Sivut

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Rommilla terästetyt banaanimuffinit

muffinit Joulukuun ruokahaasteen vetäjänä toimii Krisu,joka ansaitusti voitti marraskuun ruokahaasteen reseptillään. Joulukuun aiheeksi Krisu laittoi alkoholin yhdistettynä ruoanlaittoon,joka heti herätti minussa tiettyjä assosiaatioita: Rommi!! Nautin alkoholia äärettömän harvoin,ja silloinkin viiniä ruuan kanssa tai hyvässä seurassa tai kokkaillessa muille,mutta joskus kesän kuumuudessa tekee mieli rommia hedelmämehun kanssa.Rommiin tutustuin kunnolla asuessani Venezuelassa,jossa valmistetaan erinomaista rommia ,esim.tätä santa teresa erinomaista Santa Teresa rommia. Toinen hyvä venezuelalainen rommibrändi on Cacique,ja tietääkseni näitä molempia saa ainakin Espanjassa.Rommi onkin mielestäni alkoholi ,joka sopii erinomaisesti ruuanlaittoon,ja vielä paremmin leivontaan.Yleensä vaaleaa rommia käytetään juomiin ja tummaa rommia ruuanlaittoon,mutta itselläni oli nyt vaan vaaleaa rommia,joka kyllä sekin toimii hyvin ruuanlaitossa. Venezuelan tuliaisina sain tutuilta joitakin erittäin hyviä rommilla höystettyjä reseptejä,mutta niistä sitten toisen kerran.Leivoin viime viikolla rommilla  terästettyjä vegaanisia banaanimuffineita,joihin rommi toi juuri sen oikean aromin.Näihin muffineihin olenkin saanut inspiraation kuuluisasta Baba au Rhum-jälkiruuasta.

Rommilla terästetyt banaanimuffinit (8 isoa)

  • 6 banaania (tai vähän enemmän,yhteensä noin 5 dl muusattuna)
  • 1½ dl soijajugurttia tai soijamaitoa
  • 3½  dl spelttijauhoa
  • 1 dl riisijauhoa
  • 1 1/4 dl garfava-jauhoa *(teen itse) tai kikhernejauhoa
  • 2 dl+2 rkl ruokosokeria
  • 1 tl leivinsoodaa'
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • liemeen: 1½ dl rommia +2 rkl ruokosokeria

*papuinen jauho lisää muffineihin proteiinia sekä kuitua. Pidän tästä papu+spelttí+riisijauho-yhdistelmästä

Sekoita banaanin tasaiseksi soseeksi yhdessä soijamaidon tai jugurtin kanssa.Lisää siihen öljy. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja yhdistä kuivat ja kosteat ainekset. Laita taikina muffinivuokiin ja paista uunin alaosassa 175C asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes keskiosa on kuiva.

KUVAT 013

Valmista rommiliemi muffinien ollessa uunissa. Lämmitä rommi ja sokeri vain niin että sokeri ehtii sulaa. Valele siveltimellä lienta KUUMIEn ,juuri uunista tulleiden muffinien päälle. Valmistin myös kuorrutuksen,joka oli raw food-keittiön innoittama: banaania, cashewpähkinöitä, agavea ja kookosöljyä.

Juuri kun olin pursottamassa täytettä muffinien päälle suutin putkahti pussista pois, joten ei tullut ihan täysin siistiä lopputulosta. Mutta ei se mitään,maku oli hyvä ja rommi tuntui ihanasti muffineissa. Muuten,kannattaa käyttää täysin kypsiä,jo ruskistuneita banaaneja,joissa sokeripitoisuus on korkeampi;näin ei tarvitse kauheasti sokeria itse taikinamassaan laittaa. Ja sokerina pitäisi nimenomaan olla ruokosokeri,joka se,kuten romminkin,on valmistettu samasta raaka-aineesta,eli sokeriruoko.

13 kommenttia:

  1. ihan varmasti rommi menee hyvin banaanimuffinien kanssa - nam!

    VastaaPoista
  2. Uijui, rommia ja banaania. Kelpaisi!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa herkulliselta,mutta mina jattaisin rommin pois,jos tekisin noita.Jotain aromia tilalle.

    VastaaPoista
  4. Merituuli:Joo,tosi hyvin yhteen sopiikin:-)

    Elina;mainio kombinaatio onkin:-)

    Sateenkaari:Ajattelinkin,ettet sinä mitään alkoholipitoista käytä. Ehkä teilläpäin on rommiaromia....

    VastaaPoista
  5. En ole erityinen banaanimuffinien ystävä, mutta rommilisä tekee niistä ehdottoman houkuttelevat! Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  6. Minua kiinnostaisi tietää tarkemmin tuon "kermavaahdon" valmistuksesta. On tosi kivan näköistä. Käykö siihen makeutena myös hunaja? Onko agavesiirappi olennaista vaahdon onnistumisen kannalta? Voisiko saada tarkempaa ohjetta siitä annosmääristä ja valmistuksesta?

    VastaaPoista
  7. Lehtikuusi:Se ei ihan varsinaisesti ole vaahtomaista tuo cashewkerma.Siinähän on kylmäpuristettua kookosöljyä,joka jähmettyy kylmässä,ja silloin siitä seoksesta tulee sellaista,että on helppo pursotella.Kyllä siihen käy hunajakin,pitää vaan katsoa etteivät ainekset ole siinä hunajaa lisättäessä liian kylmiä,koska hunaja jähmettyy helposti. Agavesiirappi on sikäli kätevämpää,että se on juoksevaa eikä jähmety,ja glykemimäärä on alhainen. Nyt täytyy kyllä seuraavan kerran kirjoittaa ylös,teen näitä vähän niin että en ole määriä ylös kirjoittanut.

    VastaaPoista
  8. Kiitos Yaelian!

    Mitenkä tuo "pursote" valmistetaan? Kaikki ainekset sekaisin, cashew pähkinät tehosekoittajalla ja sen sekaan vispataan kookoöljy vai miten? Onko ainesuhteista minkäänlaista arviota?

    VastaaPoista
  9. Lehtikuusi:Liotan ensin cashewpähkinöitä parisen tuntia.Siivilöin ja jauhan ne pienen vesimäärän kanssa ensin (mulla on sellainen pieni hyvä mylly,jolla jauhan pieniä määriä kerrallaan,tehokas kone,olen siitä joskus postannutkin,en vaan muista mikä postaus..) Lisään agavea ja jauhan edelleenkin,kunnes ihan tasaista.Sitten lisään lopuksi sulan kookosöljyn ja sekoitan vielä.Tämän jälkeen jääkaappiin,ja kun se jähmettyy ,on se ihan pursotettavaa.

    VastaaPoista
  10. Luuletko, että Cashew-pähkinöiden jauhaminen onnistuisi tehosekoittimella?

    Kookosöljy on siis sitä versiota, joka on huoneenlämmössä lähes kiinteätä. Lämmität sitä ilmeisesti ennen lisäämistä?

    VastaaPoista
  11. Lehtikuusi:Pitäisi sitä varten olla tosi hyvä tehosekoitin,siis sellainen,joka on voimakas. Kookosöljy on kylmäpuristettua kookosöljyä,joka alle 24 asteessa on kiinteää ja yli sen nestemäistä.Täällähän suurimman osan vuotta sen onkin nestemäistä,mutta nyt tähän aikaan vuodesta kun ei ole niin lämmitän vesihauteessa-

    VastaaPoista
  12. Kiitos Yaelian! Pitää kokeilla saanko samanlaista pursotetta oman kodin vempelein ü.

    VastaaPoista