Huomenna illalla täällä alkaa Ros Hasana, eli juutalainen uusi vuosi, joka tällä kertaa on 5780. vuosi. Uusi vuosi on juutalaisuuden tärkeimpiä juhlia, ja jotta uudesta vuodesta tulisi makea eli hyvä vuosi , siihen kuuluu makeita herkkuja kuten hunajakakut, hunajassa dipattuja omenapaloja, granaattiomenia ja muuta. Eksäni pyysi minua leipomaan hänelle muutaman hunajakakun, ja tein hänelle 2 erilaista hunajakakkua, joissa pohjataikina oli sama, mutta maut kuitenkin erilaisia. Toiseen tuli omenoita ja ja mausteita, toiseen taas sitrusta ja tummaa suklaata.
Kaksi hunajakakkua
- 5 kananmunaa
- 100 gr sokeria
- 5 dl vehnäjauhoa
- 1 dl kookoshiutaleita
- 1 rkl perunajauhoa
- 2 dl hunajaa
- 2 tl leivinjauhetta
- ½ tl leivinsoodaa
- 2 dl + 1 rkl öljyä
- noin 2 dl vahvaa teetä
Tämä on kakkujen pohjataikina, joka on tosi helppo eli kananmunat, sokeri, hunaja, öljy, ja tee vispataan kuohkeaksi, ja seokseen lisätään kuivat ainekset eli vehnäjauho, kookoshiutaleet, perunajauho, leivinjauhe ja ruokasooda. Tämän jälkeen taikina jaetaan 2 osaan: Teenä voi olla mikä tahansa tee; minulla oli mustaa teetä sitruksella, josta tein vahhan teen kakkua varten.
1. Hunajainen omenakakku
- ½ pohjataikinasta
- 3 vihreää omenaa
- 1 dl hunajaa
- hieman vaniljauutetta, tai vaniljaa vaniljatangosta
- 2 tl piparimaustetta tai vastaavaa
Omenat kuoritaan ja paloitellaan kuutioiksi. Kuutioita pehmennetään ½ desissä hunajaa pannulla, noin 5 minuutin ajan, tai kunnes omenakuutiot ovat hieman pehmenneet. Mauste ja ja vanilja sekoitetaan pohjataikinaan. Kakkuvuokaan kaadetaan puolet taikinasta, ja taikinan keskelle laitetaan puolet jäähtyneistä omenakuutioista. Lopputaikina kaadetaan päälle, ja loput omenakuutiot asetellaan kakun päälle , mutta ne painellaan hieman alas taikinaan. Päälle sirotellaan loput hunajasta eli ½ desiä.
2. Hunajakakku sitruksella ja tummalla suklaalla
- ½ pohjataikinasta
- 6 rkl sitrushilloa (mikä tahansa käy)
- 50 gr tummaa suklaata raastettuna
Kakkutaikinaa kaadetaan vuokaan puoliväliin asti, ja taikinan keskelle lisätään puolet sitrushillosta ja hieman suklaaraastetta. Lopputaikina kaadetaan kakkuvuokaan, ja kakun päälle lisätään loput hillosta ja suklaasta: niin että niitä painellaan hieman alas, ja taikinaa tuleee osittain hillon ja suklaan päälle.
Kakkuja paistetaan 180 asteen lämmössä 45-50 minuutin ajan, ja kunnes kakun sisäpuoli (kokeillaan tikulla) on jähmettynyt. Jos kakkujen yläpinta ruskistuu liikaa, voi loppuajaksi kakkujen päälle leivinpaperia tai foliota.
Kakkujen annetaan jäähtyä kunnolla, ja poistetaan vuosta vasta kun ovat kunnolla jähmettyneet. Nämä kakut ovat parempia seuraavana päivänä :)
Itselleni tein pienen omenaisen hunajakakun, jossa omenaa oli vähemmän kuin muille leipomassani omenaisessa hunajakakussa.