Sivut

maanantai 19. tammikuuta 2009

Kiiltomalvaa ja sen sellaista…

Asuessani pohjoisessa Israelissa tutustuin kasviin nimeltä Malva Sylvestris, eli suomeksi kiiltomalva.Sitä ennen en ollut kasvia koskaan huomannutkaan.Täällä sateen jälkeen niitä ilmestyy tietyille paikoille sankoin joukoin. (sadetta ei ole tullut tarpeeksi tänä vuonna) Arabiaksi kiiltomalvaa kutsutaan hubezaksi, joka tulee sanasta “hubz” joka tarkoittaa leipää. Tarkistettuani netistä huomasin,että kiiltomalvaa viljellään Suomessakin joissain puutarhoissa; en tiedä kasvaako sitä villikasvina kuten täällä. Kesällä Helsingissä näin sitä yhdessä etnisessä kaupassa.  Kiiltomalva on tosi hyvää paistettuna.

Pari päivää sitten kävelyllä Bambi-koiran kanssa näin kiiltomalvaa, ja koska pussikin sattui olemaan mukana, poimin niitä jonkun verran.Parasta tietenkin olisi poimia niitä mahdollisimman kaukaa autotiestä; nämä olivat jonkun matkaa sellaisesta, mutta ei kai yksi kerta näitä mua myrkytä.  Huuhtelin lehdet hyvin ja laitoin ne lävikköön kuivumaan. Paistoin sipulia kunnes se oli ruskistunut ja lisäsin joukkoon silputtuja kiiltomalvan lehtiä. Paistoin jonkun aikaa ilman kantta,lisäsin leikattuja valkosipulin palasia ja sitten peitin kannella, ja kypsytin jonkun aikaa miedolla lämmöllä. Lisäsin sitruunamehua ja suolaa   ja pippuria.Viime vuonna lisäsin lopuksi fetatyyppistä juustoa joukkoon ja annoin se sulaa.Tosi hyvää! Villikasvien  tuntemukseni on aika rajoittunutta; olisi kiva tietää niistä ja niiden käytöstä paljon enemmänkin.

 Falafel on tosi suosittua täällä.Lähellä kotiani on falafelipaikka, jossa on aina jonoa, mikä tarkoittaa  sitä, että niiden falafelien on pakko olla hyviä. Yritän aina mennä sen paikan ohi, koska falafelit ovat aika kaloririkkaita. Tänään kuitenkin sorruin ostamaan annoksen pelkkiä pyöryköitä.Ne olivat kyllä hurjan hyviä,niin että en yhtään ihmettele sitä ainaista jonoa siellä….

30 kommenttia:

  1. Mikä tekee falafeleistä kaloririkkaita? Ne on mun herkkua!

    VastaaPoista
  2. Susadim: se että ne uppopaistetaan öljyssä, ne imee sitä aika paljon.Mutta kyllä ne muuten on ihan terveellisiä ja suurta herkkua!

    Hannele: Riktigt sagt!

    VastaaPoista
  3. Falafelit ovat tosi hyviä, mutta täällä monesti tosi suolaisia kuten vähän kaikki muukin. Yritin pari kertaa niitä tehdä itse, mutta eihän siitä oikein mitään tullut. Periaatteessa reseptihän on helppo, mutta ei vaan maistu samalta kuin katukojusta ostettuna. Varsinkin Luxorista!

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista tuo kiiltomalva, en ole koskaan kuullutkaan! Minustakin olisi kiva tietää paljon enemmän noista villikasveista, sillä luonnosta saattaisi löytyä vaikka mitä mielenkiintoista syötävää. Niin, paitsi ehkä tähän vuodenaikaan :-D

    VastaaPoista
  5. Johki:Suomessa tein pari kertaa itse, muttei ne tosiaankaan ole yhtä hyviä silloin kuin suoraan jostain falafelikiskasta ostetut. Täällä on tosi paljon paikkoja,jotkut parempia kuin toiset,jotkut niin ja näin,mutta nämä pyörykät oli tosi hyvät kaikin puolin, niin että voisin melkein antaa 10 pistettä niistä!

    VastaaPoista
  6. Hippu: mä näin näitä viime kesänä nippuna Sörnäisten tukkutorin alueen kurdilaisess kaupassa, niin että joko niitä kasvaa kesällä villinä tai sitten niitä kasvatetaan.Täällä on paljon villikasveja talvisin, jotka on syömäkelpoisia,pitäisi joskus mennä sellaiseen workshopiin,missä ne opettaa kaiken niistä.

    VastaaPoista
  7. Noi Malvat naytti niin tutuilta etta piti kysaista googelilta ja epailykset olikin oikeita. Taalla Turkissakin tota kasvaa ja on nimeltaan Ebegümeci. Just viime anoppilan keikalla naiden kukkia nypin eroon varsista ja siita valmistettaisiin bulgur-riisiin sekoitettuna lisaketta, on kuulema silloin hyvaa (eli riisiin vetta lisatessasi lisaat myos malvat). Kait se sopii myos normaaliinkin riisiin.
    Anoppi silloin myos mainitsi tallaisen ruoan:
    Yhdessa kattilassa pehmenna oliiviöljyssa silputtu yksi keskikokoinen sipuli seka kaksi hienonnettua valkosipulinkyntta. Toiseen kattilaan lado pohjalle viipaloituja tomaatteja, paalle pesty ja pienennetty kiiltomalva (puoli kiloa), sen paalle ja sekaan lisaa paistettu sipuli/valkosipuliseoa. Lisaa joukkoon hiukan oliivioljya, mausteita (mustapippuri, chili, suola, maun mukaan), teelusikallinen sokeria, yhden sitruunan mehu seka noin 2,5 dl kuumaa vetta (tassa vaiheessa voi myos lisata pari desia valmiiksi keitettyja kikherneita). Keita 20 minuuttia kevyella liekilla :)

    Toivottavasti on apua :)

    VastaaPoista
  8. Tuo villikasvien käyttö on mielenkiintoinen aihe, ja kyllähän Suomessakin tosiaan kotipuutarhoissa kasvaa yhtä sun toista käyttökelpoista, jos vain keksisi, mitä niistä voi tehdä.

    VastaaPoista
  9. Parhaimmat falafelit olen syonyt Nahariyassa.Sopivan rapeat ja suussa sulavat.Samaisesta kioskista sai myos taivaalliset shwarmat. Paikka oi tuolloin paakadun varrella, alkupaassa rautatieasemalta pain ja rantaan kohti mentaessa jai oikealle. Pieni tori ja siella. Torin nimea en just muista.Nyt tuli nalka...

    VastaaPoista
  10. Olipa mielenkiintoista. Että tämäkin yleinen 'rikkaruoho' olisi syötävää!
    Meillä herboristit myyvät malvan lehtiä luontaishoitoihin, kääreisiin ja teehen, hoitaa kuulemma tulehduksia. Mutta että syötäväksikin. Tarkistin sitten paikallisesta kasvikirjasta ja kuulemma tätä viljeltiin ennen yleisesti vihanneksena!
    Näin sitä taas oppi uutta, myös tuon suomenkielisen nimen, kiitos.

    VastaaPoista
  11. Terkut ruokakaupasta. Pakkohan minun oli ostaa pinaattia kun eilen sitä blogissasi näin ja sain muistutuksen. Pakastettua vain saatavilla. Siitä tykkään.

    Kiiltomalvan lehti samanmuotoinen kuin sen malvan mitä yleensä pistän meidän pihaan kasvamaan kesäksi. Tjaa... voisikohan sitä syödä :D

    VastaaPoista
  12. ilmeisesti kaikki malvat on syötäviä, ja kiiltomalvaakin voi kasvattaa 1- vuotisena Suomessa.

    VastaaPoista
  13. Heli: Kiitos reseptistä,pitää kokeilla joskus kun taas löydän näitä.Mutta ymmärsinkö oikein,että käytitte kukat? Mä en ole kukkavaihetta edes koskaan nähnyt, vaan ainoastaan kerännyt lehtiä.

    Elina: Suomessakin mun ymmärtääkseni kesäisin on montakin syötävää villikasvia, itse taidan tuntea vain nokkosen.....

    Pikkujutut: Ensi kerralla sitten kun menen sinnepäin täytyy pysähtyä siellä...:-)

    Sirokko: Kiva tietää että sitä voi käyttää rohdoksenakin!Ja ihan syötävää on , ja vielä hyvääkin, juuri niinkuin tein postauksessa.

    Rita:Pakastettu pinaattikin on ihan hyvää, ei vaan oikein taida noihin salaatteihin sopia. Eli kiiltomalvaa sitten vaan kesällä syömään, mä ihastuin heti kun söin ensimmäisen kerran viime vuonna.

    Elsbet: hyvä tietää, siis se ei ole teilläpäin villikasvi.Kasvatetaanko sitä kukkien takia?

    VastaaPoista
  14. Minakin olen joskus laittanut tuolla tavalla malvaa. Anoppini teki ennen taytettyja kaaryleita isommista lehdista, vahan kuin viininlehtikaaryleita.
    Pula-aikana on kai syoty varttuneemmissa kasveissa olevia napin mallisia hedelman tapaisia.
    Ovat kai ravintopitoisempia kuin lehdet.

    VastaaPoista
  15. Ja falafelia soin minakin tanaan.
    Tel Avivissa Tshernihovsky-kadulla on yksi suosikkipaikkamme. Otan yleensa vaan puolikkaan annosta, muuten tulee liian ahky olo.

    VastaaPoista
  16. åh, jag älskar hubeza...och olesh? har du ätit olesh?
    jag är också otroligt fascinerad utav vilda ätliga växter. försöker lära mig mer om dem den senaste tiden. finns ju så mycket ätbart runt omkring oss....

    VastaaPoista
  17. Anumorchy, mä en ole vielä koskaan nähnyt niitä hubezoja siinä vaiheessa, pitää pitää silmät auki ja katsoa, koska niihin sellaisia tulee.Ja mä tiedän sen falafelipaikan siellä Tshernihovsky-kadulla, sellainen pieni paikka?Ihanaa falafelia sielläkin:-)

    Sarapirat: Ja, har ätit olesh också, det är jättegott! Där var du bor finns det säkert gott om ätbara växter, här i staden är det nog svårare att hitta dem.

    VastaaPoista
  18. Minä en tunne kiiltomalvaa, mutta villivihanneksia, sieniä ja marjoja keräilen kyllä. Olin joskus ajat sitten Israelissa ja falafel vei kielen mennessään!!!

    Ps. Minulla on blogissani kirja-arvonta, tervetuloa osallistumaan!

    VastaaPoista
  19. Oh yum, I love falafel! Yours look so good and crispy on the outside, too.

    VastaaPoista
  20. Katilein: villiyrttien/vihannesten tuntemus on tosi hyvä juttu!Ja täältäpäin tosiaankin saa hyvää falafelia:-)

    Hannah:thanks:-)

    VastaaPoista
  21. Anteeksi, sanoin vaarin. Nypimme siis noi LEHDET pois niista varsista :D Vasymyksen piikkiin koko mokaus...

    VastaaPoista
  22. Heli, kiitos:-) Mä vähän ihmettelinkin, kun mä olen nähnyt käytettävän vain niitä lehtiä;-)

    VastaaPoista
  23. Mielenkiintoinen tuo kiiltomalva! Meillä kasvaa kukkapenkeissä malvaa, mutta se ei ole kiiltävälehtistä. Aika samanmuotoiset lehdet ja kukat niissä kuitenkin on. Täytyy keväällä pitää silmät auki, jos löytäisin kiiltomalvan siemeniä, niin voisin kokeilla sen kasvatusta.

    Villikasveja täältäkin kyllä löytyisi vaikka mitä. Nokkosta, voikukkaa, maitohorsman nuoret versot parsan tapaan, koivunlehdet, kuusenkerkät, siankärsämö, vuohenputki, katajanmarjat, maahumala jne.:)

    VastaaPoista
  24. Kmsu: ehkä sitä teidänkin malvaa voi käyttää ruuanlaitossa? Ihana valikoima villikasveja, tuleeko niitä käytettyä keittiössä?

    VastaaPoista
  25. Pitää ottaa jostain selvää, ettei tuo meidän malva sitten ole ainakaan myrkyllinen ja kokeilla.;) Luettelemistani kasveista on kokeilematta jäänyt siankärsämö, vuohenputki ja maahumala. Maahumalaa kasvaisi omasta takaa, mutta en ole uskaltanut sitä käyttää, kun sen haihtuvassa öljyssä on pinokamfonia, joka on myrkyllistä suurina annoksina. Vaikka kai sitä joutuisi puputtamaan melkoiset määrät myrkytyksen saadakseen. Ehkä ensi kesänä voisi kokeilla. Maahumalan lehdet sopivat lukemani mukaan ainakin salaatinkastikkeisiin, keittoihin ja muhennoksiin. Blogistani taitaa löytyä noista ainoastaan kuusenkerkät säilykkeistä siirapin/hyytelön muodossa. Ja katajanmarjoja tietenkin joissain ruuissa mausteena. Voisinkin ottaa tavoitteeksi tälle vuodelle laittaa muitakin luonnon antimia esille.;)

    VastaaPoista
  26. Kmsu: se olisikin mielenkiintoinen ruokapostauksen aihe, luonnonkasvien käyttö keittiössä siis :-)

    VastaaPoista
  27. Mina tykkaan kovasti falafelleista. Taalla olen muutaman kerran laittanut Israelista saamistani pussifalafelaineista, vaan niista tulee kovia kakkuroita. Yks kesa Tukholmassa sain todella hyvan makuisia eraassa libanonilaisessa paikassa. Nam. Haifassa oli aina yksi tietty paikka mista ostin. Siella olikin aina jonoa. Ilmeisesti muutkin tykkasivat.

    VastaaPoista
  28. Tuula: falafelit ovat tosiaankin herkullisia,eilen söin annoksen ,missä oli 4 erimakuista falafelia.Ne instant falafelit muuten on kamalia, ei ihmekään ettei ne sulla onnistunut.Mutta falafeleita on aika helppo tehdä kotonakin ihan itse.

    VastaaPoista
  29. falafel on kyllä herkkua. ite tekeminen on vaan kummaa kun kaikista ohjeista ja omista kikkailuista tulee ihan hyviä kasvispalleroita mutta kunnon falafeli on enemmänkin leipämäinen..

    VastaaPoista