Tämä on ohje ,joka oli tarkoitus julkaista jo vuosi sitten ,mutta jostain syystä se jäi roikkumaan luonnoksiin. Ohjeen olin löytänyt joskus pari vuotta sitten viikonloppulehdestäni,ja oli peräisin Rama's Kitchen -ravintolalta. Tuo suosittu ja kaunis Farm to Table ravintola paloi ikävä kyllä täysin poroiksi viime marraskuun metsäpaloissa:( Lehden annoskuva oli niin kaunis että oli ihan pakko kokeilla sitä,tosin jouduin hieman yksinkertaistamaan ohjetta. Ihan yhtä kaunis ei omasta annoksestani tullut alkuperäiseen verrattuna,sillä käytin esimerkiksi mustia linssejä ohjeen punaisten linssien sijaan. Lopputuloksesta tuli kuitenkin tosi hyvää,ja ruuassa olevat eri ainekset muodostivat yhdessä tosi herkullisen makuelämyksen.
******************************************************************************
Bataattia,linssejä,sieniä ja muutakin
1. Ensin valmistetaan paprikaöljy,johon tarvitaan:
1. Ensin valmistetaan paprikaöljy,johon tarvitaan:
- 1 dl hyvää oliiviöljyä
- 20 gr paprikajauhetta
- 20 gr savupaprikajauhetta
Paprikajauheet lisätään öljyyn,ja sekoitetaan hyvin. Öljyä sekoitetaan aina välillä tunnin ajan,jonka jälkeen sen voi kaataa pieneen pulloon.
2. Bataattikreemiä varten tarvitaan:
- noin 1 kg bataatteja
- ripaus valkosipulia
- valkosipuliconfitia 2-3 kynttä,öljyineen
- suolaa
- ripaus valkopippuria
Alkuperäisessä ohjeessa bataatit kypsennettiin uunissa suolakuoressa,mutta itse kypsensin bataatit ilman suolakerrosta,eli bataatit pestään ja kuivataan,jonka jälkeen ne kypsennetään kuorineen 250 C-asteessa noin 50 minuuttia,kunnes pinta on kuiva ja saanut väriä ja sisus pehmeä. Bataattien annetaan jäähtyä,jonka jälkeen ne kuoritaan. Bataatit jauhetaan monitoimikoneessa (tai sauvasekoittimella) valkosipuliconfitin ja sen mukana tulleen öljyn kanssa. Maistetaan ja lisätään suolaa ja pippuria maun mukaan.
3. Linssejä varten tarvitaan:
- 2 dl punaisia linssejä (käytin mustia..)
- 4 dl vihanneslientä
- vajaa ½ dl oliiviöljyä
- 2 sipulia
- suolaa,mustapippuria
Linssien annetaan liota vedessä noin 20 minuutin ajan,minkä jälkeen linssit siivilöidään ja laitetaan kattilaan,johon on lisätty kasvisliemi.Linssejä keitetään matalalla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia,kunnes linssit ovat täysin pehmenneet. Tarpeen mukaan lisätään hieman vettä. Sipulit kuutioidaan ja niiden annetaan paistua oliiviöljyssä kunnes ne ovat karamellisoituneet. Sipuliseos öljyineen lisätään linsseihin.Seos jauhetaan tahnaksi monitoimikoneessa,tai sauvasekoittimella. Lisätään suiolaa ja mustapippuria,maistellaan ja tarkistellaan maku.
Alkuperäisessä ohjeessa linsseihin tuli myös suuri määrä pinaattia.Jätin pinaatin pois.
4. Herkkusieniä varten tarvitaan:
- 1 pieni sipuli
- 60 ml oliiviöljyä
- 8 Portobello sientä
- 25 gr hasselpähkinöitä
- 1 sitruunan mehu
- suolaa,mustapippuria
Ensin kuullotetaan kuutioitu sipuli öliiviöljyssä,keskilämmöllä. Sienet kuutioidaan pieniksi kuutioiksi,ja lisätään pannuun missä sipulit,samalla lisäten lämpöä.Sieniä paistetaan mutta niiden ei anneta pehmentyä liikaa. Hasselpähkinät murskataan ja lisätään sieni-sipuliseokseen,päälle puristetaan sitruunamehua,ja seos maustetaan suolalla ja mustapippurilla.
Annos kootaan seuraavanlaisesti: Bataattikreemiä levitellään tarjoilulautaselle hummuksen tapaan. Sen keskelle lisätään linssiseos,jonka keskelle tehdään kuoppa. Kuoppaan laitetaan sieniseos,ja koko annoksen päälle ripotellaan paprikaöljyä.
******************************************************************************
Tässä se alkuperäinen annos...(kuvan olen ottanut lehden kuvasta)