Kun katsoo tämän keiton aineksia niin voisi luulla että kyse on Waldorf-salaatista mutta tässä onkin kyse keitosta;D 2 eri sellerin ja omenien yhdistelmä keitossa on yllättävän maukas. Viime päivät täällä on ollut normaalia kylmempää,joten keittoja onkin tullut keiteltyä paljon;suurimmaksi osaksi suosikkiani linssikeittoa mutta myös muita keittoja. Tämä keitto saa makua myös lämmittävistä mausteista,joiden kanssa olin hyvinkin runsaskätinen.Oikeastaan tämän keiton pitäisi olla vaaleaa, mutta käytin soijakastiketta suolan sijaan,siitä väri.
Mausteinen selleri -omenakeitto
- 2 varsisellerin vartta
- 1 sipuli
- 1 suurehko juuriselleri
- 2 vihreää omenaa (Granny Smith) kuorittuna ja paloiteltuna
- 4 rkl oliiviöljyä
- suolaa tai soijakastiketta ,maun mukaan
- 1½ rkl mausteita (käytin etiopialaista Berbere-mausteseosta
- noin ½ rkl curryjauhetta + hieman kurkumamaustetta
- yrttejä pinnalle (korianteria tai persiljaa)
- 2 litraa kiehuvaa vettä
Hienonna sipuli. Leikkaa varsisellerit paloiksi,kuori juuriselleri ja paloittele se pieneksi.Lämmitä öljy kattilassa,ja kuullota siinä sipulia. Lisää paloitellut sellerinvarret sekä mausteet.Sekoittele seosta kunnes ainekset ovat pehmentyneet,noin 8 minuuttia (keskilämmöllä).Lisää nyt juurisellerin palaset sekä omenakuutiot,,alenna lämpö alhaiselle,peitä kattila kannella ja anna seoksen kypsyä hiljalleen noin puoli tuntia.Kaada tämän jälkeen kiehuvaa vettä kattilaan,lisää suolaa ,maista onko sitä tarpeeksi ja anna keiton kypsyä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Käytin suolan sijaan vähäsuolaista soijakastiketta, Keiton soseutin sauvasekoittimella ja lisäsin päälle korianteria.Tässä keitossa on todella ihana maku:)
Lämpimiä ruokia on muutenkin tullut tehtyä normaalia enemmän näinä kylminä päivinä,kuten uunivihanneksia.Tässä bataattia,sipulia,valkosipulia ja persiljaa.Mausteeta soijakastiketta ja hieman hunajaa sekä chiliä.