perjantai 14. kesäkuuta 2013

Maailman helppotekoisin ja herkullisin mantelitorttu-Santiagon torttu

Kesällä 2007 seikkaillessamme eksän kanssa pohjoisessa Espanjassa oli matkamme viimeinen etappi Santiago de Compostela ,jossa vietimme muutaman päivän ennen paluuta Madridiin.Tuon reissun aikana muuten matkasimme koko pohjoisen Espanjan rannikkoalueen päästä päähän (San Sebastian yhdessä päässä ja Santiago de Compostela toisessa päässä) ja voin todellakin suositella tuota pohjoista Espanjaa;ihastuin täysin. Santiago de Compostelan hotellimme aamiaispöydässä tarjottiin tätä torttua ja se oli rakkautta ensi puraisulla.
Bilbaossa osuimme sopivasti viinimaistelutilaisuuteen
Santiagon torttu on gluteeniton mantelitorttu Galiciasta ja sitä  on valmistettu  keskiajasta lähtien.Vuonna 2010 Santiagon torttu sai EU:n elintarvikenimisuojan. Aitoon Santiagon torttuun tulee vain 4 ainesta:mantelia,kananmunaa,sokeria ja mausteita. Tämä torttu  on mitä helppotekoisin,herkullisin ja myös gluteeniton.

Santiagon mantelitorttu (24 cm irtopohjavuoalle)
  • 250 gr mantelia (jauhettuna tai kokonaisina,kuorittuina)
  • 200 gr sokeria (en käytä valkoista sokeria,joten tähän tuli luomuruokosokeria)
  • 5 kananmunaa
  • 3/4 tl kanelia
  • yhden sitruunan raastettu kuori
  • vaniljaa vaniljatangosta (ei välttämätön)
  • voita tai öljyä vuoan pintoihin ja pohjaan.
  • tomusokeria tortun päälle


Jos et käytä valmiiksi jauhettua mantelia,jauha mantelit monitoimikoneessa tai maustemyllyssä.Jauhon mantelit 2 erässä;toisen erän jätin karkeammaksi. Lisää sokeri mantelin joukkoon ja sekoita.Kuten kuvasta näkyy ,käytin simppeliä vispilää tortun tekoon. Munat sekoitetaan joukkoon hyvin vatkaten  ja lopuksi joukkoon sekoitetaan mausteeet eli kaneli ,sitruunankuori ja vanilja.Irtopohja-tai muu vuoka voidellaan voilla  ja taikina kaadetaan vuokaan.Torttua paistetaan 30-40 minuuttia 170 C-asteessa,tai kunnes pinta ruskistuu.Torttu otetaan uunista ja sen annetaan jäähtyä kunnolla ennenkuin kakku poistetaan vuoasta.Tortusta tulee matala mutta sen kuuluukin olla matala.
Aidon Santiagon tortun pinnalle asetetaan St.Jamesin ristikuvio ja päälle siivilöidään tomusokeria.Minä vain siivilöin tomusokeria tortun päälle ilman mitään kuvioita.

32 kommenttia:

  1. Yksinkertaiset ainekset ja todella helpon oloinen. Kokeiluun menee!:) Syötkö yleensä ihan sellaisenaan vai millaiset lisukkeet tortulle sopisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NO tämän vein ystävälle sen jälkeen kun olin maistanut yhden palan;D Olen sellainen että tykkään leipoa ja sitten viedä ne leipomukset muille;D Minusta tämä oli hyvää ihan noin vaikka kahvin tai teen kanssa.Ja tosiaankin helppotekoinen ja niin hyvä:)

      Poista
    2. Torttu meni uuniin juuri äsken. Saas nähdä miten onnistuu, kun tähän aikaan vielä alkaa leipomaan.;) Piti tehdä jo aiemmin päivällä, mutta ollessani juuri aloittamassa, mies tuli kotiin ja lähdettiin naapurikaupunkiin ostoksille.:)

      Poista
  2. Testata aion minäkin kun pääseen uunin ääreen. Mansikat tai muut marjat sopivat varmaan kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta,marjathan sopisi tämän seuraksi mitä parhaiten!

      Poista
  3. Tartteekin kokeilla. Mä tykkään tehdä kaikkea helppoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli,sitten tämä olikin just sua varten sillä tämä on helppotekoinen:)

      Poista
  4. Oi, miten ihanaa. Näistä sinun ohjeistasi alkaa mnulla olla jo niin hurja kokeilulista, että täytyy joskus oikein ruveta tekemään urakalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kävikin siten, että koska Copycat rakastaa mantelia niin tätä alkoi tosissaan heti tehdä mieli... paistuu parhaillaan siis uunissa ;-) Tämä on varmaan jo jonkunlainen Copycatin nopeusennätys...

      Poista
    2. Vautsi,kerro sitten miten onnistui:) Tätä kokeili etukäteen Unelma joka tykkäsi paljon tästä

      Poista
    3. Herkkua tuli (maistoin palan, kun vähän mureni) - Copycat kehuskelee blogini FB-sivulla ;-)

      Poista
  5. KIva:) Minäkin tykkään kaikesta mantelisesta ihan mielettömästi:)

    VastaaPoista
  6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Rakkautta ensi puraisulla.:-D

    Minäkin meinaan kokeilla kesällä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu just ensi puraisulla;D Kerro sitten kun teet tätä...

      Poista
  8. Olen Espanjassa maistellut myös tätä torttua ja mentelin ystävä ei voi olla pitämättä :) Kiva kun jaoit ohjeen!

    VastaaPoista
  9. Olen leiponut tämän tortun, hyvää on ja helppo tehdä. Suosittelen, varsinkin viljattoman ruokavalion ihmisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelma,hyvä torttu ja sopii myös viljaongelmaisille mikä on plussaa:)

      Poista
  10. Minä rrrrakastan kaikkea mantelista, mutta kun en omista monitoimikonetta...nyyh. Siis tarkoittaaja tuo 'jauhettuna' että voi käyttää mantelijauhoa? Olen törmännyt viime aikoina kakkuihin, joissa on ollut reseptissä, että 'mantelijauhoa'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena,odotas sen tortun kanssa;tuon mukanani jauhamani mantelit just sopivan määrän tuota torttua varten....

      Poista
  11. Olipa ihanaa tämä mantelitorttu, kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
  12. Raija,kiva että ohje oli mieleen:)

    VastaaPoista
  13. Tätä voisin minäkin kokeilla, vaikka en manteleista yleensä pidäkään. Mutta pitääkö mantelit kuoria tätä varten? Täältä kun ei saa vslmiiksikuorittuja, ja tästä tulisi kuorimisineen aika suurtöinen juttu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna:minä ostin kuorellisia.Ne on tosi helpppo poistaa kun laittaa ne likoamaan kuumaan veteen,.Sen jälkeen kuoret irtoavat helposti. Menee siinä vähän aikaa mutta ei liikaa.....

      Poista
  14. Ja ruokaohjeet senkun kasvaa. Tätä kokeilen pojan kanssa, se tykkää leipoa ja kun tässä on mantelia, niin meitä on kaksi herkuttelijaa aivan varmasti =)

    Kiitos ohjeestasi!

    VastaaPoista
  15. Pidän kovasti mantelin mausta ja tämä kakku menee varmasti kokeiluun! Ihanan oloinen ohje ja blogi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anni,tämä on niin hyvää että olen tehnyt vaikka kuinka monta kertaa jo:) Ja kiitos ihanasta palautteesta:)

      Poista
  16. Helppo ja nopea ohje. Onnistui mainiosti. Tarjosin espanjan kielen harrastuspiirin nyyttikesteissä ja kehuja sai. Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  17. Kävellessäni El Caminoa jälkiruokana oli usein Santiagon torttu. Se vaihteli kuivasta mehevän, joka oli paras. Olen kokeillut tortun tekoa ja parhaan tuloksen saa, kun vatkaa munat ensin vaahdoksi ja lisää sitten nopeasti sekoittaen taikinaan.

    VastaaPoista
  18. Anonyymi:kiva kuulla että onnistui:) Tämä on kyllä niin helppo ja hyvä ohje:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...