tiistai 30. toukokuuta 2017

Juustokakkupyhä ja kierros supermarketissa

Tänään illalla täällä alkaa taas yksi suosikkipyhistäni , jota kutsun juustokakkupyhäksi , vaikkei se mikään sellainen ole, mutta koska juustokakut liittyvät niin olennaisesti pyhän ruokapuoleen, on minusta hauskaa käyttää siitä tuota nimitystä;D  Oikeastaan Shavuot  on pyhiinvaellus-ja sadonkorjuujuhla,  ja esim, kibbutseissa pyhän sadonkorjuupuoli tulee hyvin esille.  Tein aiemmin kun osittain Yhdysvalloissa asuva ystäväni oli vielä täällä,   tällaiset uunittomat "juustokakut" jossa valkosuklaakupit on täytetty vaniljaisella juustokreemillä , ja päällystetty karamellisoidulla raparperilla.  Vasta myöhemmin muistin että olin tehnyt joitakin vuosia aiemmin lähes samanlaiset ,mutta eri näköiset  valkosuklaakuppijutut , täällä.   Linkin takana on myös ohje näille; ainoana erona on se että silloin käytin mansikkahilloa  kun taas nyt käytin karamellisoitua raparperia (ruokosokeria ja raparperinpaloja  lämmitetään pannulla kunnes raparperi on karamellisoitunut). Aiemmin tässä blogissa on tehty tähän aikaan vuodesta erilaisia juustokakkuja,  kuten täällä.  tomaattijuustokakkua täällä, valkosuklaista juustokakkua täällä ,  tai taatelista juustokakkua täällä.  Leipomoissa on vaikka minkälaisia juustokakkuja ja muita juustoisia leivonnaisia (myös suolaisia) , ja lehdissä laitetaan eri leipomoiden juustokakut paremmuusjärjestykseen. Ah juustokakut!
Tein myös pieniä suolaisia ja gluteenittomia juustopiirakoita,  joissa ei ollut taikinapohjaa mutta sen sijaan kananmunaa, eri juustoja, Maizenaa,  kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattua tomaattia,  yrttejä ja ruohosipulia.
Arlan tuorejuustoa täälläkin (vasemmalla)
Ennen juustokakkupyhää ruokamarketeissa on hurjat tarjoukset kaikesta mikä liittyy jotenkuten juustoon.  Kävin lähiseudun supermarketissa,  ja otin siellä  salakuvia kun siellä ei saisi kuvata.  Yksi huveistani ulkomailla on aina ollut käynti sikäläisessä supermarketissa, tutkimassa paikallista ruokavalikoimaa ,  ja tiedän etten ole ainoa sellainen , joten tässä tulee kuvasarja näillä salakuvilla. Pahoittelen vaan että puhelimella  otetut  kuvat eivät ole parhaimpia mahdollisia.
Tällä puolella oli enimmäkseen vegaanisia vahtoehtoja juustoille ja  muutakin. Täällä on suhteessa niin paljon vegaaneja että kasviperäisiä tuotteita löytyy tosi hyvin.
Myös pasta liittyy tähän pyhään , sillä yleensä sitäkin löytyy jossain muodossa juhla-aterialla ( Shavuotin juhla-ateria on lihaton) . Erilaisia pastoja oli tarjouksessa eri puolilla markettia.
Speculaas-tyyppiset keksit ja tahnat ovat suosittuja juustokakkupyhänä,  sillä kekseistä tulee hyvän makuinen pohja juustokakulle. 
Lisää pastaa tarjouksessa.  Takana myös viinitarjouksia , sillä viinithän sopivat yhteen pastan kanssa.
Taas pastaa.... Sorruin itsekin ostamaan paketillisen  tateilla maustettua italialaista pastaa joka oli tarjouksessa.
Näkymä marketissa
Pyhän lähestyessä aamulla aikaisin (marketti avataan klo 7 aamulla )  oli jo paljon väkeä marketissa.
Pastaa tässäkin 
Osa leipomopuolta.
Irtopaino-salaattien ja tahnojen tiski. En yleensä osta valmiiksi tehtyä tahnoja/salaatteja , joita täällä on hurja valikoima ,mutta lämpinänä aikana saatan ostaa valmiiksi paistettuja munakoison siivuja, kun lämpimällä säällä ei millään jaksaisi niitä paistaa. Kaikki salaatit tuossa tehdään marketin keittiössä.

perjantai 26. toukokuuta 2017

Raparperihilloke rosmariinilla ja druusileipää

Yksi asia mistä  olen täällä iloinen on se että tuttua raparperia saa täälläkin,   tosin vain yhdestä torikojusta , mutta lähes ympäri vuoden.  Parhaimmillaan se on kuitenkin talvella ja keväällä , enkä ostakaan sitä kuumimpaan aikaan.
Rapaperia myydään vain kilon pakkauksessa,  ja ostin yhden paketin. Puolet siitä käytin hillokkseeseen , josta tuli hurjan hyvää  , sillä maustoin hillokkeen rosmariinilla. Siinäpä onkin hyvä makupari, suosittelen:)
******************************************************************************
Raparperihilloke rosmariinilla
  • noin puoli kiloa raparperia , noin 2  sentin paloiksi paloiteltuna
  • 2 dl ruokosokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ tl kanelia
  • 2 rosmariinin vartta
******************************************************************************
Laita kattilaan raparperipalat, sokeri, sitruunamehu ,kaneli ja rosmariinin varret. Kuumenna seos kiehumispisteeseen , ja keittele hilloketta  keskilämmöllä,  kunnes raparperi on pehmeää. Poista rosmariinin varret hillokkeesta ,  ja anna hillokkeen jäähtyä. Hilloke on tosi hyvää , vaikka juustojen kanssa,  jugurttiin, leivonnaisiin ym.
Toissa viikolla kävimme eksäni kanssa pohjoisessa,  ja pysähdyimme lounaalle Daliyat al-Karmelin drusikylässä.  Siellä oli tarjottimilla houkuttelevan näköisiä litteitä leipiä, joita oli tilattu johonkin tilaisuuteen.  Tässä oli päällä oliiviöljyä ja zaatar-maustetta.
Tätä saimme maistaa: litteän druusipitan päällä oli herkullinen seos. josta löytyi sipulia, punaista paprikaa, ja juustoa.
Paikan omistaja otti palan taikinaa,  levitteli päälle labaneh-jugurttijuustoa , oliiviöljyä ja zaataria. Tämä meni uuniin pitsan tavoin, ja oli tosi hyvää.  Olen aina syönyt labanehjuustoa vain tuoreena, mutta se oli hyvää myös "pitsan " päällä.
Eksällä oli vielä nälkä,  ja hän tilasi vastaleivotun pitaleivän , sekä annoksen labaneh-jugurttijuustoa.
Tabun  ravintolaan voisi mennä toistekin.

lauantai 20. toukokuuta 2017

DIY halvamakeiset

Joku aika sitten kokeilin halvan tekoa kotikeittiössä.  Vaikka täällä saa halvaa monena eri versiona joka ruokakaupasta, halusin kerran kokeilla miten halvan valmistus onnistuu kotioloissa. Tuloksena oli herkullinen halvamakeinen , joka sopii vaikka ruokalahjaksi.  Ohje on Michael Solomonovin Zahav-kirjasta.   Solomonov on täällä syntynyt mutta Yhdysvalloissa kasvanut keittiömestari , jolla on  Philadelphiassa paljon kehuttu  Zahav-ravintola.  Solomonov itse voitti tässä kuussa keittiömestareiden James Beard -palkinnon, joka on kuin amerikkalaisen kulinarismin Nobel palkinto. Halvaohje on helppotekoinen , eikä siihen tarvita kuin muutama aines ,mutta on tärkeää että siinä käyttää hyvää tahinia. Minulle hyvä tahini on sellainen joka maistuu hyvälle ihan sellaisenaan, suoraan purkista otettuna. 
******************************************************************************
DIY halvamakeiset
  • 440 gr  sokeria (käytin ruokosokeria)
  • ½ vaniljatangon sisältö
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • 3.4 dl tahinia 
  • ripaus suolaa
  • 1.2 dl vettä
******************************************************************************
Vuoraa neliskanttinen astia joko  elmukelmulla  tai leivinpaperilla.   Sokeri, vanilja , sitruunaraaste sekä vesi keitetaan keskilämmöllä kattilassa. Seosta sekoitellaan  kunnes sokeri on sulanut , minkä jälkeen seos saa kiehua sekoittamatta , kunnes se saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Tässä olisi hyvä käyttää sokerilämpömittaria, mutta jos sellaista ei löydy,  voi tehdä sokeripallotestin:  kun  kylmään veteen tiputettu tippa siirappia jähmettyy niin että siitä voi muodostaa pallon,  on se valmista. 

Sillä välin kun siirappi  kiehuu,  kaada tahini  kulhoon, ja lisää sekaan ripaus suolaa. Ohjeessa kehoitettiin käyttämään yleiskonetta  ,mutta käytin vispaamiseen  sähkövatkainta, ja hyvin sujui silläkin sekoittaminen. Tahinia sekoitellaan ensin hetken keskiteholla , jonka jälkeen siirappia kaadetaan hiljalleen tahinin sekaan,  koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta kunnes sokerisiirappi ja tahini ovat hyvin sekoittuneet , ja seos alkaa irtautua kulhon seinämistä.  Kaada seos nopeasti elmukelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun neliskanttiseen vuokaan, ja aseta leivinpaperia myös seoksen päälle. Tasoittele halvaseosta käsin ja lastalla. Seos jähmettyy nopeasti tässä vaiheessa. Anna seoksen kunnolla jäähtyä  huoneenlämmössä  , minkä jälkeen  seos leikataan paloiksi. DIY halva säilyy huoneenlämmössä viikon,  elmukelmuun pakattuna.
Halvamakeiset voi myös kuorruttaa suklaalla. Sulattelin  tummaa suklaata ja dippasin siinä halvapaloja.

tiistai 16. toukokuuta 2017

Yrttiset tofupihvit ja mulpereita

Taas tuli tehtyä tosi herkulliset tofupihvit, ja näitä piti sitten tehdä toinenkin satsi perään kun olivat niin hyviä.  Näihin tuli yrttien lisäksi myös  ruohosipulia jota olen alkanut käyttämään usein tavallisen sipulin sijaan, joka välillä ärsyttää vatsaani. Ruohosipuli taas  ei aiheuta minkäänlaista ärsytystä, ja antaa myös kivasti makua näille pihveille.
******************************************************************************
Yrttiset tofupihvit 
  • 200 gr kiinteää tofua
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl hienonnettua persiljaa
  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 rkl hienonnettua korianteria
  • 1 rkl hienonnettua tilliä
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 1 rkl oliiviöljyä + öljyä paistamiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • suolaa maun mukaan, 1 tl paprikajauhetta, ½ tl jeeraa, mustapippuria
******************************************************************************
Tofu raastetaan ohueksi raasteeksi johon  sekoitetaan kananmuna sekä mausteet.  Sekoitetaan hyvin , ja seokseen lisätään öljy,  hienonnetut yrtit ja ruohosipuli , valkosipuli sekä jauhot.  Taikinan annetaan hetken levätä, jonka jälkeen siitä muodostetaan pyöryköitä jotka painellaan litteiksi. Muutama ruokalusikallinen öljyä lämmitetään  paistinpannulla ,ja pihvejä paistetaan keskilämmöllä kunnes alapinta on saanut kunnolla väriä. Tämän jälkeen pihvit käännetään, ja annetaan toisenkin puolen paistua ruskeaksi.   Vaihtoehtoisesti pihvit voi myös paistaa uunissa, niin että päälle ja alle sivellään öljyä. Tarjosin pihvit cashewtsatsikin kanssa  , johon oli sekoittanut persiljatahnaa.
Viikon alussa huomasin että kotikatuni loppupäässä on mulperipuu, joka täynnä marjoja.  Itse asiassa puu ei ole kadun puolella, mutta sen kadulle ulottuvia oksia ei ole leikattu.   Toukokuun lämmössä marjat kypsyvät nopeasti , ja hyvin kypsät marjat putoavat katua sottaamaan.  Niinpä olenkin tällä viikolla ottanut tavakseni käydä koiran kanssa lenkillä juuri siellä missä tämä valkomulperipuu kasvaa....Sehän on parempi että kerään mulperinmarjoja sen sijaan että putoaisivat kadulle....
Vaikka mustamulperin marjoissa on enemmän makua niin myös nämä valkomulperin marjat ovat ihanan mehukkaita  ja hyviä; superruokaa nämäkin.  Ja mulperipuun  lehdistä voi keittää teetä.

perjantai 12. toukokuuta 2017

Tomaattia,ruohosipulia ,cashewtsatsikia ja oliivin muruja

Minulla oli rasiallinen kirsikkatomaatteja,  cashewtsatsikia , ruohosipulia sekä  kuivaamistani oliiveista tehtyjä muruja. Niistä syntyi tällainen annos, joka oli  todella hyvän makuinen. ja kauniskin.   Annos on vegaaaninen,  mutta esim. cashewtsatsikin voi korvata tavallisella tsatsikilla, jos cashewtsatsikin teko kuulostaa hankalalta.   Oliivimurut tein ostamistani mustista ryppyoliiveista, joita kuivattelin jonkin aikaa kuivurissa , minkä  jälkeen jauhoin oliivit muruiksi.   Googlasin oliiveja eri hakusanoilla , esim. "ryppyiset oliivit", aurinkokuivatut oliivit" ja "suolatut ,kuivatut oliivit" , mutta en oikein saanut niillä tuloksia suomeksi.   Annan tässä postauksessa  ohjeen sille miten tavallisista mustista oliiveista voi tehdä hieman parempia.

Tomaattia, ruohosipulia , cashewtsatsikia ja oliivin muruja
  1.  Kirsikkatomaatteja, viipaleiksi leikattuna
  2.  Cashewtsatsikia (ohje alempana)
  3. Ruohosipuliöljyä  (ohje alempana
  4. Paranneltuja mustia oliiveja (ohje alempana
  5. 1 rkl sitruunamehua

Cashewtsatsiki
  • 1½ dl liotettuja cashewpähkinöitä (liotin vähintään tunnin)
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • reilusti tilliä
  • 2 probioottikapselin sisältö
  • vettä tarpeen mukaan
Liotetut cashewpähkinät ja valkosipulit jauhetaan  tahnaksi sitruunamehun kanssa; vettä lisätään sen verran että pähkinöistä saa sileän tahnan.  Probioottikapselin sisältö lisätään tahnaan ,ja tahnan annetaan olla hieman peitettynä huoneenlämmössä  muutaman tunnin ajan, jonka jälkeen siihen lisätään suolaa maun mukaan  sekä reilusti hienonnettua tilliä. Tähän tsatsikiin ei tullut kurkkua...
Ruohosipuliöljy
  • 1 dl oliiviöljyä
  • kourallinen ruohosipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa
Kaikki ainekset tehosekoitetaan tasaiseksi, jonka jälkeen seos siivilöidään. Ruohosipuliöljy  on ihanaa; sopii hyvin myös salaattikastikkeisiin.
Kuva lainattu täältä 
Käyttämäni oliivit olivat tällaisia. Jos joskus näette tällaisia oliiveja  ,ostakaa ihmeessä sillä nämä ovat niin herkullisia.  Mutta jos näitä ei löydy, voi tavallisista mustista oliiveista tehdä jotenkuten samanlaisia  "dry cured"-oliiveja. 

Hieman parannellut mustat oliivit
  • pieni purkki mustia, kivettömiä oliiveja
  • oliiviöljyä
  • suolaa
Siivilöi oliivit, ja anna niiden kuivua jonkin aikaa siivilässä.  Levittele oliivit leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle, ja kuivata oliiveja 50-60 asteen lämmössä , kunnes  ne alkavat olla "ryppyisiä. Säilö kuivatut oliivit oliiviöljyssä  ja lisää hieman suolaa sekaan.  Oliiveja voi kuivata kauemminkin ,jolloin niistä saa helposti tehtyä oliivimurusia.
Kokoa annos: asettele tomaatin viipaleet ympyräksi lautaselle , ja pirsko tomaattien päälle sitruunamehua.  Lisää tomaattien keskelle tsatsikia ,ja pirsko nyt ruohosipuliöljyä tomaattien päälle. Lisää lopuksi oliivimurut, ja tarjoile annos.

tiistai 9. toukokuuta 2017

Hyvän kombon yrttimunakas

Minun munakkaani on yleensä yrttinen munakas, ja yrttejä siinä tulee olla paljon!  Täälläpäin yrttimunakkaat ovatkin suosittuja, ja sellaisen voi usein löytää kahvilan tai kioskin sämpylän välistä.  Yrttimunakkaasta olen täällä blogissa postannut ennenkin, mutta vihrellä munakkaalla oli erilainen valmistustapa kuin tällä nyt postaamallani munakkaalla. Tämä on sellainen litteä munakas  joka helposti mahtuukin sämpylän tai leivän väliin.  Persiljan, ruohosipulin  ja vihreän chilin yhdistelmän olen kokenut hyvin onnistuneeksi viime aikoina,  joten laitan ohjeen tännekin.
******************************************************************************
Hyvän kombon yrttimunakas
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl vettä
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • kourallinen silputtua  persiljaa
  • kourallinen silputtua ruohosipulia
  • ½ vihreä chili (jätin muutaman siemenen )
  • suolaa,pippuria (paprikaa tai muita mausteita)
******************************************************************************
  1.  Vatkaa kananmunat ja vesi
  2. Lisää silputut kasvikset
  3. Lisää suolaa,mustapippuria sekä muita mausteita (lisäsin paprikajauhetta)
  4. Lämmitä öljy paistinpannussa. Paistinpannun  tulee olla sen kokoinen että munakkaasta tulee litteä ja ohuehko munakas.
  5. Kun öljy on kuumaa, kaada munakasseos pannulle.  Paistolämpötila saa olla korkea. 
  6. Anna munakkaan pohjan paistua ruskeaksi. Laitoin kannen paistinpannun päälle muutamaksi minuutiksi, jotta pinta hyytyisi nopeammin. 
  7. Kun munakkaan pohja on ruskistunut ja pinta hyytynyt, käännä munakas varovaisesti, niin että toinenkin puoli pääsee ruskistumaan.  Anna toisen puolen paistua vielä muutama minuutti ,kunnes sekin puoli on ruskistunut ja on hieman rapea.
  8. Tarjoa vaikka voileivän / sämpylän välissä. Levittele ensin tuorejuustoa tai kermajuustoa voileipään / sämpylään , lisää päälle palanen yrttimunakasta, salaatinlehti, tomaatinviipaleita ja etikkakurkkua (kyllä ,se maistuu hyvälle tässä:)
Täällä on nyt lämmennyt tosi paljon . Se tarkoittaa myös hyvästiä  näille meren herkuille kunnes taas kylmenee.

lauantai 6. toukokuuta 2017

Bataattipiirakka

Täällä talvehtiva ystäväni on taas menossa takaisin toiseen kotiinsa Kaliforniaan, ja leivoin läksiäisten kunniaksi Marylle  bataattipiirakan. Mary ja minä tutustuimme joskus 7 vuotta sitten  mammografia-klinikalla,  ja meistä tuli hyvät ystävät,suuresta ikäerosta (Mary lähentelee 80 v. ikää) huolimatta.  Minulle  nämä Maryn läksiäiset ovat  hieman surulliset,  sillä viimeisen vuoden aikana on selvinnyt  ettei voi olla  täysin varmaa  että hän taas pääsee tänne  seuraavana talvena. Mary on myös koekaniinini;  se jolle kiikutan leivonnaiseni ja joka aina nauttii niistä:)
Bataattipiirakkaan päädyin oikeastaan pitkän mutkan kautta: Filippiiniläisestä keittiöstä huumautuneena näin  filippiiniläisessä ruokamarketissa  violetista jamssista tehdyn piirakan, pakastealtaassa.  En ostanut valmista piirakkaa, vaan pakastettua ubea, eli violettia jamssia ja suunnittelin tekeväni piirakan itse.
Löysin netistä eri ohjeita , ja niiden perusteella päädyin tekemään pieniä ube-piirakoita. Taikina oli maissijauhopohjainen, ja täytteeseen tulee ube-piirakoissa aina  kondensoitua maitoa. Jostain syystä näissä piirakoissa meni joku pieleen; taikina oli kuivaa ja sitä oli vaikeaa muotoilla , Täyte oli kyllä hyvää mutta siinäkin oli parantamisen varaa.  Sitten huomasin että Yhdysvaltojen eteläpuolelta tuleva bataattipiirakka tehdään aika lailla samalla tavalla, ja omassa piirakassani yhdistin ube-piirakan ja amerikkalaisen bataattipiirakan. 
******************************************************************************
Bataattipiirakka
Taikina:
  • 180 gr vehnäjauhoa
  • 20 gr Maizenaa
  • 100 gr kylmää voita ,kuutioina
  • ripaus suolaa
  • 2 munankeltuaista
  • 3 rkl tomusokeria
Täyte:
  • noin 700 gr bataattia ,ennen kuorimista
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 2 kananmunaa
  • 2½ rkl sulatettua voita + 2 rkl  ruskeaa sokeria (sekoitetaan keskenään)
  • 1½ dl kookosmaitoa
  • ripaus kanelia
  • ripaus suolaa
  • 3/4 tl raastettua muskottipähkinää
  • 2½  rkl Maizenaa
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
******************************************************************************
Taikina: Pohjaksi käy mikä tahansa murotaikina mutta tein taikinan näin,  monitoimikoneessa: Jauhot , suola ,appelsiinikuoriraaste ja tomusokeri laitetaan laitteen kulhoon, ja jauhoja sekoitetaan muutaman minuutin ajan. Lisätään voikuutiot, ja sekoitetaan voi jauhoihin pulssi-toiminnalla , kunnes seos on murumaista. Lisätään munankeltuaiset , ja taikinaa sekoitellaan lyhyen ajan , kunnes keltuaiset ovat sekoittuneet taikinaan. Taikinasta tehdään pallo joka litistetään, peitellään elmukelmulla  ja laitetaan jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi. Kylmä taikina kaulitaan noin puolen sentin paksuiseksi taikinaksi jauhotetun pohjan päällä. Taikina asetellaan  piirakkavuokaan , ja pohjaan tehdään reikinä haarukalla . Pohja paistetaan ensin ilman täytettä 180 C lämmössä 11-12 minuuttia. 
Täytettä varten  bataatit kuoritaan, kuutioidaan ja keitetään pehmeäksi , minkä jälkeen ne kaadetaan lävikköön kuivumaan, kunnes niistä on kosteus täysin  haihtunut.  Bataatit voi myös paahtaa uunissa jolloin niissä on vähemmän kosteutta  . Bataattikuutiot hienonnetaan ensin  keskenään, lisätään  kondensoitu maito, kookosmaito johon on sekoitettu Maizena, mausteet ja voi-sokeriseos. Sekoitellaan tasaiseksi. Tämän jälkeen lisätään kananmunat ja sekoitellaan vielä kunnes täytemassa on täysin sileää.   Täyte kaadetaan esipaistetun pohjan päälle,  ja piirakkaa paistetaan 180 C lämmössä noin tunnin , kunnes piirakan pinta on täysin jähmettynyt, Piirakan annetaan jäähtyä huoneenlämmössä ,  jonka jälkeen se siirretään jääkaappiin. Piirakan tulee olla kylmä tarjottaessa.   Tässä käytin pitkästä aikaa muskottipähkinää ,ja se antaa täytteelle niin ihanan maun:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...