Joka vuosi ,suurinpiirtein tähän aikaan vuodesta, olen postannut täällä blogissa jonkinlaisen version huomenna illalla alkavan Purim-juhlaan kuuluvista Hamantaschen- leivonnaisista. Yleensähän nämä tehdään makeina, täytettyinä pikkuleipinä, mutta viime vuonna tein suolaisen version , ja koska tykkään enemmän suolaisesta kuin makeasta, niin tänäkin vuonna kehitin suolaisen version . Tein nämä alustavasti jo yli kuukausi sitten, ja pakastin raakana , ja eilen paistoin nämä uunissa. Todella ihania; taikina levisi hieman , ehkä tuon pakastamisen vuoksi, mutta maku ja taikinan rakenne oli aivan ihana:) Käytin tähän samaa taikinaa kuin viime vuonna, mutta pienin muutoksin, sillä viime vuonna taikinassa oli tomaattipyrettä.
Hamantaschen 2021
Taikina
- 180 gr vehnäjauhoa
- 1 tl suolaa
- ½ tl sokeria
- 125 gr kylmää voita , kuutioituna
- 60 ml kylmää vettä
- 1 tl yrttimaustetta
- 1 kananmuna+ muutama tl vettä vatkattuna
Täyte:
- 250 gr bataattia, joko keitettynä tai uunissa paahdettuna
- 100 gr fetajuustoa
- 2 persimonia, kuorittuna ja kuutioituna
- ripaus chilihiutaleita
- 1 limen mehu
Taikinan teko onnistuu parhaiten yleiskoneella. Jauhot, yrttimauste, suola ja sokeri sekoitetaan koneessa muutaman kierroksen , minkä jälkeen lisätään voikuutiot, ja taikinaa sekoitetaan kunnes se on murumaista. Lisätään vesi , ja taikinaa sekoitetaan koneella vain muutaman kierroksen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa pitää käsitellä mahdollisimman vähän jotta siitä saa rapeita leivonnaisia. Taikinassa saa näkyä pieniä voipaloja, eli sitä ei sekoiteta kunnes kaikki ainekset ovat täysin sekoittuneet. Taikina kääritään elmukelmuun, ja laitetaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Taikinan voi myös tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.
Täytettä varten bataatti kuoritaan ja leikataan palasiksi. Jos bataattipalasia keitetään , niiden annetaan kuivua jonkin aikaa lävikössä ennen keittämisen jälkeen, mutta jos bataattia paahdetaan uunissa , tämä vaihe jää pois. Bataatti , ja fetajuusto sekoitetaan soseeksi. Kaikki sose ei mennyt täytteeseen, mutta se osa mikä meni, lisäsin siihen myös hieman kananmunaa.
Persimoni tuli mukaan ihan sen vuoksi että minulla sattui sitä olemaan, mutta se sopi täydellisesti bataatin ja fetan kanssa täytteeseen:) Kuorin ja kuutioin persimonin, laitoin pieneen astiaan, kaadoin päälle limen mehua ja ripottelin päälle chilihiutaleita.
Minulla oli taikinassa myös pieni määrä yrttitahnaa, mikä oli virhe, sillä yrttitahnassa oli öljyä, ja taikina oli sen vuoksi aika tarttuvaista. Joten yrttimauste riittää.,,,
Taikina kaulitaan ohuehkoksi taikinalevyksi , ja siitä otetaan muotilla tai lasin avulla ympyröitä, noin 7-8 cm . Lisäsin ensin hieman bataatti-fetatahnaa, ja sen päälle muutaman persimonikuution. Ympyrät taitellaan kolmioiksi piirroksen mukaan.
Valmiit täytetyt kolmiot voidellaan muna-vesiseoksella, ja laitetaan kylmään odottamaan kunnes uuni lämpenee. Uuni lämmitetään 180 C asteeseen , ja kolmioita paistetaan noin 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet kauniisti väriä. Valmiiksi täytetyt kolmiot voi myös pakastaa, ja paistaa myöhemmin.
Nam nam:) Makeita kolmiopikkuleipiä olen tehnyt esimerkiksi täällä:)