Eilen tarjosin aterian rakkaille ystävilleni D:lle ja G:lle. Kolumbialaissyntyinen G oli aikoinaan opiskelutoverini ja hän ja miehensä D olivat myös vieraitani Helsingissä kesällä 9 vuotta sitten. Heidän vierailunsa ansiosta muuten opin tuntemaan kotikaupunkini entistäkin paremmin, sillä ahkerina kävelijöinä teimme kävelyretkiä sellaisiinkin paikkoihin,minne en muuten olisi mennyt.
D ja G ovat kummatkin kunnon karnivoreja, mutta minun luonani tarjotaan kalaa,josta he myös pitävät kovasti. Helsingissä noin 9 vuotta sitten he ihastuivat kunnolla suomalaiseen kalapöytään.
Ensin tarjosin heille perulaista kala-äyriäiskeittoa, joka onkin todella hyvää. D piti siitä niin paljon,ettei siitä jäänytkään mitään jäljelle.G:lle se oli vähän liian pikanttia;vaikka Kolumbiassa syödään paljon chilillä maustettuja ruokia, G ei ole koskaan kunnolla pitänyt chilisestä ruuasta.
Keiton jälkeen oli ylläolevaa salaattia, jossa on seuraavia aineksia: alimpaisena vihreää ja punaista tammenlehväsalaattia, sen päällä baby leafs-eli sekoitus erilaisia salaattilajeja, sitten kirsikkatomaattia, appelsiininlohkoja ja kylmäsavulohta.Päälle tuli vielä punasipulia, joka ei näy tässä kuvassa, koska muistin väärin D inhoavan raakaa sipulia. Väärinkäsityksen selvittyä nakkasin sipulipalat salaatin päälle.Salaatinkastikkeena oli vadelmavinaigrette, joka sopi tosi hyvin lohen, appelsiinien sekä salaattilajien seuraksi.
Tarjosin myös thaimaalaisia kalapullia,jotka olin muotoillut sydämen muotoisiksi silikonivuoan avulla.Innostuin näin tekemään nähtyäni Susadimin sydämenmuotoiset broileripihvit.Osan pullista tein ilman tuoretta korianteria, koska tiesin D:n inhoavan korianteria. Tosin D ihastui kovasti tekemääni salsaan, joka on täynnä korianteria! G oli ihan ihmeissään siitä että D söi jotain, missä oli aivan hurjasti korianteria! Sydämenmuotoisista kalapullista pidettiin niin paljon, että kaikki menivät .
Pääruokana oli lohta sekä esimerkiksi Pastanjauhajien blogista löytyviä lytättyjä pottuja.Tosin en onnistunut oikein omia pottujani lyttäämään kunnolla, joten viilsin niihin veitsellä viiltoja. Ostan harvoin pottuja ja kaupassa oli kolmenlaisia pussitettuja pottuja : valitsin uunia varten soveltuvat potut, jotka keitin aika kauan, mutta ne eivät kuitenkaan olleet vielä tarpeeksi pehmeitä. Nämä lytätyt potut ovat ihania, suosittelen. G halusi heti reseptin. Lohen olin laittanut savustuspussissa ,jonka ostin kesällä Suomessa.Hieroin lohen pintaan myös kesällä Helsingistä ostamaani Liquid Smoke-kastiketta. Tämä oli ensikokeiluni savustuspussin kanssa; lohesta tuli ihan hyvää ja savunmakua oli jonkun verran, ehkä juuri tuon Liquid Smoken ansiosta, mutta ei se kuitenkaan ihan oikealle savustetulle lohelle maistunut.Hyvää se oli kuitenkin, ja vieraani pitivät siitä myös.
Jälkiruoaksi tarjosin passionhedelmäjäätelöä. D ja G olivat aivan ihmeissään kuultuaan jäätelön olevan kaurasta ja kookosmaidosta tehtyä.Tästäkin he heti halusivat reseptin. Jäätelö olikin tosi hyvää;passionhedelmän ihana kirpeänmakea maku sopi loistavasti jäätelöön.
Vadelmavinaigrette
0.75 dl pakastevadelmia
1 tl Dijon-sinappia'
1½ tl hunajaa
1 dl öljyä
3 rkl balsamietikkaa
½ dl vettä
suolaa,mustapippuria
Laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita hyvin.
Salsaan laitoin tuoretta korianteria (paljon..) , tomaattia, punasipulia, tuoretta jalapenoa, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria, hieman öljyä.