Sivut

torstai 14. tammikuuta 2010

Mahtavan herkullinen bataattilisäke


Bataatti on sellainen juures,jota olen vasta tänne tultuani alkanut kunnolla käyttää.Suomessa vielä joitakin vuosia ei bataattia joka marketista löytynyt,mutta nyt taitaa sitäkin löytyä aika hyvin.Bataattihan on kotoin Etelä-Amerikasta, ja Venezuelassa asuessani sekä  Perussa vieraillessa  sitä tarjottiin usein,ja täällä taas bataatit ovat halpoja ja niitä saa hyvin ympäri vuoden. Oranssi bataatti on hyvä A-vitamiinin lähde,ja se sisältää myös C-vitamiinia,rautaa sekä kalsiumia.Bataatti on hyvää sekä raakana että kypsennettynä;kypsentäessä bataatin sisältämä makeus tulee paremmin esille.
Tämän reseptin bongasin täkäläisestä blogista. Blogin teksti on täyttä hepreaa,mutta kuvat puhukoon puolestaan,sillä Mayan blogi on ihanan visuaalinen ja kuvat ovat upeita.Siellä on tämän reseptin valmistusvaihe step-by step kuvin.


Herkullinen bataattilisäke/salaatti
  • 2-3 bataattia,noin ½ kiloa
  • 3½ rkl oliiviöljyä
  • suolaa,pippuria
  • 1 sitruunan mehu
  • nippu persiljaa
Kuori bataatit ja leikkaa ensin siivuiksi,sitten kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja lisää bataattikuutioiden joukkoon öljy,suola sekä pippuri.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja asettele kuutiot pellille tasaiseksi kerrokseksi. Paista kuutioita 200 C asteessa noin 25 minuuttia,tai kunnes kuutiot ovat pehmentyneet;kuitenkin niin että kuutiot pysyvät hyvin koossa eivätkä hajoa muussiksi niitä käsiteltäessä.Lisää joukkoon   sitruunan mehu sekä silputtu persilja. Sitruunamehua saa olla runsaasti,niin että sen kirpeys tuntuu;se tasaa kivasti bataatin makeutta. Tämä lisäkesalaatti on todella herkullista,ja tähän tulee aivan himo!Tämä on muuten hyvää sekä lämpimänä että kylmänä.


30 kommenttia:

  1. Ihana bataattiresepti! Hyvin täältä Suomestakin bataattia nykyään löytyy. Täältä omasta pikkupitäjästäkin sitä aina kaupoista saa. Meillä bataattia syödäänkin aika usein, kun se on niin hyvää. Nytkin bataatteja kaapista löytyy, kun Lidlistä on ollut nyt tarjouksessa 1,99 €/kg. Normaalistikin bataattia saa alle 3 euron.:)

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa oikein maukkaalta tämä bataattilisuke. Pakko tehdä.

    Täällä bataatti on aika kallista. Usien kaupoissa on valtvan isoja bataatteja, joten yksi painaa helposti 300-500 g. Joskus niiden pinta on nahistunut. Siksi en usein osta bataattia. Mutta lähdenpäs tästä etsimään josko hyviä löytyisi.

    VastaaPoista
  3. Eipä ole kovinkaan pitkiä aikoja siitä, kun ensimmäisen kerran bataattia ostin. Tein keiton ja tykkäsimme molemmat. Taidanpa taas käydä bataattiostoksilla.

    VastaaPoista
  4. Kmsu:Kiva kun sitä nykyään löytyy helposti:-)Bataatti kun tosiaankin on niin hyvää!

    Sooloilija:on tosi hyvää! Täällä bataatit ovat useimmiten pienempiä,mulla tuohon meni 3 bataattia.

    Unelma.Bataatista tosiaankin saa tehtyä herkullista keittoa,ja paljon muutakin:-)

    VastaaPoista
  5. Kaunis kuva. Nayttaa tosi herkulliselta, taytyy laittaa ohje korvan taakse..

    VastaaPoista
  6. Ihana ohje! Bataatti saa siis freesattuna makeutta samoin kuin paprika, jota minä änkeän kaikkialle.

    Nyt laitankin huomenna kasvisruokaohjeen...Katsos teen nyt oikein kuvilla sitä Leenan parhaat reseptit -kirjaa ja siksi sekä uusin vanhoja että tarjoan uusia reseptejä blogissani nyt tiuhaan eli about kerran viikossa.

    VastaaPoista
  7. Sötpotatis är gott.

    VastaaPoista
  8. Voihan nami! Bataatti on kyllä yksi parhaista lisäkekasviksista, ja niin hyvää että :P Tällä ohjeella pitää kokeilla, koska on sopivan yksinkertaista ja edullista opiskelijan ruokavalioon.

    VastaaPoista
  9. Anna;juu herkullista,kokeilepa...

    Leena;kypsennettäessä bataatin sisältämä sokeri karamellisoituu,ja siitä tulee makeaa.En ole sitä freesannut koskaan,mutta uunissa laittanut ja lätyissä,ja molemmissa oli ihana!Vau,hienolta kuulostaa se reseptikuvakirja:-)

    Hannele:Faktist gott, man kunde äta sötpotatis nästan dagligen...

    Insanity:Niinhän se onkin,koska siitä tulee sellainen kivan makea kypsyttäessä. Onneksi ei taida Suomessakaan enään olla kauhean kallista.

    Chaos:Niinpä on:-)

    VastaaPoista
  10. Nayttaa tosi hyvalta tuo bataatti.En ole koskaan valmistanut,enka ole myöskaan katsonut,olisiko taalla myynnissa.
    Nyt pitaa kylla korjata tama asia.
    Kiitos reseptista.
    Terveiset sateisesta Antalyasta.Lamminta +10.

    VastaaPoista
  11. mitä hemskattia! mä kommentoin aiemminkin (ja jupi jupi koitetaan taas)

    ihanalta näyttävät sinunkin kuvasi ja linkkaamasi blogin kuvat.

    tämä voisi luontua minultakin ja kuulostaa hyvältä. uusia lisäkkeitä aina kaivataan!

    VastaaPoista
  12. Yksinkertainen on kaunista! Bataatti on herkkua melkein sellaisenaan.

    VastaaPoista
  13. Sateenkaari:jos löydät,kokeile,sillä on hyvää! 10 astetta kelpaisi ihan hyvin minulle,täällä on vielä lämmintä päivällä ja luvassa lämmin viikonloppu,mutta ensi viikolla sitten pitäisi kylmetä.

    Merituuli:kiitos:-) Bataatti onkin tosi hyvä lisäkkeenä!

    Okriina:bataattiin ei tosiaankaan paljon tarvitse lisätä,on niin hyvä aines.

    VastaaPoista
  14. Lovely simple recipe Yaelin! Sweet potato is always so reliably good isn't it and always so lovely and sweet :D

    VastaaPoista
  15. Lorraine:yes,sweet potato is an especially good!

    VastaaPoista
  16. Heipsan! Ompa hyvän näköistä tämä, bataatti on mulle vielä aika uusi tuttavuus mutta sitäkin herkullisempi :p

    VastaaPoista
  17. Hei Tintsu ja kiva kun kävit kommentoimassa:-) Bataatti on tosiaankin ihana kasvis ja sopii leivontaankin!

    VastaaPoista
  18. mmmm, älskar batata! jättegott att göra en indisk verison med ghee, grädde, kumin, gurkmejram och timjan. ungnsbakade!

    VastaaPoista
  19. Sara;indiska versionen låter gott,man kunde göra det med kokosmjölk istället för grädde.

    VastaaPoista
  20. yes, eller utan grädde funkar ju också.

    VastaaPoista
  21. Kiitos bataattireseptistä. Laitan bataattia keitoksi ja muhennokseksi, mutta tällaista uunibataattiruokaa en ole kokeillut.

    VastaaPoista
  22. Sara;jag skall pröva någon gång:-)

    Anna;Bataatti on tosi monipuolinen,ja ihana näin salaatteihin sekoitettuna vaikka.

    VastaaPoista
  23. Nam! Näyttää ja kuulostaa tosi hyviltä, täytynee kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
  24. Mahtavan herkulliselta näyttääkin - ja aivan upeat värit! :)

    VastaaPoista
  25. Mimosas:On tosiaankin hyvää,kannattaa kokeilla!

    Ent-tu:Niin onkin,hyvää ja bataatti tosi kauniin väristä:-)

    VastaaPoista
  26. This dish looks absolutely delicious. What a pitty i can not translate the recipe to english.

    Although
    Thx for the nice picture!

    VastaaPoista
  27. Bobbinis-kitchen;this dish was indeed very delicious,thank you. You can use the google translator on the right side of my blog to translate the text into other languages.

    VastaaPoista
  28. No niin, eilen tein tata bataattilisaketta ja kylla se oli hyvaa. Meidan bataatit eivat kylla ole oransseja, eli siita tuli ihan keltainen lisake :)

    VastaaPoista
  29. Anna:kiva että tykkäsit.Täällä olevat lajikkeet ovat tosiaankin oransseja ja luulen,että myös makeampia kuin keltainen bataatti.

    VastaaPoista