Sivut

torstai 15. joulukuuta 2022

Sitruunamarmelaadi

Tähän aikaan vuodesta innostun aina valmistamaan sitrushilloja, yleensä sekoittamalla eri sitruslajikkeita🍋🍊. Teen yleensä sellaisia sitrushilloja, joiden rakenne on kiinteän hyytelömäistä, vähän kuin marmelaadi. Tällä kertaa käytin pelkästään sitruunoita, ja olen kehittänyt itselleni  ohjeen, jolla saan toivotun lopputuloksen, helposti. Tämän sitruunamarmelaadin ehtii vielä valmistaa ennen joulua, ja kauniissa purkissa sitruunamarmelaadi on herkullinen joululahja 🍋. 

Sitruunamarmelaadi/hillo
  • 6 sitruunaa
  • 3 dl sokeria
Tekotapa vaatii hieman työtä, mutta ei liikaa sellaista. Tein tämän niin että poistin sitruunoista kuoret(myös valkoisen kerroksen) minkä jälkeen sitruunat leikataan palasiksi, ja laitetaan kattilaan: kaikki hedelmäliha, mehu sekä sitruunan siemenet. Siemenet sisältävät pektiiniä, joten ne ovat tässä tärkeitä. Sitruunaseoksen annetaan kiehahtaa, minkä jälkeen se saa poreilla liedellä matalalla lämpötilalla, noin 20 minuutin ajan, tai kunnes hedelmäliha täysin pehmeää. 

Tämän jälkeen seos saa jäähtyä, minkä jälkeen seos kaadetaan siivilään. Hedelmälihasta  puristetaan siivilän avulla kaikki neste sekä hedelmälihasta irronnut sose samaan kattilaan missä sitruunat, mehu ja siemenet keitettiin. Kattilaa ei huuhdella välillä. 

Minulle tuli 6 sitruunasta hieman vajaa 4 desiä sitruunaista sosetta+mehua🍋

Tämän jälkeen lisätään sokeri, ja keitin marmelaadihilloa 12 minuutin ajan, keskikorkealla lämmöllä, aina välillä sekoittaen.Seos alkoi muuttua paksummaksi 12 minuutin jälkeen, joten otin kattilan pois hellalta. 

Marmelaadihillo jähmettyy aika nopeasti, joten hillopurkit kannattaaa sterilisoida ennen hillon keittämistä. Minulle tuli tästä melkein täysinäinen iso purkki, eli määrän pitäisi riittää kahdelle pienemmälle purkille. 
Tästä ei tullut liian makeaa, ja marmelaadihillossa tuntuu hieman sitruunan hapokkuutta. 

maanantai 12. joulukuuta 2022

Omenakanelilikööri

Itse tehty likööri on helppotekoinen ja herkullinen joululahja, tai muunkin ajan lahja. Vaikeinta siinä on odottaminen, sillä kestää ennenkuin likööri on  saavuttanut oikean maun. Tämän liköörin panin alulle jo lokakuussa, ja kun maistoin, maku oli erittäin onnistunut🍎🍎Mutta tästä voi tehdä myös pikaversion, jonka ohje alempana. 

Omenakanelilikööri
  • 1 iso tai 2 pientä omenaa, kuorittuna ja paloiteltuna
  • 2.5 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1-2 kanelitankoa 
  • 4 dl vodkaa 
Laita omenapalaset, sokeri sekä vaniljauute kattilaan, ja keitä seosta vain sen verran että sokeri sulaa, ja omenapalat hieman pehmenneet. 

Anna seoksen jäähtyä, ja kaada kannelliseen purkkiin. Lisää vodka sekä kaneli. Anna seoksen olla vaikka kaapissa kuukauden pari, jonka jälkeen seos siivilöidään, ja neste kaadetaan pulloon. 

Pikaversion tästä saa kun omenapalat, sokeri, vanilja ja kanelitangot keitetään kunnes neste muuttunut siirappimaiseksi. Kanelitangot poistetaan, ja seos jauhetaan soseeksi. Lisätään vodka, ja annetaan juoman vetäytyä viikon ajan, jonka jälkeen seos siivilöidään Ja pullotetaan. 🍎

lauantai 3. joulukuuta 2022

Taateli&kurpitsamuffinit

Nämä taateli&kurpitsamuffinit tein viime kuussa, kun olin kutsuttu amerikkalaiseen  Kiitospäivätapahtumaan, ja tuomisissa piti olla kurpitsaa. Näistä tuli hyviä, ja koska sekä taateleissa että kurpitsassa makeutta, niin nämä olivat vähäsokerisia. Pahoittelen huonoja kuvia:olen jo kesästä ollut ilman tietokonetta, ja kännykällä otetut kuvat välillä onnistuvat, välillä eivät... 

Taateli&kurpitsamuffinit
  • 1 dl tummaa sokeria
  • 1.5 rkl perunajauhoa
  • 2 dl paahdettua myskikurpitsaa
  • 8 vedessä liotettua taatelia
  • 2.5 dl taatelin liotusnestettä 
  • 1.5 tl piparimaustetta +ripaus muskottipähkinää
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 3/4 dl appelsiinimehua
  • 3/4 dl rypsiöljyä
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 kananmunaa 
  • (päälle sulatettua valkosuklaata) 
Käytin näissä valmiiksi paahtamaani myskikurpitsaa, mutta paahdetun kurpitsan voisi kyllä korvata samalla määrällä raastettua kurpitsaa. 

Vaahdotin munat ja sokerin. 

Lisäsin muussatun kurpitsan, taatelit(joista kivi poistettu ja myös mahdollisimman paljon kuorta). Seoksen joukkoon lisäsin vaniljauutteen, öljyn, appelsiinimehun, taatelien liotusnesteen ja mausteet, ja sekoitin kaikki ainekset soseeksi (sauvasekoittimella). 

Kuivat ainekset sekä appelsiinikuoriraaste sekoitellaan, ja lisätään märkään seokseen. 
Kaadoin taikinaa kevyesti öljyttyihin, paperisiin muffinivuokiin. 

Muffinit kypsyttelin  180 asteen lämmössä puolen tunnin ajan, tau kunnes muffiniin laitettu tikku tulee kuivana ulos, ja muffineiden pinta on saanut väriä. 
Uunista otetut muffinit saavat kunnolla jäähtyä, ja olla muutaman tunnin jääkaapissa, ennenkuin ne poistetaan muoteista. Pinta näissä oki vähän rosoinen, ja lisäsin myöhemmin päälle appelsiinilla maustettua valkosuklaata, mutta siitä unohdin ottaa kuvat...