Harvemmin tulee kalaa syötyä vaikka siitä paljon pidänkin mutta kun tässä yhtenä aamuna kävelin kalakaupan ohitse,poikkesinkin sisälle ja ostin melkein tasan kilon painoisen juovakeltin.
Matkalla kotiin mietin mitä tuosta kalasta tekisin ja mieleen tuli,etten ole tainnut vielä kokeilla kalaa sumakilla. Netistä löytyi erilaisia ohjeita ,joista sitten yhdistin mieleisen ohjeen.Osa tuli tästä ohjeesta ja osa sitten muista.Tein kalaa varten salsatyyppisen seoksen ,johon tuli seuraavia aineksia:
Salsatyyppinen seos kalaa varten
- 2 paprikaa,pieneksi kuutioituina (minulla oli punainen ja keltainen paprika)
- 2 valkosipulin kynttä,murskattuna
- kourallinen tuoretta korianteria
- 1 rkl timjamin lehtiä
- 4 rkl appelsiinimehua
- 5 rkl oliiviöljyä
- suolaa maun mukaan
- 2½ rkl sumakkia
Kuutioi paprikat,murskaa valkosipuli ja korianteri ja vedä timjaminlehdet irti varsista.Lisää muut ainekset ja sekoita.
Kalakauppias oli valmiiksi putsannut kalan siistiksi;ei tarvinnut muuta kuin leikata siihen viiltoja...Laitoin kalan öljyllä voidellun leivinpaperin päälle ja hieroin suolaa kalan sisäpuolella ja päälle.Viiltojen väliin laitoin appelsiinia ja salsaa laitoin sekä kalan sisäpuolelle että päälle;noin 2/3 tekemästäni määrästä. Olin ajatellut sulkea kalan mahan hammastikuilla,mutta enpäs löytänytkään niitä vaikka tiedän että jonnekin olen ne laittanut...
Lämmitin uunin 225 C-asteeseen ja kun uuni oli saavuttanut tuon lämpötilan, laitoin kalan uuniin keskitasolle,jossa annoin sen kypsyä 15 minuuttia.Otin kalan uunista ja kaadoin lopun salsan sen päälle ja kypsyttelin kalaa vielä noin 10 minuuttia.Kala oli maistuvaa ja pehmeää! Tähän käyvät kaikki kiinteälihaiset kalat;esim. lohi ja lohensukuiset kalat sopivat hyvin.Myös kalafileitä voi käyttää kokonaisen sijaan,jolloin kypsytysaika on hieman lyhyempi.
Ja viimekertaisen postauksessa mainittuun pyhään liittyi myös eilen tässä lähelläni ollut paraati,jossa näkyi esimerkiksi tällaista;D