Sivut

perjantai 5. joulukuuta 2008

Freekeh vehnäsalaatti

Nykyään vältän valkoista riisiä, koska ravintoarvoltaan se on aivan tyhjää ja parempiakin (ja omasta mielestäni paremman makuisia) vaihtoehtojakin on, Yksi niistä on kokonainen vehnänjyvä, ja vielä enemmän pidän vihreästä paahdetusta vehnästä, jota Lähi Idässä kutsutaan nimeltä freekeh:nämä vehnänjyvät kerätään ennenkuin ne ovat kypsiä , jonka jälkeen ne aurinkokuivataan ja paahdetaan. Jyvät eivät siinä vaiheessa enään ole kokonaisia, vaan kappaleina.Jyvissä on ihana savuinen maku.Freekeh on hyvin terveellistä:jyvät sisältävät enemmän vitamiineja, proteiineja ja mineraaleja kuin kypsä vilja. Niiden hiilihydraattipitoisuus on myös kypsää viljaa alhaisempi ja kuitupitoisuus on korkea. Raholan syötävien sanojen sivustolla on vähän lisätietoa. Siellä esimerkiksi lukee, että freekehiä on jo saatavilla Ruotsissa, joten pitäisi sen Suomeenkin rantautua...
Tätä salaattia voi tehdä myös kokonaisista tavallisista vehnänjyvistä, tosin se savuinen maku jää silloin puuttumaan.

Freekeh(tai vehnänjyvä)salaatti
3 dl freekeh jyviä(tavallisia vehnänjyviä)
6 dl suolaa
2 rkl öljyä
2 keskikokoista sipulia
2-3 tomaattia
suolaa , pippuria
mintunlehtiä
sitruunanmehua
vinaigrette kastiketta
(punasipulia palasina)

Ruskista paloitellut sipulit öljyssä ja lisää vehnänjyvät,sekoita pari kertaa ja lisää vesi ja suolaa.Keitä kannen alla keskilämmöllä 20 min. Vehnänjyvät saavat olla purtavia eli al dente. Lisää vettä jos jäävät liian koviksi.
Leikkaa tomaatti palasiksi. Valmista vinaigrette(3/4 osa öljyä, 1/4 osa etikkaa, Dijon sinappia, hunajaa, suolaa, pippuria).Lisää paloitellut tomaatit kypsien jyvien joukkoon, lisää vinaigrette , hieman sitruunamehua, ja leikkaa päälle mintunlehtiä.Lisää myös punasipuli jos käytät sitä.Omassa salaatissani oli basilikaa koska olin unohtanut ostaa minttua;se sopii tähän parhaiten.

10 kommenttia:

  1. Voi että kuulostaa ihanalta! Varsinkin tuo savuinen maku jotenkin alkoi heti kutkutella makuhermoja... Voi kun tuota freekehiä saisi Suomestakin!

    Olet kyllä enemmän kuin oikeassa tuon valkoisen riisin suhteen, että se on ravintoarvoltaan aika köyhää. Harmi vaan, että se sopii niin hyvin yhteen noiden intialaisten sörsseleiden kanssa... Pitäisi kyllä etsiä sille parempia vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
  2. Hippu, totta että valkoinen riisi sopii niin hyvin sekä intialaiseen että kiinalaiseen ruokaan.Kun asuin vielä Helsingissä, raahattiin aina sellainen iso säkki sitä Vii Voanista. Mutta kaikki noi terveellisemmät vaihtoehdot, kuten quinoa, vehnänjyvät,kokojyväriisi jne. ovat tosi hyviä, miksei niitäkin toisaalta voisi käyttää niihin ruokiin...

    VastaaPoista
  3. Muuten,muistin että kävin kesällä katsomassa Hakaniemen metroaseman etnisestä kaupasta onko siellä, en nyt muista oliko siellä kun etsin itse asiassa muuta juttua,mutta ehkä siellä voisi olla sitä.

    VastaaPoista
  4. Joo, meillekin ostetaan aina sellainen iso säkki...:-) Käy pienestä kuntosaliharjoittelusta :-D

    Täytyy pitää silmät auki, jos sitä vaikka löytyisi jostain! Noista etnisistä kaupoista löytää välillä mitä erikoisempia ja mielenkiintoisempia juttuja, kun vaan kuljeskelee ja katselee.

    VastaaPoista
  5. Salaatti kuulosta mukavan erilaiselta kuin mitä tavallisesti teen. Pitäisi joskus kokeilla tämäntyyppistäkin.

    VastaaPoista
  6. Arleena: kypsennetyt vehnänjyvät sopivatkin hyvin salaatteihin.

    VastaaPoista
  7. Kuule mista ostit tuota "freekeh" vehnaa? Monta kertaa olen nahnyt ohjeita mutta en ole saanut aikaiseksi alkaa etsia sita.

    VastaaPoista
  8. Anumorchy, asuin ennen elokuuta vielä pohjoisessa ja siellä kaikissa arabikylien kaupoissa/toreilla sitä löytyi, niin ostin vähän varastoon...Olen etsinyt Tel Avivissa Shuk Levinskyn liepeiltä mutten ole löytänyt.

    VastaaPoista
  9. Anumorchy, löysinpä toisenkin paikan missä tätä saa:Shuk Hasajarim, Holon Industrial Area, Rechov Mercava 73.Siellä on sellainen mauste/papu jne kauppa,jossa näin tätä ison säkin.

    VastaaPoista
  10. frikaa Suomesta http://snoobar.vuodatus.net/blog/category/keitot
    http://keskustelu.suomi24.fi/node/4008004

    Ihana sivusto ! Taas uutta oppimista

    VastaaPoista