Sivut

tiistai 28. helmikuuta 2023

Appelsiinikarpalokakkuset

Sain monta kiloa sitrushedelmiä ystävän puutarhasta, ja sehän innosti leipomaan jotain missä appelsiinia Leivoin pieniä appelsiinikakkusia, joissa tuntuu kunnolla appelsiinin maku🍊. Lisäsin taikinaan myös kuivattuja karpaloita, joista tuli lisää makua sekä rakennetta kakkusiin.

Appelsiinikakkuset
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1.5 dl appelsiinimehua
  • 1 rkl appelsiinikuoriraastetta
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl kuivattuja karpaloita
  • 1 dl appelsiinihilloa
  • 2 1/4dl vehnäjauhoa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1. 5 rkl perunajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (appelsiinimehua kostutukseen) 
Laitoin aluksi karpalot pehmenemään appelsiinimehuun.

Vispasin kananmunat ja sokerin kuohkeaksi, minkä jälkeen lisäsin appelsiinihillon, oliiviöljyn, appelsiinimehun+karpalot sekä appelsiinikuoriraasteen.

Sekoitin  vehnäjauhot,  kookoshiutaleet, perunajauhon sekä leivinjauheen keskenään, ja sekoitin jauhoseoksen märkien ainesten kanssa.

Käytin makeutuksena sekä maun antajana itse tekemääni appelsiinihilloa, mutta tähän käy mikä tahansa appelsiini/sitrushillo. Hillo antaa mehevyyttä näille kakkusille🍊.

Kakkuset paistuivat uunissa 180 C lämmössä, noin 25 minuutin ajan, tai kunnes kakkusten pinta saa väriä. 
Tein kakkuset 2 kertaan, sillä ensimmäisellä kerralla kävi köpelösti: halusin nostaa pellin, jonka päällä paperisissa muffinimuoteissa olevaa taikinaa. Kakkuset olivat ehtineet siinä vaiheessa olla uunissa sen verran että taikina alkoi juuri nousta, ja halusin nostaa pellin ylemmäksi. Jotenkuten ote lipsahti, ja puolet kakkusista eli taikinaa valui uunin pohjalle. Uuni piti tietenkin sulkea ja siivota, minkä jälkeen työnsin jäljellä olevat kakkuset takaisin uuniin, mutta ne läsähtivät, kuten tässä kuvassa näkyy. 
Tein sitten seuraavana päivänä uuden satsin, koska olin luvannut tuoda kakkusia kotikadulla asuvalle ystävälle. Tällä kertaa en käyttänyt paperisia muffinivuokia, vaan isoa silikonista muffinivuokaani. 

🍊Kakkuset ovat pehmeitä ja meheviä. Niiden pitää kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan muotista, minkä jälkeen ne siirretään ja säilytetään jääkaapissa. Lisäsin appelsiinin makua puristamalla appelsiinimehua vielä kuumien kakkusten päälle, niiden vielä ollessa muotissa🍊. Nämä ovat kuin leivoksia, ja näitä voisi tarjoilla kermavaahdon/jäätelön kanssa. 🍊

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Kylmän päivän keitto

Talvi tuli tänne tällä kertaa myöhään, eli vasta helmikuussa, ja viime päivät ovat olleet aika viileitä, myös sisällä kotona. Silloin tekee mieli lämmittävää keittoa. Tämä keitto on helppotekoinen, lämmittävä sekä täyttävä.

Kylmän päivän keitto
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 1/2 punainen paprika 
  • 1 porkkana
  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 4 dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä
  • 2.5 dl tomaattimurskaa
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl yrttimaustetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl sokeria 
  • 1.5 tl soijakastiketta
  • 1 rkl öljyä
  •  1.4  l vettä
1. Kaikki vihannekset: sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri ja paprika pilkotaan pieniksi palasiksi.

2. Öljyä lämmitetään kattilassa, lisätään sipuli. Sipulia kuullotetaan miedolla lämmöllä kunnes se on pehmennyt. 

3.  Lisätään kaikki muut kasvikset sekä mausteet, yrttimaustetta lukuunottamatta. Kasviksia kypsytetään keskilämmöllä, vajaa 10 minuutin ajan, aina välillä sekoitellen. 

4.  Lisätään kikherneet, tomaattimurska, sokeri sekä soijakastike. Seos saa kypsyä 5 minuutin ajan, minkä jälkeen lisätään vesi sekä yrttimauste. Soppakattila peitetään kannella, ja keitto saa porista minimilämmöllä noin puolen tunnin ajan minkä jälkeen tarkistetaan maku, ja lisätään mausteita/suolaa jos halutaan lisää makua. Tarjoillessa keiton päälle voi puristaa muutama tippa sitruunamehua. 
Hyvää😋
Varsisellerit ovat täällä kylmänä kautena ihanan reheviä, ja käytin keitossa myös sellerin lehtiä, joita voi halutessa korvata persiljasilpulla, mutta parhaiten tähän keittoon sopii se vaaleanvihreä tuontiselleri.