lauantai 31. toukokuuta 2014

Raikas jugurttinen gazpacho sekä juustokakku-raparperi-tarteletin hankala tie juustokakku-raparperi-tarteletiksi.....

Lämpimällä säällä tekee mieli tehdä kevyitä ruokia ,ja jugurttinen gazpacho-keitto syntyikin silmänräpäyksessä keittiössä.Ensi viikon Shavuot-juhlaan (lempipyhäni täällä)kuuluvat maitotuotteet ja marketista tarttui mukaan tarjouksessa ollut lampaanmaitojugurttipurkki gazpachoa varten.Tähän gazpachoon antaa makua  parhaiten lampaan-tai vuohenmaitojugurtti,mutta myös muut paksuhkot jugurtit sopivat tähän hyvin.

Jugurttinen gazpachokeitto
  • 2 -3 suurta tomaattia tai noin 10 kirsikkatomaattia,paloiteltuna
  • 3½ dl lampaan-tai vuohenmaitojugurttia tai muuta jugurttia 
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 10 basilikan lehteä +muutama koristeeksi
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 kevätsipulia,sekä vihreät että valkoiset osat
  • muutama jääkuutio
  • 1½ tl punaviinietikkaa
  • suolaa maun mukaan 
  • mustapippuria
  • chilihiutaleita
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta ja jauha ainekset keitoksi.Maista ja lisää suolaa tai etikkaa ,tarpeen mukaan. Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile.
Ja koska tuohon Shavuot-juhlaan kuuluvat niin olennaisesti juustokakut,mietin millaisen juustokakun tekisin tänä vuonna. Jonkinlaisen vision sain katsellessani täkäläistä upeaa leivontaan keskittynyttä Oogio-blogia,(linkin takana kuvat)jonka kuvat herättävät ihastusta.Oogion Natalie tekee usein upeita tarteletteja ja halusin tehdä hieman samannäköisen tarteletin mutta erilaisilla aineksilla ja  näinpä sitten syntyi idea raparperisiin juustokakkutarteletteihin,joihin tulee myös valkosuklaata.Eli tartelettipohja,täytteenä raparperia ja tuorejuustoa,päällä valkosuklaalla päällystetty juustokakkympyrä ja vielä valkosuklaaganachekuorrutus tarteletin sivuille. Mutta huh,olipa tässä vaikeuksia matkalla.....

Halusin siis tehdä tarteletin ,jossa on kauttaaltaan saman levyinen ja sitä varten tarvitsin muottirenkaita. Minulla on muutama sellainen,mutta ne ovat ympärysmitaltaan liian suuria. Oikean kokoista oli yksi,mutta liian korkea sellainen. Kävin muutamassa keittiötavarakaupassa,mutta oikean mittaiset muottirenkaat olivat kaikki lopussa. Käytin sitten 4 kuvassa näkyvää pientä torttuvuokaa ja tuota liian korkeaa muottirengastani.
Pohjataikina oli lähes sama kuin tässä piirakassa,paitsi että  puolitin ohjeen ainekset,lisäsin hieman sokeria ja aitoa vaniljaa ja korvasin jauhomäärästä 50 gr mantelijauholla,mikä teki pohjataikinasta erittäin murean ja herkullisen,joskin ilman mantelia taikina on helppokäyttöisempi.
 Juustokakkuympyrät tein päivää aikaisemmin ja niihin tuli seuraavat ainekset:

Valkosuklaalla päällystetyt juustokakkuympyrät
  • 500 gr tuorejuustoa *
  • 85 gr vaniljavanukasjauhetta
  • 3 dl jugurttia
  • 2,5 dl tomusokeria
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • 7 grammaa gelatiinijauhetta (täällä kaupoissa on myynnissä kalasta valmistettua gelatiinijauhetta;erikoiskaupoista saa gelatiinilehtiä)
  • 0,6 dl vettä gelatiinia varten
*Täälläpäin käytetään joko 5% tai 9 % valkoista,pehmeää tuorejuustoa,jonka alunperin toivat tänne saksalaiset templerit .Templereitten valmistama juusto oli hieman rahkamaista,nimeltään Weißkäse.  Myöhemmin tuosta kermaisen pehmeästä juustosta tuli täällä kaikkein suosituin juusto. Tämän tilalla voi hyvin käyttää  vaikka jugurttirahkaa.

Sekoitin sauvasekoittimella muut ainekset paitsi gelatiinin tasaiseksi seokseksi ja lisäsin sulaneen ja jäähtyneen gelatiininesteen hyvin sekoittanen juustomassan joukkoon. Koska juustomassaa oli enemmän kuin tähän tarvitsin;otin osan talteen ennenkuin lisäsin gelatiinia. Massan laitoin tällaiseen silikonimuottiin. Kun massa oli hieman hyytynyt;laitoin muotin pakkaseen. 

Tein taikinan,annoin sen levätä jääkaapissa, voitelin muotit,laitoin päälle leivinpaperia ja täytin pavuilla. Muotit menivät uuniin (180C) 10 minuutiksi,jonka jälkeen poistin painoina olleet pavut sekä leivinpaperit ja täytin tartelettipohjat raparperin ja tuorejuuston sekoituksella (esikeitettyä raparperia,josssa kanelia ,vaniljaa ja ruokosokeria +tuorejuustoa). Tarteletit menivät uudestaan uuniin vielä 15 minuutiksi.Liian korkeassa muottirenkaassa olleen tarteletin pohja ei kypsynyt kokonaan,muut pohjat sen sijaan hienosti. Annoin tartelettien jäähtyä ja siirsin ne kahdella lautasella jääkaappiin. Tarteletteja oli siis yhteensä 5. Otin pakastimesta silikonimuotin ja poistin ympyrät.Kuorrutusta varten sulatin ja  temperoin valkosuklaata mutta herkkukaupastani ostamani espanjalainen valkosuklaa käyttäytyi oudosti ja jäi kamalan paksuksi.,kunnes lisäsin hieman kermaa suklaan joukkoon.Asettelin juustokakkupuoliympyrät  ritilän päälle (alle leivinpaperia )ja kaadoin niiden päälle sulaa ja jäähtynyttä valkosuklaata,joka heti jähmettyikin vielä jäässä olevien juustokakkuympyröiden pinnalle.Ja kiiltokin oli hyvä. Siirtäessäni kuorrutetut juustokakkuympyrät jääkaappiin tapahtui katastrofi ja toinen jääkaappiin laittamistani tartelettilautasista putosi lattialle ja tarteletit -suoraan roskikseen sillä ne menivät ihan soossiksi.  Jäljellä oli siis 5 valkosuklaalla kuorrutettua juustokakkuympyrää ja 3 raparperilla täytettyä tartelettia....Siirsin tartelettien päälle juustokakkuympyrät ja reunaan pursottelin valkosuklaaganachea.Huh,meni vähän pipariksi mutta 3 ainakin jäi jäljelle,joista 2 meni sairaana olevalle suklaaholistinaapurille ja tuo vähän epäkypsä jäi minulle. Suklaalla kuorrutetut juustokakkuympyrät olivat tosi herkullisia ja kävisivät sellaisenaan jälkiruoaksi,vaikka marjasoseen päällä. 

Shavuot -juhlaan siis kuuluvat juustokakut ja muut juustoiset herkut,joista olen aiemmin kirjoittanut  täällä ,täällä,täällä,täällä, täällä  ja täällä.

maanantai 26. toukokuuta 2014

Kalaa pikantissa kastikkeessa ja voiko södempää pinkkiä jädepaikkaa ollakkaan....

Olin pääsiäisen jälkeen  puolitoista viikkoa mehu/smoothie-ruokavaliolla ja sen jälkeenkään eivät eläinperäiset tuotteet oikein maistuneet,kunnes menin viime viikolla lähiseutuni jättimarkettiin ja pysähdyin erittäin pitkän pakastekala-altaan viereen...Alkoi tehdä mieli kalaa... Sattumalta edessäni oli tarjouksessa oleva kala,jota en ollut koskaan aiemmin käyttänyt enkä oikeastaaan tiennyt siitä juuri mitään. Onneksi nykyään on netti aina mukana puhelimen muodossa ja siinä altaan vieressä seisoen googlasin että mikä kala tuo Sebastes alutus oikein onkaan,ja selvisi että se taitaa olla hyvinkin läheinen sukulainen punasimpulle.Googlailu selvitti myös että kala on hyvin koossa pysyvä ,miedon makuinen kala,joten sitä sitten lähti mukaani.Matkalla kotiin päätin käyttää kalaa  chreime-tyyppiseen kalapataan,mutta loppujen lopuksi siitä tuli hieman tavanomaista  erilaisempi,jossa yhdistin erilaisia ohjeita ja omaa päätäni,,mutta herkullinen kalaruoka tästä tuli.ja kastike on ihanaa!Tähän sopivat kaikki kiinteälihaiset kalat ja esimerkiksi  lohi on myös hyvä kala tällaiseen.Chreime on pohjoisen Afrikan (Tunisia,Marokko,Algeria ja Libya)juutalaisessa keittiössä  suosittu kalaruoka.Herkullisen kastikkeen pohjana käytin tässä Pilpel Chuma-tahnaa,jonka ohjeen olen aiemmin postannut täällä.

Kalaa pikantissa kastikkeessa

  • noin 800 gr kiinteälihaista kalaa ,kuten vaikka lohta,suurehkoina paloina
  • 6 rkl Pilpel chuma-tahnaa (ohje täällä)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 5 hienoksi pilkottua tomaattia (purkillinen tomaattimurskaa,jos ei ole tuoreita tomaatteja)
  • 1 tl sokeria
  • 2½ rkl tomaattipyreetä
  • noin  mukillinen vettä
  • pieni kourallinen tuoreita korianterin lehteä plus muutama koristeeksi
  • ½ vihreä chiliä
  • suolaa,mustapippuria
Lämmitä 2 rkl oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa.Kun öljy on lämmennyt ,lisää pilpel chuma-tahnaa ja anna sen paistua muutama minuutti(ihana tuoksu!). Lisää tämän jälkeen tomaatit tai tomaattimurska,sokeri,tomaattipyree,suolaa (maista..) mustapippuria  ja vesi.Anna seoksen kiehua keskilämmöllä,kunnes kastike on hieman kiehunut kokoon.Maista ja lisää suolaa,jos on tarve.
Ota kattila liedeltä ja lisää nyt kalapalat kastikkeeseen.Lisää samalla renkaiksi leikatut chilit. Anna lämmetä kiehumispisteeseen,jonka jälkeen laita kansi päällä ja anna kalan kypsyä kastikkeessa 15-20 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa korianterin lehdet kastikkeeseen. Tarjoile vaikka riisin kanssa ja koristele tuoreen korianterin lehdillä.
Kävin eräänä aamuna torille mennessä kurkkimassa torin alussa olevan aukion reunalle muutama kuukausi sitten avattua Tivoli nimistä jäätelöpaikkaa. Jäätelöt oli muotoiltu hauskan näköisiksi.
Hyviltä näyttivät jäätelöt tuolla ja löytyy kuulemma sokeritonkin vaihtoehto.
Torin Tivolissa on pinkinmusta yleisilme. Jopa lattialaatatkin olivat pinkin värisiä;D
Hauska kello! Näitä oli kaksi erilaista
Seinällä oli suloisia pinkkejä laatikoita,joiden tarkoitus ei heti selvinnyt... Niissä luki "Yogurt in a box".
Kuva Tivolin FB-sivuilta
Selvisi että boksit ovat Tivolin jugurttijäätelöä varten. Jugurtti laitetaan muovikippoon,päälle sitten mitä haluaa suuresta valikoimasta ja sen jälkeen kippo asetellaan tuohon laatikkoon. Tel Avivissa on niin monta hyvää jäätelöpaikkaa että jotenkuten pitää erottua muista.Taidan mennä kokeilemaan tuota;D

P.S. tein muuten ruoka-aiheisen postauksen Tel Aviv-blogissani,joten laitan tänne linkin sinne

torstai 22. toukokuuta 2014

Kirsikkatomaattipiirakka,joka hupeni hetkessä...

Eilen vietettiin täällä osittain asuvan ystävän läksiäisiä(hän kyllä palaa sitten talvella..) ja minun tuomiseni olivat tomaattiset piirakat,jotka hupenivat aika nopeasti. Taikina,jonka otin täkäläisen nettilehden sivuilta,oli erittäin onnistunut ja sitä kehuttiinkin,ja etten unohtaisi niin laitan ohjeen tänne. 

Erinomaisen hyvä piirakkapohja(kahdelle normaalikokoiselle tai 3 pienelle piirakalle)
  • 350 grammaa vehnäjauhoa
  • 200 gr kylmää,kuutioitua voita
  • teelusikallinen sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl etikkaa
  • 1 kananmuna
Tein taikinan moinitoimikoneessa,jossa sekoitin ensin jauhot,voin ,suolan ja sokerin,kunnes seos oli ryynimäistä,jonka jälkeen lisäsin etikan ja kananmunan,ja annoin koneen käydä vielä kunnes oli muodostunut hieman suurempia "murusia",jonka jälkeen käsin yhdistin taikinan palloksi.Jos tuntuu että taikina sitä tarvitseee,voi sinne lisätä myös ruokalusikallisen jääkylmää vettä. Taikina laitetaan jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.Tämän jälkeen taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla 3-4 millin paksuiseksi levyksi,joka nostetaan piirakkavuoan päälle (alle laitoin leivinpaperia)
Piirakkapohjataikinan päälle laitetaan leivinpaperia ,jonka päälle laitetaan papuja tai muuta painoksi.Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen, ja taikinapohjaa paistetaan 10 minuuttia.Tämän jälkeen painot poistetaan ja pohjia paistetaan vielä 5 minuuttia,kunnes pohja tuntuu kuivalta.Esivalmistettua pohjia voi säilyttää jääkaapissa 3 päivää tai pakkasessa kuukauden.
Täyte:
Täytteeseeni tuli pieniä makeita kirsikkatomaatteja,jotka sekoitin 2 erilaisen juuston kanssa: puolikovan lampaanmaitojuuston ja fetan tapaisen juuston kanssa.Lisäsin myös yrttimaustetta sekä basilikan lehtiä ja paprikamaustetta johon olin sekoittanut hieman jauhettua aurinkokuivattua tomaattia.  Asettelin tomaatti-juustosekoitusta  piirakoiden pohjalle. Kuten kuvastakin huomaa niin ensimmäisen kuvan piirakassa näkyy enemmän tomaatteja...ne kävivät hieman vähiin joten toisiin tuli enemmän juustoa.
Tomaattijuustosekoituksen päälle kaadetaan creme royal-seos eli isolle piirakalle 
  • 2 kananmunaa
  • 120  ml kermaa.
  • suolaa,mustapippuria.
Kananmunat ja kerma sekä mausteet vatkataan ja seosta kaadetaan piirakkavuokiiin täytteen päälle. Pienelle piirakalle riittää 1 kananmuna ja 60 ml kermaa.Piirakoita paistetaan 180 C-asteessa  35-45 minuuttia,kunnes pinta on ruskistunut ja piirakka pysyy hyvin koossa,Annetaan jäähtyä ennen leikkaamista.
Ja menin taas erään lempparimehukioskini ohi..Tel Aviv on töpö täynnä mehukiskoja,mikä tekee esim.mehupaastosta tosi helpon;D mutta tämä kioski,josta saa myös vihersmoothieita,on niin ihanasti panostanut ulkonäköön:)

maanantai 19. toukokuuta 2014

Minnekäs olenkaan laittanut ne reseptilappuseni......muutamia raw-herkkuja kuten vaikka papaija-avokadocarpaccio

Kun luon uusia ohjeita tai muuntelen jo olemassaolevia,kirjoitan yleensä ainekset ja käyttämäni määrät ylös pienille lapuille.Lapuilla vaan on joskus tapana hävitä,ja niinpä on joskus käynyt niin,että kuvat ovat jäljellä mutta ohje hävinnyt ja muistissa ehkä vain osa ohjeesta.Nämä 3 raw-ruokaa ovat sellaisia,joiden ohjelappuset hävisivät.,Sitten löysin yhden ja myöhemmin toisenkin lappusen,ja kuvan carpaccioon tulevan kastikkeen ohjelappusen löysin vasta nyt.....

Papaija-avokadocarpaccio
  • papaijaa ja avokadoa hyvin hienoksi siivutettuna.Käytin tähän pientä papaijaa mutta tässä kävisi hyvin myös mango
  • tuoreen korianterin lehtiä
  • chilijauhetta tai chilihiutaleita
  • Kastike: 1 dl mandariinimehua,½ dl sitruunamehua,1 rkl soijakastiketta,1 rkl oliiviöljyä,1 rkl hunajaa,1 rkl seesamiöljyä
Ota papaijasta (tai mangosta )ohuita siivuja ja asettele lautaselle.Sekoittele kastikkeen ainekset tasaiseksi ja tiputtele kastiketta carpaccion päälle. Lisää korianterin siemenet ja ripottele vielä chilijauhetta -tai hiutaleita päälle. Kastiketta jäi yli mutta se sopii ihanasti vaikka lehtisalaatin kastikkeeksi.
Sitten olivat nämä pienet raw petit foursit(todella nameja) .Löysin kirjan välistä pohjan ohjelappusen,miten se sinnekin oli unohtunut....,mutta täytteen ohjeen muistan vain ulkomuistista,ilman määriä....Täytteessä käytin kumkvatteja.

Pienet raw-petit foursit (pohja)
  • 4½ dl kookoshiutaleita
  • 2½ dl keltaisia rusinoita
  • 1 dl manteleita.
  • appelsiinin kuoriraastetta
  • ripaus vaniljaa
Jauhoin  kookoksen,rusinat ja mantelit tasaiseksi massaksi,johon lisäsin appelsiinin kuoriraastetta sekä vaniljaa.Laitoin taikinan jääkaappiin joksikin aikaa jähmettymään ,jonka jälkeen painoin taikinaa pienten muottien pohjalle. Näitä tuli aika monta,mutten muista miten monta.Yhtä hyvin voi tehdä yhden suuremman piirakan.

Täytettä varten jauhoin kumkvatit (kunhan olin poistanut ensin siemenet) hunajan kanssa ,ja lisäsin myös hieman vaniljaa. Kuivattelin seosta ensin kuivurissa jonkun aikaa,jonka jälkeen  lusikoin sitä pikku petit fours-pohjille.Kuivattelin petit fourseja täytteineen kuivurissa vielä joitakin tunteja.Täyte oli ihanasti kirpeänmakeaa:)
Sitten olivat vielä nämä omenaiset raakaleivokset.Löysin ohjelappusenkin ,ihan vasta nyt...

Raw omenaleivokset
Pohja:
  • 2½ dl keltaisia rusinoita
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • tiivistettyä omenamehua (määrä oli unohtunut lapulta...)
Täyte:
  • 3 vihreää omenaa
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • 2 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 3  dl kookosmaitoa
  • 5 rkl kookossokeria
  • 3rkl kookosöljyä
  • 2 dl kaakaovoita
Täytteen ainekset jauhoin hienoksi ja painoin muotin pohjalle.

Käytin tällaista muottia ja leivoksia siis tuli yhtä monta kuin kuvassa näkyy eli 12 kpl. Laitoin muotin leivospohjineen kuivuriin muutamiksi tunneiksi.

Sillä välin valmistin täytteen,sulattelin kaakaovoin ja jauhoin kaikki ainekset tasaiseksi massaksi.Kaadoin täytemassan kuivuneitten pohjien päälle ja laitoin koko muotin pakastimeen jähmettymään. Kun leivokset olivat jäätyneet poistin ne muotista.Tuosta makeudesta en muuten ole ihan varma,sillä kirjoitukseni lapussa oli kookossokerin kohdalla hieman tuhrautunut......

Päälle tuli vielä kuorrutusta,johon tuli  kookosöljyä ,lesitiiniä sekä tiivistettyä omenamehua.Näistä suurin osa meni ystävälle ja sain ihan hyvää palautetta.

perjantai 16. toukokuuta 2014

2 x kesäkurpitsatahna +miltä näyttää kypsymätön carob

Olen varmaan aiemminkin kertonut ihastuksestani kaikenlaisiiin tahnoihin tässä blogissa, ja tällä kertaa vuorossa on kesäkurpitsatahna;kahtena erilaisena versiona. Kaikenlaiset tahnathan ovat täällä hyvin suosittuja;supermarketeissa niitä on hyllymetrittäin ja  suosituin niistä on hummus monine eri versioineen,mutta tahnaperheeseen kuuluvat myös munakoisopohjaiset tahnat tai salaatit ja sitten tällainen kesäkurpitsasalaatti ,jota saa kaupoistakin. Molemmat tahnat ovat helppotekoisia ja mitä ihanimpia joko leivän päällä tai sitten täytteenä. Edessä oleva vaaleampi sisältää cashewpähkinää ja taaempi,tummempi tahna saa värinsä ja makunsakin  ruskistetuista sipuleista.Molemmat tahnat/salaatit ovat myös vegaaneja,samoin kuin laktoosittomia ja gluteenittomia.

Tahna 1: kesäkurpitsatahna cashewpähkinöillä (vaalea tahna)
  • 2-3 keskikokoista kesäkurpitsaa 
  • 1 dl muutaman tunnin liotettuja cashewpähkinöitä
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • 2-3 murskattua valkosipulinkynttä
  • suolaa,mustapippuria
Pese ja kuutioi kesäkurpitsat(kuorta ei tarvitse poistaa.Sekoita oliiviöljy,valkosipulimurska sekä suola ja pippuri  keskenään ja kaada se kesäkurpitsakuutioitten päälle.Sekoita niin että öljyä tulee tasaisesti kuutioitten päälle.

Lämmitä uuni 180 C-asteeseen.Kaada öljytyt kesäkurpitsakuutiot leivinpaperin päälle ja paahda kuutioita uunissa  noin puoli tuntia,kunnes kuutiot ovat hieman ruskistuneet.

Jauha kesäkurpitsakuutiot cashewpähkinöiden kanssa tahnaksi.  Maistuu tosi hyvältä sellaisenaan,leivän päällä tai sitten leivän täytteenä.








Tahna 2:kesäkurpitsatahna ruskistetulla sipulilla
  • 2-3 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
Pilkkoa sipuli pieneksi ,lämmitä öljy pannulla ja paista sipuleita  kunnes ne ruskistuvat. Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi,ja purista niistä liika neste pois.

 Kun sipuli on kunnolla ruskistunut .lisää kesäkurpitsaraaste ja anna senkin ruskistua.Lisää lopuksi  soijakastike,paista seosta vielä jonkun verran ja lisää suolaa ja pippuria.Jauha seos karkeaksi tahnaksi;maista ja lisää suolaa ja pippuria jos siltä tuntuu. Tämäkin tahna on aivan ihana leivän päällä tai leivän täytteenä,juuston tai kasvisten kanssa.

Täällä jotkut tekevät myös ns."broilerinmaksan" makuista kesäkurpitsatahnaa,jonka tarkoitus on olla  jonkinlainen kasvisversio tästä.Silloin tähän kakkostahnaa lisätään myös keitettyjä kananmunia. Useammin tosin tuo "maksan " makuinen tahna tehdään munakoisosta,ja se on tosi hyvää,vaikkei se minusta nyt mitenkään broilerinmaksalta maistu....

Kumpi näistä tahnoista sitten on parempi? Molemmat ovat tosi hyviä mutta karamellisoidut sipulit antavat ehkä enemmän makua tuolle kakkostahnalle...
Tällä viikolla oli taas kerran kuussa tapahtuva suomalainen kirjastopäivä,ja ennen sitä menin viereiseen puistikkoon,mistä viime elokuussa poimin tosi suuren määrän kypsiä carobpalkoja. Menin katsomaan missä vaiheessa carobit ovat ja ihan vihreitähän ne vielä ovat,mutta tulossa on näköjään taas hyvä sato:)
Ja eksäni oli käynyt pohjoisessa keräämässä macadamiapähkinöitä. Sainkin ison pussin mukaani.
Mutta näiden avaamiseen tarvitaankin vasaraa!

Saatuni muutaman macadamian avattua olin pettynyt,sillä ne eivät koostumukseltaan olleet sellaisia kuin kaupan...jotkut pähkinät  olivat niin kiinni kuorissa että niitä oli vaikeaa saada kuorista irti.Googlettelu selvitti,että näiden tulee vielä kuivua ja että ovat syöntivalmiita vasta kun tuota kuoripallukkaa ravistelee ja kuulee,miten pähkinä liikkuu sisällä.Saamastani määrästä vain 2 olivat sellaisia,joten vielä odottelen ennen kuin avaan loput pähkinäni...

Macadamia on kotoisin Australiasta,mutta Israel on yksi niistä maista missä sitä kasvatetaan kaupalliseen tarkoitukseen.Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun sain käsiini suoraan puista ihan äskettäin kerättyjä macadamioita. Vaikka niitä täällä kasvaakin niin ovat silti muita pähkinöitä reilusti kalliimpia täälläkin.Macadamiapähkinästä puristettua öljyä käytetään täällä paljon kosmetiikassa.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Lakujäde kookospohjalla (vegan)

Laku on herkkua ja lauantaina harmittelin hieman tätä välimatkaa,sillä olisi ollut kiva mennä Lakritsisfestivaaleille....Mutta kun en päässyt niin lakuhimoisena muistin kaapissa olevan lakritsijuureni,jonka jauhoin jauheeksi ja johon lisäsin myös hieman jauhettua fenkolia sekä jauhettua anista,enemmän makua antamaan. Ja tuli mieleen että voisin käyttää jauhetta vaikka jäätelöön...näin syntyi kookospohjainen lakujäätelö,mutta kunnon lakumakua varten tarvitsin myös kuvassa näkyviä hollantilaisia lakuja,jotka olen ostanut Tel Avivin keskustassa sijaitsevasta hollantilaisten herkkujen kaupasta. 

Lakujäde kookospohjalla
  • 400 ml kookoskermaa/maitoa (suosittelen käyttämään Arroy-D:n kookosmaitoa,johon ei ole lisätty mitään muuta ja jonka rasvaprosentti on muita kookosmaitoja korkeampi,mikä tekee siitä erittäin kermaisen)
  • 1 dl Dansukkerin glukoosisiirappia
  • 3 rkl lakritsijauhetta
  • ½ dl lakritsisiirappia 
  • 3 dl tomusokeria
  • ½ tl ksantaania
Huom: tästä tulee parempi,jos glukoosisiirappia laittaa reilusti enemmän kuin 1 dl,mutta se oli kaikki mitä oli jäljellä viime kesällä ostamastani glukoosisiirapista,Lakritissiirapin tein keittämällä lakua ja vettä kokoon,kunnes laku suli veteen ja neste muuttui hieman siirappimaiseksi. Minulla nyt sattui olemaan noita hollantilaisia lakuja,mutta mikä tahansa laku käy siirappiin.Ksantaantia lisäsin hieman koska glukoosisiirappia ei ollut tarpeeksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jos omistat jäätelökoneen ,tee jäätelö sillä . Kun glukoosiirappia laittaa tuota ohjeessa olevaa määrää enemmän,ei jäätelökonetta tarvitse.Jäädytä jäätelö ja ota se esille hetki ennen tarjoilua. Hyvää tästä tuli ja lakun makukin tuntui jäätelössä aika selvästi:)

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Vieläkin parempi(mutta erilainen...) falafel...

Ilmaislehdessä näin tosi kiinnostavan ja erilaisen falafel-ohjeen,ja onneksi ohje löytyi myös netistä,vaikka olinkin hävittänyt ohjeen. Tässä falafelissa ei ole lainkaan samoja aineksia kuin tavanomaisessa falafelissa,mutta pyörykät ovat hyvin falafelmaisia ja hurjan hyviä! Etsin ohjetta myös hepreankielisestä netistä ja löysin tälle parikin erilaista ohjetta,mutta lehden ohje oli sittenkin paras,pienellä lisäyksellä. Nämä falafelit valmistuvat vihreästä tattarista,vihreistä linsseistä sekä herneistä. Vihreä tattari keitetään tässä vain muutaman minuutin ajan,eikä siinä ole sitä paahdetun tattarin voimakasta makua,jota monet vierastavat.Kehtaanko sanoa että pidin näistä falafeleista ehkä enemmän kuin tavanomaisista......

Vieläkin paremmat.....tattari-linssi-hernefalafelit
  • 2½ dl vihreää tattaria
  • 2½ dl vihreitä linssejä
  • 4 dl herneitä (pakastettuja tai tuoreita)
  • kimppu korianteria
  • kimppu persiljaa
  • kourallinen mintunlehtiä
  • kourallinen basilikan lehtiä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ chilipippuri
  • 1 rkl murskattuja korianterin siemeniä
  • suolaa,pippuria
  • 2 tl juustokuminaa eli jeeraa (oma lisäykseni)
  • öljyä paistamiseen
Keitä  tattaria muutama minuutti,vain niin etteivät tattarinjyvät enään ole kivikovia vaan hampailla purtavia.Liota vihreitä linssejä tunnin verran vedessä ja siivilöi ne. Tämän jälkeen kaikki ainekset laitetaan monitoimikoneeseen ja jauhetaan;massan annetaan jäädä hieman rakeiseksi.Maistetaan ja lisätään lisää suolaa ja pippuria,jos tuntuu siltä.Öljy (sen verran että sitä  ulottuu falafeleiden puoliväliin) lämmitetään kuumaksi pannulla;öljyn tulee olla todella kuumaa ennenkuin falafelit laitetaan paistumaan. Massasta muodostetaan falafelin kokoisia pallosia,jotka litistetään ennen pannulle menoa. Molempien puolien annetaan paistua muutaman minuutin;kunnes pinnat ovat ruskistuneita ja rapeita.Tattarifalafelit siirretään pannusta talouspaperin päälle. Tarjotaan vaikka tahinin,salaatin ja pitaleipien kanssa.Minulla ei ollut pitaleipiä,joten tyydyin salaattiin ja tahinikastikkeeseen....Tuosta ohjeesta tulee aika suuri taikina,ja pakastinkin puolet siitä toista kertaa varten...
Jestas kun nämä oli hyviä!
Bataattiköynnökseni tuli tällä viikolla tiensä päähän. Bataatti alkoi vaatia yhä enemmän ja enemmän vettä,samalla kun se rypistyi ja kurtistui. Kai se olisi pitänyt istuttaa johonkin isoon ruukkuun..... Vähitellen ilmestyi yhä enemmän ja enemmän kuolleita lehtiä...Mutta aika kauan tämä minua kuitenkin ilahdutti;aloitin bataatin idättämisen  marraskuussa ja esittelin sen täällä joulukuussa.Ensi talveksi sitten uusi tällainen,kesällä taitaa olla vähän liian kuuma täällä....

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Tee se itse halvatahna ja vierailu ihanassa halvakaupassa

Yksi lempparilevitteistäni on itse tekemäni halvatahna,joka maistuu ihan sellaisenaan lusikalla syötynä,leivän päällä,jugurtin kanssa tai vaikka kakuissa (levitteenä).Tästä tykkää kaikki sellaiset jotka myös halvasta tykkäävät,sillä halvan maku tuntuu tässä selvästi.  Ja tämä tahnahan valmistuu maailman helpoimmalla tavalla:

Tee se itse halvatahna

  • 1 dl tahinia
  • 1 dl juoksevaa hunajaa
  • ripaus aitoa vaniljaa
Tahinia tulee tahnaan yhtä paljon kuin hunajaa,joten tuo ohje on suuntaa antava. Vegaanisen halvatahnan saa korvaamalla hunajan erilaisilla siirapeilla.  Tätä voi sitten maistaa eri tavoin:kaakaolla,kaakaonibseilla,pikakahvimuruilla,chilillä tai kuivatuilla hedelmillä. Itse pidän paljon halvalevitteestä,johon on lisätty kahvimuruja.Halvatahnasta voi myös tehdä mantelisen,kuten olen tehnyt täällä.
Jo muutaman kuukauden olen bussin ikkunasta nähnyt kaupan ikkunan,joka on pikaisesti viehättänyt turkoosisella ilmeellään. Tänään sitten kävelin tuonne Tel Avivin King George-kadulla olevaan kauppaan.
Itä-Jerusalemista kotoisin olevan Al Amadin kauppa on kaunis kuin karamelli;rakastan tuota kauniin turkoosia sävyä. Al Amadilla (Fb-sivut arabiaksi,mutta kuvat kertovat herkullisen paljon)ollut Jerusalemin vanhassa kaupungissa halva-ja makeiskauppa 1950-luvulta lähtien ja  nyt he avasivat ihastuttavan kaupan ihan Tel Avivin keskustaan.Paitsi halvaa,kaupassa on kaikenlaisia seesamisia ja muista raaka-aineista tehtyjä makeisia,kuten lokumia , sekä tahinia,jota minäkin ostin purkillisen.
Itämaisia makeisia
Maamoul-pikkuleipiä (linkin takana ohje...)

Ikkunan edessä valtavia halvaharkkoja. Ikkunan toisella puolella näkyy myös mitä niihin on  lisätty,kuten kaakaonibsejä tai kahvipapuja.Perustana on kuitenkin aina vaniljahalva.
Tänne täytyy tulla uudelleenkin;sitten kun tekee mieli halvaa....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...