Sivut

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Mintunraikas kesäkurpitsasalaatti sumakilla

Näin jokin aika sitten videon ateriasta  jossa tarjolla oli myös houkuttelevan näköistä kesäkurpitsasalaattia. Se kummitteli mielessä jonkun aikaa kunnes valmistin salaatin,  Tein salaatin kuten  kuvittelin sen olleen videolla, sillä ohjetta ei ollut , mutta tiesin että salaattiin tuli kesäkurpitsaa ohuina siivuina , sumakkivinaigrettia  ja minttua.   Alkuperäisessä salaatissa oli myös pistaasipähkinöitä jotka jätin pois, sillä en erityisemmin pidä pähkinäpaloista ruuassani. Salaatista tuli ihanan raikasta ja hyvää, ja tätä tulen kyllä tekemään toistekin.
============================================================
Mintunraikas kesäkurpitsalaatti sumakilla
  • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa ,mahdollisimman ohuina viipaleina 
  • kourallinen tuoreen mintun lehtiä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl valkoviinietikkaa (muutkin etikat käyvät)
  • 2 tl sumakkia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl hunajaa
  • suolaa,pippuria
============================================================
Kuori  kesäkurpitsat niin että niihin jää pinnalle muutama "viiru", Viipaloi kesäkurpitsasta mahdollisimman ohuita  suikaleita pituussuuntaan (käytin juustohöylää..). Valmista sumakkivinaigrette: blendaa oliivöljy, sitruunamehu, valkosipuli,valkoviinietikka ,sumakki ja hunaja kastikkeeksi.Maista ja lisää mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Kaada vinaigrette kesäkurpitsasuikaleiden päälle, ja sekoittele hyvin.  Salaatin annetaan vetäytyä jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan, jonka jälkeen siihen sekoitetaan kevyesti pilkotut mintun lehdet.  Sumakki kuuluu lempimausteisiini , ja antaa tällekin salaatille tosi hyvän maun.
Ihanan raikasta ja hyvää:)
Viime vuoden puolella postasin intialaisista dosa-letuista, joita olenkin tehnyt aina silloin tällöin, mutta vasta äskettäin söin niitä ravintolassa,  Tel Avivin keskustassa sijaitsevassa  Dosa Barissa.  Ystävä tarjosi lounaan, ja päätimme jakaa kaksi erilaista dosa-annosta joista ensimmäinen oli kuvassa näkyvä sinipunainen dosa. Sen mukana tuli tofupaloja ja vihanneksia punajuurikastikkeessa, punajuurikeittoa, kaalisalaattia ,punajuuritahinia sekä cashew-tsatsikia. Tämä dosa-lätty ei ollut valmiiksi täytetty vaan täytteet olivat pienissä kauniissa astioissa. Sinipunainen dosa oli tosi herkullinen:)
Toinen jakamamme dosa oli ns. vihreä dosa ,joka oli täytetty mm. perunalla,mangoldilla,pinaatilla, kurpitsalla  ja kevätsipulilla . Lautasella oli myös pieni annos linssikeittoa, kaalisalaattia ja vihreää kookoschutneytä. Eteläisen Intian kasvisruoka on kyllä tosi hyvää:)
Nämä pienet kulhot ovat aika kivat!

maanantai 24. huhtikuuta 2017

Eritrealainen kikhernemuhennos

Jos viime postauksessa käytiin ruokamatkalla Filippiineillä , niin tässä postauksessa käydään Afrikan puolella; eritrealaisen shiro-muhennoksen ohjeella. Shiroa syödään myös Etiopiassa, ja Eritrean ja Etiopian keittiöthän muistuttavat paljon toisiaan. Molemmissa maissa syntyneitä on täällä paljon: Etiopiasta tulleita Etiopian juutalaisia , ja sitten lähes 30 000 Eritrean diktatuuria  paennutta eritrealaista,  joista vain muutama on saanut pakolaisstatuksen.
Shiron pohjana käytetään usein shirojauhetta, jota varmaankin löytäisin täälläpäin etiopialaisten/eritrealaisten kaupoista, mutta halusin tehdä tästä muhennoksesta hieman yksinkertaisemman version, eli pohjana on kikhernejauhoa.  Löysin myös shirojauheen ohjeen, mutta se näyttää  aivan liian monimutkaiselta...  Mausteena käytin suuresti rakastamaani etiopialaista berbere-mausteseosta,  jota löytyy helposti Suomessakin.
******************************************************************************
Eritrealainen (etiopialainen) shiro muhennos
  • 2 dl kikhernejauhoa + kiehuvaa vettä
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 1 valkosipulin kynsi
  • pieni pala inkivääriä
  • ripaus sokeria
  • 1 vihreä chili pieneksi kuutioituna
  • 3 isoa tomaattia kuutioituna
  • 3 rkl öljyä (käytin 2 rkl rypsiöljy+1 rkl seesamiöljyä)
  • 2½ rkl berbere-mausteseosta
******************************************************************************
Tee ensin kikhernejauhoseos: sekoita jauhojen joukkoon sen verran kiehuvaa vettä että seos muistuttaa pannukakkutaikinaa. Anne seoksen vetäytyä vähintään 15 minuutin ajan.
Hienonna valkosipuli sekä inkivääri,  ja paista niitä keskilämmöllä öljyssä , minuutin ajan tai kunnes niistä nousee kunnon tuoksut. Lisää sipuli, ja  paista sekoitellen muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen lisätään berbere-mausteseos, kuutioidut tomaatit, noin teelusikallinen sokeria   sekä vihreä chili .  Kun vihannekset ovat pehmenneet, lisää kikherne-vesiseos sekoitellen. Peitin kattilan kannella, ja annoin seoksen kypsyä kannen alla 15 minuuttia, kunnes seos oli muhennosmainen. Shiro on helppotekoinen , kivan makuinen ja hieman erilainen papumuhennos. Muhennos on myös vegaaninen.
Uudelleen lämmitettynä shiro oli vieläkin parempaa.
Ja tässä on jemeniläistä jalkakeittoa . Kuulostaa aika hirveältä mutta nimi tulee siitä että keitossa pitäisi olla myös naudan , vasikan tai lampaan jalkaluita. Kävimme täällä vierailleiden veljeni ja kälyni kanssa lounaalla Tel Avivin jemeniläisessä korttelissa, ja kälyni rakastaa tätä keittoa. Itse en maistanut koska en syö lihaa, mutta käly oikein nautti tästä keitosta. Tämän maukkaan keiton voi tehdä myös kanasta, ja ohje sille  löytyy täällä.
Jemeniläisessä ravintolassa pöytään tuotiin myös kuvan taka-alalla näkyvää vihreänharmaata hilbehiä , eli rohtosarviapilan siemenistä  ja parista muusta aineksesta tehtyä tahnaa. Hilbehiin pitää varmaankin tottua ihan pienestä lähtien, sillä minulle se ei maistunut....Sen vieressä on punaista, hapahkoa valkosipulikastiketta.
Munakoisotahnani tahinilla sen sijaan oli todella hyvää:)

maanantai 17. huhtikuuta 2017

Filippiiniläiset Palitaw-riisikakkuset

Filippiiniläinen ruoka on viime aikoina kiinnostanut, ja olen tehnyt tutkimusmatkoja tuohon keittiöön, mutta paljon on vielä opittavaa;D  Filippiinien alkuperäinen austroneesialainen keittiö on vuosisatojen aikana saanut vaikutteita malesialaisesta, kiinalaisesta, japanilaisesta, espanjalaisesta ja amerikkalaisesta keittiöstä; aikamoinen sekamelska siis , mutta mielenkiintoinen. Joitakin päiviä sitten kävin taas Tel Avivin valtavan ja sokkeloisen pääbussiaseman filippiiniläisellä ruokatorilla, ja näin mm. kuvassa näkyvät makeat Palitaw-riisikakkuset, jotka on tehty tahmeasta riisistä(glutinous rice). Kotona päätin kokeilla niiden valmistamista , ja ylempänä näkyvät omat riisikakkuseni, kun taas  suuremmassa kuvassa näkyvät filippiiniläisen kojun palitaw-kakkuset.  Väriero johtuu siitä että omat  palitaw-kakkuseni päällystin paahdetulla kookoksella ja seesaminsiemenillä, kun taas kojun palitaw-kakkuset oli päällystetty vain kookoksella ja valkoisella kidesokerilla... Palitaw-kakkusiin tulee vain muutama aines: riisiä, vettä, sokeria ,kookosta ja seesaminsiemeniä, ja kakkuset valmistuvat nopeasti ja helposti .Tein ihan pienen satsin,josta tuli 5 kappaletta palitaw-kakkusia. Palitaw on kiva ja hieman erilainen herkku:)
******************************************************************************
Filippiiniläiset Palitaw-riisikakkuset (5 kpl)
  • 1 dl tahmeaa riisijauhoa (etnisistä kaupoista)
  • ½ dl vettä 
  • ½ dl kookoshiutaleita
  • ½ dl seesaminsiemeniä
  • 3 rkl tomusokeria
******************************************************************************
Vesi ja riisijauhot sekoitetaan keskenään, ja niistä muodostetaan pallo.  Jos seos tuntuu liian kuivalta lisätään hieman vettä, ja jos seos taas tuntuu liian kostealta lisätään tahmeaa riisijauhoa. Taikinaa oli kiva käsitellä: se tuntui melkein muovailuvahalta , ja muistuttaa japanilaisten mochi-riisikakkujen taikinaa. Taikinapallo riittää 5 pienempään palloon, jotka painellaan litteiksi. Kattilassa kiehautetaan vettä ja riiskakkuset keitellään vedessä yksi kerrallaan. Palitaw on valmis kun se nousee pinnalle, josta se nostetaan reikäkauhalla lävikköön jäähtymään. Riisikakkujen päälle tuleva seos on hyvä valmistaa jo ennen keittämistä, eli paahdoin pannulla kookoshiutaleita ja seesaminsiemeniä kunnes ne olivat saaneet väriä, ja lisäsin joukkoon tomusokeria. Filippiiniläiset käytttävät näissä valkoista kidesokeria, mutta mielestäni tuo tomusokeri sopii näihin paremmin. 
Näissä oli jännä venyvä rakenne; jos olette joskus syöneet japanilaisia mochikakkuja niin nämä tosiaankin muistuttavat niitä rakenteensa puolesta. Hieman arvelutti ensin se ettei palitaw-taikinaan tullut muuta kuin jauhoa ja vettä, mutta kun kakkuset päällystettiin seesami-kookos-sokeripäällysteellä niin tajusin ettei taikina muuta tarvinnutkaan.
Tel Avivin pääbussiasemalla voi tosiaankin tehdä ruokamatkan Filippiineille ilman matkaa Filippiineille. Rakennuksesta löytyy erittäin hyvin varustettu filippiiniläinen ruokamarketti, monta pienempää filippiiniläistä  ruokakauppaa, sekä useita  filippiiniläistä ruokaa tarjoavaa valmisruokakojua, etenkin viikonloppuisin. Tästä on kiittäminen kymmeniä tuhansia filippiiniläisiä vierastyöläisiä, joista osa on  jäänyt tänne ,ja perustanut perheitä.  Kuvassa näkyvät vihreät siopao-nyytit, sekä tahmealla riisillä täytettyjä banaaninlehtikääryleitä.
Valmista filipppiiniläistä ruokaa voi ostaa kotiin  tai syödä paikan päällä.
Pitäiskö olla rohkea ja maistaa...
Nuudeleita
Filippiiniläinen soppabaari, jossa oli vain lihaisia keittoja....
Valmisruokatorilta voi löytää myös hieman eksoottisempia kasviksia, ja vaikka ne ovat täällä kasvatettuja  ei niitä kuitenkaan näe tavallisilla toreilla.

lauantai 15. huhtikuuta 2017

Pääsiäismunat

Päätin minäkin kokeilla kananmunien värjäystä luonnon väreillä. Ei ihan mennyt niinkuin olin suunnitellut: paprikajauheen ja punajuurijauheen sekoituksesta kananmunista tulikin vihertävän harmaita. Kaunein väri luonnon aineksista tuli sipulinkuorista ja kurkumasta eli nuo oranssin väriset munat. Lopulta sitten turvauduin elintarvikeväreihin vihreiden ja sinisten munien kanssa.
Nättejä ne on silti....

Oikein hyvää pääsiäisen aikaa teille:)

perjantai 14. huhtikuuta 2017

Pienet keltaiset juustokakut

Kristitty pääsiäinen ei näy täällä omalla suunnallani; sen sijaan täällä vietetään Pesahia eli juutalaista pääsiäistä. Vaikka meille tutun pääsiäisen merkkejä ei täällä näykkään (paitsi että suklaamunia voi kyllä löytää jos etsii) niin Jerusalemissa, missä pääsiäistä vietettiin ensimmäistä kertaa, voi todella kokea pääsiäisen tunnelmaa. Kaipaan hieman Suomessa pääsiäiseen liittyvää tunnelmaa, virpojia,kevään ensimmäisiä merkkejä, sen värejä ja herkkuja. Mietin joku aika sitten jotain kivaa pääsiäiseen sopivaa jälkiruokaohjetta  ja mietinnän tuloksena syntyivät nämä pienet suloisen keltaiset juustokakkuset. Näissä  ei ollut taikinapohjaa alla, vaan ovat kokonaan juustomassasta tehtyjä. Käytin kakkusissa rahkan tapaista vähärasvaista  valkoista juustoa (5%) ja halusin hieman enemmän rasvaisuutta kakkusiin jotta niistä ei tulisi liian kuivat. Päädyin lisäämään juustomassaan Bonredin punaista palmuöljyä,josta tuli tämä ihastuttavan keltainen väri. 
******************************************************************************
Pienet keltaiset juustokakut
  • noin 500 gr rahkan tapaista juustoa 
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sitruunan kuoriraastetta
  • 2 rkl Bonredin punaista palmuöljyä
  • 2½ dl tomusokeria
  • ½ dl Maizenaa
  • 2 rkl vehnäjauhoa
******************************************************************************
Lisää juustoon sitruunamehu,kuoriraaste,palmuöljy,tomusokeri ,ja vatkaa seos kuohkeaksi. Sekoita Maizena ja jauhot pienen juustomassamäärän kanssa ja lisää se juustomassaan,sekoitellen. Kaada juustomassa kevyesti öljyttyihin muffini  ym. vuokiin, ja paista kakkusia  175 C -asteisessa uunissa 15-20 minuuttia,kunnes juustokakut ovat jähmettyneet. Tarjoile juustokakkuset kylminä,sen jälkeen kun ne ovat viettäneet joitakin tunteja jääkaapissa. Kakkuset voi tarjoilla marjaisen -tai muunlaisen kastikkeen kanssa.
Herkullisia olivat,myös ystävän mielestä.
Täällä on koko viikon vietetty (arkenakin) Pesah-juhlaa ,jonka viimeinen päivä (pyhäpäivä) osuu ensi maanantaille,samanaikaisesti  pääsiäismaanantain  kanssa. Molemmat pyhät osuvat joskus samaan aikaan keväällä. Pesah-viikolla syödään matsea eli happamatonta leipää (kuvassa). Kaupoissa ja marketeissa ei näy tavallisia leipiä eikä leivonnaisia;sen sijaan gluteenittomia leivonnaisia näkee paljonkin.Tosin Tel Avivissa ei ole mikään ongelma löytää tavallista leipää tänä aikana. Ostin paketillisen matsea,vaikken erityisesti pidä siitä.  Halpismarketti SuperCofixista löytyi täysjyvämatsea luomuna. Kun päällä on voita ja juustoa,on se hyvää. Näistä tulee mieleen vesikeksit.
Halpiskahviketju Cofixin pisteissä kaikki kakut,leivät ja piirakat ovat tällä viikolla olleet gluteenittomia..

lauantai 8. huhtikuuta 2017

Kaksi kertaa villipaistokkaita

 Ei kestä enään kauan kun Suomessakin saadaan taas nauttia luonnon villivihanneksista.Täällä omalla suunnallani sen sijaan ne ovat viimeisen lämpimän ja kuivan  viikon ajan kuivahtaneet niin että niiden aika on todellakin ohi. Hieman ennen villivihannesten kauden loppumista tein niistä 2 erilaista paistokasta ja käytin  molemmissa täällä yleisintä villivihannesta,kiiltomalvaa. Ensimmäiset paistokkaat tein kikherneillä;niin että niissä oli sekä keitettyjä kikherneitä että kikhernejauhoa.
Tässä kiiltomalvan kukka sekä lehti. Wikipedian mukaan kiiltomalvaa löytyy Suomessakin villiintyneenä ,joten jos tällaisia tulee vastaan ne kannattaa poimia,sillä ovat herkullsia sipulin kanssa paistettuna.  Näihin paistokkaisiin voisi käyttää vaikka maitohorsmaa jota voi myös paistaa. Ja jos ei käytä villivihanneksia niin pinaatti tai mangoldi toimivat myös hyvin näissä paistokkaissa.
******************************************************************************
Villivihannespaistokkaat kikherneillä (vegaaniset)
  • 3 dl keitettyjä kikherneitä (mahdollisimman pehmeitä)
  • 3 rkl kikhernejauhoa
  • pari kourallista villivihanneksia (maitohorsmaa ym. tai pinaattia tai mangoldia)
  • 1 iso sipuli tai 2 pienempää sipulia
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sitruunakuoriraastetta
  • 2 rkl silputtua persiljaa
  • suolaa maun mukaan ,mustapippuria,½ tl jeeraa
  • öljyä paistamiseen

2 rkl öljyä lämmitetään pannussa,silputtu silpuli lisätään ja sitä paistetaan kunnes se alkaa saada väriä,jonka jälkeen siihen lisätään silputtua villivihannesta (pinaattia tai mangoldia) . Seosta paistetaan kunnes villivihannes on paistunut kokoon ja sipuli ruskistunut. Seoksen annetaan  hieman jäähtyä jonka jälkeen siihen lisätään haarukalla muussatut (ei liikaa muussattu) kikherneet,valkosipuli,persiljasilppu, kikhernejauho,sitruunamehu,sitruunakuoriraaste sekä mausteet.Sekoitetaan hyvin ja paistokasmassan annetaan levätä jääkaapissa puolisen tuntia,jonka jälkeen siitä muodostetaan litteähköjä paistokkaita öljytyin käsin.  Öljyä lämmitetään pannussa (sitä tulee olla noin sentin korkeudella)  ja paistokkaita paistetaan molemmin puolin kunnes ne ovat kunnolla saaneet väriä.   Paistokkaiden annetaan hieman jäähtyä ennen tarjoilua.Nämä olivat hyviä yrttisen tahinikastikkeen kanssa.
******************************************************************************
Toisiin paistokkaisiin tuli fetajuustoa,mutta alkuvaihe,eli sipulin ja silputun villivihanneksen (tai pinaatin tai mangoldin) ruskistus on samanlainen.
******************************************************************************
Villivihannespaistokkaat fetalla
  • pari suurta kourallista villivihannesta (maitohorsmaa) tai  pinaattia tai mangoldia
  • 1 kananmuna
  • 6 rkl öljyä paistamiseen (2 rkl sipuli -ja villivihannesseokseen,4 rkl paistokkaisiin)
  • 1 suuri sipuli tai 2 pienempää sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • mustapippuria,chilijauhetta(en lisännyt suolaa koska juusto oli suolaista)
  • 50 gr fetajuustoa
  • 2 rkl vehnäjauhoa
******************************************************************************
Silppua villivihannes (tai pinaatti tai mangoldi) pieneksi silpuksi. Hienonna sipuli. Paista sipulia keskilämmöllä kunnes se alkaa saada väriä, ja lisää silputtu villivihannes. Paista kunnes villivihannes ym. on kutistunut ja pehmennyt  ja sipuli täysin ruskistunut. Anna seoksen jäähtyä,minkä jälkeen lisää seokseen kananmuna,murskattu valkosipuli,fetajuusto murennettuna,vehnäjauho sekä mausteet. Sekoita hyvin ja laita seos jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.Muodosta seoksesta öljytyin käsin litteähköjä pyöryköitä. Lämmitä öljy pannulla ja paista paistokkaita keskilämmöllä kunnes molemmat puolet ovat ruskistuneet. Paistokkaat voi myös kypsentää uunissa; niin että paistokkaat asetellaan öljytyn leivinpaperin päälle,ja päälle sivellään lisää öljyä, Paistokkaita kypsytetään 225 C asteessa kunnes ne ovat saaneet väriä,jonka jälkeen paistokkaat käännetään ja annetaan toisenkin puolen ruskistua. Paistokkaiden annetaan jäähtyä jonkun verran ennen tarjoilua. Paistokkaat ovat herkullisia myös kylminä vaikka voileivän päällä . 

sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Limepiirakkavispis

Rakastan sitruksia,ja yksi suosikeistani on limesitruuna. Sitä vaan ei saa täällä kuin joskus kesän loppupuolella:lime tykkää hyvin lämpimästä säästä.  Niinpä päätin kesän loppuvaiheessa  pakastaa niitä  jotta voisin käyttää limesitruunoita sitten kun tekee mieli. Miten limeselviytyi pákkasessa? No,sisus eli mehu ja hedelmäliha olivat aivan kuin tuoreessa limessä mutta sulattelun jälkeen kuori oli tosi pehmeä. Huomasin että jos raastan kuoren limen ollessa vielä jäinen sujuu se helpommin.   Pakastin piti muutenkin tyhjentää sillä halusin täyttää jenkkijääkaappini suhteellisen pienen pakastimen mansikoilla, Limet piti pian käyttää johonkin ja tuli mieleen että sopisivat maustamaan vispipuuron, ja jotta vispiksestä tulisi enemmän limepiirakan tapaista,tuli tähän myös kondensoitua maitoa. 
******************************************************************************
Limepiirakkavispis
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 3/4 purkillista vettä (kondensoidun maidon purkki)
  • 1,5 dl limemehua
  • 3 tl raastettua limekuorta
  • ½ tl  ksantaania
  • 1 dl mannaryynejä
  • (veitsenkärjellinen vihreää elintarvikeväriä;käytin Wiltonin vihreää sävyä "Leaf Green")
Kaada kondensoitu maito sekä vesi kattilaan. Anna maidon saavuttaa kiehumispiste ja lisää mannaryynit. Sekoita koko ajan. Lisää limemehu -ja kuori vasta tässä vaiheessa.Sekoittele vispipuuroa miedolla lämmöllä kunnes se paksunee. Anna vispipuuron jäähtyä,ja vispaa se se sen jälkeen kuohkeaksi. Koristele limepiirakkavispipuuro vaikka paahdetulla kookoksella ja  limekuoriraasteella.

Koska kondensoidun maidon lisäksi tässä vispiksessä oli myös muita nesteitä, ei tästä tullut erityisen makeaa. Jos lime piirakkavispipuurosta haluaa makeamman voi siihen lisätä keittovaiheessa muutaman ruokalusikallisen tomusokeria.Sitrus hajoittaa hieman maitopohjaa,joten lisäsin kiehumisen jälkeen ksantaania vispipuuroon. Tarjoile kylmänä .
******************************************************************************
Limepiirakka toimii näinkin;D
Sitrukset kukkivat täälläpäin juuri nyt,ja samalla niissä voi olla pienten hedelmien alkuja,kuten tässä greippipuussa.Sitruksen kukinnan tuoksu on mielettömän ihana.