Sivut

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Raikas bataattiraaste ja raakasuklaata

bataatti raw
Bataattikin on tosi hyvää raakana, vaikka sitä yleensä syödään kypsynnettynä.Tässä olen marinoinut bataattiraasteen limemehussa ensin yön yli,jolloin sen happo hieman kypsentääkin raastetta (kuten se tekee kalalle cevichessä).
Bataattiraastesalaatti
  • 1 bataatti
  • 2-3 limen menu (sitruunatkin käy)
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • suolaa,mustapippuria
  • 1 kevätsipulin varsi kokonaan
Kuori ja raasta bataatti,aseta se astiaan ja lisää limen mehu,niin että sitraastinä on tarpeeksi marinoimaan bataattiraastetta.Marinoi yön yli tai vähintään 5-6 tuntia. Lisää öljy, hunaja tai agave, suola,pippuri ja viipaloidut kevätsipulin palaset.  Käytin hunajaa ,se ja limemehu tekivät raasteesta ihanan raikkaan makuisen.
Raastoin tällaisella raastimella,jolla saa tehtyä kivan ohutta ja litteää raastetta.


Tein myös raakasuklaata
Raakasuklaa
Tähän tuli kaakaovoita, carobjauhetta,hieman kylmäpuristettua kookosöljyä, agavesiirappia,ripaus suolaa, kaakaojauhetta, kuivattua limekuoriraastetta ja cashewpähkinöitä. En muista tarkkaan määriä,sillä en esimerkiksi tarkistanut kaakaovoin määrää. Cashew-pähkinät jauhoin ensin hienoksi  sileäksi tahnaksi ,jonka sitten lisäsin suklaamassaan. Cashewtahna teki suklaan rakenteesta ihanan pehmeää ja sileää. Raakasuklaassa ei ole samanlaista kiiltoa kuten tavallisessa suklaassa, mutta maku ja rakenne ovat ihania!

17 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä raastetta! Ja loistava idea tuo bataatin marinointi, se varmasti pehmittää sitä hyvin. Ehdottomasti kokeillaan, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Bataatti on ihanaa, ja oranssi väri suorastaan hurmaava. Sun suklaasta puhumattakaan :) Kivaa alkavaa viikkoa sinne kauas!

    VastaaPoista
  3. En tietänytkään, että bataattia voi syödä myös raakana.
    Perjantaina söimme bataattimuusia, siinä pikkuisen perunaa mukana.
    Seuraavaksi kokeillaan raastetta.

    VastaaPoista
  4. Aletheia;My pleasure:-) Oli tosi raikkaan makuista tällaisena..

    Rita:Bataatti on hyvää,monilla tavoilla,ja tässä raasteena erinomaisen raikkaan hyvää.Laitoin lautasella sitä ja punajuuriraastetta,ja oli ihanan värikäs annos.Mukavaa viikkoa sinnekin!

    Unelma:Bataatti on hyvää raakana,kun sitä marinoidaan ensiksi.Bataattimuussikin on hyvää.

    VastaaPoista
  5. Tuo suklaa kiinnostaa! Kaakaovoita, mista sita saa? Teetko useinkin tuollaista? Onko sulla jotain silikonimuotteja vai mihin laitoit suklaat kovettumaan?

    VastaaPoista
  6. Tuula:Täältä on saanut jo pitkään kaakaovoita ja nykyään saa Suomestakin. Silloin tällöin teen,tykkään kokeilla kaikenlaisia erilaisia vaihtoehtoja ja tämä on paljon terveellisempää kuin tavallinen suklaa, kun ei ole kuumennettu kuin vain vähän. Mulla on silikonimuotti,mistä tulee tuollaisia nättejä kukkia.

    VastaaPoista
  7. Eipä ole käynyt mielessäkään, että bataattia voisi syödä näinkin!

    VastaaPoista
  8. Söin juuri vähän vastaavaa salaattiia porkkanasta tehtynä ja uskon että bataattiversio on myös vallan mainio. Ihania noi pienet makeismuotit. Silikonia? Olen myös tehnyt viime aikoina pari raakasuklaakokeilua ja muita nameja ei sen jälkeen enää kaipaakaan! Sitä tulee vaan syötyä vähän liikaa, kun on niin terveellistäkin.. ;)

    VastaaPoista
  9. Elina:Oli itseasiassa tosi hyvää näin.

    Okriina;Porkkanasta varmaan tosi hyvää myös,mutta bataattikin kun on makea niin oli tosi ihana näin.Tuo marinointi oli aika tärkeä vaihe tässä salaatissa,koska se pehmensi bataatin rakennetta. Silikonia on muotti.Mulla oli viime vuonna jonkinlainen himo silikonimuotteihin ja tuli niitä hankittua jonkun verran;tämä millä nämä on tehty on suosikkejani.Jeps,raakasuklaa on tosiaankin niin hyvää,ettei tavallinen,liian makea suklaa enään maistukaan.

    VastaaPoista
  10. Samat sanat kuin parilla aiemmallakin: eipä ole tullut mieleen, että bataattia voisi raakanakin syödä - tai punajuurta, mistä bloggasit myös! Pitääkin tarkemmin tutustua näihin resepteihin joskus..

    VastaaPoista
  11. Kte: Monet kasvikset, joita olemme tottuneet syömään vain kypsennettyinä,ovatkin ihan hyviä myös raakana,ja bataatti näin laitettuna tosi hyvää.

    VastaaPoista
  12. That's so interesting! I've never eaten them raw but I should definitely try it! Thanks Yaelin :)

    VastaaPoista
  13. Eipä ole tullut mieleen käyttää bataattia raakana. Jännä vinkki. Raakasuklaata on tullut vastaan viime aikoina monesta paikkaa, että pitäisi varmaan kokeilla itsekin, ainakin maistaa sitä. Huomaan olevani tässä asiassa hieman ennakkoluuloinen, paha juttu. Maistan kuitenkin, jos kohdalle sattuu.

    VastaaPoista
  14. Lorraine:Sweet potato actually is very good raw when marinated for some time.

    Rauna:Yllätyin ihan miten hyvää se oli näin laitettuna. Raakasuklaa onkin lyönyt itsensä lävitse nyt kun niitä aineksiakin saa Suomesta;täällä niitä on ollut kauemmin saatavilla.

    VastaaPoista
  15. En kauheasti tykkää bataatista raakana, mutta tällä tavalla marinoituna se uppoaisi vamasti paremmin. Loistava idea, kiitos!

    VastaaPoista
  16. Toihan on jännä idea syödä bataattia, kopsasin reseptin muistiin. Pitää vain ostaa uusi raastinrauta, kun annoin ihanan Cuisipron raastimen kiinalaiselle ystävälleni mukaan Kiinaan vietäväksi, kun hän ihastui siihen täällä.

    VastaaPoista
  17. Hippu:Ei se bataatti kauhean hyvää raakana olekaan ihan sellaisenaan,mutta marinoituna tosi hyvää:-)

    Allu:kokeile,oli tosi hyvää. Raastin on tärkeä kapine keittiön kaapissa....Olitpa kiltti,kun annoit sen kiinalaiselle ystävälle mukaan:-)

    VastaaPoista