Sivut

sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Turandot ja aasialainen kaali-merilevä salaatti.

Perjantaina iltapäivällä kävin katsomassa Puccinin oopperan Turandot. Sehän oli Puccinin viimeinen ooppera ja hän ehti kuolla syöpään ennen oopperan ensi iltaa. Ooppera esitettiin Tel Avivin Mann Auditoriumissa , joka on Israelin Filharmoonisen orkesterin koti. Tämä ei ollut oopperaesitys, jossa oli lavastukset, vaan näyttämöllä olivat orkesteri maailmankuulun kapellimestarin Zubin Mehtan johdossa, oopperakuorot sekä vierailevia oopperalaulajia. Zubin Mehta on Israelin Filharmoonikkojen elinikäinen musiikillinen johtaja ja hänen johtamansa konsertit ovat aina elämys. Ooppera oli aivan ihana ja tämä kolminäytöksinen ooppera, joka kertoo kiinalaisesta prinsessasta Turandotista, sisältää yhden kuuluisimmasta tenorille sävelletyistä aarioista, Nessun Dorman. Ihana elämys!
Ja kiinalaisesta prinsessasta tulikin mieleen aasialainen ruoka....
Teki mieli tehdä aasialaistyylistä kaalisalaattia, jota teen usein.En muista , mistä olen reseptin saanut, mutta näin sen teen:
Aasialainen kaalimerileväsalaatti
1 keskikokoinen kaali tai puolikas iso kaali
noin desi kuivattua merilevää (käytin tässä wakamea,mutta myös hiziki tai nori käyvät hyvin)
soijakastiketta
raastettua inkivääriä, murskattua valkosipulia
makeata chili kastiketta
riisietikkaa
seesamiöljyä
hieman muuta öljyä(rypsi jne)
seesaminsiemeniä
Suikaloi kaali hienoiksi suikaleiksi kulhoon ja laita runsaasti suolaa päälle.Pane painoja kulhon päälle pariksi tunniksi, suola imee nestettä kaalista , joka näin pehmenee.Parin tunnin kuluttua huuhtele ja siivilöi kaali.
Laita merilevät likoamaan kiehuvaan veteen 20-30 min.Huuhtele hyvin ja siivilöi.
Yhdistä kaali ja merilevä.
Sekoita muut ainekset kastikkeeksi, jotka sekoitat kaalin ja merälevän joukkoon.Mulla ei ole tarkkoja määriä kastikkeen suhteen, yleensä laitan maun mukaan.
Lopuksi siroittelen runsaasti seesaminsiemeniä salaatin päälle.
Edit. Salaatin voi hyvin laittaa myös ilman merilevää, joillekin merilevä voi olla liian outo asia.

10 kommenttia:

  1. Uudet kaali- ja salaattiohjeet ovat aina tervetulleita, ja tässä tuli nyt kätevästi molemmat! Kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.

    En ole koskaan aiemmin tuota merilevää kokeillut enkä maistanut, vaikka sitä jo kerran kaapissa olikin. Kotona on kyllä yksi epäluuloinen kumppani ja siksi tiedustelisinkin vielä, että miltä tuo merilevä maistuu - onko se kovin voimakkaan makuista vai mietoa, maistuuko heinälle vai suolalle...? :-D :-D

    VastaaPoista
  2. Kuivana se tuoksahtaa aika voimakkaasti merivedelle,mutta sitten kun sitä on lioteltu ja huuhdeltu niin se maistuu kai edelleenkin merelle, mutta hyvälle sellaiselle,sopivan kastikkeen kanssa se on mielestäni oikein hyvää ja sehän on kanssa terveellistä. Sitä pitää vain kokeilla ensin...

    VastaaPoista
  3. Huh, pöllähdin tänne en-muista-enää-kenen blogin kommenttiboksista ja vitsit, että olen ihan täpinöissäni. Täällähän on ihan mahtavia reseptejä! Tasan varmana jään siis väijymään taka-alalle, mitä muuta tänne vielä ilmestyykään :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Yaelian! Nyt täytyy vaan taas hakea uusi paketti merilevää Vii Voanista, jotta pääsee kokeilemaan tätä!

    VastaaPoista
  5. Paul Potts teki Nessun dorman täällä Saksassa(kin) tunnetuksi. En tiedä, onko hän jo Israelissakin tuttu.
    http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA

    VastaaPoista
  6. Kiitos Mari, kiva että tänne löysit:)
    Hippu, alussa mäkin vierastin sitä hajua mutta nyt tykkään valtavasti siitä.
    Allu, mäkin olen jostain kuullut Paul Pottsista, en tiedä tunnetaanko häntä täällä.Täällä siinä oopperassa esiintyi joku italialainen tenori, veti todella hyvin roolinsa.

    VastaaPoista
  7. Salaatti kuulostaa hyvalta! Ja mulla on noi kaikki mausteet, joten kokeiluu :)

    VastaaPoista
  8. Kiitti Susa, noi kastikeainekset sopii ihanasti kaalisalaattiin, ilman tai with merilevä

    VastaaPoista
  9. Kaalisalaattia vaikka ilman merilevää. Kuulostaa uudenlaiselta ja meillähän täällä riittää kaalia.

    VastaaPoista
  10. kiva idea laittaa merilevää sekaan. Se kyllä tuo makua ja tekee luonnetta!

    VastaaPoista