Ensi keskiviikkona ja torstaina täällä vietetään taas Purim-juhlaa,joka onkin hauska juhla,sillä siihen kuuluu naamioitumiset ja hauskuttelut ja karnevaalityyliset kulkueet. Tuo juhla tosin alkaa jo paljon aikaisemmin,sillä lapset pukeutuvat naamiaisasuihinsa paljon ennen juhlapäivää. Purimina myös syödään kolmionmuotoisia,täytettyjä pikkuleipiä nimeltä Hamanin korvat .Olen edellisinä Purim-juhlina tehnyt joka vuosi erilaisen version näistä leivonnaisista,kuten tällaisia tai appelsiinilla maustettuja Hamanin korvia, mutta tänä vuonna päätin värjätä taikinan punajuurella ja tehdä pinkkejä Hamanin korvia! Pelkkä punajuurimehun lisäys ei riitä antamaan sopivaa värisävyä taikinalle,vaan tein kokoonkeitetyn punajuurisiirapin,jonka lisäsin taikinaan. Klassisin Hamanin-korva täyte on tehty unikonsiemenistä,mutta tällä kertaa näissä oli kaksi erilaista täytettä:yhdessä oli kookoskermapohjaista suklaaganachea ja toisessa valkosuklaamaapähkinävoitäyte. Purimina on myös tapana antaa ystäville ja tutuille ruokalahjoja,joten,ja nämä menevätkin muutamalle ystävälle.
Täytetyt pinkit kolmiopikkuleivät
Taikina:
Taikina:
- 200 gr huoneenlämpöistä voita,kuutioituna
- 100 gr tomusokeria
- 300 gr + yksi rkl vehnäjauhoa
- 2,5 rkl punajuurisiirappia *
- 1 kananmunankeltuianen
Valmistin taikinan yleiskoneellani,mutta tämän voi myös muilla laitteilla.kuten monitoimikoneella tai sauvasekoittimella,ym. joskin monitoimikoneella taikinan saa helpoiten tehdyä. Voi ,sokeri,jauhot sekä punajuurisiirappi lisätään koneen kulhoon,ja koneen annetaan käydä kunnes taikina on murumaista,jonka jälkeen lisätään kananmunankeltuiainen ja työstetään taikinaa vain kunnes kaikki ainekset ovat yhdistyneet. Taikina kaulitaan litteäksi levyksi jauhotetun pinnan päällä,kääritään elmukelmuun ja annetaan levätä jääkaapissa vähintään tunnin.
*Punajuurisiirappi: minulla ei tähän ole ihan täysin tarkkoja määriä,mutta kuorin ja paloittelin yhden ison punajuuren ja keitin ½ litrassa vettä kunnes punajuuripalaset olivat pehmentyneet,jonka jälkeen siivilöin ne pois nesteestä ,jota oli jäljellä ehkä noin 2 dl. Lisäsin punajuurinesteen 6 rkl ruokosokeria,ja keitin nestettä kokoon miedolla lämmöllä,kunnes siirappi oli kiehunut kokoon ja oli siirappimaista.
Taikinan levättyä (taikina on tässä vaiheessa tosi kauniin värinen) sitä kaulitaan jauhotetulla alustalla,(jauhoja myös taikinan päälle) puolen sentin korkuiseksi. Taikinasta otetaan ympyröitä lasilla tai muotilla,ja täytettä laitetaan ympyrän keskelle.Täyte voi olla mikä vaan;minulla oli kookoskermapohjainen ganache tummalla suklaalla,sekä valkosuklaata,(100 gr)johon lisäsin sulamisprosessin aikana muutaman ruokalusikallisen maapähkinävoita. Tumman kuorrutteen laitoin pursotinpussiin,koska se ehtinyt jähmettyä.Täytyy ihan kehua tuota valkosuklaamaapähkinäseosta:se on hurjan hyvää! Taikinaympyrän reunat taitetaan kolmioksi.Pinkkejä kolmioita paistetaan 15 minuuttia 170 C-asteessa,ja niiden annetaan täysin jäähtyä ennen syömistä.Ennen tarjoilua päälle sirotellaan tomusokeria. Näiden leivonnaisten taikina on ihanan murea:)
Toissa viikolla kävin kahvilla ja macaronsilla uudessa pikkuisessa konditoriakahvilassa,jonka perustaja Emil, piti pitkään salaista konditoriaa,eli teki kotonaan pikkuruisessa keittiösään mitä upeampia leivoksia,joita ostettiin eri ravintoloihin.Emil uneksi omasta konditoriasta ja sillävälin maine kiiri kauas,ja monet olisivat halunneet ostaa hänen kauniita leivoksiaan. Emilin tuotoksia sai tilata myös hänen Facebook-sivunsa kautta,ja kun hänellä oli tarpeeksi seuraajia,uskalsi hän vihdoinkin avata oikean konditorian eli toteuttaa unelmansa ja avasi pikkuisen paikkansa kaupungin keskusta-alueelle.
Emil valmisti hyvän espresson ja harmitteli että leivosvitriini oli tyhjä .Otin kahvin kanssa pienen ja herkullisen persikkamacaronsin.
Emilin suklaapiirakoita
Macaronsit
Katse kadulle kahvia juodessa