Viime viikolla näin lempiluomumarketissani ensimmäistä kertaa chia-siemeniä,ja ostinkin heti purkillisen niitä. Chia-siemeniä on tehnyt mieli kokeilla jo pitkään,ja kun Okriina postaili niistä,teki entistä enemmän mieli niitä kokeilla. Itse asiassa olin ennen tätä purkkilöytöä tilannut niitä netistä täältä raw food-kouluttajalta,enkä ole niitä siemeniä vielä saanut.Sähköpostia käymme edelleenkin asian tiimoilta. Chia-siementen maailmanvalloitus taisi alkaa,kun niiden ominaisuuksia kehuttiin Ophra Winfreyn ohjelmassa.
Koska nyt on mansikka-aika vielä parhaimmillaan,halusin käyttää siemeniä johonkin mansikkaiseen vanukkaaseen. Chia-siemenethän erittävät kivasti hyytelöä tullessaan kosketuksiin nesteen kanssa,ja tämä hyytelö sitten sakeuttaa tuon nesteen.Tähän vanukkaaseen käytin pohjana cashewmaitoa.
Mansikkainen chia-vanukas
- 1 dl cashewpähkinöitä
- 1½ dl vettä
- 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa (agave oli loppu,joten käytin hunajaa)
- pari tippaa vaniljauutetta
- iso kourallinen mansikoita (käytin tuoreita,mutta pakastetut käyvät yhtä hyvin)
- 3½ tl chia-siemeniä
Tästä tuli hyvää! Odotin seokseta ehkä vähän paksumpaa,mutta tuo käyttämäni chia määrä oli ehkä vähän liian alhainen,joten jos haluaa paksumpaa vanukasta,niin voi laittaa enemmän siemeniä. Pidin siementen rakenteesta ja mausta tuossa vanukkaassa,ja näihin siemeniin voisi helposti tulla himo,mutta korkea hinta kyllä tekee sen,että miettii tarkoin mihin näitä laittaa.Okriinan chia-postauksessa on monta kivaa ohjetta näille siemenille.
Mmmm, mansikkaa. Ihanan näköinen hyytelö! Siemeniä saa tosiaan laittaa aika paljon, että saa paksumman vanukkaan. Olen myös itse huomannut, että jotnekin jännästi niihin vain tulee himo, vaikka ovat aika tyyriitä. Käyttöominaisuudet ovat myös aika monipuoliset, niitä voi esim. myös idättää...
VastaaPoistaLuulin ensin, että kuvassa on vispipuuroa eli kuohkeaa, vatkattua puolukkapuuroa;-)
VastaaPoistaNäyttää herkulliselta!
Tämäpä olikin aivan uusi juttu minulle :o En ole ikinä tuollaisista siemenistäkään missään kuullut! Herkulta näyttää joka tapauksessa ja varmasti onkin :p
VastaaPoistaJännää, että noilla siemenillä on noin sakeuttava vaikutus. Aivan uutta ovat minullekin, mutta näkyy täältäkin niitä saavan ainakin verkkokaupasta tilattuna. Saattaisi luontaistuoteliikkeissäkin olla, mutta ei niissä yleensä tule käytyä.
VastaaPoistaTämän tyyppisiä tuotteita ei niin tule itse seurattuakaan, mutta goji-marjoista innostuin. En niitä ole kyllä maistanutkaan, mutta taimia menin postimyynnistä tilaamaan, kun vaikuttivat mielenkiintoisilta. Tykkään aina kasveista, jotka on hienon näköisiä ja syötäviä. Tiedä sitten, saanko yhtään marjaa kasvatettua, mutta kaikkea uutta on aina kiva kokeilla.:)
Mista ostit, Edenistako? Paljonko maksaa?
VastaaPoistaNo jopas, en ole minäkään tuommoisista siemenistä koskaan aiemmin kuullut. Mielenkiintoista! Ihanan näköinen vanukas!
VastaaPoistaOkriina;tykkäsin tosi paljon ,ja teki heti mieli kokeilla vaikka jotain sun tekemää vanukasta.Harmi vaan,että ovat niin kalliita.Idättäminen kuulostaa myös hyvältä vaihtoehdolta.
VastaaPoistaLeena;vähän vispipuurolta tuo näyttääkin.Tykkäsin tuon vanukkaan rakenteesta,jonka chia-siemenet antoivat.
Tintsu:Näistä on tiedetty yleisesti vasta noin pari vuotta. Hyvin sakeutti ja hyytelöitti tuon mansikkaisen cashewmaidon:-)
Kmsu:Tuo Gojihan on kaupallinen nimi Wolfberry-kasville,jonka suomenkielistä nimeä en tiedä,olisko sudenmarja? Eli varmaan on useassa puutarhassa tuota kasvatettu.Kuivatut gojit,joita olen kokeillut parisen kertaa, maistuivat pahalta,eikä niitä enään tee mieli ostaa.Tsemppiä siihen kasvattamiseen,laita sitten blogiisi miten onnistui...
Anu:sieltäpä juuri.Normaalisti on joku 90 sheqeliä,mutta alennuksen ja asiakaskortin lisäalennuksen kanssa siitä tuli muistaakseni 75 sheqeliä, purkissa on siemeniä 400 grammaa.
Hippu:Aina törmää uusiin aineksiin,ja varmaan vielä olemassa paljon sellaista, mitä ei yleisesti tunneta.Pidin kovasti siitä,miten nuo siemenet sakeutti nesteen ja niissä oli muutenkin kiva pähkinäinen maku:-)
Vähän googlettelin, ja näköjään ulkomailla gojista käytetäänkin tuota nimeä wolfberry. Mutta Suomessa kasvava sudenmarja on sitten taas aivan eri näköinen, myrkyllinen kasvi.:)
VastaaPoistaLuulen, ettei täällä vielä kauheasti ole gojia kasvateltu, kun se ei kai talvea pärjää ulkona, vaan pitää tuoda sisätiloihin talvehtimaan. Toivottavasti taimien mukana tulee sitten kunnon hoito-ohjeet.
Harmi, jos marjat on pahanmakuisia. Silti kokeiluna ihan mielenkiintoinen ja punaisine marjoineen kauniin näköinen pensas. Kaipa niitä marjojakin sitten aina muutaman jonkun muun seassa saa alas. Kunhan nyt ensin saisi ne taimet ja menestymäänkin ne. Tänä vuonna tuskin vielä kuitenkaan voi satoa odotella.;)
Kmsu:En tiedä jos ne vaikka olisivat tuoreina paremman makuisia,olen maistanut ainoastaan kuivattuja.Ja sitäpaitsi ovat tosi terveellisiä,kuulemma:-)
VastaaPoistaTuoreena voivat hyvinkin maistua paremmilta. Minulla on kuivattua mustikkaa jauheena, eikä sekään sellaisenaan hyvältä maistu. Tuoreissa mustikoissa on makeutta, mutta kuivatussa jauheessa ei ollenkaan. Noiden marjojen terveellisyydestä olen lukenutkin, ja siinä taimiselostuksessakin terveellisyyttä kehuttiin. Sekin seikka lisäsi kiinnostusta. Vaikka uskon, että yhtäläisesti esim. kotimaiset puolukat ja mustikat ovat terveellisiä.:)
VastaaPoistaKmsu:Ihan saman jutun olen huomannut.Mulla on Ruohonjuuresta ostettu purkki mustikkajauhetta,ja olin pettynyt,kun se ei maistunut oikein miltään.Suomenkin marjat,mustikat etenkin,ovatkin oikeita supermarjoja.
VastaaPoistaNo ei ole kovin halpaa!
VastaaPoistaAnu:Eipä olekaan,pitää käyttää säästellen...
VastaaPoista