Kesällä 2007 seikkaillessamme eksän kanssa pohjoisessa Espanjassa oli matkamme viimeinen etappi Santiago de Compostela ,jossa vietimme muutaman päivän ennen paluuta Madridiin.Tuon reissun aikana muuten matkasimme koko pohjoisen Espanjan rannikkoalueen päästä päähän (San Sebastian yhdessä päässä ja Santiago de Compostela toisessa päässä) ja voin todellakin suositella tuota pohjoista Espanjaa;ihastuin täysin. Santiago de Compostelan hotellimme aamiaispöydässä tarjottiin tätä torttua ja se oli rakkautta ensi puraisulla.
Bilbaossa osuimme sopivasti viinimaistelutilaisuuteen
Santiagon torttu on gluteeniton mantelitorttu Galiciasta ja sitä on valmistettu keskiajasta lähtien.Vuonna 2010 Santiagon torttu sai EU:n elintarvikenimisuojan. Aitoon Santiagon torttuun tulee vain 4 ainesta:mantelia,kananmunaa,sokeria ja mausteita. Tämä torttu on mitä helppotekoisin,herkullisin ja myös gluteeniton.
Santiagon mantelitorttu (24 cm irtopohjavuoalle)
- 250 gr mantelia (jauhettuna tai kokonaisina,kuorittuina)
- 200 gr sokeria (en käytä valkoista sokeria,joten tähän tuli luomuruokosokeria)
- 5 kananmunaa
- 3/4 tl kanelia
- yhden sitruunan raastettu kuori
- vaniljaa vaniljatangosta (ei välttämätön)
- voita tai öljyä vuoan pintoihin ja pohjaan.
- tomusokeria tortun päälle
Jos et käytä valmiiksi jauhettua mantelia,jauha mantelit monitoimikoneessa tai maustemyllyssä.Jauhon mantelit 2 erässä;toisen erän jätin karkeammaksi. Lisää sokeri mantelin joukkoon ja sekoita.Kuten kuvasta näkyy ,käytin simppeliä vispilää tortun tekoon. Munat sekoitetaan joukkoon hyvin vatkaten ja lopuksi joukkoon sekoitetaan mausteeet eli kaneli ,sitruunankuori ja vanilja.Irtopohja-tai muu vuoka voidellaan voilla ja taikina kaadetaan vuokaan.Torttua paistetaan 30-40 minuuttia 170 C-asteessa,tai kunnes pinta ruskistuu.Torttu otetaan uunista ja sen annetaan jäähtyä kunnolla ennenkuin kakku poistetaan vuoasta.Tortusta tulee matala mutta sen kuuluukin olla matala.
Aidon Santiagon tortun pinnalle asetetaan St.Jamesin ristikuvio ja päälle siivilöidään tomusokeria.Minä vain siivilöin tomusokeria tortun päälle ilman mitään kuvioita.
Yksinkertaiset ainekset ja todella helpon oloinen. Kokeiluun menee!:) Syötkö yleensä ihan sellaisenaan vai millaiset lisukkeet tortulle sopisi?
VastaaPoistaNO tämän vein ystävälle sen jälkeen kun olin maistanut yhden palan;D Olen sellainen että tykkään leipoa ja sitten viedä ne leipomukset muille;D Minusta tämä oli hyvää ihan noin vaikka kahvin tai teen kanssa.Ja tosiaankin helppotekoinen ja niin hyvä:)
PoistaTorttu meni uuniin juuri äsken. Saas nähdä miten onnistuu, kun tähän aikaan vielä alkaa leipomaan.;) Piti tehdä jo aiemmin päivällä, mutta ollessani juuri aloittamassa, mies tuli kotiin ja lähdettiin naapurikaupunkiin ostoksille.:)
PoistaTestata aion minäkin kun pääseen uunin ääreen. Mansikat tai muut marjat sopivat varmaan kaveriksi.
VastaaPoistaTotta,marjathan sopisi tämän seuraksi mitä parhaiten!
PoistaTartteekin kokeilla. Mä tykkään tehdä kaikkea helppoa :)
VastaaPoistaNelli,sitten tämä olikin just sua varten sillä tämä on helppotekoinen:)
PoistaOi, miten ihanaa. Näistä sinun ohjeistasi alkaa mnulla olla jo niin hurja kokeilulista, että täytyy joskus oikein ruveta tekemään urakalla.
VastaaPoistaTässä kävikin siten, että koska Copycat rakastaa mantelia niin tätä alkoi tosissaan heti tehdä mieli... paistuu parhaillaan siis uunissa ;-) Tämä on varmaan jo jonkunlainen Copycatin nopeusennätys...
PoistaVautsi,kerro sitten miten onnistui:) Tätä kokeili etukäteen Unelma joka tykkäsi paljon tästä
PoistaHerkkua tuli (maistoin palan, kun vähän mureni) - Copycat kehuskelee blogini FB-sivulla ;-)
Poista:)Menenkin katsomaan!
PoistaKIva:) Minäkin tykkään kaikesta mantelisesta ihan mielettömästi:)
VastaaPoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaRakkautta ensi puraisulla.:-D
VastaaPoistaMinäkin meinaan kokeilla kesällä. :-)
Juu just ensi puraisulla;D Kerro sitten kun teet tätä...
PoistaOlen Espanjassa maistellut myös tätä torttua ja mentelin ystävä ei voi olla pitämättä :) Kiva kun jaoit ohjeen!
VastaaPoistaIhana torttu onkin ja niin helppotekoinen:)
PoistaOlen leiponut tämän tortun, hyvää on ja helppo tehdä. Suosittelen, varsinkin viljattoman ruokavalion ihmisille.
VastaaPoistaUnelma,hyvä torttu ja sopii myös viljaongelmaisille mikä on plussaa:)
PoistaMinä rrrrakastan kaikkea mantelista, mutta kun en omista monitoimikonetta...nyyh. Siis tarkoittaaja tuo 'jauhettuna' että voi käyttää mantelijauhoa? Olen törmännyt viime aikoina kakkuihin, joissa on ollut reseptissä, että 'mantelijauhoa'.
VastaaPoistaLeena,odotas sen tortun kanssa;tuon mukanani jauhamani mantelit just sopivan määrän tuota torttua varten....
PoistaOlipa ihanaa tämä mantelitorttu, kiitos ohjeesta:)
VastaaPoistaRaija,kiva että ohje oli mieleen:)
VastaaPoistaTätä voisin minäkin kokeilla, vaikka en manteleista yleensä pidäkään. Mutta pitääkö mantelit kuoria tätä varten? Täältä kun ei saa vslmiiksikuorittuja, ja tästä tulisi kuorimisineen aika suurtöinen juttu...
VastaaPoistaAnna:minä ostin kuorellisia.Ne on tosi helpppo poistaa kun laittaa ne likoamaan kuumaan veteen,.Sen jälkeen kuoret irtoavat helposti. Menee siinä vähän aikaa mutta ei liikaa.....
PoistaJa ruokaohjeet senkun kasvaa. Tätä kokeilen pojan kanssa, se tykkää leipoa ja kun tässä on mantelia, niin meitä on kaksi herkuttelijaa aivan varmasti =)
VastaaPoistaKiitos ohjeestasi!
Pidän kovasti mantelin mausta ja tämä kakku menee varmasti kokeiluun! Ihanan oloinen ohje ja blogi :)
VastaaPoistaHei Anni,tämä on niin hyvää että olen tehnyt vaikka kuinka monta kertaa jo:) Ja kiitos ihanasta palautteesta:)
PoistaHelppo ja nopea ohje. Onnistui mainiosti. Tarjosin espanjan kielen harrastuspiirin nyyttikesteissä ja kehuja sai. Kiitos reseptistä.
VastaaPoistaKävellessäni El Caminoa jälkiruokana oli usein Santiagon torttu. Se vaihteli kuivasta mehevän, joka oli paras. Olen kokeillut tortun tekoa ja parhaan tuloksen saa, kun vatkaa munat ensin vaahdoksi ja lisää sitten nopeasti sekoittaen taikinaan.
VastaaPoistaAnonyymi:kiva kuulla että onnistui:) Tämä on kyllä niin helppo ja hyvä ohje:)
VastaaPoista