Taas on tullut se aika kun tämä blogi täyttää vuosia, ja nyt on tullut 13 vuotta täyteen. Blogisynttäreitten kunniaksi leivoin aivan mielettömän herkullisen banaanikakun, joka on myös gluteeniton. Inspiraatio kakkuun tuli vietnamilaisesta banaanikakusta (Banh chuoi) joka on oikeastaan banaaninen leipävanukas eikä kakku, ja johon tulee mm. kookosmaitoa, kondensoitua maitoa, valkoista leipää ym, En halunnut tehdä mitään leipävanukasta, mutta otin tuosta vietnamilaisesta banaanikakusta muutaman aineksen, kuten banaanit, kookosmaidon ja riisijauhon, mutta muuten kehittämäni kakkuohje on sitten aivan erilainen kakku.
Gluteeniton banaanikakku
- 5-6 banaania + ½ dl ruokosokeria + 2 rkl rommia
- 3 kananmunaa
- 2.5 dl ruokosokeria
- 250 ml kookosmaitoa
- ripaus aitoa vaniljaa tai 1 tl vanilja-aromia
- 1 tl rommiaromia
- ½ dl oliiviöljyä
- 4 dl kookoshiutaleita
- 2 dl riisijauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl psylliumia
- (50 gr valkosuklaata )
Tämä kakku aloitetaan leikkaamalla banaanit palasiksi. Palaset laitetaan kannelliseen kulhoon, ja päälle ripotellaan ruokosokeria tai muuta tummaa sokeria, sekä rommia. Jos ei halua käyttää rommia, sen voi korvata vaikka rommiaromilla ym. Banaanien annetaan marinoitua muutaman tunnin ajan.
Kakkua varten vatkataan munat ja sokeri , jonka jälkeen lisätään kookosmaito, öljy , makuaromit sekä psyllium. Seoksen annetaan hieman turvota (psylliumin vuoksi) noin 20 minuutin ajan.
Kuivat aineet eli kookoshiutaleet, riisijauho ja leivinjauhe sekoitellaan keskenään, ja lisätään käännellen märkien ainesten joukkoon.
Kakku ei ole suuren suuri, ja tein tämän 20 cm irtopohjavuokaan, jonka pinnat öljysi , ja ripottelin hieman kookoshiutaleita vuoan pinnoille. Tein tämän niin että kaadoin ensin vuoan pohjalle muutaman sentillisen taikinaa, ja peitin koko taikinan banaanipaloilla. Päälle kaadoin loput taikinasta, ja myös taikinan pinta peitetään banaanipaloilla.
Kun banaanit marinoituvat sokerin ja rommin seoksessa, sokeri sulaa nesteeksi. Banaanipaloja jäi vielä jonkun verran , ja survoin ne marinoitujen banaanien nesteeseen. Lisäsin joukkoon vielä 50 grammaa valkosuklaata, ja keitin seosta matalalla lämmöllä, kunnes suklaa oli sulanut ja seos paksuuntunut, muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen seoksen annetaan hieman jäähtyä, jonka jälkeen lusikoin sitä kakun keskelle. Kakku painui hieman alas siitä kohtaa, mutta tuo lisäys teki kakusta aivan ihanan mehukkaan ja maukkaan. Paistoin kakun 180 C lämmössä noin 45 minuutin ajan.
Kakun annetaan kunnolla jäähtyä, ja on hyvä antaa kakun olla muutama tunti jääkaapissa ennen leikkaamista.
Tästä tuli tosi hyvää, vain kahdella "jauholla " (riisijauho+kookoshiutaleet). Iso osa tänne blogiin laitetuista leivonnaisista ovat olleet gluteenittomia. En vältä kokonaan vehnäjauhoa, mutta olen selvästi jotenkuten herkkä vehnäjauholle, ehkä sen sisältämälle gluteenille, koska se aiheuttaa turpoamista ja epämukavuutta.
Siksipä olikin tosi mielenkiintoista olla keskiviikkoa Moilaksen virtuaalisessa pressitilaisuudesssa, ja kuulla heidän uusista tuotteistaan , sekä yhteistyöstä saksalaisen tuotekehittäjän kanssa. Tässä kollaasissa ovat heidän uudet tuotteensa, kuten mehevän rouheinen ja sopivasti hapan Tumma Pyöreä, joka on syntynyt pitkän tuotekehityksen tuloksena.
Free From-perunacocktailpiirakka on sekä laktoositon että gluteeniton ja kuori on tehty tattarista.
Free From kauraisessa coctailpiirakassa on kaurainen kuori, eikä sisällä tattaria, jolle jotkut ovat allergisia. Molemmat cocktailpiirakat on pakattu 10 kpl pussiin. Kaikki uutuustuotteet on leivottu Moilaksen omissa leipomoissa Pieksämäellä , ja niillä on Avainlippu-merkki. Nämä tuotteet tulivat testiin poikani perheeseen, ja niistä tykättiin tosi paljon , sekä aikuiset että lapset. Tummasta Pyöreästä tykättiin erityisen paljon. Nämä uutuustuotteet sopivat mainiosti myös niille jotka eivät noudata mitään erikoisruokavaliota.