Sivut

lauantai 23. heinäkuuta 2022

Salaatti paahdetuilla aprikooseilla

Tein joku aika sitten aivan ihanan salaatin , joka on muunnelma täkäläisen  meijerin  lehtisessä olleesta ohjeesta.  Salaatti saa makunsa paahdetuista  aprikooseista,  ja  nyt kun aprikooseja on ollut  kaupoissa, olenkin käyttänyt niitä lähinnä salaatteihin,  ja nimenomaan paahdettuina. En erityisesti välitä aprikooseista  sellaisenaan, mutta esim.  hilloissa ja näin paahdettuina ne  ovat niin herkullisia.

Salaatti paahdetuilla aprikooseilla
  • erilaisia  salaatinlehtiä (minulla oli keräsalaattia ja purppuran värisiä salaatinlehtiä)
  • 6 aprikoosia, paloiteltuna
  • ½ rkl oliiviöljyä  aprikoosien paistamiseen
  • Grana padano-juuston suikaleita salaatin päälle
Kastike:
  • puolet paahdetuista aprikooseista (jäähtyneinä)
  • 1 sitruunan mehu
  • vajaa ruokalusikallinen Dijon-sinaappia
  • 1 rkl  tummaa sokeria (tai muuta makeusta)
  • 1 vihreä chili , josta siemenet poistettu, paloiteltuna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa 
Aprikoosit pestään, kuivataan ja paloitellaan. Alkuperäisessä ohjeessa  aprikoosien määrä oli paljon suurempi,  ja ne paahdettiin uunissa (10 min. 250 asteessa, kevyesti öljyttyinä) mutta minä paahdoin näitä paistinpannulla, pienessä määrässä oliiviöljyä.  Eli  oliiviöljyä lämmitetään pannulla, lisätään aprikoosin palaset,  ja  aprikoosia paahdetaan miedolla lämmöllä  kunnes  ne ovat kunnolla pehmentyneet. 
Kastikkeen ainekset  sekoitetaan  tasaiseksi kastikkeeksi esim, sauvasekoittimella ym.  Tarjoilua varten salaatinlehdet asetellaan laakeaan astiaan  , päälle lisätään paahdettuja  aprikoosipalasia,  kastiketta ja Grana padano-juustosta leikattuja suikaleita. Alkuperäisessä   ohjeessa salaattiin lisättiin myös  erilaisia pähkinöitä kuten pistaasipähkinöitä,  hasselpäähkinöitä ja manteleita,  paahdettuina, mutta en laittanut pähkinöitä omaan salaattiini. Alkuperäisessä ohjeessa  salaattiin tuli vihreän salaatin lisäksi  rukolaa, mutta tähän sopii mitkä tahansa salaatinlehdet.   Ja salaatin kastike  on niin herkullinen  että olen käyttänyt sitä muissakin salaateissa.