Sivut

torstai 30. maaliskuuta 2023

Valkosuklaiset maapähkinäpikkuleivät

Täällä alkaa ensi viikon puolivälissä pesah eli juutalainen pääsiäinen, joka kestää viikon, ja osuu tänä vuonna taas samanaikaisesti kristityn pääsiäisen kanssa. Pesahin aikana kaikki hiivalla kohotetut tuotteet ovat pannassa, ja gluteenittomia tuotteita on normaalia suurempi määrä, keliaakikkojen iloksi. Silloin syödään happamatonta leipää, matsea, joka on vähän kuin kartonkia 🤣, mutta se ja siitä tehty korppujauho ei kuitenkaan ole gluteenitonta, koska ne on valmistettu vehnästä. Muun muassa maapähkinäiset pikkuleivät ovat pesahin aikaan suosittuja, mutta teollisesti valmistetut maapähkinäpikkuleivät aika kamalia, ja päätin luoda herkullisen maapähkinäpikkuleivän, joka päihittää ne teolliset mennen tullen. 

Kehittämistäni maapähkinäpikkuleivistä tuli hurjan hyviä ja rapeita 🥜🥜

Valkosuklaiset  maapähkinäpikkuleivät
  • 100 gr valkosuklaata
  • 4. 5 rkl maapähkinävoita
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kookoshiutaleita 
  • 1 dl korppujauhoa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 3/4 dl tummaa sokeria(käytin ruokosokeria) 
  • ripaus vaniljauutetta
  • ripaus suolaa(jos maapähkinävoi suolaton) 
  • 1/2 tl leivinsoodaa
Aloita sulattamalla vesihauteessa valkosuklaa, yhdessä maapähkinävoin kanssa. 

Kun valkosuklaa&maapähkinävoiseos sulanut, lisää muut ainekset. Sekoita aineksista tasainen taikina. Laita taikina jääkaappiin, noin puoleksi tunniksi. Käytin makeutettua maapähkinävoita, jossa myös suolaa, joten en lisännyt suolaa taikinaan. Sekä valkosuklaassa että maapähkinävoissa on tarpeeksi rasvaa, joten en lisännyt rasvaa taikinaan. 

Kun seos hieman jähmettynyt, muotoile siitä tanko leivinpaperin avulla, ja laita taikina jääkaappiin jähmettymään.  Tein taikinan valmiiksi edellisenä päivänä, ennen uuniin menoa. 

Ennen leipomista taikinatangon annetaan hieman pehmetä huoneenlämmössä, ennenkuin siitä leikataan veitsellä noin sentin paksuisia paloja.Taikinan ollessa liian kylmää se rikkoutuu helposti. 

Pikkuleivät asetellaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ja pikkuleipien annetaan paistua uunissa 170  C lämmössä, 10-15 minuutin ajan, uunista riippuen. Tein  nämä miniuunissani(toaster oven). Nämä pikkuleivät palavat helposti, joten paistamista kannattaa seurata. 
Pikkuleipien pitää jäähtyä kunnolla, sillä lämpiminä ne hajoavat. Näistä tuli ihanan rapeita ja herkullisia 🥜. 
Myös pikkuleipien saajat pitivät näistä tosi paljon. Näistä pikkuleivistä saa helposti gluteenittomat vaihtamalla korppujauho gluteenittomaan korppujauhoon. 

perjantai 17. maaliskuuta 2023

Anitan anisrinkelit

Minulla on naapuritalossa ihana 89-vuotias Anita, jota käyn auttamassa muutamana iltapäivänä viikottain. Anita, alunperin Argentiinasta, kokkaa ja leipoo edelleenkin lapsilleen, lapsenlapsilleen ja lastenlasten lapsille, korkeasta iästään huolimatta. Kun hän on leiponut vaikka piirakan, soittaa hän jollekin heistä, ja pyytää tulla hakemaan piirakan. Sukurakkaan Anitan 1 lapsi sekä 2 lastenlasta asuvat kotikadulla, ja muutkin aivan lähellä. 

Monta kertaa olen minäkin leiponut Anitan kanssa, ja suosikkini ovat nämä suolaiset, aniksella maustetut, rapeat pikku rinkelit. 

Anitalle nämä herkulliset ja rapeat rinkelit kulkevat nimellä rosquitas,  ja kun googlaa tuon sanan, esiin tulee enimmäkseen munkkirinkeleitä. Koska ruokahistoria on niin kiinnostavaa, googlasin  rosquitas de anis ja silloin näkyy samantapaisia rinkeleitä kuin Anitan tekemät, mutta makeana versiona. Makeat anisrinkelit levisivät Espanjasta  Etelä-Amerikkaan, ja anisrinkelit tulivat alunperin Espanjaan todennäköisesti maurien mukana . Anitan rinkelit ovat suolaisia, ja kun googlaa rosquitas saladas , eli suolaiset rosquitas, esiin tulee samanpaisia suolaisia rinkeleitä mitä teemme Anitan kanssa. Anitan suku on Syyrian juutalaisia, joista osa, kuten Anitan suku, Espanjasta aikoinaan inkvisition aikaan Syyriaan paenneiden juutalaisten, eli sefardi-juutalaisten jälkeläisiä, ja tällaiset suolaiset anisrinkelit kuuluvat sefardijuutalaiseen keittiöön. 

Anitan anisrinkelit 
  • 1 kg vehnäjauhoa 
  • 6 dl huoneenlämpöistä vettä 
  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 3 dl öljyä 
  • 25 gr margariinia* tai voita
  • 1 rkl aniksen siemeniä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 kananmuna voiteluun.
  • seesamisiemeniä
*Anita käyttää margariinia mutta itse käyttäisin voita. Rasva voi olla myös kokonaan öljyn muodossa. Tällä ohjeella tulee 3 pellillistä rinkeleitä. 

Taikinan ainekset yhdistetään kiinteäksi taikinaksi joko mikserillä, yleiskoneella tai käsin. Taikina saa nousta huoneenlämmössä tunnin, tai kunnes taikina on kunnolla noussutta. Taikina tuntuu hieman rasvaiselta, mutta se on se mikä tekee näistä rinkeleistä niin rapeita. Anita lisää taikinaan myös veikselinkirsikkaa, mutta sen voi jättää pois. 
Taikinasta otetaan paloja, jotka muotoillaan rinkeleiksi. Rinkelien tulee olla aika ohuita, ja ne voidaan laittaa myös aivan vierekkäin pellille, sillä uunin jälkeen ne on helppo irroitella toisistaan. 
Kun rinkelit on muotoiltu, Anita voitelee ne vispatulla kananmunalla. Kuvassa näkyy aaniksensiemeniä taikinassa:ne lisätään taikinaan kokonaisina. 
Tämän jälkeen Anita lisää seesaminsiemenet nopeasti rinkeleihin, kämmenen avulla. 
Rinkelit ennen ja jälkeen uunin(ja ennen seesaminsiemeniä....) 

Rinkeleitä paistetaan uunissa 180 C lämmössä , puolen tunnin  ajan, tai kunnes ne ovat kunnolla saaneet väriä. Rinkeleiden annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne irroitellaan toisistaan.Rinkeleitä säilytetään kannellisessa astiassa. 

lauantai 4. maaliskuuta 2023

Kauraiset mansikkavanukkaat

Teen usein kauravanukasta, johon tulee jonkinlaista hedelmää tai marjoja. Tällä kertaa mansikoilla. 🍓🍓

Kaurainen mansikkavanukas
  • 1.5 dl kaurahiutaleita
  • 6 dl vettä
  • käytin 2 tl steviaa ja 3 rkl kookossokeria, makeutus voi olla mitä vain
  • 2 dl mansikoita, tuoreita tai pakastettuja
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1.5 rkl tapiokatärkkelystä
  • muutama mansikka vanukkaan pinnalle
  1. Aloitan aina liottamalla kaurahiutaleet huoneenlämpöisessä vedessä. Lämpimällä vedellä hiutaleet pehmenevät nopeammin. 
  2. Kun hiutaleet ovat pehmenneet, surautan nesteen ja hiutaleet tasaiseksi seokseksi(sauvasekoittimella), minkä jälkeen seos kaadetaan lävikköön, ja seoksesta puristetaan neste pois. 
  3.  Kauraneste/maito kaadetaan kattilaan, johon lisätään makeutus ja vaniljauute. 
  4. Tapiojajauhe sekoitetaan pieneen vesitilkkaan, ja seos lisätään kauranesteeseen, hyvin sekoittaen. 
  5. Mansikat jauhetaan soseeksi, ja lisätään muiden ainesten joukkoon. 
  6. Mansikkaista vanukasta keitetään ensin korkealla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa saavuttaa kiehumispisteen, minkä jälkeen lämpö alennetaan minimiin. Tässä vaiheessa  seos paksunee, ja sitä sekoitellaan kunnolla muutaman ninuutin ajan, kunnes seos on kunnolla paksua. 
  7. Mansikkainen kauravanukas kaadetaan tarjoiluastiaan/astioihin, ja astia/astiat siirretään jääkaappiin jäähtymisen jälkeen
  8. Kylmän vanukkaan pinnalle lisätään pieniksi palasiksi leikeltyjä mansikoita🍓
Tarjoillaan kylmänä. Oma vanukkaani oli vain miedosti makea🍓