Ostan joskus täkäläistä,mielettömän hyvää carobsuklaalevitettä,joka mielestäni peittoaa valmiit tavalliset suklaatahnat mennen tullen,tosin se voisi olla hieman vähemmän makea.En uskalla ostaa sitä usein,sillä se on liian hyvää..Olen miettinyt miten voisin tehdä kotona tahnaa,joka olisi yhtä hyvää.Kaupan carobtahna sisältää carobjauhetta,luonnollista ruokosokeria,soijajauhoa,lesitiiniä,kovettumatonta kasvisrasvaa sekä kuituja. Tein muutama päivä sitten pienen kokeilun,jossa käytin carobia kolmella eri tavalla.
1. Tumma carob-suklaa
1½ dl carob-jauhetta
0,75 dl sulatettua kaakaovoita
0,75 dl sulatettua kookosrasvaa
½ rkl taatelisiirappia
jauhettua vaniljaa,ripaus suolaa
muutama tippa steviaa
Sekoita carobjauhe sulatetun rasvan joukkoon,lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.Kaada muotteihin ja laita jääkaappiin jähmettymään
2.Suklaanmakuinen carob-tahna
1 dl carob-jauhetta
1 dl luomutahinia
4 liotettua ja jauhettua medjoul-taatelia
ripaus suolaa
Jauha taatelit liotusveden kansa ,sekoita joukkoon tahini ,carob-jauhe ja ripaus suolaa.
3.Carobsuklaa valmiista tahnasta
Tähän käytin tuota aiemmin mainittua ihanaa carobsuklaatahnaa(jossa siis ei ole mitään suklaata) ,johon lisäsin sulatettua kaakaovoita ja laitoin muotteihin jähmettymään.
Mitä näistä tuli: tummat carobsuklaat ovat ihan hyviä,mutta kaipasin niihin sitä samaa pehmeää makua mitä oli valmiissa carobtahnassa. Hyviä olivat kuitenkin.Suklaanmakuinen carob-tahna oli tosi hyvää,ja sitä tulee varmaankin jatkossakin tehtyä.Valmiista tahnasta tehdyt carobsuklaat olivat mielettömän hyviä ,ja jopa parempaa,sillä kaakaovoin lisäys poisti ylimääräisen makeuden. Mutta miten juuri sellaisia tekee kotona,ilman valmista kaupan tahnaa....menee mietintään...
Carob-eli johanneksenleipäpuunhedelmä ei sisällä melkein lainkaan rasvaa mutta siinä on paljon kuituja.Siinä on myös A-B-ja D-vitamiinia,kalsiumia,rautaa,potassiumia,seleeniä,magnesiumia,proteiinia ja antioksidantteja.Carob on hyvää hampaille ja ikenille,auttaa alentamaan kolestrolia ja pitää verensokerin tasoissa.Se ei myöskään sisällä kofeiinia tai teobromiinia,kuten suklaa.