Sivut

tiistai 23. marraskuuta 2010

Ruokalahjat osa-2 levitteet

Pari postausta sitten tekemieni maustettujen vinaigrettien lisäksi tein myös joukon levitteitä,joita voi myös käyttää ruuanlaittoon,maustamaan ruokaa. Ensimmäisenä tein valkosipulisen appelsiiniconfit-soseen,jonka idean sain myös erään täkäläisen yrityksen tuotteista;kumkvatit tosin vaihtuivat appelsiineihin.Valkosipulinen appelsiiniconfit antaa kivasti makua vaikka pataruokiin,tai mihin tahansa,mihin tarvitaan sitruksista vivahdetta. Voisin kuvitella käyttäväni tätä myös vokkiruokiin,ja tämä sopisi hyvin kanaruokiin.Edit. Tein tofua thaimaalaisessa currykastikkeessa ja lisäsin appelsiiniconfitia ruokalusikallisen mukaan.Kastikkeesta tuli ihanan makuista!

Valkosipulinen appelsiiniconfit
  • 3 luomuappelsiinia
  • 10 reilun kokoista valkosipulinkynttä
  • 4 rkl ruokosokeria
  • 4 rkl valkoviinietikkaa
Leikkaa appelsiinit kuorineen pieniksi palasiksi,ja poista mahdolliset siemenet.Koska tähän käytetään koko appelsiini,kannattaa käyttää luomuappelsiineja. Laita appelsiinipalat kattilaan yhdessä sokerin ja valkosipulikynsien kanssa.Keitä hiljaisella tulella,kunnes seos sakenee ja hieman karamellisoituu. Appelsiinikuorten ja valkosipuleiden tulee olla pehmeitä tässä vaiheessa. Anna seoksen jäähtyä,lisää valkoviinietikka joukkoon ja soseuta monitoimikoneessa,ei kuitenkaan liian hienoksi soseeksi. Säilyy varmaankin aika hyvin jääkaapissa kun tässä on etikkaakin.
Seuraavaksi tein oliivi-kevätsipulitapenaden. Tästä tapenadesta tuli tosi hyvää,ja söin sitä raakakrakkerin päällä. Tätä tulen kyllä tekemään uudelleenkin,sillä se hävisi parissa päivässä,niin hyvää se oli...

Oliivi-kevätsipulitapenade
  • 4 dl vihreitä ,siemenettömiä oliiveja
  • 3 kevätsipulin vartta,myös vihreät osat
  • 1 rkl  sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • mustapippuria
Jauha kaikki ainekset tasaiseksi,muttei liian sileäksi massaksi.
Viimeiseksi tein tomaattisen viikunalevitteen,jota myös söin raakakräkkerin päällä,cashewjuuston kanssa.  Tämä sopii hyvin kanaruokiin,voileiville ja vaikka pastan kanssa.

Tomaattinen viikunalevite sitruksisella vivahteella
  • 2 kuivattua viikunaa
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • 2 palaa säilöttyä sitruunaa *
  • ruususuolaa
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamietikkaa
*Käytin tässä säilöttyä sitruunaa (kuvassa) jota ostin valmiina,mutta sitä voi myös valmistaa itse,ohje täällä (englanniksi) tai täällä suomeksi(helpompi ohje)
Leikkaa viikunat pieniksi palasiksi,ja marinoi niitä jonkun aikaa öljyssä ja balsamietikassa.Laita kaikki ainekset ,myös marinoidut viikunat,monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi soseeksi. 
Joku aika sitten huomasin bussin ikkunasta,että lähelle Tel Avivin  pääbussiasemaa oli avattu intialainen elintarvikeliike Maharaja. Täällä on ihan kivasti liikkeitä,jotka myyvät aasialaiseen ruokaan tarvittavia aineksia, mutta ihan pelkästään intialaiseen ruokaan keskittynyttä kauppaa en ole aiemmin nähnyt. Tämä kauppa oli aika pieni,mutta kivasti sieltä löytyi kaikenlaista.Tarkoitus on myös myydä valmista intialaista ruokaa,kunhan lupa-asiat saadaan kuntoon.
Myös erilaisia intialaisia namuja oli myynnissä.Namujen ainesten joukosta bongasin ainakin kikhernejauhon,cashewpähkinän ja voin. Sain maistaa yhtä namua,tuollaista valkoista.Aivan liian makeaa makuuni,ja myös voin maku tuntui selvästi. Mutta kivan näköisiä ainakin ovat nämä namut.

lauantai 20. marraskuuta 2010

Piparit(raw)

Tein eilen satsin raakapipareita. Mietin,millaisista aineksista voisi tehdä helposti kaulittavan taikinan,ja jonkinlaisen mietinnän jälkeen syntyi sitten sopiva taikina.Omistan suuren piparimuottikokoelman,ja jo pitkään oli tehnyt mieli käyttää niitä....etenkin noita ihania muumipiparimuotteja:-)

Piparit (raw)
Taikinastakin tuli ihan tavanomaisen piparitaikinan näköistä!
Mitäs me muumit....
  • 2 dl idätetyistä ja kuivatuista tattarinjyvistä jauhettua jauhoa
  • 2 dl mantelijauhoa
  • ½ dl pellavansiemenjauhoa
  • 7 isoa medjoul-taatelia
  • ripaus ruususuolaa
  • reilu rkl piparimaustetta 
  • 2 1/4 dl vettä
Poista siemenet taateleista ja liota niitä vedessä joitakin tunteja,kunnes  ovat pehmenneet.Jauha taateleista  tasainen siirappi liotusnesteen kanssa. Sekoita kuivat ainekset yhteen,ja lisää taatelisiirappi joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi,ja laita taikina pariksi tunniksi jääkaappiin ennen kaulimista.Taikina oli hieman tarttuvaa,joten lisäsin pohjaan ja päälle aina välillä mantelijauhoa.Taikinaa ei kannata kaulia liian ohueksi,tai muuten piparit hajoavat. Tästä satsista tuli sen verran pipareita,että kuivurin 2 pyöreää kerrosta täyttyivät.Kuivatin niitä ensin kunnes yläpinta oli kuivahtanut,jonka jälkeen käänsin piparit ja kuivattelin myös toista puolta. Ihana mausteinen tuoksu levisi keittiön ympärille  näitä kuivattaessa.Nämä piparit eivät olleet kovin makeita,mikä sopi minulle ,mutta jos niistä haluaa makeammat,voi niihin lisätä vaikka agavea,mutta silloin on mantelijauhon määrääkin lisättävä.

torstai 18. marraskuuta 2010

Ruokalahjat osa 1-maustetut vinaigretit

Näin joulun lähestyessä (täällä ei vietetä joulua,sen sijaan vietetään joulukuun alussa Hanukaa,eli valon juhlaa) on kiva tehdä erilaisia ruokalahjoja.Monet arvostavat kotitekoisia ruokalahjoja,etenkin kiireiset ihmiset,joilla ei ole aikaa ruoanlaittoon. Ruokalahjan antaminen kertoo myös siitä,että sen antaja on panostanut lahjaan. Yksi kiva lahjaidea on valmistaa erilaisia maustettuja vinaigretteja,ja pullottaa ne kauniisin pulloihin,koristellen niitä kaunein etiketein ja vaikka rusetilla. Tein eilen muutaman maustetun vinaigretin;tosin kauniit pullot puuttuivat tällä kertaa;pitääkin käydä sellaisia etsimässä.Idean näihin sain erään täkäläisen yrityksen tuotteista;olen kuitenkin muuttanut ja lisännyt niitä reilusti.
Suklaakahvivinaigrette
Suklaakahvivinaigretin tein näin:
  • 3 dl balsamietikkaa
  • 1 rkl  kaakaopavun palasia (cocoa nibs)
  • 1 tl instant kahvia (käytin Nestlen Red Cupia)
  • 1½ tl ruokosokeria
  • ½ tl ruususuolaa
  • 1 tl sitruunan kuoriraastetta
  • 3 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
Aloitin valmistuksen jo edellisenä iltana:laitoin kaakaopavun palaset huhmareeseen,jotta saisin niistä enemmän makua irti.Laitoin hakatut kaakaopavun palaset,kahvin,suolan sekä sokerin balsamietikan joukkoon ja annoin sen marinoitua yön yli. Seuraavana päivänä lisäsin joukkoon sitruunakuoriraasteen ja keitin seosta hiljaisella tulella noin 10 minuuttia,kunnes seos oli hieman kuivunut kokoon.Tuosta 3 desistä pitäisi keittämisen jälkeen olla jäljellä noin 2 dl nestettä. Kaadoin seoksen siivilän läpi,ja annoin sen jäähtyä.Lopuksi lisäsin joukkoon oliiviöljyn,sekoittaen hyvin.Tuohon nesteeseen voi ennen keittämistä lisätä ½ dl vettä,jos haluaa vinaigretista hieman laimeamman ja vähemmän siirappimaisen.Suklaakahviyhdistelmä saattaa kuulostaa oudolta,mutta tämä vinaigrette on ihana ,ja sopii esimerkiksi sienten kanssa.Portobellosienet rakastavat tällaista kastiketta.Sopii myös liharuokiin ja salaatteihin.
Jouluiseen vinaigrettiin sain idean tehdessäni viikunavinaigrettia.Tästä vinaigretista tuli tosi kivan makuista,ja se sopii vihreisiin salaatteihin,ja moneen muuhun.Tomaatit maistuivat tosi hyvältä tämän kanssa!

Jouluinen maustettu vinaigrette
  • 4 dl balsamietikkaa
  • ½ dl kuivattuja karpaloita (käytin sokeroimattomia)
  • 1½ tl piparimaustetta
  • ripaus mustapippuria
  • 1tl ruususuolaa
  • 1½ tl ruokosokeria
  • ½ tl sitruunankuoriraastetta
  • 3 dl hyvää oliiviöljyä
Edellisenä iltana laitoin balsamietikan joukkoon karpalot ja mausteet.Annoin marinoitua yön yli.Seuraavana päivänä lisäsin joukkoon suolaa,ruokosokeria sekä mustapippuria,ja keitin seosta pienellä tulella noin 10 minuuttia,jonka jälkeen laitoin seoksen ensin tehosekoittimeen,jonka jälkeen siivilöin seoksen hyvin,painellen siivilässä olevaa seosta kunnolla,jotta kaikki maut tulisivat mukaan. Kun siivilöity seos oli jäähtynyt,lisäsin oliiviöljyn,sekoittaen hyvin.Samoin kuin edellisessä,liemeen voi lisätä ennen keittämistä ½ dl vettä.


Viikunaivinaigrette on ihanan makuista ja käy vihreisiin salaatteihin,uunipaahdettuihin vihanneksiin,kalan kanssa jne.

Viikunavinaigrette
Viikunat likoamassa

  • 3 kuivattua viikunaa
  • 3 dl balsamietikkaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • ½ tl (tai enemmän,maun mukaan) ruususuolaa
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 3 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
  • (1 dl vettä,vinaigretesta tulee ilman vettä aika paksua)
Kuten edellisissä vinaigreteissa,laitoin viikunat edellisenä yönä likoamaan balsamietikkaan,sen jälkeen kun olin leikannut jokaisen viikunan 4 osaan. Lisäsin samalla myös chilihiutaleet. Seuraavana päivänä lisäsin sokerin ja suolan. Jos haluaa ohuemman vinaigretin,vesi lisätään joukkoon.Seosta keitetään noin 10 minuuttia pienellä tulella,jonka jälkeen seos kaadetaan tehosekoittimeen. Seos siivilöidään hyvin,ja siihen lisätään oliiviöljy hyvin sekoittaen.

tiistai 9. marraskuuta 2010

Viinimessuilla

Eilen vietin koko iltapäivän ja ison osaa iltaakin Sommelier 2010-viinimessuilla.Täällä on suuret viinimessut joka toinen vuosi,jotka osan ajasta ovat myös auki suurelle yleisölle,mutta Sommelier-messut on tarkoitettu etupäässä ravintola-ja hotellialan ammattilaisille, mikä tekikin näistä messuista ainakin itselleni paljon mielenkiintoisemmat:viinitilojen esittelijät panostivat selvästikin ahkerammin yleisöönsä näillä verrattuna suurelle yleisölle suunnatuilla messuilla. Minä ja tutut englanninkieliset bloggeriystäväni olimme saaneet kutsun kirjautumalla tilaisuuden sivustolle.Näköjään ruokabloggeritkin ovat tervetulleita:-) 
Sisäänkäynnin kohdalla tapasin Mimin.Mimi tuntee viinit aika hyvin;hänhän valmistaa omia viinejä kotikäyttöön(hyviä sellaisia!)Menimme sisälle,saimme nimitagit sekä ensimmäisessä kuvassa näkyvän viinilasin.(siinä vaiheessa vielä tyhjä...)
Messuilla oli esittelyssä parisen sataa viiniä,joten paljon maisteltavaa löytyi.
Tässä näkyvissä pulloissa on hieman erilaista viiniä;granaattiomenaviiniä,Pieni perheyritys valmistaa sekä makeaa jälkiruokaviiniä että kuivaa viiniä granaattiomenista.Väri viineissä oli upea,ja granaattiomenan kaikki hyvät ominaisuudet säilyvät viinissäkin.

Pian joukkoomme liittyvät myös Liz sekä Sarah,joilla molemmilla on upeat,englanninkieliset ruokablogit.

Minä olen tuossa viinipullon vieressä....

Kiertelimme viinilasiemme kanssa eri viinitilojen esittelypisteissä,jossa lasejamme täytettiin ahkeraan tahtiin. Olen enemmän valkoviinin kuin punaviinin ystävä,mutta kaikki maistamani punaviinit olivat hyviä,jotkut enemmän ,jotkut vähemmmän.Vain muutaman pienen viinitilan viinit      olivat keskinkertaisia.Israelilaiset viinit ovat erinomaisia ja ovat voittaneet monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.Tuntuu,että viinit paranevat vuosi vuodelta.Taisin maistella aika montaa Viognier-ja Chardonnay -viiniä....suosikkejani..



  Carmel Wineries on maan suurimpia ja vanhimpia viinitiloja.      Se perustettiin jo vuonna 1882.Saimme maistella hyviä Premium-viinejä.

 Iloksemme    ystävämme Irene oli     esittelemässä viinejä Golan Heights Wineryn pisteessä.     Golan Heightsin viinit ovat ehkä Israelin parhaimpia ja joitakin heidän premium viinejään saa myös Alkosta.   AMKA:n sivuilla kerrotaan yhdestä viinistä näin:  
Maaliskuussa julkaistiin Vuoden viinit 2010 -kilpailun tulokset, ja makeiden viinien sarjassa kultaa nappasi israelilaisen Golan Heights Wineryn Yarden Heights Wine jo toisen kerran perättäisenä vuotena. Viini on ollut palkintosijoilla aiemminkin ja herättää aina suurta ihastusta ja mielenkiintoa asiakkaidemme keskuudessa. Sen runsas kullan keltainen väri on syvä, ja tuoksu lupaa jo samaa runsautta ja intensiivisyyttä. Maussa runsas aprikoosi ja mausteinen hedelmäisyys jatkuvat, runsaasta sokeripitoisuudesta huolimatta, tasapainoisen ja raikkaan hapokkuuden avulla pitkään."
  
Saimme Ireneltä erittäin asiantuntevan selityksen jokaisesta kokeilemastamme viinistä,mikä teki kokemuksesta entistä miellyttävämmän.Kaikki hänen esittelemänsä viinit olivat vuodelta 2007,jolloin oli erittäin hyvä viinivuosi. Nämä punaviinit eivät edes ole vielä markkinoilla,joten saimme ennakkoon maistella näitä erittäin kovatasoisia viinejä.    Minulla on kuulemma hyvä "viininenä" ,sanoi Irene.    
   Jossain vaiheessa meitä alkoi hieman huolestuttaa se,että maistelimme näitä viinejä lähes tyhjään vatsaan,joten kun erään viinitilan pisteessä näimme mukavan nurkkauksen ,ja pöydän juusto-ja keksitarjottiminin,pysähdyimmekin sinne. Juustot maistuivat.
   Pian ilmestyikin Tabor Wineryn esittelijä,mukanaan pullot viinitilan uutta kuohuviiniä.   Heidän kuohuviininsä oli aivan uusi aluevaltaus,eikä sitäkään vielä ole markkinoilla.Sitä oli sekä punaisena että valkoisena,ja valkoinen oli erinomainen. Viinin nimi "562" tulee siitä,että Taabor-vuoren korkein kohta on sen korkuinen. Miellyttävä esittelijä kertoi meille viinitarhasta sekä heidän viineistään.
               Pian ilmestyi myös viinitarhan toimitusjohtaja jakelemaan meille lisää tietoa.
Vaikka olimme juuri syöneet juustoja ja keksejä (kuohuviinin kanssa..) niin olimme edelleenkin hieman nälkäisiä,joten Jacobs Dairyn piste tuli sopivasti vastaan.Juustola on perustettu vuonna 1936 ja nykyistä juustolaa johtavat perustajien lapsenlapset. Heidän lampaan-ja vuohenjuustonsa ovat ihania!
Taisivat perheen tytöt olla kaikki siellä auttamassa, myös tuo pikkuinen tuolla kuvassa.....
Otimme yhdessä juustotarjottimen,jota sai ostaa aika edulliseen hintaa. Minua miellytti se,että tarjotin oli puusta tehty,samoin kuin haarukatkin. 
Pienen viinitilan ei hullumpi Fumé Blanc
Galil Wineryn Yiron-viini kaksoismagnum-pullossa (3 litraa)
Illalla alkoi olla jo runsaasti väkeä paikalla ja 6  tunnin kiertely alkoi tuntua. Paljon viinejä tuli maisteltua,mutta juustot pitivät huolen siitä,etteivät ne nousseet liikaa päähän. 4 uuden viinilasillisen (kaikki eivät viitsineet ottaa saamaansa viinilasia kotiin) kanssa tulin tyytyväisenä kotiin.Sain messuilta paljon tietoa viineistä,joten taidan nyt tietää,mitä tarjota tarpeen tullessa.

maanantai 8. marraskuuta 2010

Arvonta suoritettu



Ruokablogini arvonta on nyt suoritettu,ja voittaja on Tuula Norjasta.


Onnea Tuula! Sinulle lähtee tällainen pussukka tämän viikon aikana.



Arvonnan virallinen valvoja oli Bambi-koira....



sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Yubaa eli tofukuorta wokattuna

Viime viikolla tutustuin itselleni uudenlaiseen ruoka-ainekseen,eli yubaan. Yubaa-eli tofukuorta käytetään sekä kiinalaisessa että japanilaisessa keittiössä.Sitä saa joko tuoreena tai kuivattuna,mutta täällä olen nähnyt sitä vain kuivattuna.
Ostamani kuivattu yuba tuli kuvassa näkyvinä tankoina.Sitä liotetaan noin tunti lämpimässä vedessä,jonka jälkeen sitä voidaan valmistaa eri tavoilla.Yuba sopii wokkiruokiin,salaatteihin ja kuoret voi täyttää rulliksi ja uppopaistaa.Tosin omat yuba-kuoreni eivät millään avautuneet menemättä rikki,joten rullien sijaan nämä yubat menivät wokkiin. Yubassa on hieman kumimainen rakenne,ja kuten tofu,sekin on mautonta ja saa makunsa siihen lisätyistä mausteista ja kastikkeista.Pidin tuosta rakenteesta ja sen antamasta suun tuntumasta.Tofukuorta löytyy esim.Helsingin  Vii Voanista,kaupasta ja verkkokaupasta.

Liottamisen jälkeen leikkasin yuban palasiksi,ja wokkasin sitä yhdessä kevätsipulin ja punaisen paprikan kanssa.Lisäsin tamari-soijakastiketta,seesamiöljyä,hieman chilihiutaleita,kiinalaista Five Spice-sekoitusta sekä pikkuriikkisen palmusokeria. Yuba oli kiva uusi tuttavuus.

torstai 4. marraskuuta 2010

Höyrytettyä munakoisoa seesamisella kastikkeella

Olen ennenkin hehkuttanut täällä blogissa siitä,miten paljon rakastan munakoisoa,joka on ihanan monipuolinen ruoka-aines.Tällä viikolla löysin ilokseni uudenlaisen kivan munakoisoreseptin,kun S. Israel-Nature-blogista  laittoi kommenttilootaan linkin täkäläisen lempikokkini reseptiin,joka oli minulta mennyt ohi. Kiitos S. linkistä;:tämä oli helpohko ja kiva resepti!

Höyrytettyä munakoisoa seesamisella kastikkeella
  • 2 keskikkokoista munakoisoa
  • kevätsipulin varsi
  • mustia seesaminsiemeniä (käytin nigellan-eli ryytineidon siemeniä,koska kaapissa ei ollut mustia seesaminsiemeniä)
Kastike
  • 3 rkl soijakastiketta (käytin Tamaria)
  • 2 rkl sekoittamatonta tahinia
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl murskattua inkivääriä
  • mustapippuria
  • hieman chilihiutaleita
  • 1 tl seesamiöljyä


Leikkaa munakoisojen molemmista päistä pala pois,ja kuori munakoisot. Leikkaa munakoisot 3 osaan.

Valmista myös kastike: laitoin kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen.



Tässä vaiheessa rupesin etsimään kattilaani,jossa oli sellainen sisäänlaitettava reiällinen osa,siis oikeastaan pastakattila..Toin sellaisen Suomesta mukanani ja kerran taisin käyttää sitä edellisessä asunnossa asuessani. Sen jälkeen en ole sitä käyttänyt.Toissapäivänä aloin sitä etsimään ja käänsin kaikki keittiökaappini ylösalas,mutta sitä ei löytynyt. Kun muutin tähän asuntoon,hävisi pari kassia matkan varrella,eikä niitä sen jälkeen mistään kuulunut.Siellä varmaan oli se kattilanikin,mutta kun en ollut sitä ennenkuin nyt kaivannut,en edes ollut sitä huomannut!Eilen sitten menin ostamaan tällaisen höyrytysosan,ja siihen mahtui kerralla 3 palaa munakoisoa,eli 1 kokonainen munakoiso.Pienellä tulella,kansi päällä,keitin niitä puoli tuntia,jonka aikana ne pehmenivät hyvin.Huomasin muuten,että munakoisoni sisälsivät vähän liikaa siemeniä.Kannattaa aina valita mahdollisimman kevyitä munakoisoja,siitä tietää ettei siemeniä ole liikaa.

Höyrystyksen jälkeen annoin munakoisopalasten jäähtyä,jonka jälkeen leikkasin niitä tasaisiksi palasiksi.Päälle lusikoin kastiketta, ja sen jälkeen sinne tuli kevätsipulin palasia sekä ryytineidon siemeniä.




Oma kastikkeeni tuli ehkä kokin kastiketta tummemmaksi,sillä käytin kuorellisista siemenistä tehtyä tahinia.Tämä oli hyvää ja myös kivasti kevyt munakoisoruoka,sillä sen valmistukseen ei tullut öljyä lainkaan.Kastikkeessahan oli hieman seesamiöljyä,ja tahini sisältää myös terveellistä rasvaa.


Edit:S ystävällisesti ilmoitti,että alkuperäisessa kokin reseptissä munakoiso höyrytettiin kiinalaisessa bambukeittimessä. Se kuorittiin,mutta kanta jätettiin,ja laitettiin kokonaisena höyrykeittimeen.