tiistai 31. toukokuuta 2016

Vegaaninen lakujäätelö

Toin viime kerralla Suomesta lakujauhetta,johon sitten sekoitin itse jauhamani lakritsajuuren jämät, mutta vasta nyt sain tehtyä jotain jauheesta. Lakujauhe antoi ihanasti makua tälle vegaanille jäätelölle,ja tähänhän tuli melkein himo, koska lakritsan maku on vaan niin hyvää! Tahini-aquafabajäätelöpohja on osoittautunut erittäin onnistuneeksi,ja aiemmin olen tehnyt sitä täällä (Step-by step-ohjeet). Tämä lakujäätelö valmistuu nopeasti eikä aineksia ole kuin muutama.

Vegaani lakritsajäätelö ( 2-3 annosta)
Vispaa aquafaba-neste kuohkeaksi,lisää  tomusokeri ja vispaa seosta joitakin minuutteja.Lisää tahini sekä lakujauhe ja vispaa seos kuohkeaksi ja tasaiseksi.  Kaada astiaan ja jäädytä,.Anna jäätelön sulaa hetken ennen tarjoilua.
Nam nam
Viime marraskuussa kävin Helsingin  Wanhassa Satamassa Lakristafestivaaleilla,jotka ovat jokaisen lakritsan ystävän unelmafestivaalit.Huomasin että kameran muistokortilla oli vielä joitakin kuvia sieltä joten laitan ne tänne lakujäätelöohjeen seuraksi.  
Lakufestareilla sai maistaa  niin paljon lakua niin että lakukiintiö  täyttyi joksikin aikaa;D
Lakumacaronit
Maailman parhaimman lakritsajauheen valmistajan  Amarellin lakritsamakeisia.
Hieman harmitti etten päässyt välimatkan vuoksi tämän kevään lakritsafestivaaleille Tukholmaan. Seuraavat  laktritsifestivaalit Helsingissä ovat lokakuun lopussa.

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Yrttistä freekehvehnää säilötyllä sitruunalla

Nyt kun vihreää vehnää eli freekehiä saa Suomestakin voi taas julkaista ihanan freekeh-ohjeen. Blogin historian aikana olen julkaissut muutaman freekeh-ohjeen,ja aina toivottiiin että sitä saisi Suomestakin;nyt onneksi saa:) .Yrittinen freekeh säilötyllä sitruunalla oli mielettömän hyvää;ja ohjeen nappasin juuri päättyneen  Game of Chefs-tvkokkikilpailun voittajan pääruoka-annoksesta,jossa freekeh oli yksi lautasella olleista lisäkkeistä. Pidän paljon enemmän Game of Chefs-kokkikilpailusta kuin Masterchef-kilpailusta;ehkä koska toiminta Game of Chefissä on ammattimaisempaa ja mielenkiintoisampaa,,Siihenkin voi osallistua ilman kokkikoulutusta ,ja niin oli tänäkin vuonna,mutta lopussa pärjäävät ammattilaiset parhaiten koska he hallitsevat tekniikat. Kilpailijat on jaettu 3 ryhmään,niin että jokaisella ohjelman 3 keittiömestarilla on yksi joukkue.Joka jaksossa tuomarit vaihtuvat eivätkä tiedä minkä ryhmän annoksia arvostelevat.Esimerkiksi aasialaisen ruuan jaksossa tuomareina toimivat täkäläisten aasialaisten ravintoloiden keittiömestarit. Täällä kehitetystä formaatista on tehty myös saksalainen ja romanialainen versio.Viime helmikuussa ,juuri ennen toisen kauden alkua  pääsin lähelle ohjelmaa ,
Kuva täältä 
Tässä kilpailun voittajan pääruoka-annos,josta nappasin freekeh-lisäkkeen. Annoksessa oli lammasta,freekehiä,vihreitä kikherneitä,nuorta okraa,kurkkua,punajuurta,paksua jugurttia,villikukkia ja kastiketta jossa myös korvasientä..Jouduin hieman muuttamaan freekeh-ohjetta,sillä siinä käytettiin lampaanrasvaa,jonka korvasin öljyllä.Tiivistetyn lihaliemen vaihdoin veden ja soijakastikkeen sekoitukseen,
Tässä toisen kauden voittaja,joka oli lähes alunperin suosikkini. Or Ginsberg,taitava kokki ,joka on Concierge Cocktail Barin keittiöpäällikkö,joka muutama päivä sitten pääsi kokkaamaan itse Elton Johnille 

Yrttistä freekehvehnää säilötyllä sitruunalla
  • 2½ dl freekehvehnää
  • 3 pilkottua sipulia
  • 4 rkl öljyä (käytin 2 rkl oliiviöljyä ja 2 rkl punaista palmuöljyä)
  • iso kourallinen silputtua persiljaa
  • 3 palaa hienonnettua säilöttyä sitruunaa
  • (2 paahdettua munakoisoa,kuorittuna ja hienoksi hakattuna)
  • 2 rkl vettä +1 rkl soijakastiketta
  • suolaa maun mukaan 
  • mustapippuria 
  • ½ tl baharat-maustesekoitusta
Freekeh keitetään pastan tavoin kiehuvassa,suolalla maustetussa vedessä ,tasan 17 minuuttia,jonka jälkeen freekeh siivilöidään. Freekehin kiehuessa öljy lämmitetään pannulla,ja sipulia paistetaan ,kunnes se on hieman ruskistunut. Sipulin joukkoon lisätään freekeh,persilja,säilötty sitruuna sekä soijakastike+vesiliemi. Seosta kypsytetään miedossa lämmössä kunnes neste on haihtunut ja rakenne hieman tahmeaa. Lisätään mustapippuria,baharatia sekä suolaa maun mukaan.Ihana lisäke joko sellaisenaan,tai lihan,kanan ,kalan ,vihannesten ym. lisäkkeenä.Annos ei ollut kaikkein kuvauksellisin mutta todella hyvää.Tein tätä jo toista kertaa,ja toisella kertaa ilman munakoisoa,josta itse asiassa pidin enemmän.

perjantai 27. toukokuuta 2016

EAT-Tel Aviv ruokafestivaalit

Dim Sum-koju
Tällä viikolla Tel Avivissa vietettiin 3 päivän mittaista EAT Tel Aviv ruokafestivaalia, jossa kaikki annokset kuuluivat  mielestäni katuruokakategoriaan. EAT Tel Aviv-festivaalit ovat jonkinlainen jatke 4 vuotta sitten kuopatulle  Taste of Tel Aviv/City-ruokafestivaaleille. Viimeiset Taste of -festivaalit  olivat vuonna 2012,ja kävin silloin katsomassa mitä siellä tapahtuu.
Taste of Tel Aviv/City-festivaalit alkoivat Tel Avivissa  jo vuonne 1996,eli paljon ennen muualla maailmassa vietettäviä Taste of-festivaaleja,kun suositun merenrantaravintolan omistaja keksi järjestää ruokafestivaalit,joissa tunnettujen ravintoloiden keittiöpäälliköt tarjoavat pienennettyjä annoksia ravintoloittensa suosikkiannoksista. Aluksi pienimuotoinen mutta nopeasti kasvava  tapahtuma siirrettiin pian Tel Avivin keskuspuistoon,ja vuosien varrella tapahtuma kasvoi aivan liian suureksi eikä siellä välttämättä enään tarjottu  vain ravintoloiden pienennettyjä suosikkiannoksia. 16 vuoden jälkeen nelipäiväiset festivaalit kuopattiin vuonna 2012,
Olinkin jo hieman kaivannut tämän tapaisia festivaaleja,joten oli mukavaa kuulla 3-päiväisestä EAT  Tel Aviv-festivaalista.Paikka uudelle festivaalille oli paras mahdollinen;puistossa meren äärellä.  Ensimmäisenä festivaali-iltana menin katsomaan mitä tapahtuu yhdessä amerikkalaisen ystäväni Nancyn kanssa. Ruuhkia välttääksemme olimme paikalla heti kun festivaalit avattiin ,klo 18 illalla,mutta jouduimme odottelemaan ennenkuin pääsimme sisällä festarialueelle.
Heti alussa ei tarvinnut jonottaa,mutta hyvin pian festarialueella alkoi olla todella paljon ihmisiä.Ruokatapahtumat vetävät ihmisiä puoleensa....Huomasimme että lähes kaikki tarjottavat näillä festareilla ovat katuruoka-annoksia.
Manta Rayn kojusta ostimme ensimmäiset annokset:Nancylle Fish & Chips ja minulle kalafalaffel-annos. 
Kala-falaffel eli falaffelin tapaiset kalapullat olivat ihan hyviä,
Hyvin pian kojujen luona alkoi olla sellaiset jonot etten päässyt kuvaamaan itse annoksia vaan lähinnä annosten myyjiä;D Tässä Manta Ray-kojun myyjiä.
Mehupiste
Georgialaisten ravintoloitten kojuja oli muutama festivaaleilla.Tässä makkaralta näyttävät perinteiset georgialaiset churchkhela-makeiset.
Georgialaisen Tash &Tasha-ravintolan myyjä. Niin uusi paikka etten ollut siitä aiemmin kuullut...
Vegaaniravintola Meshek Barzilayn vegaanihampurilainen.
Saman ravintolan dosa-annos.
Erään paremman ravintolan koju. Pitkien jonojen vuoksi en päässyt kuvaamaan ruokaa vaan ainoastaan kokkeja;D
Picnic-ravintolan kojusta sai myös Somersby-siideriä.
Thaimaalaisen ruuan koju oli ehkä kaunein ,mutta  siellä oli niin pitkät kojut että luovutin,vaikka olisin halunnut Som Tam-salaattiannoksen...
Sitten huomasin  ihanan Yogurt Kitchenin kojun
Jugurttiannokseni ,jossa savulohta,kurkkua,kaviaaria,korianterin siemeniä,vihreää sipulia ja kaprista,oli hurjan hyvää.Lasiastian saa omakseen jos haluaa.
Musiikki soi ehkä hieman liian kovaa,oli vaikeaa kuulla mitä puhui...
Ilta alkoi hämärtyä ja  huomasimme nämä ihanat lamput.Ihmisiä alkoi olla liikaa ja olimme jo käyneet läpi kaikki kojut,joten lähdimme pois.Kiva ruokafestivaali;rento ja mukava tunnelma tuolla,ja annosten maksimihinta oli hieman yli 8 euroa. Miinusta sai se ettei tuonne myyty Taste of Helsinki-festivaalien tavoin  "rahaa" ,jolla pystyi maksamaan annoksia. Se olisi lyhentänyt jonoja....
Festivaaleilla oli myös Dinner in the Sky...

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Ajoblanco eli kylmä valkosipulimantelikeitto Espanjasta

Espanjan keittiö on antanut maailmalle muutaman ihanan kesäisen kylmän keiton. Kaikki taitavat tietää mikä on gazpacho-keitto ,mutta sen lisäksi löytyy myös  Salmorejo-keitto sekä Ajoblanco-keitto. Olen kauan sitten maistanut ajoblancokeittoa Espanjassa,mutta vasta nyt tein sitä itse,ja reseptin sain täältä. Ajoblanco-keitto on mielettömän helppotekoinen,eikä siihen tarvitse kuin muutama aines,ja näin helteisellä säällä se maistuu ihanalle:) Keittoa pidetään gazpachon vaaleana serkkkuna ja on suosittu etenkin Malagan ja Granadan alueilla.Ajoblanco on perintö Espanjan maurien valtakunnan ajoilta;arabit käyttivät paljon mantelia ruuanlaitossa.Tälle keitolle on jopa omistettu oma festivaalikin,jota vietetään vuosittain syyskuussa Almacharissa Malagan lähistöllä. Ajoblancoa voi valmistaa paksumpana keittona mutta myös juoksevana,lasissa tarjoiltuna, kuten minun keittoni. Ja tämä keitto on myös vegaaninen.

Ajoblanco

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 300 gr kuorittuja manteleita
  • 700 ml kylmää vettä
  • 250 ml oliiviöljyä
  • pala leipää,josta reunat on poistettu
  • 8 tippaa omenaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • viinirypäleitä 
  • viikunahilloketta (valinnainen)


Tässä lyhyt video josta näkyy miten valmistuu ajoblanco-keitto. Eli ensin jauhoin mantelit,sitten lisäsin muut ainekset ,viinirypäleitä lukuunottamatta.  Puolitin viinirypäleet ja kun asettelin ne keiton pinnalle painuivat ne kaikki pohjalle..No, paksummassa versiossa näin ei pitäisi käydä:D Keiton kannattaa antaa jäähtyä jonkun aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua. Tein hieman pienemmän määrän,eli puolitin ohjeen ainekset.
Päälle ripottelin myös hieman oliiviöljyä. Ihana keitto,  ja pidin edenkin tämän helppotekoisuudesta, ja siitä että se valmistuu lähes hetkessä. Tuolla Espanja-Loman sivuilla on muitakin videoreseptjä,kuten vaikka ihanilta kuulostavien  katkarapukakkujen ohje  tai fideuan video-ohje.

maanantai 23. toukokuuta 2016

Sitruunapiirakka (L.Ve)

Joku aika sitten tuli tehtyä vegaani ja gluteeniton sitruunapiirakka ystävän tyttärelle,joka on herkkä laktoosille ja gluteenille. Pohja oli hieman sellainen kaapintyhjennyspohja,kun huomasin kaapissa riisimuropussin,joka piti käyttää pois.Riisimurot voi hyvin korvata myös muilla aineksilla.

Sitruunapiirakka (vegaani,gluteeniton)
Pohja:
  • 3 dl riisimuroja
  • 1 dl mantelijauhoa (jauhettua mantelia)
  • 1,5 dl kookosjauhoa
  • 2 dl kookoshiutaleita,jotka jauhoin hienommaksi
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl Maizenaa
  • 2 rkl ruokosokeria
  • ½ rkl psylliumkuitua +½ dl vettä (sekoitetaan keskenään)
  • vettä tarpeen mukaan
Täyte:
  • Noin 350 gr Silken tofua 
  • 2,5 rkl sitruunan kuoriraastetta 
  • ½ dl sitruunamehua
  • 2½ dl ruokosokeria (antaa hieman tummemman värin täytteelle)
  • 4 rkl kasvismaitoa (soija,kookos ym.) + 1 rkl Maizenaa
  • 1 rkl tahinia
Pohjaa varten jauhoin kookoshiutaleet sokerin kanssa  sillä en tykkää siitä miten kookoshiutaleet joutuvat hampaiden väliin.Siispä aina jauhan ne hienommaksi. Sekoitin kookosjauhon,jauhetut kookoshiutaleet ja sokerin, mantelijauhon ja Maizenan. Sekoitin toisessa kulhossa psylliumin kasvismaidon kanssa ,ja odotin että se hyytelöityy (munan korvike..),ja sekoitin siihen öljýn. Kosteat ainekset lisäsin kuivien ainesten joukkoon,ja vasta sen jälkeen kun olin sekoittanut kaikki tasaiseksi lisäsin riisimurot.Jos taikinamassa tuntuu liian kuivalta käsittelyä varten,voi massaan lisätä vettä tarpeen mukaan. Taputtelin taikinaa piirakkavuokaan,jonka olin vuorannut leivinpaperilla,ja laitoin piirakkapohjan pakastimeen sillä välin kun valmistin täytteen.
Tåytettä varten sekoitin sauvasekoittimella kulhossa Silken tofun,johon olin lisännyt sitruunamehua. Lisäsin sitruunakuoriraasteen,sokerin,kasvismaidon (johon olin sekoittanut Maizenaa),sekä tahinin. Täytemassan tulee olla täysin sileää,ja siinä tulee tuntua sitruunan maku.  Lämmitin uunin  200 C-asteeseen,otin pohjataikinan pakastimesta ja kun uuni oli lämmennyt  esipaistoin piirakkapohjaa noin 12 minuuttia.Alensin uunin lämmön 175 C-asteeseen,ja  kaadoin täytteen piirakkapohjan päälle.Piirakka täytteineen  meni uuniin,jossa se paistui  noin 40 minuuttia (riippuu uunista). Loppuvaiheessa lisäsin foliota piirakkapohjan reunoille,jotta se ei palaisi. Piirakan tulee jähmettyä täysin huoneenlämmössä,josta se siirretään jääkaappiin,ja vasta kun täyte on jähmettynyt kylmässä voi piirakan poistaa vuoasta. Pohja oli ihan hyvä;tosin odotin että riisimurolisäys tekisi siitä vähän rapeamman.

lauantai 21. toukokuuta 2016

Kikherneitä intialaisittain

Tel Avivissa on viime aikoina uudelleen syntynyt pieni  intialaisen ruuan buumi,joka alkoi kun tunnettu keittiömestari sulki ravintoloitaan ja avasi intilaisen katuruokakojun Sarona Markettiin. Pian sen jälkeen 3 intialaisia juuria omaavaa sisarusta perustivat intialaisen katuruokapaikan torin lähelle,ja kai muutama muukin uusi intilaisen katuruuan piste on noussut jonnekin kaupungissa.Ainahan täällä on ollut intialaisia ravintoloita,kuten Reena Pushkarnan  Tandoori-ravintolat, mutta nämä uusimmat tarjoavat enemmänkin intialaista katuruokaa. Intialaissyntyisellä Pushkarnalla on ravintoloita myös Singaporessa,mutta niissä ei ole intialaista ruokaa. Kaikesta tästä innostuin minäkin kokkaamaan jotain intilaista,eli kikherneitä punjabilaiseen tyyliin. Ihanasti maustettu ruoka,jota varmaankin teen uudestaan. Netissä oli paljon erilaisia ohjeita ,mutta löysin yhden hyvin visuaalisen video-ohjeen,josta en ymmärtänyt sanaakaan,mutta onneksi ainesten määrät oli annettu englanninkielisin tekstein. Pikkuisen muutin ohjetta itselleni paremmin sopivaksi.

Kikherneitä intialaisittain-Punjabi chole *
  • 3 dl esikeitettyjä kikherneitä (voi käyttää kaupan valmiiksi keitettyjä)
  • 2 kardemumman siementä (kokonaista 
  • 1 kanelitanko
  • 2 dl hienoksi pilkottua sipulia
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 3 dl tomaattikuutioita
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl hienoksi silputtua vihreää chiliä
  • ½ tl chilijauhetta
  • mustapippuria
  • 2 tl Garam masala-mausteseosta 
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • päälle tuoretta korianteria
  • 4 rkl öljyä 
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan
* Alkuperäisessä ohjeessa kikherneiden keitinliemeen laitettiin myös teepusseja,Minulla oli vain yrttiteetä,joten jätin sen pois. Lisäsin enemmän tomaattia mitä tuli alkuperäiseen ohjeeseen.Alkuperäisessä ohjeessa laitettiin myös Anardana-jauhetta,eli granaattiomenoiden siemenistä jauhettua maustetta,joka antaa ruualle kirpeyttä,Korvasin sen  sitruunamehulla.
Käytin esikeitettyjä kikherneitä,jotka eivät kuitenkaan olleet liian pehmeitä. Keitin niitä puolisen tuntia ja lisäsin keitinveteen kokonaisia kaneleita ja kardemummaa,jotka voi korvata muutamalla teelusikallisella piparimaustetta. Keitinliemeen lisätään myös muutama teepussi,jotka puuttuivat minulta. Kikherneiden kiehuessa pilkoin sipulit,lämmitin öljyä kattilassa ja paistoin sipulia kunnes se  oli muuttunut läpikuultavaksi.Lisäsin tämän jälkeen inkiväärin,vihreän chilin ,valkosipulin sekä tomaattikuutiot(tomaattikuutiot voi korvata kaupan säilötyillä tomaateilla) nesteineen.. Annoin paistua hiljalleen noin 5 minuuttia,minkä jälkeen lisäsin siivilöidyt kikherneet.Lopuksi lisätään mausteet ja sitruunamehu Annoin ruuan kypsyä miedolla lämmöllä kunnes neste oli haihtunut pois. On hyvää sekä lämpimänä että hieman kylmänäkin.
Päälle lisäsin tuoretta korianteria.

Ja tässä se video mistä otin ohjeen. En kyllä ymmärtänyt sanaakaan mutta kuvat kertovat tarpeeksi;D

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Ihana kastike kukkikselle ja miksei muillekin kasviksille+ muutama persialainen juttu

Törmäsin joku aika sitten aivan mielettömän hyvään kastikkeeseen,joka oli herkkua uunissa paahdetun kukkakaalin ja brokkolinin kanssa. Se mikä tekee tästä niin hyvää on säilötty sitruuna,tuo ihana maustaja. Tämä sama vihreä kastike on maustanut myös salaatteja keittiössäni.

Ihana kastike kukkakaalille (ja muille kasviksille)
  • uunissa paahdettua kukkakaalia,parsakaalia,tai muita uunipaahdettuja kasviksia
  • Kastikkeeseen:
  • 3 rkl säilöttyä sitruunaa
  • kourallinen korianterin lehtiä
  • kourallinen persiljan lehtiä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 vihreä chili (otin siemenet pois)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 4 rkl sitruunamehua
Kaikki kastikkeen ainekset,sitruunamehua lukuunottamatta,jauhetaan kastikkeeksi. Maistellaan ja lisätään sitruunamehua tarpeen mukaan.
Nam:)
Täällä vierailevan ,persialaiset juuret omaavan ystävättären kanssa kävelimme kohti Tel Avivin eteläisessä osassa sijaitsevaa maustetoria. Täällä löytyy monenlaista etnisen keittiön ravintolaa,ja tuon torin läheisyydessä on monta persialaista ravintolaa.Kävimme yhdessä sellaisessa lounaalla.Pöytään tuotiin ensin suuri lautasellinen kuvassa näkyvää yrttiä,jota kuuluu pureskella sellaisenaan. Yrtti on jonkinlainen vihanneskrassi,jota löytää täällä hyvin toreilla, mutta jostain syystä en ole koskaan sitä ostanut. Lautasella näkyvä tummanvihreä muhennosmainen keitto  on nimeltään  Ghormeh sabzi,joka on yksi persialaisen (ja lähialueen keittiön) suosituimpia ruokia. Ghormeh sabzia laitettiin riisin päälle antamaan makua. Ghormeh sabzi sisältää yleensä lihaa mutta tämä ravintolan versio oli lihaton,ja täällä löytyy ohje lihattomalle ghormeh sabzille.
Muut söivät ravintolassa lihavartaita.
Torilta löytyy myös mustia ,kuivattuja limesitruunoita,joita käytetään persialaisessa ja monessa muussa Lähi-idän keittiössä mausteena.

maanantai 9. toukokuuta 2016

Bataattia ja gremolataa

Bataatti on aina niin hyvää etten saa siitä tarpeekseni! Tällä kertaa leikkasin bataatit isohkoiksi lohkoiksi ja jätin kuoret tallelle. Kun bataatit paahtaa uunissa voi kuoren hyvin jättää  jäljelle,kunhan poistaa ne pienet tummat kohdat kuoresta. 

Bataattia & Gremolataa
  • 1-2 bataattia (riippuen koosta,minulla oli tosi suuri bataatti)
  • 4 rkl öljyä 
  • Gremolataa varten tarvitaan:
  • 2 sitruunan kuoriraaste
  • 2 rkl silputtua persiljaa
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
Puhdista ja kuivaaa bataatit. Leikkaa bataatti lohkoiksi ,ja laita ne kulhoon,Kaada päälle noin 3-4 rkl oliiviöljyä ja sekoita niin että öljyä tulee kaikkien lohkojen pinnoille. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada lohkot pellille. Paahda bataattilohkoja  225 C-asteessa,kunnes lohkot ovat saaneet väriä ja ovat pehmenneet.

Oikeaan gremolataan ei tietääkseni lisätä sitruunamehua eikä oliiviöljyä,mutta minä lisäsin, Asettelin bataattilohkot lautaselle ja levittelin kastiketta päälle. Kastikkeen hapokkuus tasaa bataatin makeutta ,ja teki siitä todella herkullista
Nam miten hyvää!

lauantai 7. toukokuuta 2016

Suklaiset ja appelsiiniset unikkokakkuruudut

Olen täällä asuessa ihastunut sekä unikonsiemeniin että unikonsiemenleivonnaisiin,jotka ovatkin täällä suosittuja. Unikonsiemenet ovat ihanan rapsakkaita  myös salaateissa tai kastikkeissa, ja niiden ravintoarvokin on hyvä:ne sisältävät antioksidanttia,kuitua,B-vitamiinia,rautaa,kalsiumia,kaliumia,magnesiumia ja sinkkiä.Aikamoisia tehosiemeniä siis. Unikonsiemeniä saa Suomessa esim, Punnitse&Säästä-kaupoista ja vaikka täältä. Unikonsiemenet kannattaa aina ostaa kokonaisina´ja jauhaa itse kotona tarpeen mukaan,sekä säilyttää siemenet jääkaapissa,sillä lämpimässä ne helposti eltaantuvat.
Joku aika sitten jaoimme ystävän kanssa eräässä kahvilassa herkullisen suklaalla kuorrutetun unikkokakkupalan.(kuvassa) Kakku oli siellä sokeriton ja todella hyvä. Minulla ei ollut tuon kakun ohjetta mutta muokkasin täkäläisistä ohjeista itselleni sopivan ohjeen,jossa taikinaan tuli myös runsaasti appelsiinia sekä kaakaota. Siementen määrä kakussa on suuri,ja juuri se tekee kakusta niin herkullisen ja mehevän. Oma kakkuni meni ystävän työpaikalle,ja kakusta pidettiin todella paljon;se hävisi hetkessä eikä muruaakaan jäänyt jäljelle! Kakku on myös laktoositon.

Suklaiset ja appelsiiniset unikkokakkuruudut
  • 3 munaa
  • 1,75 dl oliiviöljyä
  • 3 dl ruokosokeria
  • 2,4 dl appelsiinimehua
  • 2 rkl appelsiininkuoriraastetta
  • ripaus vaniljaa tai vaniljauutetta
  • 5 dl unikonsiemeniä osittain jauhettuna(jätin osan siemenistä jauhamatta,rakenteen vuoksi)
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2,6 dl vehnäjauhoa
  • 10 gr  leivinjauhoa
  • 250 gr tummaa suklaata kuorrutusta varten
  • 1,5 dl soijamaitoa
  • ripaus tomusokeria
Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi.Lisää öljy ja vatkaa vielä hieman. Lisää nyt unikonsimenet ja sekoita.Lisää appelsiinimehua ja kuoriraaste taikinaan. Sekoita erikseen jauhot ,kaakao,ripaus suolaa sekä leivinjauhe,ja käännä jauhoseos taikinaan kunnes taikina on tasaista.Leivoin kakun neliskulmaisessa uunivuoassa (P 30,L 20) ,jonka olin vuorannut leivinpaperilla.Öljysin myös leivinpaperin.Kakkua paistetaan  180 C-asteessa  46 minuuttia tai kunnes keskiosaan työnnetty tikku tulee kuivana ulos.

Kakun paistuessa uunissa valmistetaan kuorrutus: sulattelin tummaa suklaata soijamaidon(voidaan käytttää muitakin kasvismaitoja) kanssa vesihauteessa .Lisäsin myös hieman tomusokeria koska suklaa oli vähäsokerista ,ja kaadoin suklaakuorrutusta kakun päälle. Kakun annetaan jähmettyä jääkaapissa ennen leikkaamista.
Tässä ihanan Lechamim-leipomom unikkokakku,jota saa myös leipomon sisarleipomokahvilassa Breads Bakeryssa New Yorkissa. Lehamim-leipomolla on myös oman kakkuni tapainen suklainen unikkokakku,joka on gluteeniton.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...