Ensi keskiviikkona täällä vietetään taas puitten uutta vuotta,eli Tu BiShat-juhlaa,joka näkyy täällä lähinnä tarhoissa ja kouluissa,ja kauppojen suurella kuivahedelmätarjonnalla,sillä silloin on tapana syödä kuivia hedelmiä. Tuo juhla on myös ekologinen,sillä silloin istutetaan uusia puita. Tein ystäville kuivurissa muutamia erilaisia hedelmänahkoja(onko tälle parempi nimi suomeksi? Englanniksi näitä kutsutaan "fruit leather" mutta hedelmänahka ei ehkä kuulosta niin hyvältä...) En ajatellut laittaa näiden ohjetta blogiin,mutta kun ohjetta pyydettiin Instagramissa,niin laitan ohjeet tänne,vaikka minulla ei olekaan ihan tarkkoja ohjeita,sillä en laittanut määriä ylös. Näitä liuskoja oli siis kolme eri makua :
- Appelsiini-kookos-chialiuskat: Tähän tuli kermaista kookosmaitoa ihan hetken mielijohteesta,koska se piti käyttää pois.Jauhoin appelsiinin hedelmälihoineen kookosmaidon,vaniljan ja hunajatilkan kanssa.Lisäsin lopussa chiasiemeniä.
- Taateli-banaani-kookosliuskat: Taatelia ja banaania,niin että banaania tuli taateleita enemmän.Lisäsin myös vaniljaa,ja jauhoin tasaiseksi lopun kookosmaidon kanssa.Lisäsin myös hieman psylliumia,joka turvottaa nesteen ja lisää kuitua.
- Mansikka-banaaniliuskat:näihin tuli pakastettuja mansikoita,banaania,vaniljaa,hieman hunajaa sekä psylliumia.
Jauhettu seos levitetään tasaiseksi ja ohuehkoksi kerrokseksi joko kuivurin kiinteälle tasolle tai leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle,ja kuivatellaan kunnes hedelmälevyt ovat kuivia. Käänsin levyt loppuvaiheessa ja kuivattelin toista puolta kuivaksi. Levyt leikkasin liuskoiksi.
Nämä ovat tosi ihania namuja:)
Kävin eilen ystävän tutun puutarhassa ja sain mukaani tämän kaktuslehden,jota kutsutaan nopaliksi. Täällä kasvaa yleisesti viikunakaktusta,josta syödään hedelmät,mutta tämä taisi olla eri opuntialajike.Kaktuslehdessä oli vasta piikkien alut,mikä tarkoittaa että nopal on vielä nuori ja mehevä. Kuorin lehdestä yhden puolen ja yritin fileerausveitsellä leikata pehmeän osan irti;mikä ei ollut mitenkään miellyttävää sillä nuoressa kaktuksenlehdessä on kamalasti limaa. Leikkasin kuitenkin palaset pieneksi ja laitoin salaattiin,mutta sitä limaa tuli mukaan ja heitin osan salaatista pois....Myöhemmin luin että jos tätä keittää niin se maistuu paljon paremmalta eikä tuota limaakaan kai siinä tunnu.....Pitää ehkä mennä läheiseen kaktuspuistoon ja pihistää sieltä yksi nuori kaktuslehti,ja kokeilla uudestaan,keittämällä...
Yhtenä viikon aamuna söin aamiaiseksi aivan mahtavan hyvän jugurttiannoksen tuoreilla hedelmillä ja marjoilla(toisella puolella;D) Tamaran jugurttipaikassa.Tamaralla on Tel Avivin kaunein mehukioski mutta myös muutama jugurttipaikka. Jugurttiannokseen saa valita niin paljon ja monta ekstraa kuin annokseen mahtuu.
Hurja määrä erilaisia juttuja mitä voi valita jugurttinsa päälle,mutta minä otan aina hedelmiä ja marjoja.
Tamaran uusin jugurttipaikka on siisti ja valoisa.
Erilaisten jugurttien lisäksi Tamaran jugurttipaikasta saa myös käsintehtyjä ja lisäaineettomia mehujäitä.Valikoima on huikea:tekisi mieli kokeilla päärynöitä viinissä-mehujäätä tai Campari-greippimehujäätä mutta ei ehkä ihan aamulla......
Näkymä kadulle.