Lämpimällä säällä tekee mieli tehdä kevyitä ruokia ,ja jugurttinen gazpacho-keitto syntyikin silmänräpäyksessä keittiössä.Ensi viikon Shavuot-juhlaan (lempipyhäni täällä)kuuluvat maitotuotteet ja marketista tarttui mukaan tarjouksessa ollut lampaanmaitojugurttipurkki gazpachoa varten.Tähän gazpachoon antaa makua parhaiten lampaan-tai vuohenmaitojugurtti,mutta myös muut paksuhkot jugurtit sopivat tähän hyvin.
Jugurttinen gazpachokeitto
- 2 -3 suurta tomaattia tai noin 10 kirsikkatomaattia,paloiteltuna
- 3½ dl lampaan-tai vuohenmaitojugurttia tai muuta jugurttia
- 3 rkl oliiviöljyä
- 10 basilikan lehteä +muutama koristeeksi
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 kevätsipulia,sekä vihreät että valkoiset osat
- muutama jääkuutio
- 1½ tl punaviinietikkaa
- suolaa maun mukaan
- mustapippuria
- chilihiutaleita
Ja koska tuohon Shavuot-juhlaan kuuluvat niin olennaisesti juustokakut,mietin millaisen juustokakun tekisin tänä vuonna. Jonkinlaisen vision sain katsellessani täkäläistä upeaa leivontaan keskittynyttä Oogio-blogia,(linkin takana kuvat)jonka kuvat herättävät ihastusta.Oogion Natalie tekee usein upeita tarteletteja ja halusin tehdä hieman samannäköisen tarteletin mutta erilaisilla aineksilla ja näinpä sitten syntyi idea raparperisiin juustokakkutarteletteihin,joihin tulee myös valkosuklaata.Eli tartelettipohja,täytteenä raparperia ja tuorejuustoa,päällä valkosuklaalla päällystetty juustokakkympyrä ja vielä valkosuklaaganachekuorrutus tarteletin sivuille. Mutta huh,olipa tässä vaikeuksia matkalla.....
Halusin siis tehdä tarteletin ,jossa on kauttaaltaan saman levyinen ja sitä varten tarvitsin muottirenkaita. Minulla on muutama sellainen,mutta ne ovat ympärysmitaltaan liian suuria. Oikean kokoista oli yksi,mutta liian korkea sellainen. Kävin muutamassa keittiötavarakaupassa,mutta oikean mittaiset muottirenkaat olivat kaikki lopussa. Käytin sitten 4 kuvassa näkyvää pientä torttuvuokaa ja tuota liian korkeaa muottirengastani.
Pohjataikina oli lähes sama kuin tässä piirakassa,paitsi että puolitin ohjeen ainekset,lisäsin hieman sokeria ja aitoa vaniljaa ja korvasin jauhomäärästä 50 gr mantelijauholla,mikä teki pohjataikinasta erittäin murean ja herkullisen,joskin ilman mantelia taikina on helppokäyttöisempi.
Juustokakkuympyrät tein päivää aikaisemmin ja niihin tuli seuraavat ainekset:
Valkosuklaalla päällystetyt juustokakkuympyrät
- 500 gr tuorejuustoa *
- 85 gr vaniljavanukasjauhetta
- 3 dl jugurttia
- 2,5 dl tomusokeria
- ripaus aitoa vaniljaa
- 7 grammaa gelatiinijauhetta (täällä kaupoissa on myynnissä kalasta valmistettua gelatiinijauhetta;erikoiskaupoista saa gelatiinilehtiä)
- 0,6 dl vettä gelatiinia varten
*Täälläpäin käytetään joko 5% tai 9 % valkoista,pehmeää tuorejuustoa,jonka alunperin toivat tänne saksalaiset templerit .Templereitten valmistama juusto oli hieman rahkamaista,nimeltään Weißkäse. Myöhemmin tuosta kermaisen pehmeästä juustosta tuli täällä kaikkein suosituin juusto. Tämän tilalla voi hyvin käyttää vaikka jugurttirahkaa.
Sekoitin sauvasekoittimella muut ainekset paitsi gelatiinin tasaiseksi seokseksi ja lisäsin sulaneen ja jäähtyneen gelatiininesteen hyvin sekoittanen juustomassan joukkoon. Koska juustomassaa oli enemmän kuin tähän tarvitsin;otin osan talteen ennenkuin lisäsin gelatiinia. Massan laitoin tällaiseen silikonimuottiin. Kun massa oli hieman hyytynyt;laitoin muotin pakkaseen.
Tein taikinan,annoin sen levätä jääkaapissa, voitelin muotit,laitoin päälle leivinpaperia ja täytin pavuilla. Muotit menivät uuniin (180C) 10 minuutiksi,jonka jälkeen poistin painoina olleet pavut sekä leivinpaperit ja täytin tartelettipohjat raparperin ja tuorejuuston sekoituksella (esikeitettyä raparperia,josssa kanelia ,vaniljaa ja ruokosokeria +tuorejuustoa). Tarteletit menivät uudestaan uuniin vielä 15 minuutiksi.Liian korkeassa muottirenkaassa olleen tarteletin pohja ei kypsynyt kokonaan,muut pohjat sen sijaan hienosti. Annoin tartelettien jäähtyä ja siirsin ne kahdella lautasella jääkaappiin. Tarteletteja oli siis yhteensä 5. Otin pakastimesta silikonimuotin ja poistin ympyrät.Kuorrutusta varten sulatin ja temperoin valkosuklaata mutta herkkukaupastani ostamani espanjalainen valkosuklaa käyttäytyi oudosti ja jäi kamalan paksuksi.,kunnes lisäsin hieman kermaa suklaan joukkoon.Asettelin juustokakkupuoliympyrät ritilän päälle (alle leivinpaperia )ja kaadoin niiden päälle sulaa ja jäähtynyttä valkosuklaata,joka heti jähmettyikin vielä jäässä olevien juustokakkuympyröiden pinnalle.Ja kiiltokin oli hyvä. Siirtäessäni kuorrutetut juustokakkuympyrät jääkaappiin tapahtui katastrofi ja toinen jääkaappiin laittamistani tartelettilautasista putosi lattialle ja tarteletit -suoraan roskikseen sillä ne menivät ihan soossiksi. Jäljellä oli siis 5 valkosuklaalla kuorrutettua juustokakkuympyrää ja 3 raparperilla täytettyä tartelettia....Siirsin tartelettien päälle juustokakkuympyrät ja reunaan pursottelin valkosuklaaganachea.Huh,meni vähän pipariksi mutta 3 ainakin jäi jäljelle,joista 2 meni sairaana olevalle suklaaholistinaapurille ja tuo vähän epäkypsä jäi minulle. Suklaalla kuorrutetut juustokakkuympyrät olivat tosi herkullisia ja kävisivät sellaisenaan jälkiruoaksi,vaikka marjasoseen päällä.
Shavuot -juhlaan siis kuuluvat juustokakut ja muut juustoiset herkut,joista olen aiemmin kirjoittanut täällä ,täällä,täällä,täällä, täällä ja täällä.