Eilen olin kutsunut illalliselle täälläpäin vierailevan saksalaisen ystävättäreni Ullin ja hänen kaksi teiniään. Parin päivän ajan mietin,mitä tarjoaisin;Ullin 15-vuotias tytär on täysin kasvissyöjä,ja 17-vuotias poika taas oli juuri toipunut vakavasta vatsataudista. Ajattelin tarjota kasvisruokia ja myös joitakin raakajuttuja. Aterian aloitimme uunissa grillatulla munakoison puolikkaalla,jonka päällä oli tahinia sekoitettuna vuohenmaitojugurttiin. Päälle puristin tomaatin sisusosaa.Tämä onkin mielestäni yksi herkullisimmista tavoista valmistaa munakoisoa.Lisänä oli salaattia,jossa salanova-salaatin lehtiä,paprikaa,punasipulia ja kirsikkatomaatita,yhdessä taatelivinaigretin kanssa. Suuressa kulhossa on täysjyväpenneä pestokastikkeessa,kirsikkatomaattien ja minimozzarellapallojen kanssa. Pesto oli hieman tavanomaisesta poikkeavaa,ja molemmat teinit popsivat pastaa erittäin tyytyväisinä.
Minttu-basilikapesto
- nippu basilikaa
- ½ nippua minttua
- 1 sitruunan mehu (pari ruokalusikallista)
- 2 rkl manteleita
- 2 valkosipulin kynttä
- oliiviöljyä ,suolaa ,pippuria
- 2 rkl oluthiivahiutaleita
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Minttu antoi kivan ja erilaisen maun tähän pestoon.
Tein myös sobawokkia,jossa oli sobanuudeleiden lisäksi punaista paprikaa,sipulia, mung-ituja,broccoliinia ja valkosipulia. Kastikkeessa oli tamari-soijakastiketta,seesamiöljyä, hunajaa,chiliä ja inkivääriä.Tätä olisi voinut tehdä vähän vähemmän,sillä tuon edellisen pastan jälkeen teinit olivat jo niin täynnä,että eivät tätä jaksaneet syödä.
Tarjosin myös uunissa kypsytettyä,marinoitua tofua.Yksi ehdottomista tofuherkuistani: tofu leikataan paksuiksi viipaleiksi,marinoidaan (tässä oli soijakastiketta,hunajaa,misoa,chiliä ja hieman savuaromia. Marinoinnin jälkeen laitoin palat uunipellille,ja kaadoin kastikkeen päälle. Kypsennytin tofua aika alhaisessa lämpötilassa.Kun se oli jäähtynyt, leikkasin paloista ohuita siivuja.Tosi hyvää! Kasvissyöjätyttö piti tästä erityisen paljon,kun taas Ulli,hänen äitinsä,ihastui marinoituihin herkkusieniin,jotka olin valmistanut kuivurissa. Taas kerran huomasin,miten ihania sienistä tuleekan,kun ne ensin marinoidaan ja sitten jonkun aikaa kuivataan,jolloin marinointiliemi imeytyy niihin,ja tekee sienistä erityisen maukkaita.
Jälkiruoka oli täysin raw, mansikkaraparperitorttu. Olin aiemmin ihaillut Keittiökameleontin ja Herkku ja Koukku-blogissa olleita raakaraperperireseptejä,ja tässä sitten on oma panokseni. Ihan kauhea kauniita ei näistä tortuista tullut mutta olivat hurjan herkullisia! Määriä en kaikessa kiireessä kirjoittanut ylös,mutta pohjassa oli mantelia,kookosta, rusinoita ja taatelia.Täytteesen tulevan raparperin tein niin,että marinoin paloja ensin tiivistetyssä luomuomenamehussa,ja kuivattelin palasia kuivurissa yhdessä mehun kanssa.Ei paloista kauhean pehmeitä tullut,mutta kun kun jauhoin ne mansikoiden ja cashewkerman kanssa,tuli seoksesta ihan tasaista. Lisäsin kookosöljyä ja makeutta tuli tuosta tiivistetystä omenamehusta.Raperperi on tosiaankin hurjan hyvää myös raakaresepteissä,ja ensimmäistä kertaa raakajälkkäreihin tutustuneet vieraani ihastuivat näihin täysin!