Eilen olin pitkästä aikaa raw lounaalla City Treessä Tel Avivissa. Tuosta urbaanisesta ekologisesta paikasta kirjoitin viimeksi toukokuussa,jolloin olin siellä viimeksi lounaalla.Ihastuin siellä tarjottavaan cashew-purjotahnaan,ja koska siellä eilen käytiin ruuan lisäksi paljon keskusteluja,en onnistunut saamaan herkullisen tahnan ohjetta,mutta tein sitten eilen illalla tahnaa niinkuin kuvittelin Tamin sitä tehneen.
Cashew-purjotahna
- 2 nuorta purjon vartta
- 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
- ruususuolaa,mustapippuria
- 1 valkosipulin kynsi
- 3/4 dl sitruunamehua
- 1 tl ravintohiivahiutaleita
- 1 rkl oliiviöljyä
- vettä
Huuhtele ja puhdista purjonvarret,ja tarkista ,ettei niissä ole hiekkaa. Leikkaa purjo renkaiksi (Tamin tahna oli vaaleampaa,joten hän ei tainnut laittaa purjon vihreitä osia mukaan.Minä laitoin muutaman sellaisenkin mukaan) Aseta palaset kulhoon ,lisää joukkoon sitruunamehu,jonkun verran vettä sekä öljy.Anna marinoitua noin varttitunnin.Purjo on usein hieman kovaa ja joskus aika väkevääkin ihan raakana,joten sitä on hyvä pehmentää kuivurissa tai uunissa malalassa lämpötilassa. Tässä nuoressa purjossa oli sen verran ytyä,että kun leikkasin sitä,aloin kyynelehtimään,ja kun maistoin palasen raakaa purjoa,vatsa ei oikein siitä tykännyt. Laita purjonpalaset ja nesteet kuivuriin ja anna niiden olla kuivurissa,kunnes purjo on pehmentynyt,muttei kuivunut.Jos se alkaa välillä kuivua,sinne voi lisätä hieman vettä joukkoon. Kun purjo on pehmennyt,sekoita liotetut cashewpähkinät,suola,pippuri ja ravintohiiva yhdessä purjon kanssa tasaiseksi tahnaksi.Tämä oli tosi hyvää ja kiva dippaustahnana. Dippasin siihen eilen Tamin luona sellerinvarsia ja laitoin raakakräkkerien päälle.
Tamin lounaalla oli taas herkullisia salaatteja. Edessä olevassa salaatissa oli kaikenlaisia vihreitä lehtiä,kurkkua ja kevätsipulia,ja kastikkeessa oli sekä mangoa että avokaadoa.
Tervetuliaissmoothie oli makea ja ihana! Punajuurta,granaattiomenaa,selleriä,inkivääriä ja en muista mitä muuta.
Raw keitto oli sitäkin parempi. Tomaattia,paprikaa ,granaattiomenaa ja mitäköhän muuta siinä vielä olikaan.Hurjan hyvää!
Ihana salaatti ,jossa oli vihreitä kasviksia ,idätettyä quinoaa ja mangoa.Mango antoi tuolle salaatille ihanan maun.
Tamin paljon vaaleampi purjo-cashewtahna,kuivurissa kuivattuja pyöryköitä ,kuivurissa pehmennettyjä kurpitsanpalasia,joiden päällä oli jonkinlainen spirulinatahna. Ja ihana suklainen jälkiruoka.Tuosta jälkkärikuvasta puuttuvat vielä kuivurissa tehdyt banaanisipsit,jotka tulivat koristeeksi. Kuulin myös eilen,että täällä Israelissa joku kasvattaa sprirulinaa,ja tuo kurpitsan päällä oleva tahna oli tehty tuoreesta spirulinasta.
Tamin itse poimimia pähkinöitä,jotka olivat jo kuivuneet,sekä punaista maissia.
Tami valmistamassa meille herkkuja.Kuten aikaisemminkin,eilen oli ruuan lisäksi myös mukavaa ja mielenkiintoista seuraa,mikä on aina bonus näissä tapaamisissa. Puhuimme mm.siitä,miksi täällä ei ole saatavilla joitakin Suomessa myytäviä raakakeittiön aineksia,kuten vaikka hampunsiemeniä ja lucumaa.Muita saakin täältä aika hyvin.Tami ei itse niitä käyttäisi,sillä hänen keittiönsä periaate on myös ekologisuus,minkä vuoksi hän yrittää välttää kaikkea,mikä ei ole lähiruokaa.Ihan kokonaan ei muualta tuotuja ruoka-aineksia voi välttää,kuten salaatissa ollut quinoa ja jälkiruuassa olleet kaakaomassa ja kaakaovoi,sekä chia-siemenet.