Sivut

lauantai 30. heinäkuuta 2016

Tummat tahinisuklaatryffelit


Tahini,tuo aina niin ihana raaka-aine,tekee tryffeleistä ihania sekä koostumukseltaan että maultaan. Olen aiemmin tehnyt tahinisuklaatryffelikokeiluja täällä;silloin käytin valkosuklaata ja tummaa suklaata,sekä tumman ja maitosuklaan yhdistelmää. Näissä uudemmissa tryffeleissä olen käyttänyt enemmän tahinia,mikä tekee tryffeleistä vieläkin parempia. Jotkut laittavat tahinitryffeleitä niin että tahinia tulee yhtä paljon kuin suklaata;itse kuitenkin laitoin tahinia vähemmän kuin suklaata.Nyrkkinsääntönä näissä tryffeleissä on se että käyttää hyvää tahinia:sellaista joka maistuu hyvältä sellaisenaan ja on tehty kuorituista seesamsiemenistä. 

Tummat tahinisuklaatryffelit
  • 100 gr tummaa,mieluiten 60% tummaa suklaata
  • 70 gr tahinia
  • kaakaojauhetta 
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl rommia (ei välttämätön)
Suklaa sulatetaan vesihauteessa,siihen lisätään suola, ja tahini ,vatkaten. Lisäsin myös tilkan rommia,mutta sen voi jättää pois. Sekoitin massan täysin tasaiseksi sauvasekoittimella. Vuorasin matalan neliskulmaisen astian elmukelmulla,ja kaadoin tryffelimassan siihen.. Tryffelit menivät yöksi jääkaappiin (tryffelit voi laittaa jähmettymään myös pakastimeen). Kun tryffelit ovat jähmettyneet nostetaan ne varovasti elmukelmun avulla keittiötasolle,ja seos leikataan terävällä veitsellä kuutioiksi,jotka käännellään  kaakaojauheessa. Kuutioita ei kannata tehdä lämpimässä ,ja minäkin tein nämä aiemmin,kun oli vielä siedettävät säät täälläpäin.
Tässä muutama vuosi sitten tekemäni tahinisuklaatryffelit,joissa tahinin osuus oli pienempi. Suurempi tahinimäärä tekee tryffeleistä herkullisempia.
Tahinista on tullut viime vuosina oikea trendituote, ja tämän vuoden aikana New Yorkiinkin on ilmestynyt kauppoja,jossa voi ostaa hetki sitten seesamisiemenistä jauhettua tahinia.Tällainen on esimerkiksi Seed &Mill kauppa. Russ&Daughters Cafen ruokalistalla on tahinijäätelöä suolakaramellilla, Bar Bolonatista saa tahini creme bruleetä,  ja Soom Foods sekä Brooklyn Sesame ovat täysin keskittyneet tahiniin., 

Jos tahini ei ole sinulle vielä tuttua makeissa ruuissa,kokeile sitä vaikka jäätelössä: vegaanisena  tai kermapohjalla

tiistai 26. heinäkuuta 2016

Melonijuoma otos 2 plus pari juomaideaa

Kun olin aikani juonut minttuista melonijuomaa;teki mieli hieman vaihtelua, joten mintunlehtien sijaan laitoin eräänä päivänä inkivääriä mukaan. Napakymppi! Jos pitää inkivääristä niinkuin minä niin tämä on ihanan raikas ja vilpoisa juoma helteillä:)

Meloni-inkiväärijuoma (1 annos)
  • hieman yli desilitra makeita melonipaloja
  • 4 jääpalaa
  • puolen sentin siivu inkivääriä
  • pieni tilkka vettä
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja nauti.Tämän voi tehdä myös niin että pakastaa melonipalat,lisää tilkka vettä sekä inkivääriä,ja blendaa juomaksi.
Kun serkkuni Suomesta kävi täällä viime viikolla,pysähdyimme juomaan jotain vilpoisaa.Serkun vesimelonijuoma oli tehty samaan tapaan kuin tuo meloniuomani,eli joko jäätyneitä vesimelonipaloja +tilkka vettä  tai sitten vesimelonipaloja mehuineen,tilkka vettä ja jääkuutioita.Ihanaa! (kuva on serkun ottama).Kun vesimeloni ja meloni ovat makeita,ei näihin juomiin tarvita lisämakeutusta.
Halpiskahvilaketju Cofixin kesäjuomia:ylhäällä banaanipirtelö,vanilja-Oreokeksipirtelö,mansikkapirtelö. Alla jäinen Bueno (KinderBueno) juoma,jääkahvi sekä limonana-juoma,josta olen postannut täällä.
Kilpailevalla copycat-ketjulla Cofizilla on vieläkin laajempi kesäjuomavalikoima.Nämä ovat aika sokeripitoisia ,joten jätän väliin tai otan ihan jääkahvin johon ei ole lisätty makeutusta.
Ja kun kasvismaitoja oli tarjouksessa superedullisesti,tuli niitä vähän hamstrattua .Käytän kasvismaitoa lähinnä kahvissani kotona,tai sitten jälkiruokiin,joskus.Teen itse usein kasvismaidot,mutta niiden säilyvyys on aika huono. Käyttääkö joku lukijoista kasvismaitoa kahvissaan ym,ja minkä merkkistä? 

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Munakoisoa helposti ja herkullisesti

Hieman on kulunut aikaa viime postauksestani,mutta helteellä ei tule niin paljon kokattua,ja keittiössä syntyy lähinnä salaatteja tai muita kylmiä ruokia. Tässä kuitenkin helppotekoinen ja herkullinen munakoisoruoka,joka sopii hyvin lisäkkeeksi  tai vaikka leivän päälle. 
Munakoisoa ostaessa on tärkeää että munakoison pinta on kiiltävä,ja sen pitää tuntua mahdollisimman kevyeltä. Painavassa munakoisossa on paljon siemeniä,joten kannattaa valita mahdollisimman kevyt munakoiso.

Munakoisoa helposti herkullisesti
  • 1 suuri munakoiso tai 2 pienempää
  • 2 -3  tomaattia,kuutioituna
  • 1 vihreä chili,ohuiksi renkaiksi paloiteltuna
  • kourallinen tuoreita korianterin lehtiä
  • 4 rkl hyvälaatuista oliiviöljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • karkeaa suolaa
Munakoiso kuoritaan j a leikataan noin puolentoista sentin paksuisiksi palasiksi.  Munakoisopalojen pinnat sivellään oliiviöljyllä ,niin että oliiviöljyä tulee 1 tl per munakoisopalan pinta.(2 tl per munakoisopala).
Munakoisopalat paahdetaan uunissa 250 C-asteessa tasan 15 minuuttia. Uunista ottaessa palaset saattavat tuntua kovilta,mutta ne pehmenevät vähitellen. Munakoisopalojen jäähdyttyä ne asetellaan kannelliseen  astiaan keroksittain: kerros munakoisopaloja,päälle tomaattikuutioita,chilirenkaita,sitruunamehua ,oliiviöljyä sekä suolaa. Nåin tehdään kunnes kerroksia on 3. Munakoison annetaan marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua,jonka jälkeen päälle  asetellaan  tuoreita korianterin lehtiä. Tähän voi lisätä myös fetakuutioita.Munakoisoruoka säilyy jääkaapissa 3 päivää.
Tämä ohje on täkäläisen keittiömestarin.Ohjeen mukaan paahdettuja munakoisopaloja (ilman marinointia) voi lisätä esimerkiksi pataruokiin ym,

Munakoisoa on täällä blogissa tehty lähes 40 kertaa.Niiden ohjeet löytyvät"munakoiso".tagin alta,täältä
Helteiden vuoksi tuli tehtyä myös jäätelöä...Tässä kookospohjainen kahvijäätelö.

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Savuiset tofupihvit ja pieni torikierros

Pidän  paljon savun mausta ruuasta,Kuten savulohesta ja muista savukaloista.. Minulla ei ole savustinta,ja savunmakua varten olen tuonut Suomesta savuaromia, koska en ole täältäpäin sitä  löytänyt , Niinpä iloni oli suuri kun bongasin aasialaisen ruuan kaupasta tätä savuaromiaja peräti 4 eri maulla. Tähän asti olen käyttänyt Suomesta tuomaani  savuaromia hyvin säästellen,tippa siellä tippa tuolla, mutta nyt kun sitä löytyy täälläkin niin sitä onkin tullut käytettyä enemmän,Kuten näihin savun makuisiin tofupihveihin. Savuaromi antaa niille herkullisen savuisen maun ,ja näistä tulikin todella hyviä:)

Savuiset tofupihvit
  • noin 300 gr kiinteää tofua
  • 1½ tl savuaromia
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl siirappia (käytin taatelisiirappia)
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • ½ tl paprikaa
  • ripaus chiliä
  • ripaus mustapippuria
  • kevätsipulia ja korianterin lehtiä tofun päälle
Tofu paloitellaan noin puolentoista sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kastikkeen ainekset sekoitetaan tasaiseksi (tehosekoitin,sauvasekoitin ym,). Tofupalat asetellaan uuniastiaan ja kastiketta kaadetaan päälle. Tofun annetaan marinoitua muutaman tunnin,jonka jälkeen tofua paahdetaan uunissa 180 C asteessa 20-25 minuuttia. Tofupihvit laitetaan tarjoilulautaselle,kastiketta kaadetaan päälle. Päälle lisätään myös ohuiksi leikattuja kevätsipulin palasia sekä korianterin lehtiä.
Nam,herkullista.Tähän kannattaa käyttää hyvälaatuista ja kiinteää tofua.
Mangojen aika on nyt, ja niitä näkeekin paljon toreilla.
Pähkinöitä ja teesekoituksia
Ah ihanat grillivihannekset tässä paikassa.
Hyvässä järjestyksessä....
Jos lähtisi vaikka viinilasilliselle ...
Nämä basilikat eivät olleet torilla vaan kauppakeskuksen katon urbaanissa farmissa.Siitä lisää täällä.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Viime aikojen lempijuoma

Kuumalla tekee mieli kylmää juomaa. Ja viime aikoina lempijuomani tai oikeastaan lempismoothieni on ollut nopeasti valmistuva meloniminttusmoothie. Meloni ja minttu ovat loistava pari,sillä meloni saattaa joskus olla hieman liiankin  makea,ja minttu tasoittaa mukavasti tuota makua. Tämä on ihanaa ja joka päivä (toistaiseksi) on ihan pakko valmistaa suuri lasillinen.  Tämä on sopivasti makea ilman lisämakeutusta.
Melonia,minttua ja jäitä eikä muuta
Meloniminttusmoothie
  • 1½ dl melonikuutioita
  • kourallinen minttua
  • 4-5 jääpalaa
Melonissa on paljon nestettä ,joten kerää sekin talteen ja laita melonikuutiot mehuineen sekä mintunlehdet tehosekoittimeen. Jauha tasaiseksi. Lisää lopuksi jääkuutiot ja  käytä vielä tehosekoitinta kunnes jääpalat ovat murskautuneet.Nauti heti:)

tiistai 5. heinäkuuta 2016

Superhelpot mutta taivaallisen hyvät Nutella-banaaniviinerit

Joskus puolisen vuotta sitten avattiin Carmel-torin lähelle uusi leipomokahvila,ja kun siellä on avaamisesta lähtien ollut  tosi hyvä kahvitarjous,niin siellä tulee  välillä ostettua takeaway-kupponen.Jonossa olen pari kertaa seuraillut kuinka yksi leipureista tekee makeita leivonnaisia ,joihin tulee banaania ja suklaata.Sehän innosti minuakin kokeilemaan tuota komboa,mutta leipomossa banaanit ja suklaatahna tulevat focaccia-taikinan päälle (banaanit on siellä myös leikattu pituussuuntaan) kun taas minä käytin pohjana kotitekoista rahkavoitaikinaa. Näiden viinerien leipominen, etenkin jos käyttää kaupan valmista voi-tai lehtitaikinaa,on naurettavan helppoa ,mutta valmiit viinerit ovat taivaallisen hyviä! Loistava vierasvara tai ruokalahjakin:)

Banaanisuklaaviinerit
  • Valmista voi-tai lehtitaikinaa ,tai kotitekoista rahkavoitaikinaa 
  • Kypsiä banaaneja,ohuiksi palasiksi leikattuna
  • Nutellaa tai sen tapaista suklaatahnaa
  • tummaa sokeria
  • tomusokeria valmiiden viinereiden päälle
Leikkaa taikina neliöiksi. Sivele päälle Nutellaa (tai sen tapaista suklaatahnaa). Asettele suklaatahnan päälle ohuiksi leikatut banaaniviipaleet ,ja ripottele päälle tummaa sokeria. Paista C 225 asteessa kunnes pohjataikina on saanut väriä ja banaanit hieman karamellisoituneet. Jäähdytä ,sirottele päälle hieman tomusokeria,ja tarjoile.Näistä ei voi olla pitämättä!

lauantai 2. heinäkuuta 2016

Kuulemma tosi herkullinen tomaattikastike

Tomaattikastikkeet ovat seikkailleet blogeissa ja sosiaalisessa mediassa parin viimeisen vuoden aikana ,ja tässä olisi teille vielä yksi sellainen.Kyseessä on Marcella Hazanin kuuluisa tomaattikastike,johon olen usein törmännyt netissä. Marcella Hazan oli Italiassa syntynyt mutta Yhdysvalloissa asuva keittokirjailija,jota pidettiin yhtenä tärkeimpänä italialaisen ruuan asiantuntijana Yhdysvalloissa. Hazanin tomaattikastike on helppotekoinen,ja minua kiinnosti siinä se että öljyn sijaan kastikkeeseen tulee voita.Uteliaana oli ihan pakko kokeilla tätä kastiketta. 
Marcella Hazanin poika Giuliano Hazan on myös keittokirjailija,ja hänen "Klassinen Pasta"-keittokirjansa on ollut kirjahyllyssäni (sekä Suomessa että täällä)jo 90-luvusta lähtien. Ihanan visuaalinen kirja on ehkä paras pastakirja mihin olen ikinä törmännyt . Kirja löytyy nykyään vain antikvaareista tai kirpputoreilta,mutta jos tähän kirjaan törmää niin se kannattaa ostaa. Marcellan tomaattikastikeohje löytyy myös Giulianon kirjasta,mutta määrät ovat suuremmat kirjan ohjeessa.Ohjeessa käytetään kokonaisia purkitettuja tomaatteja ,mutta minulla oli Muttin tomaattimurskaa,mutten usko sen paljon vaikuttavan lopulliseen makuun.Kastike on superhelppotekoinen ja aineksia siihen tulee vain muutama.

Voinen tomaattikastike Marcella Hazanin tapaan
  • purkillinen kokonaisia kuorittuja tomaatteja (tai tomaattimurskaa)
  • 5 rkl voita
  • 1 sipuli
  • suolaa
  • 2 rkl raastettua parmesaanijuustoa
Kuori ja puolita sipuli. Laita tomaattipurkin sisältö nesteineen kattilaan. Lisää voi ja puolitettu sipuli.Kiehauta keskilämmöllä kunnes kastike alkaa kuplia,jonka jälkeen kastiketta keitetään hiljalleen ,ilman kantta ,noin 45 minuuttia. Maista ja lisää suola. Poista sipulit kastikkeesta (ne voi syödä erikseen ,ovat maukkaita).

Keitä pasta(minulla oli kaapissa vain kuvassa näkyvää Fiori-pastaa..) Valuta pasta ja sekoita kuuman kastikkeen kanssa.Raasta päälle parmesanjuustoa ja nauti.

Entä mitä pidin kastikkeesta? Kun maistoin sitä ilman pastaa tuntui se hieman rasvaiselta (koska olen viime aikoina tottunut vähärasvaiseen...).Kun sen sekoitti pastaan ymmärsin miksi kastike on niin suosittu;se oli ihanan samettimainen,
Sain Instagramin kautta kutsun Tel Avivin keskustassa sijaitsevaan Daskalides-suklaakauppaan. Kauppa halusi tarjota lasillisen sekä suklaata viime torstain Valkoisen Yön johdosta. Daskalides on kreikkalaisen perheen Belgiassa jo vuodesta 1931 toiminut suklaayritys.Kaupan omistaja belgialainen Laurent oli vähän möhlinyt,sillä kutsussa luki että tapahtuma on klo 19 lähtien kun sen pitikin olla klo 20 lähtien.No ,sain muutaman praliinin ja mukavan juttutuokion Laurentin kanssa,ja kaupassa oli niin paljon katseltavaa!
Kaupan valikoima oli huikean suuri.
Suklaata ja suklaata..