Pesah eli juutalainen pääsiäinen aloitetaan
Seder-juhla-aterialla ja emännälle on tapana tuoda jotain. Tuotavan täytyy pyhän aikana olla viljatonta;ja illallisella sen tuli olla myös maidotonta. Mietiskelyn jälkeen valmistin brownie-tyyppisen suklaakakun,joka täytti molemmat ehdot,ja oli myös todella herkullinen;niin että tätä voi tuoda mukanaan muutenkin kuin tuonne seder-illalliselle. Mukaan viemäni kakun ohje syntyi oikeastaan sitä tehdessä mutta kirjoitin ylös vain ainekset enkä määriä. Mehukas kakku sai mehukkuutta bataatista.
Niinpä oli ihan pakko tehdä tämä uudestaan;kakku kun oli niin hyvä että halusin ohjeen ehdottomasti talteen mutta minullahan oli vain ainesluottelo. Toisella kerralla syntyivät sitten nämä muffinit,ja taikinaa riitti vielä pienempää brownievuokaankin, Kakusta(tuosta ylemmästä) ja näistä muffineista tuli ihanan meheviä,joka on bataatin ansiota....
Ihana gluteeniton ja maidoton suklaakakku
- 1½ dl mantelijauhoa (hienoksi jauhettua mantelia
- 5 dl hienoksi jauhettuja kookoshiutaleita (tai kookosjauhoa)
- 1,2 dl perunajauhoa
- 4 dl ruokosokeria
- 10 gr leivinjauhetta
- ripaus aitoa vaniljaa
- 2 rkl murukahvia
- 2 rkl carobia
- 4 rkl kaakaojauhetta
- 150 gr tummaa suklaata
- 350 gr hienoksi raastettua bataattia
- 3 kananmunaa
- 1½ dl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
Sekoita hienoksi jauhettu manteli,kookosjauho tai hienoksi jauhetut kookoshiutaleet (jauhan aina kookoshiutaleet enemmän jauhomaiseksi,kun käytän leivontaan)perunajauho,sokeri,leivinjauhe,murukahvi,carob ja kaakao keskenään. Raasta bataatti hyvin hienoksi raasteeksi. Sulata suklaa vesihauteessa.Vaahdota kananmunat ja lisää ne bataattiraasteen joukkoon.lisää myös öljy ja kun sulanut suklaa on jäähtynyt,sekoita se raasteen joukkoon.Lisää ripaus suolaa. Sekoita kosteat ainekset ja kuivat ainekset keskenään ja laita taikinaa joko muffinsi-tai kuppikakkuvuokiin tai matalaan vuokaan,josta voi sitten leikata brownietyyppisiä neliöitä.Lämmitä uuni 190 C-.asteeseen ja paista muffineita 20-25 minuuttia;kakkua jonkun verran enemmän;kunnes sisään työnnetty hammastikku tulee kuivana ulos. Lämpimänä sisus on hieman pehmeää ,mutta jähmettyy jääkaapissa. Jos tästä tekee tuon brownietyyppisen ,niin kannattaa leikata kakusta palaset jääkaappikylmänä;huoneenlämmössä kakku pehmenee ja sitä on vaikeampi leikata.
Sekä kakkuun että muffineihin tein ganachetyyppisen kuorrutuksen;johon tuli tummaa suklaata sekä kookoskermaa. Mukaan viemäni matalan,suuren kakun päälle vain levittelin kuorrutusta,joka sitten jähmettyi kylmässä. Muffineihin halusin tehdä nätimmän kuorrutuksen,mutta kun aloin kuorruttaa muffineita,huomasin että kuorrutuspussi olikin hajonnut,eli se siitä....
Kuorrutus kakulle/muffineille.
- 150 gr tummaa suklaata
- 1 dl kookoskermaa
- (rommia mausteeksi..)
Riko suklaa paloiksi kulhoon.Lämmitä kookoskerma kattilassa ja kaada kuuma kookoskerma suklaan päälle. Anna suklaan sulaa ja sekoittele seosta,lisää rommia mausteeksi,ehkä jotain likööriä. Kuorrutus ei ole kovin makea,joten tomusokeriakin voi hieman lisätä joukkoon.Kun suklaamassa on jäähtynyt,sekoittele se kuohkeaksi ja laita pursotinpussiin;pursottele muffinien päälle...tai levittele lastalla kakun päälle.
Ennen jauhotonta pyhää kävin Tel Avivin
vanhan juna-aseman maatilatorilla. Sinne oli tullut tämä liikkuva keittiövaunu(food truck) pohjoisesta;erään täkäläisen tunnetun kokin ja meijerin yhteistyöprojekti.
Hieman yli eurolla sai ostaa suolaisen leivonnaisen ja appelsiinituoremehu kuului myös hintaan.Kaikki tuotto meni hyväntekeväisyyteen. Tuossa leivonnaisesessa oli voitaikinakuori ja sisällä mangoldia ja fetan tyyppistä juustoa;päällä oli siemeniä ja parmesaania.
Hieman maatilaakin oli tuotu mukaan....
Tulin taas aikaisin eikä ihmisiä vielä ollut paljon
Luomuviljelijältä ostin kilon luomuvauvaporkkanoita