Sivut

tiistai 15. kesäkuuta 2010

Hunajaiset ja pikantit auringonkukansiemenet

Olen torstaina tulossa Suomeen,ja niinpä en ole viime päivinä pahemmin enään mitään laittanut keittiössä ,paitsi erilaisia siemeniä ja myös energiapatukoita kuivurissa. Energiapatukoita oli tarkoitus ottaa mukaan,mutta taitaa matkalaukku jo olla niin täynnä,etteivät mahdu mukaan.Mutta näitä ihania hunajaisia siemeniä sen sijaan otan mukaani ison pussillisen,ovat niin hyviä!

Hunajaiset pikantit auringonkukansiemenet
  • liotettuja auringonkukansiemeniä
  • hunajaa
  • chilihiutaleita
  • ruususuolaa
En ottanut määriä ylös mutta siemeniä  taisi olla 300 grammaa,joihin lisäsin sen verran hunajaa,että sekoittaessa se tarttui hyvin siemeniin.Lisäsin myös chilihiutaleita sekä hyppysellisen ruususuolaa.Näitä sai kuivatella aika lailla kauemmin kuin aiemmin tekemiäni siemeniä,hunajan vuoksi,mutta lopputulos on ihana.Siemenet kuivuivat isoiksi klönteiksi,joita  kuivaamisen jälkeen hajoittelin haarukalla. 

En tiedä miten pääsen kokkailemaan Suomessa,mutta toivottavasti sielläkin saan postailtua.

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Hellepäivän kylmä kahvijuoma

Kahvinjuonnin suhteen olen kausijuoja,eli välillä on kausia ,jolloin kahvi maistuu ja välillä sitten juon vain yrttiteetä.Tänä talvena esimerkiksi join lähestulkoon vain yrittiteetä,kunnes ilmojen lämmettyä rupesi kahvihammasta taas kolottamaan. Juon kuitenkin vain korkeintaan kupin tai kaksi per päivä,ja yritän välttää kahvinjuontia illalla,sillä silloin selvästikin on vaikeampi nukahtaa. Kahvi,jota juon,on ihan tavallista Nestlen Red Cup instant kahvia,tosin olen joskus harkinnut espressolaitteen hankkimista.
Viime päivinä täällä on ollut tosi helteistä,ja mieluummin olenkin nauttinut kahvini kylmänä kuin kuumana.
Tosi näppärän kahvijuoman saa,kun valmistaa ensin erittäin vahvan kahviannoksen,joka kaadetaan jääkuutiorasiaan. Kahvijääkuutiot laitetaan sitten  tehosekoittimeen,päälle kaadetaan maito,tai maidon ja veden sekoitus, ja kone käyntiin! Itse käytin omassa kahvissani cashewmaitoa,ja makeutin kahviseosta ennen jäätymista hieman täysruokosokerilla,mutta tähän käyvät kaikenlaiset maidot. Kahvijuoma saa tällä tavoin tehtynä erittäin hyvän vaahdon!

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Kookos-kaalisalaatti

Uusituilla Maku-lehden nettisivuilla löysin kivalta kuulostavan,yksinkertaisen kaalisalaattireseptin,ja kun kaikki siihen tarvittavat ainekset löytyivät kotoa,teinkin sen heti.

Kookos-kaalisalaatti
  • noin puoli kiloa raastettua valkokaalia
  • 2 kevätsipulia silputtuna
  • 2 paloiteltua sellerinvartta (käytin 1 koska luomusellerinvarteni olivat tosi kuivia)
  • 2 dl kookosmaitoa (käytin itsepuristettua kookosmaitoa)
  • 1 limen mehu (täällä ei limejä tähän aikaan vuodesta saa,mutta olen pakastanut pieniä annoksia limemehua)
  • ½ tl ruususuolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl ruokosokeria
  • 1 rkl kookoshiutaleita

Raasta kaali,lisää sipulit ja sellerit, sekoita kastikkeen aineet yhteen,ja kaada salaatin päälle.Tämä oli ihan kivanraikas salaatti,mutta alkuperäisestä reseptistä poiketen lisäsin päälle kookoshiutaleita.Minusta tähän olisi myös voinut lisätä jonkun verran pilkottua chiliä ja vaikka pari tippaa seesamiöljyä.Muuten salaatti ei mitenkään öljyä kaivannut,mutta rasvahan tähän tuleekin kookosmaidosta.
Alkuperäinen resepti ja paljon kauniimpi kuva löytyy täältä

    sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

    Herkullinen maissikeitto (raw)

    Pari päivää sitten olin illallisvierailijoita varten hankkinut tapani mukaan aivan liian paljon ruokaa,en kyllä koskaan opi,ja aina jää paljon jäljelle.Olin myös ostanut maissia,erityisesti nuoria ajatellen,mutta kaiken muun jälkeen olivat  niin täynnä etten maissintähkiä heille sitten keittänytkään.

    Vihannesmarketista ostamani maissilajike oli aivan mielettömän makeaa ja mehukasta,enkä edes ajattelisikaan sitä keittää,niin herkullista se on raakana.Kaikki maissilajikkeet tosin eivät tällaisia ole;jotkut saattavat olla kuivahkoja ja mauttomia.Ostan maissia erittäin harvoin;taisin Venezuelassa saada yliannostuksen  maissia,mutta tämä lajike on ihana myös salaatin lisäkkeenä,joten joskus tulee ostettua.

    Maissintähkiä oli alunperin 4,ja söin niistä puolitoista,jolloin jäljellä oli vielä 2½ tähkää.Päätin sitten tehdä niistä seuraavanlaisen keiton,josta tulikin tosi hyvää.

    Herkullinen maissikeitto (raw)
    • Noin 2 maissintähkää (säästin osan jyvistä koristeeksi)
    • 6 luomukirsikkatomaattia tai puolitoista tavallista tomaattia
    • 2½ rkl chilikorianteritahnaa
    • 2 punaista luomupaprikaa
    • 2 valkosipulinkynttä
    • mustapippuria,ruususuolaa
    • 1 tl oreganoa
    • 1 rkl oluthiivaa
    • 1 taateli
    • 1 mukillinen vettä (2 dl)
    Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha sosemaiseksi keitoksi.Koristele maissinjyvillä.

    perjantai 4. kesäkuuta 2010

    Illallisvieraita

     Eilen olin kutsunut illalliselle täälläpäin vierailevan saksalaisen ystävättäreni Ullin ja hänen kaksi teiniään. Parin päivän ajan mietin,mitä tarjoaisin;Ullin 15-vuotias tytär on täysin kasvissyöjä,ja 17-vuotias poika taas oli juuri toipunut vakavasta vatsataudista. Ajattelin tarjota kasvisruokia ja myös joitakin raakajuttuja. Aterian aloitimme uunissa grillatulla munakoison puolikkaalla,jonka päällä oli tahinia sekoitettuna vuohenmaitojugurttiin. Päälle puristin tomaatin sisusosaa.Tämä onkin mielestäni yksi herkullisimmista tavoista valmistaa munakoisoa.Lisänä oli salaattia,jossa salanova-salaatin lehtiä,paprikaa,punasipulia ja kirsikkatomaatita,yhdessä taatelivinaigretin kanssa. Suuressa kulhossa on täysjyväpenneä pestokastikkeessa,kirsikkatomaattien ja minimozzarellapallojen kanssa. Pesto oli hieman tavanomaisesta poikkeavaa,ja molemmat teinit popsivat pastaa erittäin tyytyväisinä.

    Minttu-basilikapesto
    • nippu basilikaa
    • ½ nippua minttua
    • 1 sitruunan mehu (pari ruokalusikallista)
    • 2 rkl manteleita
    • 2 valkosipulin kynttä
    • oliiviöljyä ,suolaa ,pippuria
    • 2 rkl oluthiivahiutaleita
    Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Minttu antoi kivan ja erilaisen maun tähän pestoon.
    Tein myös sobawokkia,jossa oli sobanuudeleiden lisäksi  punaista paprikaa,sipulia, mung-ituja,broccoliinia ja valkosipulia. Kastikkeessa oli tamari-soijakastiketta,seesamiöljyä, hunajaa,chiliä ja inkivääriä.Tätä olisi voinut tehdä vähän vähemmän,sillä tuon edellisen pastan jälkeen teinit olivat jo niin täynnä,että eivät tätä jaksaneet syödä.

    Tarjosin myös uunissa kypsytettyä,marinoitua tofua.Yksi ehdottomista tofuherkuistani: tofu leikataan paksuiksi viipaleiksi,marinoidaan (tässä oli soijakastiketta,hunajaa,misoa,chiliä ja hieman savuaromia. Marinoinnin jälkeen laitoin palat uunipellille,ja kaadoin kastikkeen päälle. Kypsennytin tofua aika alhaisessa lämpötilassa.Kun se oli jäähtynyt, leikkasin paloista ohuita siivuja.Tosi hyvää! Kasvissyöjätyttö piti tästä erityisen paljon,kun taas Ulli,hänen äitinsä,ihastui marinoituihin herkkusieniin,jotka olin valmistanut kuivurissa. Taas kerran huomasin,miten ihania sienistä tuleekan,kun ne ensin marinoidaan ja sitten jonkun aikaa kuivataan,jolloin marinointiliemi imeytyy niihin,ja tekee sienistä erityisen maukkaita.

    Jälkiruoka oli täysin raw, mansikkaraparperitorttu. Olin aiemmin ihaillut Keittiökameleontin ja Herkku ja Koukku-blogissa olleita raakaraperperireseptejä,ja tässä sitten on oma panokseni. Ihan kauhea kauniita ei näistä tortuista tullut mutta olivat hurjan herkullisia! Määriä en kaikessa kiireessä kirjoittanut ylös,mutta pohjassa oli mantelia,kookosta, rusinoita ja taatelia.Täytteesen tulevan raparperin tein niin,että marinoin paloja ensin tiivistetyssä luomuomenamehussa,ja kuivattelin palasia kuivurissa yhdessä mehun kanssa.Ei paloista kauhean pehmeitä tullut,mutta kun kun jauhoin ne mansikoiden ja cashewkerman kanssa,tuli seoksesta ihan tasaista. Lisäsin kookosöljyä ja makeutta tuli tuosta tiivistetystä omenamehusta.Raperperi on tosiaankin hurjan hyvää myös raakaresepteissä,ja ensimmäistä kertaa raakajälkkäreihin tutustuneet vieraani ihastuivat näihin täysin!