Sivut

torstai 25. maaliskuuta 2021

Punalinssitahna

Oli perusteellisen kevätsiivouksen aika,  ja keittiön kaappeja tyhjentäessäni huomasin että  olin ostanut punaisia linssejä pariinkin otteeseen,  ja unohtanut toisen purkin kaapin perälle.  Ne  piti käyttää pois,    ja tein linsseistä tahnaa,  joka sopii hyvin vaikka voileivän päälle.  Linssien kauniista oranssisesta väristä ei tosin jäänyt paljon mitään valmiiseen tahnaan,  mutta makuhan on pääasia..

 Punalinssitahna
  • 3 dl punaisia linssejä,liotettuna muutaman tunnin ajan
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • noin litra vettä 
  • 1.5 rkl oliiviöljyä
  • 1.5  tl paprikaa
  • ½ tl jeeraa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl yrttimaustetta
  • hieman chilijauhetta,  jos haluaa tahnaan poltetta
  • 2.5  rkl vaaleaa tahinia
  • 2 rkl  sitruunamehua
  • 1 tl suolaa  
  • noin 1 dl vettä , tai sen verran että tahnasta tulee  hummuksen tapaista, sileää tahnaa
Kaada liotetut linssit siivilään.

Silppua sipuli,  ja lämmitä öljy kannellisessa kattilassa.   Kuullota sipulia kunnes   se alkaa saada hieman väriä.   Hienonna valkosipuli veitsellä,  ja lisää se sipulin joukkoon.   Paista seosta vielä 1-2 minuuttia kunnes valkosipuli on pehmennyt.

Lisää nyt linssit kattilaan, sekoita ja lisää myös mausteet.     Kaada vesi kattilaan ja lämmitä seos kiehumapisteeseen. Suolaa ei lisätä keitinvaiheessa, vaan vasta myöhemmin.

Kun seos on saavuttanut kiehumispisteen,  Peitä kattila kannella,  ja  säädä lämpötila minimiin.  Tarkista välillä ovatko linssit täysin pehmenneet,  ja jos ei , lisää hieman vettä.  Tarkoitus on että vesi haihtuu pois kun linssit ovat täysin pehmenneet.

Anna seoksen jäähtyä.  

Lisää  linssiseoksen joukkoon  nyt suola,  sitruunamehu,  vesi ja  tahini,  ja jauha  seos täysin sileäksi tahnaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan.  Maista  seosta ja lisää myös suolaa jos siltä tuntuu.  

Säilytä tahnaa jääkaapissa 4-5 päivää.
Ripottele päälle hieman paprikaa.


perjantai 19. maaliskuuta 2021

Yrttiset perunapihvit

Herkulliset  aruk-nimiset   perunapihvit kuuluvat irakinjuutalaiseen keittiöön, ja jo pitkään olen halunnut tehdä näitä.  Pihvien alkuperä on  irakilaisessa   kabob uroog- jauhelihapihveissä, mutta  aruk-versiossa   pääaines on perunaa, toisin kuin  kabob uroogissa, jossa ei ole perunaa. Aruk-perunapihveistä löytyy monta  erilaista ohjetta,  ja tässä  yksi jota  olen muokannut sopivaksi.  Joissakin aruk-ohjeissa perusmassaan lisätään  kanan jauhelihaa,  mutta kasvisversio on yleisempi.  Näistä tuli todella herkullisia:) 

Yrttiset perunapihvit
  • 2 isoa tai 3 keskikokoista perunaa
  • iso kourallinen persiljaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 1 tl  paprikaa
  • ripaus savupaprikaa
  • 1 tl jeeraa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2.5  rkl  vehnäjauhoa
  • öljyä  paistamiseen
Pese perunat , ja keitä ne kuorineen.  Keitä perunat  , koosta riiipuen 10-15 minuuttia, niin että perunat ovat vielä kiinteitä eivätkä liian pehmeitä.  Anna perunoiden hieman jäähtyä ja kuori ne.

Raastoin perunat,  mutta ne voi myös murskata haarukalla.

Sipulit hienonnetaan ,  ja lisätään perunaseokseen.  Lisätään myös hienonnettu  persilja,  sekä mausteet.

Lopuksi lisätään kananmunat sekä jauhot, ja ainekset sekoitetaan hyvin keskenään.

Perunapihvimassan annetaan  olla jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen paistamista.

Öljyä lämmitetään paksupohjaisessa kasaripannussa,  niin että sitä on noin sentin korkeudella. 

Perunapihvimassasta otetaan ruokalusikallinen per pihvi ,  ja perunapihvejä paistetaan  molemmin puolin 2-3 minuutin ajan, kunnes pihvien pinta on saanut kunnolla väriä ja rapeutta.
Näistä tuli hurjan hyviä.  Tarjoile vaikka tahinikastikkeen kanssa,  tai syö ihan sellaisenaan.  
Täällähän on koronan suhteen  tilanne parantunut, ja toivottavasti se ei ole väliaikaista.  Torit avautuivat   pari viikkoa sitten,  3. pitkän tauon jälkeen,  mutta tämä kuvan  maustetori, eli Levinsky-tori oli koko ajan auki, koska se ei varsinaisesti ole kuin tori, vaan kadut täynnä ruokakauppoja, joilla  on kojut myös kaupan ulkopuolella.  En kyllä näe mitä eroa on tavallisella torilla ja tällä,  kun ajattelee  koronarajoituksia, mutta päättäjien  valintoja ei aina pysty ymmärtämään...
Koska tämä alue oli auki myös  pahimpien rajoitusten aikana, tuli siellä käytyä   , supermarkettien lisäksi.
Kaikki kuvat on otettu rajoitusten jälkeen,  ja voi olla että osa näistä kauppojen ulkopuolella olevista kojuista eivät olleet   näin esillä.






torstai 11. maaliskuuta 2021

Ihan parasta bataattiherkkua

Tein aivan mielettömän herkullista bataattiruokaa,  joka nousi minulla heti bataattiruokien ykköseksi. Tämä on täkäläisen ruokabloggaajan ohje,  ja huomasin sen äskettäin  uutisissa,  jossa mainittiin 3 täkäläistä instagrammaajaa, joiden yksi annos  oli mennyt viraaliksi  somessa. Kyseinen ruokabloggaaja on myös omalla listallani, mutta en ole pitkään aikaan vieraillut hänen blogissaan,  joten en ollut huomannut ohjetta. Kotona sattui olemaan muutama iso bataatti,  jotka käytin tähän ruokaan. Bataatista tuli aivan sairaan hyvää,  ja ohje on  myös tosi yksinkertainen.  Tein tätä toisenkin kerran,  ja  nyt olen ihan koukussa:)

Ihan parasta bataattiherkkua
  • 3-4 keskikokoista bataattia
  • 5- 6  rkl oliiviöljyä 
  • suolaa 
  • timjaminvarsia (voi jättää pois )
Timjamia olisi riittänyt vähemmänkin per bataatti...Yksi varsi riittää
Ensin bataatit pestään kunnolla, mieluiten harjalla, koska myös kuori syödään.  Pestyt ja kuivatut bataatit halkaistaan pituussuuntaan.

Laitoin lautselle suurimman osan öliiviöljystä , suolaa sekä timjaminvarsia, mutta yhtä hyvin  sen voi tehdä leivinpaperilla päällystetyssä uunipellissä.   Jokaisen bataattipuolikkaan  sisäpinta dipataan kunnolla öljyyn (öljyä saa olla reilusti) ja asetellaan uunipellille,  mutta ei leikattu puoli   ylöspäin,  kuten yleensä,  vaan toisinpäin.   Se on se juju joka tekee näistä bataateista niin herkullisia.  Myös  kuoriosa öljytään .

Uuni lämmitetään 210 C asteiseksi.  Leivinpelti bataatteineen laitetaan uunin keskitasolle,  ja bataatteja paistetaan , koosta riippuen  , 35-45 minuuttia.  Puolen tunnin paistamisen jälkeen voi jo katsoa missä vaiheessa bataatit ovat.
Bataatit ovat kypsyneet, ja olen juuri  kääntänyt ne. Bataatti on muuten yksi suosituimmista kasviksista täälläpäin.

Olisin voinut syödä kaikki bataatit, näihin tuli himo! Kuori on rapea ja sisus ihanan pehmeä ja suussa sulava.
Toisella kerralla minulla oli pieniä bataatteja,  joten annoksia oli enemmän.
Näiden kanssa voisi tarjoilla jotain jugurtti-tai tahinipohjaista kastiketta, mutta nämä ovat parhaita juuri sellaisenaan, kokonaisena syötynä, käsin. Eli mahtava naposteluruoka myös:)
Sormiruokaa...

perjantai 5. maaliskuuta 2021

3 aineksen herkkutahna

Banaanini alkoivat olla ylikypsiä, ja sain idean käyttää niitä tahnassa,  josta tuli todella namia. Tähän tahnaan tulee vain 3 ainesta, tai 3 ainesta ja muutama apuaines;D , ja se syntyy nopeasti ja helposti. Tahnaa voi syödä ihan lusikalla (nam:) tai laittaa vaikka kakuntäytteeksi .

3 aineksen  herkkutahna 
  • 3 kypsää banaania
  • 10 taatelia, liotettuna
  • 2.5  rkl maapähkinävoita (käytän sellaista jossa ei lisättyä sokeria eikä suolaa)
  • ripaus suolaa
  • pieni tilkka öljyä
Liota taatelit  lämpimässä vedessä , jolloin ne pehmenevät nopeammin.

Kuori banaanit, ja  leikkaa palasiksi. Lämmitä pieni öljytilkka pannulla ,  ja paista banaaneja, kunnes ne alkavat karamellisoitua ja ovat täysin pehmeitä. Anna banaanien jäähtyä.

Poista kivet taateleista,   ja jauha    taatelit, karamellisoituneet banaanit,   maapähkinävoi ja ripaus suolaa  sauvasekoittimella, monitoimikoneessa tai muilla laitteilla tasaiseksi tahnaksi. Säilytä jääkaapissa.
Tosi hyvää:)

Yli kahden vuoden tauon jälkeen olen jälleen alkanut tehdä tätä ihanaa, gluteenitonta leipääni, joka on kertakaikkiaan hyvää:)   Leipä on päältäpäin tummempi kuin alkuperäisessä ohjeessani,  sillä  toisin kuin silloin,  öljysin leivinpaperilla vuoratun vuuan pohjan ja reunat,  jonka ansiosta kuoresta tuli ruskea ja rapea.

Satuin kertomaan leivästä  yläkerran naapurille,  jonka mies  ei voi syödä  mitään vehnäpitoista.   Käänsin hänelle ohjeen hepreaksi ,  ja lupasin vielä tulla  hänen luokseen auttamaan leivonnassa. Olin korostanut  että  tähän tulee vihreää eikä  paahdettua tattaria,  mutta naapuri olikin mennyt ostamaan paahdettua tattaria, jonka hän oli jauhanut jauhoksi.   No paahdetulla tattarilla  leivästä tuli pannukakku,  ja naapuri heitti sen roskakoriin.  Toin hänelle vihreää  tattaria, jonka hän jauhoi jauhoksi (naapurilla on kunnon jauhomylly kotonaan). Eilen sitten autoin häntä tekemään leivän niinkuin pitäisi, ja se onnistui,  ja seuraavalla kerralla naapuri toivottavasti pärjää ilman apuani;D