perjantai 29. lokakuuta 2021

13 vuotta Appelsiineja ja Hunajaa

Taas  on tullut se aika kun tämä blogi täyttää vuosia,  ja nyt on tullut 13 vuotta täyteen.   Blogisynttäreitten kunniaksi leivoin aivan mielettömän herkullisen banaanikakun, joka on myös gluteeniton.  Inspiraatio kakkuun tuli vietnamilaisesta banaanikakusta (Banh chuoi)  joka on oikeastaan  banaaninen leipävanukas eikä kakku,  ja  johon tulee mm. kookosmaitoa, kondensoitua maitoa, valkoista leipää ym, En halunnut tehdä mitään leipävanukasta, mutta otin tuosta  vietnamilaisesta  banaanikakusta  muutaman aineksen,  kuten banaanit,   kookosmaidon ja riisijauhon, mutta muuten kehittämäni kakkuohje on sitten aivan erilainen kakku.

Gluteeniton banaanikakku
  • 5-6 banaania + ½ dl ruokosokeria + 2 rkl rommia
  • 3  kananmunaa
  • 2.5 dl ruokosokeria
  • 250 ml kookosmaitoa
  • ripaus aitoa vaniljaa tai 1 tl vanilja-aromia
  • 1 tl  rommiaromia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 4 dl kookoshiutaleita
  • 2 dl  riisijauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl psylliumia
  • (50 gr valkosuklaata  )
Tämä kakku aloitetaan leikkaamalla banaanit palasiksi. Palaset laitetaan kannelliseen kulhoon, ja päälle ripotellaan ruokosokeria tai muuta tummaa sokeria, sekä rommia.  Jos ei halua käyttää  rommia, sen voi korvata vaikka rommiaromilla ym. Banaanien annetaan marinoitua muutaman tunnin ajan.

Kakkua varten vatkataan munat ja sokeri  ,  jonka jälkeen lisätään  kookosmaito,  öljy , makuaromit sekä psyllium.  Seoksen annetaan hieman turvota (psylliumin vuoksi) noin 20 minuutin ajan.

Kuivat aineet eli kookoshiutaleet, riisijauho ja leivinjauhe sekoitellaan keskenään,  ja lisätään käännellen märkien ainesten joukkoon.

Kakku ei ole suuren suuri,  ja tein tämän  20 cm  irtopohjavuokaan, jonka pinnat öljysi , ja ripottelin hieman kookoshiutaleita vuoan pinnoille.   Tein tämän niin  että kaadoin ensin vuoan pohjalle muutaman sentillisen taikinaa,  ja  peitin koko taikinan banaanipaloilla.  Päälle kaadoin loput taikinasta,    ja myös taikinan pinta peitetään banaanipaloilla. 

Kun banaanit marinoituvat sokerin ja rommin seoksessa,  sokeri sulaa nesteeksi.  Banaanipaloja jäi vielä jonkun verran ,  ja  survoin ne  marinoitujen banaanien nesteeseen. Lisäsin joukkoon vielä 50 grammaa  valkosuklaata,  ja keitin seosta matalalla lämmöllä, kunnes suklaa oli sulanut ja seos paksuuntunut, muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen seoksen annetaan  hieman jäähtyä,  jonka jälkeen lusikoin sitä kakun keskelle. Kakku painui hieman alas siitä kohtaa, mutta  tuo lisäys teki kakusta aivan ihanan mehukkaan ja maukkaan. Paistoin kakun 180 C lämmössä  noin 45 minuutin ajan.

Kakun annetaan kunnolla jäähtyä, ja  on hyvä antaa kakun olla muutama tunti  jääkaapissa ennen leikkaamista.
Tästä tuli tosi hyvää, vain kahdella "jauholla " (riisijauho+kookoshiutaleet).   Iso osa tänne blogiin laitetuista leivonnaisista ovat olleet gluteenittomia.  En vältä kokonaan vehnäjauhoa,  mutta  olen selvästi jotenkuten herkkä vehnäjauholle, ehkä sen sisältämälle gluteenille,  koska se aiheuttaa turpoamista ja epämukavuutta.
Siksipä olikin tosi mielenkiintoista olla keskiviikkoa  Moilaksen  virtuaalisessa pressitilaisuudesssa, ja kuulla  heidän uusista tuotteistaan ,   sekä  yhteistyöstä saksalaisen tuotekehittäjän kanssa. Tässä kollaasissa ovat heidän uudet tuotteensa,   kuten  mehevän rouheinen ja sopivasti hapan Tumma Pyöreä,   joka on syntynyt pitkän tuotekehityksen tuloksena.

Free From-perunacocktailpiirakka on sekä laktoositon että gluteeniton ja kuori on tehty tattarista.
Free From kauraisessa coctailpiirakassa on kaurainen  kuori,  eikä sisällä tattaria,  jolle jotkut ovat allergisia.  Molemmat cocktailpiirakat on pakattu 10 kpl pussiin. Kaikki   uutuustuotteet on leivottu Moilaksen omissa leipomoissa Pieksämäellä ,  ja  niillä on Avainlippu-merkki.  Nämä tuotteet tulivat testiin  poikani perheeseen,  ja niistä tykättiin tosi paljon ,  sekä aikuiset että lapset. Tummasta Pyöreästä tykättiin erityisen paljon.  Nämä uutuustuotteet sopivat mainiosti myös niille jotka eivät noudata mitään erikoisruokavaliota.

perjantai 22. lokakuuta 2021

Kyssäkaalia ja jugurttikastiketta

Marketissa oli kauniita kyssäkaaleja, ja ostin muutaman , joista toinen oli aika iso.  Tein   kyssäkaalista  herkullisia kuutioita,  jotka yhdistin jugurttikastikeen kanssa.  Käytin tässä kypsennettyä  jugurttikastiketta,  joka sopii tosi hyvin kasvisten kanssa (myös kalan kanssa, eri tavalla maustettuna).  Jugurtin rakenne hajoaa helposti kuumennettaessa,   joten saostin  sitä  Maizenalla,  ja  tuloksena oli paksu, kermainen kastike,  jossa  tuntuu jugurtin makua. Tätä ruoka maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.

Kyssäkaalia ja jugurttikastiketta
  • 1 iso tai kaksi pientä kyssäkaalia, kuorittuna ja kuutioituna
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • ripaus mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • noin 1 rkl öljyä paistamiseen
Jugurttikastike
  • 1.5 dl jugurttia 
  • 0.75 dl vettä
  • 1 rkl Maizenaa
  • 1/4 tl suolaa 
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 2 tl oliviöljyä
Laita kyssäkaalikuutiot astiaan, ja  kaada  päälle kiehuvaa vettä.  Anna kyssäkaalikuutioiden pehmentyä  vedessä,  kunnes vesi on haaleaa.  Anna kyssäkaalikuutioiden  kuivahtaa jonkun aikaa  lävikössä.

Kaada noin 1 rkl  öljyä pannuun,  lisää  kyssäkaalikuutiot,  ja mausta ne  timjamilla ja  mustapippurilla.  Paista kyssäkaalikuutioita keskilämmöllä,  aina välillä sekoittaen,  kunnes kuutiot saavat väriä. Mausta suolalla maun mukaan.

Valmista jugurttikastike:  Sekoita  (tehosekoittimessa  tai sauvasekoittimella)  jugurtti, vesi,  Maizena,  suola, valkosipuli  ja oliiviöljy tasaiseksi seokseksi. Kaada  seos kattilaan,  ja  anna  seoksen lämmetä kiehumispisteeseen , alemmalla keskilämmöllä,  koko ajan vatkaten.  Kiehumispisteen lähestyessä  seos sakenee,  ja ota kattila silloin pois liedeltä ,  ja  vatkaa sitä vielä noin minuutin verran. Kastikkeen tulee olla paksuhkoa,

Tarjoile jugurttikastiketta   kyssäkaalikuutioiden kanssa.   Maistuu sekä kylmänä että lämpimänä:)

lauantai 16. lokakuuta 2021

Raikas kurkkusalaatti omenalla


Tässä ihanan raikas kurkkusalaatti,  johon lisäsin vihreää omenaa, ja salaatista tuli  niin hyvää.   Simppeli salaatti, joka valmistuu nopeasti:)

Raikas kurkkusalaatti omenalla
  • 350 gr kurkkua 
  • ½ vihreä chili,  ilman siemeniä,  renkaiksi leikattuna
  • 1 keskikokoinen vihreä omena (Granny Smith)
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 limetin mehu
  • 2 tl omenamehua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa maun mukaan
  • ripaus mustapippuria
  • 2 tl paahdettuja seesamin siemeniä
Leikkaa kurkusta ohuita,  leveähköjä suikaleita.  Kuori omena ,  ja ota  myös siitä  kuorijalla suikaleita. Poista chilistä  siemenet, ja leikkaa chili renkaiksi.   Leikkaa  punasipulista ohuita suikaleita.  Yhdistä kasvikset keskenään.

Sekoita limetin mehu, omenamehu,  oliiviöljy,  suola sekä mustapippuri,  ja mausta salaatti kastikkeella.  Ripottele päälle paahdettuja  seesamin siemeniä.

sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Vegaaninen kurpitsapannacotta

Ihana kurpitsojen aika! Kurpitsoja on  näkynyt marketeissa,  ja sellaisia tarttui mukaan myös ostosreissulla.   Lempikurpitsani on  myskikurpitsa,  ja siitä tein tällä kertaa vegaanisia pannacottia.  Makeutin nämä stevialla, mutta yhtä hyvin  näissä voi käyttää sokeria;  mieluiten ruokosokeria,  jossa enemmän makua.

Vegaaninen kurpitsapannacotta (3-4  kappaletta)
  • 4 dl kookoskermaa
  • 3 dl pieniksi paloiksi leikattua myskikurpitsaa
  • 1 tl kurpitsapiirakkamaustetta (ohje alempana)
  • 1 tl  vanilja-aromia
  • 1 dl  ruokosokeria tai steviaa ym.
  • 3.5 rkl Maizenaa
  • 1.5 rkl taatelisiirappia ( tai muuta siirappia)
Kurpitsapiirakkamauste: 
  1. 1 tl  kanelia
  2. 1/4 tl muskottipähkinää
  3. 1/4 tl  inkivääriä
  4. 1/8 tl  neilikkaa
Tein tämän niin että  kaadoin kookoskerman , makeutuksen, ja mausteet kattilaan,  ja lisäsin pieniksi paloiksi leikattua myskikurpitsaa.   Lämmitin seosta kiehumapisteeseen,   jonka jälkeen  peitin kattilan kannella ,  ja annoin kurpitsan pehmetä minimilämmöllä.  

Kun kurpitsa oli pehmennyt,   soseutin seoksen sauvasekoittimella sileäksi.   Varmuuden vuoksi  siivilöin nesteen,  ja laitoin takaisin kattilaan.  Tässä vaiheessa  sekoitin Maizenan pieneen määrään kurpitsa-kookosnestettä,  ja lisäsin sen kattilaan.  Annoin seoksen kiehua keskilämmöllä,  lähes koko ajan sekoittaen,   kunnes  seos sakeni. Tämän jälkeen otin kattilan pois liedeltä,   ja sekoitin seosta vielä noin minuutin verran.

Kurpitsa-kookosseos kaadetaan muotteihin,  ja laitetaan jähmettymään  jääkaappiin.  Valmiiden pannacottien päälle lisäsin taatelisiirappia.
Vegaaninen kurpitsapannacotta  taatelisiirapilla.
Ihanat kurpitsat:) 

sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Tomaattinen kikhernepata

Täällä omalla suunnallani lämpöasteet ovat edelleenkin hyvin helteisiä, mutta  kosteuden hieman laskettua ja päivien lyhentyessä jo aistii  että  lähitulevaisuudessa täälläkin viilenee,hieman.   Ja niinpä eräänä päivänä teki mieli sellaista lämmittävää pataruokaa.   Tein  tomaattista kikhernevuokaa,  johon tuli myös mangoldin varsia ja sipulia,  mutta koska  mangoldia voi olla hieman vaikeampaa löytää Suomessa,  sen voi korvata esim.  sellerin varsilla sekä juureksilla,  kuten porkkanalla.
Rakastan mangoldia,  ja yleensä käytän lehtiosat tähän paistokseen,  jossa välillä käytän myös pinaattia,  ja varsiosat käytän wokki-tai pataruokiin.  Silloin  leikkaan  nuo varret ensin pieniksi paloiksi, laitan astiaan,  ja kaadan päälle kiehuvaa vettä.  Annan  mangoldivarsipalojen pehmentyä   vedessä,  minkä jälkeen siirrän ne lävikköön,  jonka jälkeen ne ovat valmiita käytettäväksi.  

Tomaattinen kikhernepata
  • 400 gr tomaattikastiketta, kaupan valmista   tai itse tehtyä
  • 3 dl palasiksi leikattuja mangoldin varsia  (tai varsiselleriä )
  • 1 iso tomaatti paloiteltuna
  • 1 iso sipul
  • 2 valkosipulin kynttä , hienonnettuna
  • 4 dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä (käytin kaupan purkkikikherneitä)
  • 3 dl vettä
  • 1 tl  paprikaa,  1 tl  yrttimaustetta,  hieman pizzamaustetta,  hieman chilihiutaleita jos haluaa  tulisuutta pataan.
  • suolaa ½ tl tai maun mukaan
  • 1.5 rkl oliiviöljyä
Tomaattikastike: teen yleensä itse tomaattikastikkeeni, niin että  puolet tomaattia , yleensä kirsikkatomaatteja,  ja puolet kaupan valmista tomaattisurvosta.  Lisään  joskus paprikaa muutaman palasen,  ripauksen balsamietikkaa,  ripauksen sokeria   ja mausteita. Jos tässä käyttää kaupan valmista tomaattikastiketta,   niin sitä voi maustaa hieman lisää,  jos kastikkeessa ei tarpeeksi makua.
Aloita leikkaamalla sipuli palasiksi, lämmitä öljy kattilassa  ja kuullota sipulia alhaisella keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen.  Kun sipuli on saanut väriä, lisää  mangoldin (tai sellerin palaset) mausteet  sekä valkosipuli ja paista seosta muutaman minuutin ajan, välillä  sekoittaen. Lisää  tomaattikastike sekä vesi,  kikherneet  ja lopuksi  paloiteltu tomaatti.     Anna seoksen  saavuttaa kiehumispiste, alenna lämpö minimiin ja peitä kattila kannella. Anna seoksen  kiehua hiljalleen  noin 40 minuutin ajan, tai  kunnes iso osa nesteistä haihtunut pois, ja kaikki kasvikset sekä kikherneet pehmeitä.  Maista ,  ja lisää tarvittaessa lisää makua/mausteita ym. 
Tarjoile vaikka pastan,   riisin ym. kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...