tiistai 27. huhtikuuta 2010

Ihana punakaalisalaatti ja vieraiden vihersmoothiekokemus

Joskus sitä muistaa jonkun ohjeen,jonka näki joskus jossain ja jota piti tehdä,mutta sitten sitä ei kuitenkaan tullut tehneeksi.Tämä kaalisalaatti oli sellainen:näin ohjeen eräässä paikallisessa lehdessä, otin ohjeen talteen,mutta aikaa kului ja en löytänytkään ohjetta.Onneksi ainekset olivat kuitenkin jotenkuten hyvin tallessa pääkopassani. Ohje muistuttaa aiemmin tekemääni kaalisalaattia,mutta on kuitenkin erilainen.  Salaatista tuli todella ihana,ja tänään yövieraina olevat vieraat Suomesta ihastuivat siihen täysin.

Ihana punakaalisalaatti
  • 1 keskikokoinen punakaali
  • 1½ tl korianterinsiemeniä
  • 1 tl chilimurskaa
  • 3½ rkl soijakastiketta (käytin tamaria)
  • 2 rkl miriniä
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 3 rkl agavea (tai hunajaa)
  • 1 sitruunan mehu
  • 4 rkl rypsiöljyä
Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi.Paahda korianrin siemenet ja chilimurska kattilassa,sekoita muut kastikkeen ainekset paitsi öljy,lisää kattilaan  ja kiehauta nopeasti.Ota kattila pois tulelta ja lisää öljy.Kaada lämmin kastike kaalin joukkoon ja sekoita. Lämmin kastike pehmentää kivasti kaalia.




Tein myös vihersmoothieta,jota tarjosin vierailleni.Tämä oli heidän ensimmäinen vihersmoothiekokeilunsa ja smoothie maistui heille erittäin hyvin! Siinä oli mangoldia,sellerinvartta,melonia,omenaa,inkivääriä,vehnänorasta ja jauhoksi jauhettua siitepölyraetta.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Lehtikaalilastut


Olen jo kauan etsiskelllyt lehtikaalia sitä löytämättä,mutta viime perjantaina maatilatorilla  sitä löytyikin erään luomuviljelijän pöydältä. Monissa blogeissa on kehuttu lehtikaalilastuja,ja ilahduin ,kun lehtikaalia vihdoinkin löytyi. Lehtikaalihan on tummanvihreä ja aika voimakkaan värinen lehtivihannes,joka myös on muita lehtivihanneksia kuivemman tuntuinen.Siinä on paljon rautaa ja C-vitamiinia,karoteenia,kalsiumia sekä proteiineja.
Luulen,että juuri tuon kuivakkuuden takia sen perään ei kauheasti kysytä,ja näin ollen sitä on myös vaikeahkoa löytää,ainakin täälläpäin. Jos lehtikaalia käytetään salaattiin,pitää sen lehtiä ensin "hieroa" öljyisin käsin jotta se pehmenee.Renegade Healthin sivustolta löysin hyvän lastureseptin,jonka määriä muunsin pienemmiksi,ja josta jätin muutaman muutaman aineksen pois,kun niitä ei ollut.
Lehtikaalilastut
  • 1 nippu lehtikaalia
  • 8 rkl luomutahinia
  • 2 rkl tamari soijakastiketta
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa
  • 2½ rkl vettä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl oluthiivahiutaleita
Sekoita kaikki kastikkeen aineet tasaiseksi blenderissä. Leikka lehtikaali palasiksi,mutta vain ylimmät lehtien osat:lehtien alempien osien lehtiruoti on paksumpaa,ja ei kuivuessaan ole miellyttävää,joten revi lehden osat irti lehtiruodin ympäriltä. Marinoi lehtikaalin palasia marinointikastikkeessa jonkun aikaa,ja katso,että se on hyvin levittäytynyt palasten päälle.
Asettele palaset kuivuriin tasaiselle pohjalle tai kuivaa ne uunissa matalalla lämmöllä. Lastut on hyvä kääntää puolivälissä,jotta ne kuivuvat hyvin molemmilta puolilta. Lehtikaalilastuja tekevät myös monet ihan tavalliseen tapaan,jolloin lehtikaaliin lisätään oliiviöljyä ja parmesaania ennen uuniin menoa.
Lastut olivat ihania! Herkullista marinointikastiketta jäi vielä jäljelle ja käytin sitä kaalisalaattiin.Koska tätä lehtikaalia on täällä niin vaikeaa löytää,mietin jos sitä voisi korvata vaikka kiinankaalilla tai paksoilla.Pitää kokeilla.....

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Banaanikookostorttu(raw)

Hyvä ystäväni Mary on kohtapuolin lähdössä takaisin Yhdysvaltoihin,jossa hän asuu suurimman osan vuotta. Mary on aina hyvin innokkaasti maistanut raakatekeleitäni,etenkin jälkiruokia,ja on pitänyt niistä erittäin paljon. Halusin tehdä hänelle jonkinlaisia raakatorttuja lähdön kynnyksellä,ja mielessäni oli kookoksen ja banaanin sekoitus. En myöskään halunnut käyttää näissä tortuissa pähkinöitä,joten yritin keksiä reseptin,missä niitä olisi vähän tai ei yhtään. Mary tosin rakastaa pähkinöitä ja syö niitä päivittäin,mutta raakatorttu ilman pähkinöitä oli myös haasteellinen. Tosin tässä on suuresti rakastamaani kookospähkinää paljonkin,mutta en miellä sitä tavalliseksi pähkinäksi. 

Banaanikookostortut
Täyte:
  • 4 erittäin kypsää banaania
  • 1 dl+1 rkl kookosöljyä
  • 2 dl kookoskermaa
  • vaniljaa suoraan tangosta raaputettuna tai vanilja-aromia
  • kookosaromia(käytin luonnollista kookosaromia,ei välttämätön)
  • 2 rkl agavesiirappia
  • 1 tl lesitiiniä,jauhettuna
Pohja:
  • 2 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
  • 2 dl kookosta hienoksi jauhettuna 
  • 2 dl jauhoksi jauhettuja kauranjyviä
  • 2 medjoul-taatelia,liotettuna
  • taateleiden liotusvettä
  • 2 rkl luomutahinia
  • ripaus suolaa
Teen ensin pohja:Jauha auringonkukansiemenet,lisää kookos,kaurajyväjauho,sitten taatelit,tahini ja taateleiden liotusvettä niin,että saadaan aikaiseksi kiinteä taikina.
Valmista täyte: Jauha banaanit ,kookoskerma,agavesiirappi tasaiseksi massaksi,lisää kookosöljy,vanilja ja lopuksi lesitiini,ja sekoita lisää.
Pohjataikina laitetaan ensin jääkaappiin jähmettymään,samoin täyteseos. Laitoin taikinaa pieniin torttuvuokiin,ja koska se oli minusta hieman pehmeää,laitoin pikkuvuuat kuivuriin pariksi tunniksi,ja sen jälkeen jääkaappiin .Tein virheen,enkä rasvannut vuokia,ennenkuin laitoin niihin taikinaa,sillä seurauksella,että pohjia oli mahdottoman vaikeaa saada irti vuoista.6 torttupohjasta vain 3 tuli ehjänä ulos...Luulen,että jos minulla olisi ollut kookosjauhoa jauhetun kookoksen tilalla,en olisi lainkaan tarvinnut laittaa näitä kuivuriin. Näin jälkikäteen mietittynä,olisin myös vähentänyt hieman auringonkukkien määrää ja korvannut sen kookoksella;auringonkukkien maku tuli pohjissa aika vahvana esille. Mutta täyte!! Ihana!!Nam nam, miten herkullista onkaan kookoksen ja banaanin seos.Täytettä jäi vielä vähän yli,ja söin sitä lusikalla,mielettömän hyvää! Se ei muuten jähmettynyt kovaksi,vaan jäi pehmeäksi,mutta pysyi hyvin kasassa.Laitoin ne kuitenkin joksikin aikaa pakastimeen jähmettymään,sillä puolijäätyneinä ne olivat parhaimmillaan.

torstai 15. huhtikuuta 2010

Kyssäkaalisalaatti

Kyssäkaaliin tutustuin vasta maaliskuussa ystävieni ollessa täällä vierailulla:sitä ennen olin täysin välttänyt kaikenlaisten lanttujen näköisten juuresten syömistä,vanhan lanttutrauman vuoksi. Maistellessani sitten kyssäkaalia totesin sen olevan erinomaista ja siitä lähtien olenkin sitä syönyt useinkin.Joitakin päiviä sitten olin lounaalla lempilounasravintolassani(Cafe Birenbaum),jonka salaattibuffetissa oli ihanaa kyssäkaalisalaattia. He eivät jakele ihania reseptejään,mutta siinä oli ainakin kyssäkaalia ja sumakkia.Eikä se tarvinnut lisäksi kuin pari muuta juttua..

Kyssäkaalisalaatti
  • 1 kyssäkaali
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ruusu-tai muuta suolaa
  • 1 tasainen tl sumakkimaustetta
Kuori ja kuutioi kyssäkaali.Lisää joukkoon öljy,suola sekä sumakki,sekoita ja anna seistä muutaman tunnin ennen tarjoilua.Sumakkihan on kirpeähkö mauste,jota käytetään paljon täälläpäin,mm.pari postausta sitten olleessa zaatar-mausteessa.Jos sitä ei löydy,niin sen voisi korvata sitruunamehulla,mutta sumakki antaa oman kivan säväyksen salaatteihin.

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Victoria Boutenkon luennolla

Eilen illalla olin Victoria Boutenkon luennolla Tel Avivin Reidman Collegessa(alternatiivisen lääketieteen  opisto) Victoria osoittautui erittäin miellyttäväksi luennoitsijaksi,ja kuulijoita oli runsaasti paikalla.Luennon aiheena olivat vihreät smoothiet,ja alussa Victoria kertoi aika paljon asiaa vihreistä lehdistä,minkä jälkeen hän kertoi omasta historiastaan. Tästä voi lukea Riina Verhon blogikirjoituksessa,jossa  aika paljon samaa asiaa  kuin Victorian  eilen kertomasta omasta raakaruokaan liittyvästä historiasta.Victoria myös sanoi,ettei hän enään suosittele täysin 100% ruokavaliota,vaan 90-95% raakaruokavaliota,ja hänen mielestään jopa ns.tavallinen sekaruokavalio on ok,kunhan päivää kohden juodaan vähintään litra vihreää smoothieta.Minulle myös selveni se,että vihreitä lehtiä pitää vaihdella:olen käyttänyt suurimmaksi osaksi pinaatinlehtiä smoothien pohjana,mutta tätä pitäisi vaihdella niin,että välillä pinaattia,välillä vihreitä salaatinlehtiä tai mangondia ja niin edelleen.Victoria kertoi jättäneensä pähkinät kokonaan pois ruokavaliostaan,ja suositteli korvaamaan ne siemenillä,.Itse arvelen,että kyse on siitä,miten paljon pähkinöitä syö.Kuten Victoria mainitsi,suurin osa ns.gourmet -raakaruokaresepteistä ovat pähkinäpohjaisia,mutta jos näitä nautitaan vain harvoin,niin ainakin omasta mielestäni se on ihan ok.Eri juttu on sitten se,jos syö yhdellä kerralla kokonaisen mantelivoipurkin,kuten Victoria kertoi tehneensä.....

Aulassa myytiin Victorian hepreaksi ilmestyneitä kirjoja ,ja luennon aikana ilmeni,että Victoria on uudestaan menossa Suomeen ja että hänen kirjansa "Green for Life" on ilmestymässä suomeksi!Yhtä asiaa en ymmärtänyt,nimittäin  sitä,että Victorian Suomen luento maksoi 25 euroa kun se täällä maksoi 8 euroa. Ihan mukava kokemus ja bussipysäkillä selveni,että paikalla oli ollut toinenkin suomalainen,uusi tuttavuus E.Terveisiä!

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Zaatar-maustesekoitus

Olen joissain aikaisemmissa resepteissä käyttänyt Zaatar-maustesekoitusta,ja kommenteissa onkin kovasti toivottu,että sellaista saisi läheltä.Zaatarhan on ikivanha Lähi-Idässä käytetty maustesekoitus,joka on tehty yrteistä,seesaminsiemenistä,sumakista ja suolasta.
Kuva netistä
Zaatar-sekoitusta on perinteisesti tehty timjamista, oreganosta ja meiramista,mutta pelkkää oreganoa käyttämällä voi kotonakin tehdä hyvän zaatar-seoksen.Ohje on täkäläisestä keittokirjasta.

Zaatar-maustesekoitus
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 rkl kuivattua sumakkia
  • ½ kupillinen kuivattua oreganoa
  • 1 tl suolaa
Paahda ensin seesaminsiemenet kuivalla pannulla kullankeltaisiksi.Jauha oregano ja sumakki hienommaksi,lisää suola ja lopuksi seesaminsiemenet(ei jauheta).Säilytä ilmatiiviissä purkissa.
Jos zaataria halutaan laittaa pita-leipien päälle,sekoitetaan joukkoon 2/3 kuppia oliiviöljyä sekä yhden sitruunan mehu.Seos levitetään leipien päälle ennen uunissa paistamista.Zaatar sopii hyvin myös salaatteihin,valkoisen juuston (esim.feta)seuraksi,ja moneen muuhun ruokaan.

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Pannupaistetut valkosipuliset vauva artisokat

 Edellisessä artisokkapostauksessani ihmettelin hieman,miten artisokkaa pidetään niin suurena herkkuna,sillä se ei ollut minulle kunnolla valjennut.Siitä huolimatta olen jo pitkään silmäillyt hevi-marketissa pikkuisia vauva artisokkia,ja pari päivää sitten en enään voinut vastustaa kiusausta,vaan ostin niitä pari pikkulaatikkoa,joissa yhteensä oli 15 vauva artisokkaa.Vauva-artisokka eivät ole mikään tavallisista artisokista poikkeava lajike,vaan vain pienempi versio niistä,johtuen siitä,että ne poimitaan artisokkakasvin alaosasta.
Kuten kuvasta huomaa,ovat nämä söpöt pikkuiset artisokat aika reilusti tuota tavallista artisokkaa pienemmät.Koska ei ollut aavistustakaan,miten käsitellä näitä pienokaisia,tuli Google avuksi,ja sieltä löytyi paljonkin tietoa koskien näiden käsittelyä.Täältä löytyi tosi hyvää tietoa ,ja niin hyvä ja selkeä videokin,etten viitsi tänne laittaa mitään omasta artiisokkien puhdistusoperaatiosta.Ja toisesta sivustosta löytyi tosi hyvät kuvat,jossa askel askeleelta selitetään miten näitä puhdistetaan.
Niistä lähti kyllä aika paljon poisheitettävää,ja lopuksi jäi 15 pikkuista paljaaksi kynittyä vauva artisokkaa,jotka keitin vedessä noin 8 minuuttia.Nämä pienet ovat suuria paljon pehmeämmät,joten vaativat lyhyemmän keittoajan.Keittämisen jälkeen laitoin ne lävikköön,jossa ne saivat kuivua.


Pannupaistetut valkosipuliset vauva artisokat
- noin 15 puhdistettua vauva artisokkaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa,mustapippuria


  • Paloittele valkosipulin kynnet pieneksi veitsellä,lämmennä öljy pannulla ja lisää pilkotut valkosipulin kynnet.Paista noin puolisen minuuttia,lisää pikku artisokat ja paista niitä muutama minuutti sekoitellen koko ajan.Lisää lopuksi suola ja pippuri.Nämä olivat tosi hyviä.Käsitykseni artisokista taisi kyllä muuttua näiden pikku artisokkien myötä,ja näitä voisi tehdä uudelleen,mutta seuraavan kerran ehkä marinoida niitä lasipurkissa jossain kivassa marinaadissa.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Marinoidut härkäpavut

Kevät on täälläpäin tuoreiden papujen aikaa,ja yksi suosikeistani on härkäpapu.Ne ovat täällä myös muita tuoreita papuja halvempia,joten niitä tuleekin ostettua useammin.
Saakohan näitä Suomesta tuoreina?

Marinoidut härkäpavut
  • härkäpapuja muutama sata grammaa
  • vettä keittämiseen,jääpaloja
  • suolaa,pippuria
  • 2½ rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa(luomu)
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
Kiehauta vettä kattilassa.Täytä kulho kylmällä vedellä ja lisää siihen jääpaloja.Kun vesi kiehuu, laita härkapavut kiehuvaan veteen 1 minuutiksi,ja heti sen jälkeen jääveteen,jotta kiehuminen lakkaa.Tarkoitus on vain pikaisesti ryöpätä näitä.Itse asiassa en ole kokeillut näitä ihan raakoina,sillä vihreitä papuja kehoitetaan ryöppäämään ensin kitkerän maun ja mahdollisten myrkkyjen vuoksi.Tosin olen lukenut,että härkäpapuja voi syödä ihan raakanakin,täytyy kokeilla.
Kiehuva vesi+jäävesikäsittelyn jälkeen pavut irtoavat helposti pavun palosta. Härkäpavuilla on myös sisäinen,vaaleahko kuori,jonka poistan,sillä pavut ovat silloin miellyttävämmän makuisia ja tuntuisia.Siihen menee hieman aikaa,mutta tulos on sen arvoinen.Kuoreen tehdään veitselllä pieni viilto,jolloin pavun voi helposti napauttaa ulos tuosta kuorestaan-
Marinointiainekset sekoitetaan papujen joukkoon,ja annetaan marinoitua vähintään muutaman tunnin ajan.Hyvää!
Edit:maistoin raakana.En tykännyt ,joten todellakin ryöppääminen on suositeltavaa kun tekee marinoituja härkäpapuja.

Edit. elokuu 2019  Tässä vielä kommentoija Merin  laittama linkki  papujen lektiinipitoisuudesta  ja siitä että härkäpapuja pitäisi keittää jotta lektiini niistä poistuisi.

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Appelsiinicocada

Viime viikolla ostin hevimarketista taas tarjouksessa olevia kookospähkinöitä,ja ilokseni huomasin,että ne olivat tällä kertaa aika helposti käsiteltäviä,sillä joskus ne ovat olleet niin "karvojen" tai säikeitten peittämiä,että pähkinän "silmiä" on ollut vaikeaa löytää.Samoin sotku on ollut melkoinen,kun niitä kuivia säikeitä on yrittänyt poistaa.
Ilmojen ollessa aika lämpimät parin päivän ajan tällä viikolla ,teki mieli jotain viilentävää juomaa.Mieleen muistui kookospohjainen venezuelalainen juoma,cocada. Cocadalla on latinalaisessa Amerikassa muitakin merkityksiä:Brasiliassa cocadalla tarkoitetaan joko kookosvanukasta tai kookosnamua.Alkuperäinen cocada-juoma tehdään tuoreesta kookoksesta,maidosta, tai maidosta ja tiivistetystä,makeutetusta maidosta, jäistä sekä kanelista tai vaniljasta. Omaani halusin hedelmäisen twistin,ja halusin myös keventää sitä jonkun verran.Appelsiinien ollessa vieläkin mehukkaita ja hyviä päätin käyttää niitä tähän juomaan.Oma juomani on myös raakajuoma,sillä korvasin maidon pähkinämaidolla.
Aineksia tähän juomaan tuli seuraavanlaisesti:

Appelsiinicocada
  • 2 dl tuoretta kookospähkinää(tai 2 dl tavallista kookosraastetta ja 1 desi kookosmaitoa tai kermaa)
  • 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 luomuappelsiinia
  • 1½ dl appelsiinimehua
  • 1 rkl appelsiinikuoriraastetta
  • 3 rkl agavesiirappia (tai hienoksi jauhetttua ruokosokeria tai hunajaa)
  • lasillinen jääkuutioita
  • ripaus vaniljaa tangosta tai vaniljauutetta
Jauhoin cashewpähkinät ensin pienessä vesimäärässä,ja lisäsin vettä,kunnes seos oli kermamaista.Lisäsin joukkoon kookokset,ja jauhoin,lisäten samalla appelsiinimehua,kunnes tuloksena oli kermamainen paksuhko neste. Kuorin appelsiinit,ja tarkistin,ettei niissä ollut siemeniä,ja laitoin ne kokonaisina tehosekoittimeen. Lisäsin kookos-cashew-appelsiinimehuseoksen,kuoriraasteen,agavesiirapin,vaniljan sekä jääkuutiot.Käytin tehosekoitinta,kunnes kaikki ainekset olivat hyvin sekoittuneet.Cocadan tulee olla jääkylmää.Tähän voisi lisätä vielä vähän rommia,jos haluaa vähän vahvempaa juomaa........

torstai 1. huhtikuuta 2010

Raakaversio venezuelalaisesta munakoisosalaatista ja ihanan pikantti tomaattisalaatti



Puolisentoista vuotta sitten postasin munakoisoruoasta,jollaiseen tutustuin Venezuelassa.Siinä munakoisoa raastettiin salaattiin,ja se on todella herkullista sillä tavalla valmistettuna.Mietin joku aika sitten,että siitä voisi kokeilla tehdä raakaversio,ja katsella millainen siitä tulee.Teinkin sitä sitten eilen ja siitä tuli tosi hyvää.Alkuperäistä raastettua munakoisosalaattia söin yhdessä Caracasin kahvilassa monta kertaa;en saanut reseptiä mutta muistin suurin piirtein mitä siihen tuli.
Eli tässä munakoisosalaatissa kuorin ensin munakoison,ja sitten raastoin sen.Lisäsin suolaa joukkoon ja laitoin raasteen "hikoilemaan" muutamaksi tunniksi,jonka jälkeen huuhtelin raastetta,ja laitoin uudestaan lävikköön,kunnes suurin osa nesteestä oli  haihtunut.(painoin raastetta jonkun verran,jolloin siitä lähti nestettä.Sitä ei kuitenkaan pidä jättää rutikuivaksi)

Munakoisosalaatti venezuelalaiseen tyyliin
  • 1 iso munakoiso
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 rkl luomuvalkoviinietikkaa
  • suolaa,mustapippuria
  • runsaasti silputtua persiljaa
Kaikki ainekset sekoitetaan munakoisoraasteen joukkoon,ja sekoitetaan hyvin.Annetaan marinoitua joitakin tunteja(marinoin yön yli)

Laitoin marinoidun,raastetun munakoison kuivurin kiinteälle tasolle,ja kuivasin pari tuntia,kunnes se oli pehmennyt ja väri muuttunut hieman tummemmaksi.Tätä voi myös tehdä uunissa matalalla lämpötilalla uuniluukun ollessa raollaan.Koska raaste on aika ohutta,ei sitä tarvitse kauan kuivatella. Pidin tästä tosi paljon ,ja muutenkin tähän tuli paljon vähemmän öljyä kuin tavalliseen versioon,mikä on hyvä asia!
Tein myös pikanttia tomaattisalaattia,joka mielestäni maistuu ihanalle.

Pikantti tomaattisalaatti
  • 4-5 tomaattia
  • 1 vihreä chilipippuri
  • 2 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • ½ sitruunan mehu
Kuutioi tomaatti,ja silppua sekä chilipippuri että valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi.Lisää ne ,sekä suola ja sitruunan mehu. Anna "seistä" noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Tämä salaatti ei mielestäni edes tarvitse öljyä,se on  hyvää ihan noin,mutta jos haluaa,voi salaattiin lisätä lusikallisen oliiviöljyä.Salaatti on hyvää ihan tuoreena:seuraavana päivänä se ei enään mielestäni ole ihan yhtä hyvä.
Toivotan kaikille oikein iloista pääsiäistä!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...