Innostuin taas tekemään suuresti rakastamaani marinoitua munakoisoa;ihanaa herkkua tämä! Hyvää ihan näin,salaateissa tai leivän päällä.
Marinoidut munakoisoviipaleet
- 2 keskikokoista munakoisoa
- oliivi(tai kylmäpuristettua rypsiöljyä) viipaleiden päälle/alle
- 3 valkosipulinkynttä
- 6 rkl valkoviinietikkaa
- 4 rkl oliivi (tai yllämainittua rypsiöljyä)
- 2 rkl vettä
- suolaa, pippuria
- chilihiutaleita (ei välttämätön)
- persiljaa koristeeksi
Munakoisot leikataan pituussuunnasta ohuiksi viipaleiksi. Pellin päälle laitetaan leivinpaperia,joka voidellaan öljyllä,Olen tähän yleensä käyttänyt oliiviöljyä,mutta nyt käytin tässä kylmäpuristettua rypsiöljyä,jossa on kiva pähkinäinen maku ja ihana keltainen väri. Munakoisoviipaleet asetellaan öljytyn paperin päälle,ja viipaleiden päälle sivellään öljyä. Viipaleet paistetaan uunissa 180C asteessa ½ tuntia,tai kunnes ne ovat saaneet väriä. Ohuet öljytyt munakoisopalat paahtuvat helposti liian tummiksi,joten kannattaa tarkistaa ,etteivät palaset mustu liikaa.
Munakoisoviipaleet laitetaan kannelliseen laakeaan astiaan,ja päälle puristetaan valkosipulin kynnet. Valmistetaan marinadi:Yhdistä valkoviinietikka,öljy, vesi, suola, pippuri ja chilihiutaleet ja kaada palasten päälle. Kääntele hieman palasia ,niin että valkosipuli ei jää pelkästään pinnalle.Kansi laitetaan kiinni,ja käännellään,niin että marinointineste pääsee kaikkiin viipaleisiin. Astia laitetaan vuorokaudeksi jääkaappiin.Kannattaa välillä vähän ravistella astiaa marinointikastikkeen vuoksi. Tarjoillessa leikkaa päälle persiljaa. Harkinnassa on tämän munakoisoihanuuden valmistaminen myös raw food-periaatteen mukaisesti,eli ensin marinoidaan hieman munakoisoviipaleita,jonka jälkeen ne kuivataan kuivurissa, jotta ne pehmenisivät,ja sen jälkeen vielä kunnon marinointi.
Quinoa on myös suuri rakkauden kohde;-) Ihanan vihreäksi sen saa,kun kypsyttämisen loppuvaiheessa siihen lisää persilja+valkosipuli+oliivöljytahnaa,ja sekoittelee tahnan tasaisesti quinoan joukkoon. Sitten vielä suolaa ja puolitettuja kirsikkatomaatteja, nam! Ja kaunista,tässä on ihan Italian värit……..
Kuivuriani olen myös käyttänyt ahkerasti. Omenapähkinätorttuja tehdessä ihastuin sen täytteeseen,ja halusin tehdä pelkästään tätä ihanan makuista täytettä.Eli pieniä omenakuutioita, kanelia, sitruunamehua,vaniljaa, ja agavea tai muuta siirappia (käytin tässä taatelisiirappia). Tarkoitus oli kuivattaa niitä vain niin,että ne kuivuvat puoliksi,jolloin maku tiivistyy ihanaksi.
Mutta samana iltana oli muuta kiinnostavaa ja unohdin kuivurin päälle(kuivurissani ei ole ajastinta) Omenaseos oli täysin kuivunut. Itse asiassa se oli kuivunut yhtenäiseksi levyksi,mutta oli tarttunut tuohon kuivuriiin kuuluvan kosteiden juttujen pohjaan. Jos olisin ensin laittanut alle vaikka kookosöljyä, olisi se varmaan tullut kokonaisena siitä pois.Mutta tämä on kuitenkin ihanaa,ihan noin naposteltuna tai sitten muihin juttuihin yhdistettynä.,Ja se tuoksu…….seoksen kuivuessa koko asunnon täytti ihanan omenainen ja mausteinen tuoksu!