Sivut

lauantai 28. heinäkuuta 2018

Helpot jäätelöt kertaa 2

Kuumaa täällä ja siellä.... Ja mikäs sopii paremmin viilentämään kuin kylmä jäätelö.  Tein 2 erilaista ,  nopeasti valmistuvaa ( no jäätymiseen menee aikaa ) jäätelöä,  joista toinen oli vegaaninen ja toinen ei.  Itse valmistusprosessi oli mitä helpoin; etenkin jos käyttää tehosekoitinta tai sauvasekoitinta.

1. Nopea marjajäätelö (vegaani)
  • 2 dl  kookospohjaista  kondensoitua maitoa ( kookosmaito ja sokeri keitetään paksuksi seokseksi) .   Tässä voi käyttää  myös tavallista  kondensoitua maitoa jos  vegaanisuus ei tärkeää.
  • 2 dl marjoja (minulla oli puolet  mustikoita ja puolet mustaherukoita)
  • 3/4 dl kookoskermaa
  • 1 rkl  kookosöljyä
  • 1 rkl likööriä tai muuta alkoholia
Kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi  tehosekoittimella/ sauvasekoittimella. Jäätelö jäädytetään yön yli ,  ja otetaan pakastimesta muutama minuutti ennen tarjoilua. 

2. Nopea kahvisuklaajäätelö
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl pikakahvia
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 rkl kahvilikööriä
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 dl paksua jugurttia (kreikkalainen jugurtti jne.)
Kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi   tehosekoittimessa / sauvasekoittimella.  Jäädytetään yön yli.

Lisäsin jäätelöihin hieman alkoholia,  joka pitää jäätelömassan pehmeämpänä myös pakastimessa.  Lisäsin kookosöljyä myös kahvisuklaajäätelöön,  koska käytin  kerman sijaan jugurttia.  Yleensä ohjeissa joissa käytetään jäätelömassassa  kondensoitua maitoa, lisätään kermaa ,  mutta myös jugurtti pienellä rasvalisäyksellä toimii erinomaisesti.

Lämpimällä säällä  jäätelö suli kuvatessa;D
Lämpimällä säällä maistuu myös itse tehty limonaati:  sitruunaa,  makeutusta ja vettä. Ihanan raikasta:)

lauantai 21. heinäkuuta 2018

Ihanat rapsahtelevat sinapinsiemenet

Joskus innostun kunnolla jostain ruoka-aineesta.  Tällä hetkellä innostuksen kohde on musta sinapinsiemen (jotka oikeasti ovat vähän ruskehtavia).  Sinapinsiemen on kuulemma terveellinenkin, ja sisältää runsaasti kalsiumia sekä magnesiumia.  Suomessa mustia tai ruskeita sinapinsiemeniä saa varmaankin etnisistä kaupoista ja  esim. täältä.
Kaikki alkoi siitä kun kävin eksäni kanssa kulinaristisella kierroksella, ja  tässä juustolafarmissa  maistoin kuvassa näkyvää superihanaa juustoa, joka oli täynnä rapsahtelevia  sinapinsiemeniä.    Ihastuin niihin niin että marssin seuraavana päivänä maustekauppaan ostamaan sinapinsiemeniä. Ensimmäiseksi siemeniä päätyi  tofu-kesäkurpitsapihveihin.

Tofu-kesäkurpitsapihvit sinapinsiemenillä
  • 200 gr kiinteää tofua
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 1½ tl paprikajauhetta, 1 tl yrttimaustetta, ripaus mustapippuria, ½ tl jeeraa
  • suolaa maun mukaan
  • 1 kananmuna
  • 3½ rkl kikhernejauhoa
  • 1½ rkl riisijauhoa
  • 2 rkl kevyesti paahdettuja sinapinsiemeniä
  • öljyä pinnoille
  1. Valmista ensin sinapinsiemenet  :paahda  siemeniä kuivalla pannulla keskilämmöllä,  kunnes siemenet alkavat poksahdella.  Ota pannu pois liedeltä ja peitä pannu kannella, sillä siemenet poksahtelevat korkealle;D
  2. Raasta tofu hienoksi raasteeksi.
  3. Tee sama  kesäkurpitsalle,  ja purista raasteesta liika neste pois.
  4. Sekoita  raasteet ja lisää   mausteet ja . Näissä voi tietysti käyttää omia lempimausteitaan.  
  5. Lisää kananmuna, sekoittele , ja lisää sen jälkeen jauhot.  Lisää lopuksi sinapinsiemenet
  6. Lisää suolaa maun mukaan
  7. Laita uunipellille leivinpaperia , ja levittele  öljyä paperin pinnalle.  Ota kevyesti öljytyillä käsillä noin pingpong-pallon kokoisia paloja tofu-kesäkurpitsataikinasta,  ja muodosta niistä litteitä pihvejä.   Levitä öljyä myös pihvien pinnoille.  
  8. Tofu-kesäkurpitsapihvit saavat kypsyä uunissa (200 C)  noin 30 minuuttia, tai kunnes pinnat ovat saaneet väriä .  Käänsin pihvit 20 minuutin kuluttua niin että toinenkin puoli sai väriä.  Tofu-kesäkurpitsapihvit tarjoillaan hieman jäähtyneinä,  ja nämä ovat hyviä myös kylminä;  vaikka leivän päällä.
Hyviä ovat ,   ja nuo ihanan rapsakat siemenet pihveissä antavat niin kivasti rakennetta näille:)
Sinapinsiemenet maistuivat myös kaalisalaatissa.  Tällä kertaa paahdoin  siemeniä pienessä määrässä öljyä, ja kun siemenet alkoivat poksahdella,  peitin heti kannella, ja otin pois hellalta, etteivät siemenet ja öljy roiskuisi seinille.  Sekoitin sinapinsiemenet  öljyineen kaaliraasteeseen, johon lisäsin myös suolaa,  valkoviinietikkaa ja chilihiutaleita. Tässäkin paahdetut sinapinsiemenet antoivat niin kivasti rapeutta salaatille:)

lauantai 14. heinäkuuta 2018

Kesäinen vesimelonivanukas

"Gelo di anguria " tai "Gelo di melone" on Sisiliasta kotoisin oleva ,  vesimelonista tehty jälkiruokavanukas.   Jälkiruuan sanotaan periytyneen  arabivalloittajilta.   Jälkiruuan päälle tulevat ainekset hieman vaihtelevat: useimmiten  vanukkaan päällä on  pistaasipähkinäpaloja,  raastettua tummaa suklaata , joskus myös kermavaahtoa tai sokeroituja hedelmiä.   Koska tein tämän  kauppojen ollessa kiinni, eikä minulla ollut  pistaasipähkinöitä, paahdoin   mantelilastuja , joihin lisäsin vihreää karamelliväriä ja hieman tomusokeria,
Vesimelonivanukas on  helppotekoinen ja kesäinen jälkiruoka ,   jonka muistin kun katselin  vesimeloneja torilla.   Siihen tulee vain  vesimelonia, sokeria  hieman mausteita ja  Maizenaa, Vesimelonivanukkaissa on kaunis väri, ja niissä tuntuu  vesimelonin maku.

Vesimelonivanukas Sisiliasta
  • 550 gr vesimelonikuutioita + vesimelonista valunut mehu (noin 1 dl)
  • 2 tl sitruunamehua
  • ripaus kanelia
  • tilkka  vaniljauutetta (voi jättää pois)
  • noin 5½  rkl  sokeria (käytin ruokosokeria)
  • noin 5½ rkl Maizenaa
  • vanukkaan päälle pistaasipähkinöitä,  raastttua tummaa suklaata ym.
  1. Jauha vesimelonikuutiot sekä vesimelonista leikkaamisen yhteydessä valunut mehu tehosekoittimessa  tai sauvasekoittimella.  
  2. Siivilöi   seos .   
  3. Sekoita kattilassa  sokeri  ja Maizena keskenään.   Anna kattilan olla päällä keskilämmöllä,  ja vispaa sokeri-Maizana-seoksen joukkoon vesimelonimehua,  hieman kerrallaan,  kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet.   Sekoittele seosta koko ajan kunnes  seos paksunee,  ja muuttuu läpikuultavaksi.  
  4. Kaada seos joko lasimaljoihin  tai muotteihin.  Tällä Maizena-määrällä  vanukkaasta tuli tarpeeksi kiinteää, ja  sain vanukkaat helposti irti silikonivuuasta. 
Anna vanukkaiden jäähtyä , ja   raasta päälle tummaa suklaata  ja ripottele  sekaan pistaasipähkinöitä, tai vaikka mantelia kuten minä tein.  Päälle voi lisätä myös  kermavaahtoa. Vanukkaiden annetaan kiinteytyä  kunnolla jääkaapissa ennen tarjoilua.
Kaunis väri näissä vanukkaissa:)

lauantai 7. heinäkuuta 2018

Samettinen tomaattikastike

Tässä teille aivan ihanan samettinen tomaattikastike, joka on samalla maailman helpoin, sillä tätä kastiketta ei keitetä.  Kastike on  Lontoossa sijaitsevan the Palomar-ravintolan keittokirjasta, ja kastiketta tarjoillaan ravintolassa  kubaneh-leivän kanssa.  Kastike on juuri niin samettinen mitä nimikin ( velvet tomatoes)  sanoo. Kastike sopii loistavasti dippaukseen, leivän päälle, kalan kanssa , perunoiden  ja kasvisten  kanssa, ja moneen muuhun.

Samettinen tomaattikastike
  • 500 gr hieman jo pehmenneitä tomaatteja 
  • ½ vihreä chili ( jos ei halua liian pikanttia voi siemenet jättää pois)
  • 1 tl  jeeraa eli juustokuminaa
  • suolaa maun mukaan
  • 5 rkl hyvää oliiviöljyä
Koska kastikkeessa  on vain muutama aines, on ainesten laadukkuus tärkeää, ja tässä kannattaa käyttää tomaatteja joissa on makua.  Itse käytin  kirsikkatomaatteja, mutta alkuperäisessä ohjeessa käytetään tavallisia tomaatteja.

Leikkaa tomaatit neljään osaan.  Laita tomaatit,  chili ja jeera tehosekoittimeen,  ja jauha kunnes seos on aivan hienoa. Seos pitää jauhaa tosi hienoksi, joten  tehosekoitin on tähän tarkoitukseen paras laite, mutta onnistuu varmaan myös hyvällä sauvasekoittimella. Jatka sekoittamista  tehosekoittimessa,  ja lisää oliiviöljyä vähitellen , jolloin seos emulgoituu ja paksunee.  Lisää suolaa maun mukaan.  Laita kastike tämän jälkeen hienoreikäiseen  siivilään,  ja paina kastike siivilän läpi, niin ettei mitään kuori ym.  aineksia jää kastikkeeseen.  

Kastike säilyy tuoreena jääkaapissa suljetussa astiassa 2 päivää. Kastiketta voi myös lisätä  muihin tomaattikastikkeisiin .
Ihana kastike! Kokeilkaapa vaikka leivän päällä,  juuston alla.  
Olettko koskaan miettineet miten kikherneet kasvavat?`Viime kuussa näin auton ikkunasta  kikhernepellon,  ja oli pakko  pyytää eksääni pysähtymään,  jotta saisin poimia  hieman kikherneitä.
Kikherneiden annetaan kuivua pellolla ennen poimimista. Jokaisessa hernepalossa on joko 1 tai 2 kikhernettä, Tuoreet kikherneet pehmenevät paljon nopeammin keitettäessä kuin kauan seisonneet.