Nyt kun huomisesta alkaen vietetään Hävikkiviikkoa,haluan jakaa teille rakkaat lukijat oman vinkkini. Aloitin vihannesloppujen jatkokäytön joitakin kuukausia sitten,ja siitä lähtien olen jatkuvasti hyödyntänyt jo käytetyt vihannekset. Monet vihannesten loput nimittäin aloittavat uuden elämän,kun niille antaa tilaisuuden sellaiseen.Ne eivät tietenkään kasva samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla,mutta kyllä niistä saa jonkinlaista lisää salaattiin,ja sen lisäksi vihannesloppujen uutta kasvua on myös mielenkiintoista seurata:) Ja kun ja jos niihin ilmestyy juuret,voi ne istuttaa vaikka kukkaruukkuun. Tässä ensimmäisessä kuvassa on mangoldi,johon kasvoi pari uutta lehteä aika nopeasti.
Selleri: kun kaikki varret oli käytetty laitoin sellerin kantaosan astiaan ,ja lisäsin hieman vettä pohjalle.Vettä pitää olla todella niukasti,sillä muuten kasvisjämä saattaa mädäntyä. Selleri alkoi työntää uusia pieniä varsia 3-4 päivän jälkeen. Kevätsipuli kasvaa todella nopeasti;kun kevätsipulista jätetään pieni valkoinen osa juurinen,niin hyvin nopeasti siitä jo nousee uusia vihreitä varsia.
Vihreästä salaatista alkoi nousta pieniä salaatin alkuja;joitakin päiviä sen jälkeen kun olin laittanut salaatin kantaosan pieneen astiaan,ja lisännyt pohjalle tilkan vettä.
Monet muutkin kasvikset sopivat hyvin "jatkoviljelyyn".
- Basilika-basilikan pieni varsi lehtineen laitetaan veteen,ja kun siihen kasvaa juuret voi pikku basilikan istuttaa ruukkuun.
- Purjo-kasvavat helposti ,samaan tapaan kuin kevätsipuli.
- Porkkana: siitä ei kasva uutta porkkanaa,mutta vihreät naatit ovat hyviä salaateissa.Viimeksi laitoin liikaa vettä jolloin porkkana mätäni.joten veden kanssa pitää olla tosi tarkkana.
Bataatti: tästä ei kyllä tule uutta bataattia,mutta bataattikasvin kehitystä on kiva seurata,ja siitä saa joksikin aikaa kivan huonekasvin:)