|
Lore Bistroon sardelliannos |
Sain viime viikolla viettää 2 kaksi ihanaa päivää Tallinnassa , ensimmäistä kertaa 8 vuoteen. En oikein tiennyt mitä odottaa; tiesin että Tallinna on kehittynyt paljon sitten viime matkani sinne, mutta vierailu kaupungissa ylitti kaikki odotukseni, ja lumoavaan Tallinnaan on ehdottomasti päästävä uudelleen.
Ensimmäistä kertaa vierailin Tallinnassa 1990-luvun toisella puoliskolla, ja silloiset ravintolakokemukseni eivät kyllä olleet mieleenpainuvia. Sen jälkeen kävin useastikin Tallinnassa, mutta ravintolakokemukseni siellä silloin olivat lähinnä keskinkertaisia. Mutta eivät enään, Tallinnasta on kehittynyt kaupunki, jonka ravintolamaailma on tänään erinomaista kansainvälistä tasoa, ja kaupungin lukuisat ravintolat tarjoavat jokaiselle jotain.
Kävimme syömässä kolmessa eri ravintolassa, ja tässä postauksessa kerron myös Viking XPRS-laivan joulubuffetista.
***********************************************************************************************************
Viking XPRS-laivan joulubuffetti
Punaisten laivojen joulubuffetti on tarjolla laivoissa
15.11- 26.12 välisenä aikana, ja buffetin kaikki ruuat löytyvät
tältä listalta. Laivojen joulupöytään on katettu sekä klassisia että uudenlaisia jouluherkkuja, ja valikoiman on koostanut Ruotsin kokkimaajoukkue.
Menomatkalla Tallinnaan laivan buffetravintolassa oli väljää, eikä siellä ollut jonoja. Paluumamatkalla buffetin valikoima oli hieman laajempi, ja ihmisiä oli sen verran että siellä sai kunnolla odottaa ennenkuin pääsi ottamaan buffetin herkkuja. Joulubuffet on aivan ihana , ja kun en syö lihaa nautin todellakin buffetin kalaruuista.
Osa buffetin herkullisesta juustopöydästä. Buffetista löytyy myös vegaanisia herkkuja.
Buffetin tarjoilulautaset ovat nykyään pienempiä , mutta niitä käydään täyttämässä useammin, mikä toisaalta lisää työn määrää mutta taas toisaalta vähentää hävikkiä. Myös ruokalautasten pienempi koko vähentää hävikkiä...
Buffetin kruunaa tuo ylemmän kuvan supersuloinen makeispiste, josta löytyy pipareita, suklaata, toffeita, lakritsaa , karamelleja ja muita herkkuja. Kertakaikkiaan herkullinen tämä punaisten laivojen joulubuffet.
***********************************************************************************************************
Saavuttuamme Tallinnaan ajelimme
Port Noblessnerin jahtisatamaan, jossa meitä odotti lounas
Lore Bistroossa. Lore Bistroo sijaitsee historiallisessa uudistetussa telakkarakennuksessa, ja on todella viihtyisän ja rennon näköinen ravintola. Loren omistajilla on ennestään ravintola
Leib Tallinnan vanhassa kaupungissa.
Entä ruoka Lore Bistroossa? Aivan ihanaa; kaikki mitä maistoin oli hyvää. Postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyy Loren sardelliannos kaprismarjoilla ja sitruunalla. Jaoimme kaikki lounaan annokset keskenämme, ja annosten jakaminen onkin se juttu tässä bistrossa. Ravintolan filosofian mukaan yhdessä syöminen lähentää ihmisiä, ja näin se on myös omasta mielestäni, sillä olen tottunut sellaiseen täällä omassa maailmankolkassani. Tässä kuvassa näkyy lempeän herkullinen kasviscurry, ja sen takana mustekalaa, jossa annokseen kuului myös paahdettua paprikaa, juustoinen kastike sekä rapeita kikherneitä.
Vasemmalla kampasimpukka-annos ja oikealla paahdettua purjoa lehtikaalin ja kaprislehtien kanssa. Oi oi miten hyviä annoksia :) Ja katsokaa noita tarjoilulautasia, niin kauniin sinisiä. Loren eklektisessä keittiössä löytyy mm. Välimeren keittiöön viittaavia annoksia sekä klassisia annoksia , joista ravintola on kehittänyt uusia versioita.
Ja sitten se pizza! Loren tryffelipizza sinihomejuustolla ja rukolalla. Ihan mielettömän hyvä pizza: ohut rapea kuori ja niin paljon makua täytteessä. Voisin matkustaa tuonne ihan pelkästään tuon pizzan vuoksi. Taivaallisen hyvää! Ruokajuomina meillä oli viinejä sekä olutta, joista yksi taisi olla vielä palkinnon voittanutta olutta.
Loren pääkokki Tauno Tamm.
Jälkiruokana oli pannakottaa passionhedelmällä ja vohvelimuruilla.
Loren palveluhenkisyys pitää myös mainita, sillä se on todellakin ystävällistä, joka saa asiakkaan viihtymään ravintolassa:)
***********************************************************************************************************
Illallisen söimme Vanhassa Kaupungissa sijaitsevassa
Restoran Spotissa. Spot näyttää pieneltä sisään astuessa, mutta baaritilan takana löytyy kuvassa näkyvä tila ja sen jälkeen vielä toinen sali , jossa sijaitsee pidempi pöytä jossa me istuimme. Spotin keittiöstä löytyy eurooppalaisia sekä virolaisia makuja.
Meillä oli valittavana pääruoka sekä jälkiruoka Spotin ruokalistasta. Pöytään tuotu tumma , hieman makeahko leipä oli herkullista.
Minun pääruokavalintani oli kuha-annos.
Spotin ruokalista on aika liha&riistapainotteinen, ja kuhan lisäksi ruokalistalta löytyi yksi vegaaniannos. Kuha-annos oli todella kaunis: kuhan alla oli pinaattirisottoa, ja annoksessa oli myös sitruunakaviaaria, fenkoli-sokerihernesalaattia , limevaahtoa sekä kalmari crisp , jonka ehdin syödä ennen kuvan ottoa.... Ehdin vilkaista kanssasyöjien annoksia, jotka myös olivat upean näköisiä.
Jälkiruuaksi valitsin marjaisen sorbettitrion, joka oli todella raikkaan ja herkullisen makuinen. Mielestäni nappivalinta:) Spotia voi suositella illallisravintolaksi, ja hinta-laatusuhde ravintolassa on myös erinomainen. Ruokajuomina meillä oli valko-ja punaviiniä.
Palvelu oli meidän siellä ollessa ehkä hieman vaisua, mutta voi olla että edellisen ravintolan energisen palvelun jälkeen se tuntui sellaiselta. Restoran Spotin ulkopuolella on koira-ystävällinen terassi silloin kun säät sitä suosivat.
***********************************************************************************************************
Paras oli säästetty viimeiseksi....
Maidel Organic (
ravintolan sivut toistaiseksi vain vironkielellä) Tallinnan Vanhassa Kaupungissa avattiin vasta lokakuussa, ja ravintola oli lounaaksi avattu ihan meidän ryhmäämme varten. Maidel on Viron ensimmäinen luomuravintola, ja ravintola hankkii ruokiensa ainekset pieniltä lähituottajilta.
Maidel on todella kaunis ravintola, ja ravintola on nimetty kauniin vanhan rakennuksen alkuperäisten omistajien, aatelisen Maidelin suvun mukaan. Maidel pyrkii olemaan Virossa ensimmäinen ravintola jonka Viron elintarvike-ja turvallisuusvirasto on tunnustanut "luomuravintolaksi".
Ensimmäisenä pöytään tuli siemenkeksejä sekä mustalla valkosipulilla maustettua hummustahnaa.
Valkosipulipiirakka ja pikkelöityjä kantarelleja. Tuo piirakka oli mielettömän hyvää. Kuten aiemmin Lore Bistroossa, myös Maidelissa jaoimme annokset, ja saimme maistaa mahdollisimman monta ruokalajia ravintolan ruokalistasta.
Ravintolapäällikkö Tomas Toots piti meidät hyvin informoituna koko ateriakokemuksen ajan. Tomasilla on pitkä kokemus ravintola-alalla sekä viinien maahantuonnissa, ja hän kertoi että ravintolan juomalistalta löytyy orgaanisia, biodynaamisia sekä luonnollisia viinejä.
Vaikka liha-annoksia oli enemmän, niin niissä oli myös kasviksia tällaiselle ei-lihansyöjälle. Ankanrinnan kanssa oli herkullista raparperipiirakkaa.
Miten kaunis annos! Tartaria punajuurella ja mustalla riisillä, sekä persiljamajoneesia.
Kaikki annokset olivat silmiä hivelevän upeita. Tästä sisäfilee-annoksesta löytyi ei-lihansyöjälle sieniä, kukkakaalia paahdettuja kasviksia sekä perunakreemiä. Tässä ravintolassa osataan käsitellä vihanneksia: kaikki maistuivat niin hyvältä:)
Märjamaa tilan lammasfileetä, perunakakkua, kasviksia ja punaviinikastiketta.
Maidelin kuha-annos. Perunasosetta , fenkolia, rakuunavaahtoa ja bearnaisekastiketta. Täydellinen annos!
Maidelin pääkokki Andrus Margus on työskennellyt usean vuoden ajan pääkokkina eri ravintoloissa sekä Suomessa että Norjassa, ja on nyt onnellinen työskennellessään kotimaassaan.
Maidelin jälkiruuista löytyi upeita makuja. Tässä paahdettua päärynää ja hapankermakreemiä.
Maidelin luumujälkiruoka vuohenjuustolla ja karhunmarjoilla. Ihanaa! Ja pidin paljon noista kauniista jälkiruokakulhoista.
Maidelin suklaajälkiruoka, jossa myös avokaadovaahtoa.
Kokemus Maidel ravintolassa oli sellainen että tuonne haluaa tulla toisenkin kerran. Maidelissa hinta-laatusuhde on kohdallaan: esim. jälkiruuat ovat 6-8 euroa. Maidelin ruokalistassa on aina mainittu luomuainesten osuus prosenteissa, ja useista annoksista saa myös vegaanisen version.