli aivan ihana,ja samoista aineksista voisikin tehdä tosi hyvän  porkkanahalvamoussen lisäämällä Irish Moss-geeliä. P.S. namut jähmettyivät kivasti jääkaapissa:)
Viime torstain puistoretkellä tuli poimittua ihanaa villisinappia! Hyvää salaatissa ja kovin terveellistä:)

maanantai 13. helmikuuta 2012

Miso marinoidut,uunipaahdetut seepramunakoisoviipaleet

Ostin muutaman seepraraitaisen munakoison,ja mietin ,mitä valmistaisin niistä.Seepraraidalliset munakoisot eroavat tavallisista munakoisoista siinä,että niiden hedelmäliha on kiinteämpää ja ne sisältävät vähemmän nesteitä kuin tavalliset tummakuoriset munakoisot. 
Eikös me ollakin kauniita!
Näiden munakoisojen siemenet ovat myös niiden kapeammassa osassa,eivätkä pituussuuntaan,kuten tavallisilla munakoisoilla. Näiden munakoisojen hedelmälihan väri on myös valkoisempi kuin tavallisten munakoisojen hedelmäliha. Mietittyäni tein näistä misomarinoituja,uunipaahdettuja munakoisosiivuja, mutta yhtä hyvin olisin voinut tehdä näitä tavallisia munakoisoja käyttäen. Netti on pullollaan misomarinoitujen munakoisojen ohjeita,ja yleensä niissä on käytetty pitkulaisia aasialaisia munakoisoja.Näihin käytetty marinointikastike oli sitten oma variaatoni monesta eri kastikkeesta.
  
MIsomarinoidut,uunipaahdetut seepramunakoisoviipaleet
  • 1 munakoiso.raidallinen tai tavallinen
  • 2 rkl shiromisoa eli valkoista misoa
  • 3 rkl miriniä
  •  vermuttia tai sakea (käytin tequilaa,sillä minulla ei ollut sakea eikä vermuttia)
  • 1½ rkl luomuruokosokeria
  • 3 rkl tamari-soijakastiketta
  • muutama tippa seesamiöljyä
  • 1 ½ rkl öljyä (käytin riisinkuoriöljyä)

Sekoita mirin,alkoholi,sokeri,öljyt ja soijakastike kattilassa ja lämmitä seosta pienellä tulella.Lisää miso,ja sekoita kunnes se on sulanut täysin nesteen joukkoon.Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi,ja aseta kannelliseen astiaan. Lisää marinointikastike joukkoon,sulje astia ja heiluta astiaa,niin että kastike leviää hyvin viipaleiden päälle.Anna viipaleiden olla kastikkeessa joitakin tunteja,ja laita leivinpaperin päälle,uunipellille.Lusikoi kastiketta viipaleiden päälle. Kypsytä viipaleita n. 200 C asteessa puolisen tuntia,tai kunnes neste on imeytynyt viipaleisiin ja ne ovat saaneet väriä.
Kiiltomalva
Täällä on nyt se aika,jolloin villikasvit ovat parhaimmillaan. Olenkin heikkona etenkin kiiltomalvaan,jota kasvaa vähän joka nurkassa.Tosin lähiseutuni alkaa olla jo niin rakennettu ,että löydän tarpeeksi kaukana liikenteestä kasvavaa malvaa vain yhdestä paikasta,mutta toivon,että se vihreä keidas pysyy sellaisena tulevinakin talvina täällä. Kiiltomalvaa käytän monin tavoin: salaatteihin ,smoothieihin, paistettuna sipulin kanssa tai kuivaan sitä ja jauhan jauheeksi,jota sitten käytän kun malvaa ei enään löydy luonnosta.Kiiltomalvaa voi löytää Suomestakin puutarhojen ulkopuolella,yleensä viljelykarkulaisena.

perjantai 3. helmikuuta 2012

Kuivatut hedelmäsuikaleet ja rullat



Täällä vietetään ensi keskiviikkona TuBishvat-juhlaa eli puiden uutta vuotta.Silloin on tapana istuttaa uusia puita ja kasveja ja syödä kuivattuja hedelmiä. Kaupat ja torit ovatkin juuri nyt täynnä kuivattujen hedelmien kojuja.Mutta,monet kauniin väriset kuivahedelmät ovat kauniin väriset niihin laitettujen lisäaineiden,kuten  sulfiittien johdosta.Sulfiitit eivät ole terveelle ihmiselle vaarallisia,mutta astmaatikot voivat oirehtia niiden vuoksi.Moniin kuivahedelmiin lisätään myös sokeria. Päätin tehdä hieman erilaisia kuivahedelmiä tällä kertaa ja kuivuri onkin hurissut koko viikon! Väreistä tuli hyvin maanläheisiä,mutta minusta ne ovat kauniita.
Kuivattelin hedelmäsoseita ensin levyiksi,jotka sitten käärin rulliksi.Osan rullista leikkasin suikaleiksi,ja vien niitä tutuille lapsille;vähän terveellisempi karkki! Ja hyvän makuista. Makuyhdistelmiä hedelmäsuikaleissa/rullissa on 4 erilaista:

1. Banaani+taateli: käytin näihin rulliin noin kilon kypsiä banaaneja ja 14 medjoul-taatelia. Taatelit liotin ensin vedessä ,ja kaadoin myös liotusveden blenderiin sekoitusvaiheessa.Lopuksi lisäsin ruokalusikallisen psylliumjauhetta.Ratamonsiemenistä jauhettu psyllium turvottaa seosta,lisää kuitua ja mielestäni myös vaikuttaa rullan taipuvuuteen. Olen lisännyt sitä kaikkiin hedelmärulliini.Lisään sitä loppuvaiheessa,annan sen turvota soseessa ja vasta sen jälkeen levittelen sosetta kuivurin levyjen pinnalle. Banaani ja taateli ovat itsessään jo niin makeita,että mitään lisämakeutusta nämä rullat eivät tarvinneet.

2. Mango:Soseutettua mangoa ,steviaa sekä luomuagavea,ja psylliumia.

3. Omena-hunaja-kaneli: Noin kilo luomuomenia (käytin Granny Smithiä),4 ruokalusikallista hunajaa,steviaa ,kanelia pari teelusikallista sekä ruokalusikallinen psylliumia.Nämä olivat suosikkejani.Niissä oli hieman kirpeyttä,johtuen käyttämistäni omenista,mutta pidän kirpeästä.Jos käyttää makeampia omenia,jää tuo kirpeys pois. Mietin,olisiko muutama tippa sitruunamehua tuottanut vaaleampia rullia.....

4.Appelsiini-banaani: Näihin käytin kilon luomuappelsiineja. Kuorin appelsiinit ja poistin mahdolliset valkoiset osat (siemeniä ei ollut).Raastoin myös hieman kuorta joukkoon. Laiton appelsiinit sellaisenaan tehosekoittimeen ja lisäsin hetken mielijohteesta pari ylikypsää banaania,jotka piti jo käyttää pois. Makeutin seosta  agavella ja stevialla.Näistäkin tuli tosi hyviä,mutta olisin voinut hieman lisätä makeutta.Koska banaania oli vain vähän verrattuna appelsiineihin,ei sen maku dominoinut liikaa.Psylliumia tuli taas yksi ruokalusikallinen mukaan.
Mansikoistakin teki mieli tehdä rullia,mutta niiden kilohinta on vielä liian korkea,joten se saa odottaa...