maanantai 25. helmikuuta 2013

Uunissa kypsennettyä kalaa appelsiinilla,sumakilla ja paprikalla

Harvemmin tulee kalaa syötyä vaikka siitä paljon pidänkin mutta kun tässä yhtenä aamuna kävelin kalakaupan ohitse,poikkesinkin sisälle ja ostin melkein tasan kilon painoisen juovakeltin.
Matkalla kotiin mietin mitä tuosta kalasta tekisin ja mieleen tuli,etten ole tainnut vielä kokeilla kalaa sumakilla. Netistä löytyi erilaisia ohjeita ,joista sitten yhdistin mieleisen ohjeen.Osa tuli tästä ohjeesta ja osa sitten muista.Tein kalaa varten salsatyyppisen seoksen ,johon tuli seuraavia aineksia:

Salsatyyppinen seos kalaa varten
  • 2 paprikaa,pieneksi kuutioituina (minulla oli punainen ja keltainen paprika)
  • 2 valkosipulin kynttä,murskattuna
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • 1 rkl timjamin lehtiä
  • 4 rkl appelsiinimehua
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • suolaa maun mukaan
  • 2½ rkl sumakkia
Lisäksi kalaa,½ appelsiini,hieman öljyä sekä suolaa

Kuutioi paprikat,murskaa valkosipuli ja korianteri ja vedä timjaminlehdet irti varsista.Lisää muut ainekset ja sekoita.

Kalakauppias oli valmiiksi putsannut kalan siistiksi;ei tarvinnut muuta kuin leikata siihen viiltoja...Laitoin kalan öljyllä voidellun leivinpaperin päälle ja hieroin suolaa kalan sisäpuolella ja päälle.Viiltojen väliin laitoin appelsiinia  ja salsaa laitoin sekä kalan sisäpuolelle että päälle;noin 2/3 tekemästäni määrästä. Olin ajatellut sulkea kalan mahan hammastikuilla,mutta enpäs löytänytkään niitä vaikka tiedän että jonnekin olen ne laittanut...
Lämmitin uunin 225 C-asteeseen ja kun uuni oli saavuttanut tuon lämpötilan, laitoin kalan uuniin keskitasolle,jossa annoin sen kypsyä 15 minuuttia.Otin kalan uunista ja kaadoin lopun salsan sen päälle ja kypsyttelin kalaa vielä noin 10 minuuttia.Kala oli maistuvaa  ja pehmeää! Tähän käyvät kaikki kiinteälihaiset kalat;esim. lohi ja lohensukuiset kalat sopivat hyvin.Myös kalafileitä voi käyttää kokonaisen sijaan,jolloin kypsytysaika on hieman lyhyempi.
Ja viimekertaisen postauksessa mainittuun pyhään liittyi myös eilen tässä lähelläni ollut paraati,jossa näkyi esimerkiksi tällaista;D

torstai 21. helmikuuta 2013

Appelsiiniset Hamanin korvat

Mitkä ihmeen Hamanin korvat? Täällä vietetään ensi viikon sunnuntaina Purim-juhlaa (lisää linkin takana),johon kuuluu naamiaisasuja(kuvassa venetsialainen naamarini;D),hauskanpitoa ja näitä kolmion muotoisia leivonnaisia;Hamantascheja eli Hamanin korvia.Yleensä teen jonkinlaisen version joka vuosi;muutama vuosi sitten tein gluteenittomia Hamanin korvia,mutta tänä vuonna päätin tehdä vähän perinteisemmän version niistä.Löysin houkuttelevan appelsiinisen ohjeen täkäläisen suositun bloggarin Mayan blogista (hepreaksi mutta kuvasarja on tosi hieno).Ohje oli hänen ystävänsä äidin vanha ohje ja minua viehätti taikinan runsas appelsiinisuus.
Purimiin kuuluu myös ruokalahjojen,Mishloah Manotin, antaminen ystäville,sukulaisille,naapureille ja vähävaraisille. Kaupoissa näkyy ennen pyhää erityisesti lapsille tarkoitettuja valmiita hauskoja karkkilaatikoita  tai sitten valmiiksi pakattuja ,aikuisille tarkoitettuja herkkukoreja. Ostin muutaman tyhjän korin jotka sitten täytin näillä tekemilläni Hamanin korvilla:ne menevät muutamalle tuttavalle.

Appelsiiniset Hamanin korvat
Taikina:
  • 7 dl  vehnäjauhoa (2 dl voidaan korvata täysjyväjauhoilla)+jauhoa kaulimiseen
  • 150 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 1/3 tl suolaa
  • 150 gr voita,kuutioituna ja kylmänä
  • 4 munankeltuaista
  • 1,15 dl appelsiinimehua
  • 2 tl appelsiininkuoriraastetta
  • vaniljaa (ripaus vaniljajauhetta tai ½ tl vaniljauutetta)
Ensin sekoitetaan keltuaiset,appelsiinimehu,appelsiinikuoriraaste sekä vanilja keskenään  ja astia laitetaan jääkaappiin odottelemaan vuoroaan. Kuutioitu,kylmä voi sekoitetaan jauhojen,suolan ja sokerin joukkoon,joko käsin tai monitoimikoneella.Monitoimikoneella käytetään pulssitoimintaa noin 6-7 kertaa muutaman sekunnin ajan,kunnes voi on sekoittunut jauhoihin. Keltuais-appelsiiniseos lisätään joukkoon  koneen käydessä ja annetaan koneen käydä kunnes taikinasta on muodostunut suuria murusia.
Mayalla oli hyvä vinkki:otetaan ohut muovipussi ja laitetaan muruset  sen päälle.Muovipussin avulla taikinamuruset  yhdistetään helposti taikinapalloksi. Murotaikinaa ei saa vaivata liikaa;vain sen verran että ainekset yhdistyvät.Taikina laitetaa jääkaappiin jähmettymään ja sillä välin valmistetaan niihin tuleva täyte.

Hamanin korvien täyte:

En laittanut Mayn perinteistä unikonisiementäytettä vaan tosi helpon taateli-unikonsiementäytteen.Tästä täytteestä tuli tosi hyvä:)

  • 12 liotettua isoa taatelia+liotusvettä
  • 1½ dl unikonsiemeniä
  • ripaus vaniljaa

Jauhoin unikonsiemenet ja taatelit tahnaksi.Minusta tämä oli tarpeeksi makea näin.
Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla ja päälle ripotellaan myös jauhoja.Sain ripotella aika reilustikin jauhoa sekä päälle että alle.Taikinasta otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä,joiden päälle laitetaan teelusikallinen täytettä.Ympyrät taitetaan kolmioiksi.
Hamanin korvat matkalla uuniin....
Hamanin korvat paistetaan 180 C-asteessa  10-13 minuuttia,kunnes leivonnaisten reunat ovat saaneet hieman väriä. Kolmioiden reunojen kiinnitys kannattaa tehdä kunnolla,sillä muutamat Hamanin korvani levisivät.... Nämä olivat tosi herkulliset!Olin ajatellut antavani nämä tutuille kauniissa korissa mutta   Suomi-vieraani tykkäsivät näistä niin paljon ,että jouduin leipomaan toisenkin satsin,mutta niihin käytinkin sitten jo täysin erilaista ohjetta;D  Taikinasta tulee parempaa jos ympyrät laitetaan ennen täyttämistä jääkaappiin ja laitetaan jääkaappiin myös joksikin aikaa ennen uuniin menemistä,siis valmiiksi taitellut Hamanin korvat menevät jääkaapista suoraan uuniin.

Etsiessäni edellisvuosien Hamanin korva-ohjeitani huomasin,että Amalfin sitruuna oli leiponut Hamanin korvia viime vuonna.Hänen ohjeensa on hieman  erilainen kuin tämä Mayan ohje.

maanantai 18. helmikuuta 2013

Ihanan monipuoliset vihannesjauheet

Kun hampaani halkesi linssisalaatissa olleen yhden kivenkovaksi jääneen linssin vuoksi ja minun piti odotella hammaslääkärille pääsyä 3 päivän ajan;päätinkin toteuttaa suunnitelmissa olleen mehupaaston.Olin siirtänyt sitä viileän sisälämpötilan johdosta,mutta nyt kun pelkäsin että hammasparka menee vielä huonompaan kuntoon jos syön jotain kovaa niin mehupaaston aloittaminen sujuikin helposti.Ja niinpä otin esille  hyllyllä pölyä pitkään  keränneen mehulinkoni 
jonka avulla sitten linkosin kaikenlaisia mehuja 3 päivän ajan.Hammaslääkäristä puheenollen;minulla on täällä ihana Skoonen murretta puhuva ruotsalainen hammaslääkäri:)
Linkouksen sivutuotteena syntynyttä kuitumassaa ei koskaan kannata heittää pois,sillä siitä  saa tehtyä tosi herkullisia raakakräkkereitä ja paljon muutakin.Linkosin erikseen punajuuria sekä porkkanoita ja laitoin niistä syntyneen kuitumassan kuivuriin,jossa massa  kuivuu nopeasti koska suurin osa nesteestä on siitä jo poistettu.Kuitumassan kuivaus sujuu hyvin myös uunissa kaikkein alhaisimmassa lämpötilassa.Kun massa on täysin kuivaa saa siitä jauhamalla hienojakoista jauhetta. Vaikka mehut on massasta puristettu pois,jää siihen paljon makua joka vielä korostuu kuivattaessa ja jauheen kuitupitoisuus on erittäin korkea.Nämä jauheet ovat ihanan monipuolisia: niillä voi värjätä ja maustaa taikinoita,pastaa ,lisätä smoothien joukkoon ja vaikka salaatinkastikkeisiin.

perjantai 15. helmikuuta 2013

Mansikkatorttu kahdella suklaalla ja suklaafestarit

Ensi yönä poikani ja miniäni lentävät tänne luokseni ja  halusin yllättää heidät jollain makealla herkulla.Koska täällä on tällä viikolla vietetty suklaaviikkoa,piti herkussa ehdottomasti olla suklaata!
Mielessä kävi torttu kahdella suklaalla:alla valkoista suklaata jä päällä tummaa suklaata,välissä mansikoita. Tällainen siitä sitten tuli.

Mansikkatorttu kahdella suklaalla
Pohja: käytin pohjataikinassa tätä murotaikinaa,paitsi että jätin leivinjauheen pois.
Käytin torttuihin 12 cm muottirenkaita,mutta mikä tahansa torttumuotti kävisi näihin. Valmistin taikinan,annoin sen levätä jääkaapissa,kaaviloin ja laitoin näihin muotteihin ja laitoin vielä joksikin aikaa pakastimeen,jonka jälkeen laitoin muottirenkaisiin (3 kpl) leivinpaperia ja papuja,ja paistoin torttupohjia ensin 12 minuuttia 175 C-asteessa jonka jälkeen poistin pavut ja leivinpaperit ja paistoin pohjia vielä 10 minuuttia (kunnes he hieman ruskistuivat)

Täyte:
Valkosuklaakreemi:
  • 200 grammaa valkosuklaata
  • 4 kukkurallista lusikallista maustamatonta jugurttia
Suklaa sulatetaan vesihauteessa ja kun se on sulanut siihen lisätään jugurtti hyvin sekoittaen. Jugurttisesta suklaakreemistä tuli ihanan raikkaan makuista;jugurtti taittaa liikaa makeutta.Tästä tuli myös kreemimäistä eikä se kovettunut jääkaapissa. Torttupohjiin tuli reilu annos valkosuklaakreemia ja kreemin päälle asettelin mansikan viipaleita.

Tumma suklaaganache
  • 250 grammaa tummaa suklaata (käytin 60 prosenttista tummaa suklaata)
  • 2 dl kermaa
  • 1 lusikallinen likööriä(käytin Frangelico hasselpähkinälikööriä)
Tumma suklaa sulatetaan vesihauteessa;sen sulattua siihen lisätään kerma sekä likööri.Annetaan jäähtyä jonka jälkeen seos vatkataan hyvin.Laitoin suklaaganachen pursotinpussiin ja pursottelin suklaata valkosuklaan ja mansikkapalojen päälle.
Jugurttinen valkosuklaakreemi oli sen verran hyvää,että jälkeepäin ajateltuna olisin ehkä käyttänyt vain sitä,mutta niin että olisin tehnyt sitä suuremman satsin ja laittanut puolet kreemiksi kuten tässä ja toiseen puoliskoon olisin laittanut vähän vähemmän tuota jugurttia,niin että se olisi kovettunut kylmässä sen verran että sitä saisi helposti pursoteltua.
Täällä siis on koko viikon vietetty suklaaviikkoa ja ensimmäisinä päivinä valittiin edustaja tämän vuoden kansainväliseen suklaakilpailuun. Suklaaviikko huipentuu nyt viikonloppuna suklaafestivaaleihin,jotka järjestetään Tel Avivin sataman ruokahallissa. 
Suklaafestivaalit järjestettiin täällä nyt ensimmäisen kerran ja järjestäjä on sama,joka on Englannissa jo muutaman vuoden ajan järjestänyt suklaa(ja muitakin)festivaaleja mm.Lontoossa,Brightonissa,Oxfordissa ja Bristolissa.
Englannin suklaafestivaalin sivuilla on myös hyviä suklaaohjeita. Sataman ruokahallin yhdellä puolella oli katettu festarialue,jossa maan eri suklaamestarit esittelivät ja möivät tuotteitaan.
Täälläpäin on todella runsaasti artesaani suklaamestareita ja valinnan varaa tuolla olikin.Ihmisiä oli eilen iltapäivällä myös ahkerasti liikkeellä;suklaa kiinnostaa!
Max Brennerin suklaalla täytetyt suuret injektioruiskut
Ruokahallin toisella puolella taas oli lava jossa tasatunnein oli tunnettujen kondiittorien ja suklaamestareiden suklaaesittelyitä.Pois lähtiessäni alkoi juuri Eran Shwartzbardin esittely,jossa olisi ollut lopussa maistiaisiakin ,mutten jäänyt loppuun saakka.Hän on sama kondiittori joka suunnitteli huippuvaikean Atlas-jälkiruoan,jota täkäläiset Masterchef-kilpailijat joutuivat valmistamaan heti ohjelman alussa.

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Raikas linssisalaatti

Jugurttipohjaisella kastikkeella linssisalaatista tulee tosi  raikkaan makuista! Linsseinä käytin  tässä mustia belugalinssejä,mutta muutkin linssilajikkeet varmaankin sopisivat tähän salaattiin.Idätin myös linssit ennen keittämistä,minkä jälkeen linsseille riitti hyvin lyhyt keittoaika.

Raikas linssisalaatti
  • 4-5 dl beluga-tai muita linssejä
  • 1 dl sitruunamehua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl maustamatonta jugurttia (käytin vuohenmaitojugurttia)
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • ½ punasipuli 
  • 5 kirsikkatomaattia
  • kourallinen tuoretta korianteria
Liotin linssejä ensin joitakin tunteja,jonka jälkeen laiton ne lävikköön,jonne jätin ne yön yli.Aamulla huuhtelin linssit ja annoin niiden itää vielä muutaman tunnin.Keitin  linssit nopeasti,itäneet linssit olivat jo valmiiksi aika pehmeitä.
Silppua sipuli ja korianteri;puolita kirsikkatomaatit ja sekoita salaatin joukkoon.Lisää sitruunamehu,mausteet ja öljy sekä lopuksi jugurtti ja sekoita hyvin.

P.S. joskus linssien joukkoon saattaa jäädä yksi tai kaksi sellaista,jotka eivät idä eivätkä edes pehmene keittäessä. Yksi tällainen kivenkova linssi oli salaatissani,purin kovaa ja kräts,hammas hajosi.Onneksi sen sai korjattua;D

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Herkkuja kesäkurpitsasta:piirakka ja paistos

Olin ostanut vähän suuremman määrän kesäkurpitsaa;kasvis jota käytän todella ahkerasti sekä raakana että kypsennettynä. Mieleen tuli heti jonkinlainen vihannespaistos,jotka täälläpäin ovatkin erittäin suosittuja.Loppujen lopuksi kesäkurpitsaa riitti sekä piirakkaan että paistokseen ja molemmista tuli hurjan hyviä:)
1.Kesäkurpitsapiirakka

Olin hieman laiska,joten käytin piirakkapohjaan valmista voitaikinaa (lehtitaikina käy myös hyvin) mutta oh,miten herkullista tuosta piirakasta tulee tuon voitaikinan kanssa! Kaloririkasta,mutta niin hyvää! 

Ainekset:
  • Riittävä määrä voi(tai lehti-)taikinaa piirakkavuoan pohjaan ja reunoille.
  • noin 430 grammaa karkeaksi raastettua kesäkurpitsaraastetta 
  • 200 juustoraastetta (käytin puolet emmentalia ja puolet lampaanmaitofetaa;mielestäni tosi hyvä kombo tällaiseen)
  • 2 kananmunaa
  • suolaa (ei liikaa sillä juustoissa on suolaa)
  • mustapippuria,paprikaa,yrttimaustetta
  • 2 rkl ruohosipulia
Asettele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunalle.Käytin tälläista pitkulaista,matalareunaista irtopohjavuokaa,mutta pyöreäkin vuoka on ok.Painele haarukalla reikiä pohjaan ja laita piirakkavuoka pakastimeen.
Täytettä varten raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Koska kesäkurpitsat sisältävät paljon nesteitä,laitoin raasteen harsokangaspussiin ja puristin siitä liiat nesteet pois. Minulla on tuollainen Claes Olssonista viime kesänä ostettu harsokangaspussukka,joka on oikeasti tarkoitettu hillontekoon,mutta tosi kätevä raasteen kanssa.Tuo 430 grammaa raastetta ohjeessa on mitattu ennen kuin siitä puristettiin liiat nesteet pois. Sekoita raasteen joukkoon juustot,kananmunat ja mausteet ja saksi joukkoon ruohosipulia.
Paistoksen pinta sekä reunat olivat ihanan rapeita:)
2.Paistos

Koska kaapissa sattui olemaan reilusti sekä kesäkurpitsaa että juustoa ,tein samoista aineksista myös paistoksen.Tässä oli hieman vähemmän raastetta ja vastaavasti juustoa,mutta muuten samat ainekset eli 2 munaa,mausteita,ruohosipulia mutta ei pohjaa,vaan sekoitin joukkoon 2 ruokalusikallista riisijauhoa.Tämä on siis gluteeniton ja vähäkarppinen versio tuosta piirakasta.
Paistoksen tein 16 sentin avattavassa vuoassa.Siirsin vuokaan leivinpaperia,joka peitti pohjan ja reunat.Levitin pohjalle muutaman tipan oliiviöljyä.

Uuni lämmitetään 225 C-asteeseen.Piirakkapohja otetaan pakastimesta ja piirakan täyte kaadetaan vuokaan. Samoin paistoksen täyte kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.Laitoin vielä vähän juustoraastetta paistoksen pinnalle.
Piirakan ja paistoksen annetaan kypsyä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes niiden pinta on ruskistunut. 
Molemmat ovat kyllä niin herkullisia.Piirakasta pakastin suurimman osan;saan pian  Suomi-vieraita  ja sieltä se on sitten helppo ottaa esille ja lämmittää.Sanoisin että tuo piirakka on sellainen,jota mielellään tarjoaa kun on vieraita mutta tuo paistos on sitten sellainen vähän arkisempi ruoka,joka on ihanaa vaikka raikkaan salaatin kaverina:)

Kesäkurpitsapiirakka osallistuu helmikuun ruokahaasteeseen.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Kukkakaalia simppelisti ja herkullisesti

Eyal Shani on ns.julkkiskokki täälläpäin;hän on ollut paljon esillä:mm.Masterchefin tuomarina,omassa tv-sarjassa,lehtien ruokapalstoilla ja erikoisen puhetyylinsä johdosta hänet tunnetaan filosoivana kokkina ja hänet nähtiin myös viime keväänä Sara la Fountainin ja Merituuli Lindströmin tv-sarjassa Metropolit;Tel Avivin jaksossa.Yksi Shanin ravintolan annoksista;simppeli kokonainen kukkakaali on tullut aika tunnetuksi ja nyt sitten päätin minäkin valmistaa tämän kuuluisan kukkakaaliannoksen.  Ohje on mitä yksinkertaisin mutta lopputulos superherkullinen ja koukuttava.
Ja aineksia on tasan 4:kukkakaali,oliiviöljyä,suolaa ja pippuria

Eli näin se menee.....
Etsi käsiisi kaunis kukkakaali ;sellainen missä  se kantaosa on vielä jäljellä
Leikkaa kantaosaa sen verran että kukkakaali "seisoo" kaatumatta
Täytä kattila vedellä ja laita kukkakaali kukinnot alaspäin kiehuvaan veteen.Kukintojen tulee olla veden alla mutta kantaosan ei. Lisää veteen suolaa noin 10gr per litra.Suolan lisääminen tässä vaiheessa vaikuttaa kukkakaalin lopulliseen makuun.
Keitä kukkakaalia kunnes se on sen verran pehmeää,että veitsen saa helposti upotettua sen sisälle.Kukkakaalin ei tule kuitenkaan olla liian pehmeää.Nosta kukkakaali varovasti kattilasta ja anna kukkakaalin kuivahtaa.Ripottele noin 3-4 ruokalusikallista oliiviöljyä kukkakaalin päälle,niin että sitä tulee joka puolelle.Lämmin kukkakaali imee öljyn kuin sieni..Ripottele päälle suolaa ja pippuria.Laita kukkakaali uunipellille leivinpaperin päälle (joka näyttää paljon kivemmalta kun sen on ensiksi rypistänyt) ja laita kukkakaali uuniin,joka on lämmitetty niin lämpimäksi kuin mahdollista.(oman uunini maksimilämpötila on 250C mutta korkeampikin lämpötila on ok) 
Kukkakaalia paahdetaan kunnes se on kunnolla ruskistunut joka puolelta,noin 30-40 minuuttia,uunista riippuen.Olin hieman liian varovainen;kukkakaalit (valmistin samalla 2 kukkakaalia) olisivat saaneet olla uunissa kauemminkin. Uunin jälkeen kukkakaalin päälle pirskotetaan vielä vähän oliiviöljyä.Odotetaan että kukkakaali jäähtyy hieman ja nautitaan.Siis miten se voikaan olla näin hyvää!


Ja jos ohje ei käynyt ihan selväksi;selviää se viimeistään tässä mainiossa,englanniksi tekstitetystä videosta nimeltä "Kukkakaali ja ego",jossa filosoiva kokki on se tummempiääninen.

perjantai 1. helmikuuta 2013

Kastanjainen sienisoppa

Keittoja ei keittiössäni kovin usein valmisteta mutta tällä viikolla, kun olin hieman toipumassa influenssasta, tuli keitto ensimmäisenä mieleen.En ollut jaksanut käydä kaupassakaan ja etsin kaapeista keittoaineksia.

Kaapista löytyi pussillinen aiemmin marketissa tarjouksessa olleita luomukastanjoita. Jääkaapissa taas  oli ennen influenssan puhkeamista ostamani osterivinokkaat;nyt jo aika väsähtäneen näköiset. Muistin myös että kastanjoiden ja sienten yhdistelmä on hyvä,joten niistä sitten päätin tehdä keittoa. Inspis sienten ja kastanjoiden yhdistelmästä tuli  taas Masterchefistä,jonka finaali täällä käytiin tällä viikolla.Sen voitti 195-senttinen saksalainen Tom,joka muutti tänne joitakin vuosia sitten,kääntyi juutalaisuuteen ja nai paikallisen. Ja melkein kaikki saksalaiset lehdet kävivät kirjoittamassa juttua tästä uudesta Masterchefistä;D

Kastanjainen sienisoppa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • noin 100 gr kuorittuja,paahdettuja kastanjoita
  • noin 200  gr sieniä(herkkusienet kai sopisivat tähän paremmin,mutta osterivinokkaillakin tuli maukas soppa)
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 1 tl kuivattua timjamia (tai tuoretta)
  • 1,2 litraa vettä

Silppua sipuli,murenna kastanjat ja leikkaa sienet palasiksi. Lämmitä öljy kattilassa;sen kuumennettua lisää sipuli ja kuullota sen pehmeäksi.
Sipulin pehmennettyä lisää  sienet,paista muutama minuutti ,lisää kastanjat ja paista taas muutama minuutti. Lisää mausteet ja vesi.Anna keiton kiehua kannen alla noin 20-30;anna keiton kiehua ilman kantta viímeiset 10 minuuttia;sen jälkeen soseuta keitto vaikka sauvasekoittimella. Keitto maistui tosi hyvälle ja lämmitti hyvin kylmänä päivänä;se oli myös helppotekoinen..En ollut jaksanut etukäteen etsiä mitään ohjetta keitolle netistä,mutta sitä keittäessä kävin pikaisesti katsomassa mitä tällaisiin keittoihin yleensä tulee.Timjamia olikin useassa ohjeessa ja jossain ohjeissa oli myös lisätty kermaa;mutta mielestäni kastanjoista tuli sen verran kermainen maku,että tämä keitto  ei mitään kermaa tarvitse. Nahistuneet sienet sopivat myös hyvin keiton aineksiksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...