torstai 31. joulukuuta 2009

Hyvää Uutta Vuotta!



Toivotan kaikille lukijoille oikein Hyvää Uutta Vuotta 2010!

Uuden vuoden aaton kunniaksi tein tällaisen mansikkaleivoksen.
Pohjassa on mantelia,kaurajyviä jauhettuna,kookosta,vaaleita rusinoita,rommia ja hieman kookosöljyä.Kerroksissa agavessa ja balsamietikassa marinoituja mansikanviipaleita, sitten cashewkermaa,johon on lisätty kookosöljyä.Päällimmäisenä mansikkasose,joka sekin on jäykistetty kookosöljyllä.

tiistai 29. joulukuuta 2009

Wokattua tofua hijiki-merilevällä ja marinoituja,kuivattuja siemeniä sekä pähkinöitä


Viime päivinä ei kauheasti ole tullut kokkailtua kaikeinlaisten vierailujen ja  muiden juttujen vuoksi,mutta jotain sentään on tullut keittiössäkin tehtyä. Viime lauantai-iltana eli toisena joulupäivänä olin täkäläisten ,englanninkielisten bloggaajien blogimiitissä. Tämä oli toinen tapaaminen;ensimmäiseen en päässyt pari kuukautta sitten.Paikalla oli sekä ruoka-että tavallisia bloggaajia,ja suurin osa siis oli englanninkielisiä, ja sitten tämän kummajainen,eli suomeksi bloggaava minä. Olenkin joskus miettinyt että laittaisin englanninkielisen rinnakkaisblogin tälle blogilleni,mutta se veisi kyllä kauheasti lisäaikaa,joten toistaiseksi en ole sellaiseen ryhtynyt.Oli mukava tavata muita bloggaajia, nähdä kasvot jo tuttujen blogien takana ja tutustua uusiin blogeihin/bloggaajiin. Yksi paikalla olleista ruokabloggaajista oli amerikkalainen Liz,jonka blogi onkin jonkun aikaa ollut blogirullassani. Hänen ihanasta kasvisruokablogistaan nappasin tämän japanilaistyylisen tofu-hijiki-ruuan,joka on tosi hyvää! Käykääpä katsomassa Lizin blogia;myös hänen kuvansa tästä annoksesta on omaani parempi,sillä Liz on tosi taitava kuvaaja.Hieman muutin määriä omassa annoksessani sekä lisäsin paprikaa ja kevätsipulia.
Wokattua tofua hijiki-merilevällä
  • 150 gr tofua,kuutioituna
  • 1 porkkana
  • 1/4 osa punaista paprikaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 3½ rkl soijakastiketta
  • 1 rkl miriniä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • ½ rkl rypsiöljyä
  • 1½ rkl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • ½ dl kuivaa hijiki-merilevää

Kaada merilevän päälle haaleaa vettä ja anna liota 15 minuuttia. Pistä lävikköön.Kuten Lizkin blogissaan mainitsee, on huuhteluvesi todella ravintorikasta ja kasvit ilahtuvat siitä! Kuutioi tofu, leikkaa porkkana julienne-leikkurilla ohuiksi julienne-suikaleiksi.Kannattaa satsata julienne-leikkuriin,sillä sillä saa kätevästi ohuita suikaleita kasviksista.Leikkaa myös paprika sekä suurin osa kevätsipulista ohuiksi suikaleiksi;säästä osa kesäsipulista koristeeksi. Kuumenna öljyt wokkipannussa, ja lisää siihen ensin merilevät,sitten tofu,sekä viimeisenä kasvikset.Lisää soijakastike,mirin sekä sokeri ja sekoita.Anna paistua wokissa,kunnes liemi on kuivunut kokoon. Tämä on tosi hyvää ja sopii sellaisellekin,joka vierastaaa merilevää,sillä merellinen maku ei tässä tunnu.

Blogimiitti oli samalla nyyttärikestit, ja jokainen toi sinne jotain.Oma panokseni olivat idätetyt,maustetut ja kuivatut auringonsiemenet. Ensin liotin siemeniä,sitten idätin joitakin tunteja, ja marinoin mauisteissa ja liemessä.Osassa oli valkosipulia,mausteita, soijakastiketta,ja toisessa hienonnettua tomaattia,yrttejä,valkosipulia ja ruususuolaa. Siemenet kuivuvat aika nopeasti kuivurissa ja niistä tulee ihanan rapeita.Näistä tykättiin tosi paljon.

Toin myös pähkinäseoksen,joka sekin oli idätetty, maustettu ja sitten kuivurissa kuivattu. Tässä oli kuorellisia ja kuorittuja manteleita sekä cashewpähkinöitä,jotka jaoin kahteen osaan:toiseen tuli luomuomenatiivistettä sekä piparimausteita,ja toiseen agavesiirappia sekä ruususuolaa.Pähkinöiden kuivaamiseen meni aika paljon aikaa,joten mieluummin kuivaankin tuota siemenseosta, mutta pähkinät olivat tosi herkullsia.

torstai 24. joulukuuta 2009

Hyvää Joulua



Toivotan kaikille  lukijoilleni  oikein hyvää Joulua.Piti laittaa tänne jouluisen luumusuklaan resepti kuvineen,mutta siitä tuli fiasko,joten tässä on sitten vaan toivotukset ilman reseptiä....

perjantai 18. joulukuuta 2009

Tofu-kikhernepyörykät(mukaeltu kana-kikhernepulla-reseptistä)

pyorykka Tänään on satanut melkein non-stop ja muutenkin ollut viileää. Ehdin noin 15 minuuttia sitten saada valmiiksi tämän postauksen,kunnes tuli sähkökatko ja pyyhkäisi koko blogikirjoitusluonnoksen mennessään!!! Tämä on siis yritys numero 2……Eli kannattaa aina tallentaa jo kirjoitettaessa näitä postauksia;bloggerissa taitaa ollakkin automaattinen tallennus,mutta kirjoitan tätä Windowsin LiveWriterilla,jossa tätä toimintoa ei olekaan,kuten sain juuri huomata. Sähkökatko oli jo kolmas viikon sisällä : 8 päivää kestävä Hanuka-eli valon juhla ,sade ,vapaapäivä ja lgundiasten lomat koulusta saivat näköjään sähköt toimimaan ylikierroksilla! Pyörykät taas tulivat mieleeni eilen,kun näin tuttavan luona hänen tyttärensä pistävän hyvällä ruokahalulla poskeensa  persianjuutalaiseen keittiöön kuuluvia gundi-pyöryköitä, jotka tehdään kikhernejauhoista sekä kanasta.Tässä linkki alkuperäiseen kanaiseen gundi-reseptiin. Mietin,voisiko niistä tehdä jonkinlaisen vegaanisen version,ja tälläinen siitä sitten syntyi.

-kuvassa New York Times-lehden gundi-keiton kuva

Tofu-kikhernepyörykät
  • 300 gr tofua
  • 4 dl kikhernejauhoa
  • iso sipuli
  • 1 porkkana
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • suolaa,mustapippuria,jotain muuta maustetta (käytin paprikajauhetta)
  • 1½ litraa vihanneslientä
  • keittovihanneksia,keitettyjä kikherneitä
Raasta tofu, sipuli sekä porkkana.Tofusta kannattaa puristaa ylimääräiset nesteet pois,samoin sipulista raastamisen jälkeen.Yhdistä kaikki ainekset paitsi liemi , keittovihannekset ja kikherneet ,ja laita massa lepäämään jääkaappiin pariksi tunniksi.
KUVAT 006 Kietä liemi (käytin itse tehtyä kasviksista keitettyä lientä) ja muodosta massasta kostelluin käsin  4 isoa pyörykkää.Kuvassa pyörykät ennen keittämistä.Gundien tulee olla suuria. Laita pyörykät liemen joukkoon ja anna kiehua hiljaisella tulella kannen alla 15  minuuttia.Lisää kikherneet ja kasvikset ja keitä vielä toiset 15 minuuttia,kannen alla.Lisää liemeen loppuvaiheessa myös vähän yrttejä,kuten vaikka persiljaa.
Pyöryköistä tuli hyviä ,mutta jäivät vähän pehmeiksi keskeltä,joten ehkä kun tekee tätä vegaaniversiota voisi tehdä pienempiä pyöryköitä. Pinnasta irtosi hieman tofuraastetta liemeen,mutta vain hieman. Sekä liemi että pyörykät maistuivat hyviltä ,ja kardemumma antoi kivan makulisän. Näitä voisi kypsentää myös uunissa,niin että laittaisi sinne litteämpiä pyöryköitä.

torstai 17. joulukuuta 2009

Pikantti persimonisalaatti ja raakakasvislounas

salaatti Tarjosin raakakasvislounaan ystävälle,jolle tarjosin esimerkiksi ylläolevaa persimonisalaattia.Salaatin ohje oli paikallisessa lehdessä,ja muutin jonkun verran määriä. Tähän salaattiin kannattaa valita kiinteitä persimoneja,jotta ne voidaan helposti kuutioida.Jo pehmeät persimonit sopivat hyvin jälkiruokiin.Näitä voi syödä kuorineenkin, mutta itse ainakin aina kuorin ne.
Pikantti persimonisalaatti
  • 4 kiinteää persimonia (ei kuitenkaan liian kovia)
  • 1 punasipuli
  • noin 1 dl suikaleiksi leikattuja mintunlentiä
  • 3/4 rkl raastettua inkivääriä
  • ½ vihreä tai punainen chilipippuri hienonnettuna (unohdin ostaa,joten käytin chilihiutaleita)
  • 1 rkl balsam ietikkaa
  • 2  rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa,pippuria
IMG_0936
Kuori persimonit ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi..Silppua punasipuli  ja chili,leikkaa mintunlehdet suikaleiksi.
Lisää joukkoon raastettu inkivääri,öljy, sitruunamehu, balsamietikka,suola ja pippuri.Anna maustua jonkun aikaa ennen tarjoilua.

punajuurta zucchinia ituja Tarjolla oli myös marinoitua ohueksi suikaloitua kesäkurpitsaa  ,marinoituja ohuen ohuita punajuuren viipaleita sekä idätettyjä linssejä,jotka nekin oli marinoitu.Kaikki kolme juttua ovat raakoja.
IMG_0922 Tarjolla oli myös  suikaleiksi leikattuja dippivihanneksia.
Tehina ..jotka tarjoiltiin tahinikastikkeen kanssa.Myös cashewpohjaista dippikastiketta oli tarjolla.
kivet Käytän paljon tahinia(seesamitahnaa),jossa on mahtavan paljon hyviä ravintoaineita.Se on yksi parhaimpia E,F-ja B-vitamiinien lähteitä.Seesami on myös erittäin kalsiumpitoinen,eikä seesamin kalsiumi muodosta limaa,kuten maitotuotteiden kalsiumi. Tahini tehdään joko kuorituista tai kuorimattomista siemenistä,ja parhaimmat seesaminsiemenet tulevat Etiopiasta. Ostan yleensä luomutahinia,ja eräässä hyvin varustetussa keittiövälinekaupassa täällä  on tällainen kivimylly, jossa seesaminsiemenet jauhetaan.Kuva ei ole kauhean hyvä,kun ei ollut tarpeeksi etäisyyttä tuolla kaupassa,mutta siemenet laitetaan ylläolevaan suppiloon ,josta ne jotenkuten joutuvat kivien väliin,ja kuten kuvasta näkyy,valmis tahini valuu sitten sieltä säiliöön ja on siis takuulla tuoretta,kun sen tuolta ostaa. Samassa paikassa jauhetaan tahnaa myös nigellan-eli ryytineidon siemenistä,mutta siitä pidän vähemmän

maanantai 14. joulukuuta 2009

Jouluisen luumukiisselin hieman erilaisempi versio...


Innostuin taas kokeilemaan päässäni syntynyttä ideaa,joka on jonkinlainen raw versio jouluisesta luumukiisselistä ja kermavaahdosta. Tämän tein niin että jauhoin luumut pienen vesimäärän kanssa niin,että syntyi paksuhko sose.Lisäsin joukkoon piparkakkumaustetta,koska se mielestäni sopii hyvin luumujen joukkoon.Kuivasin sitä kuivurissa samalla kun kuivasin banaanirullia,joihin olen erityisen ihastunut. Rullasin valmiin kuivan pohjan (se jäi hieman tahmeaksi,mutta kovettuu jääkaapissa) rullaksi,jonka leikkasin pienemmiksi rulliksi.Rullat täytin cashewkermalla (cashewpähkinöitä, agavea, vaniljaa, kookosöljyä). 

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Rommilla terästetyt banaanimuffinit

muffinit Joulukuun ruokahaasteen vetäjänä toimii Krisu,joka ansaitusti voitti marraskuun ruokahaasteen reseptillään. Joulukuun aiheeksi Krisu laittoi alkoholin yhdistettynä ruoanlaittoon,joka heti herätti minussa tiettyjä assosiaatioita: Rommi!! Nautin alkoholia äärettömän harvoin,ja silloinkin viiniä ruuan kanssa tai hyvässä seurassa tai kokkaillessa muille,mutta joskus kesän kuumuudessa tekee mieli rommia hedelmämehun kanssa.Rommiin tutustuin kunnolla asuessani Venezuelassa,jossa valmistetaan erinomaista rommia ,esim.tätä santa teresa erinomaista Santa Teresa rommia. Toinen hyvä venezuelalainen rommibrändi on Cacique,ja tietääkseni näitä molempia saa ainakin Espanjassa.Rommi onkin mielestäni alkoholi ,joka sopii erinomaisesti ruuanlaittoon,ja vielä paremmin leivontaan.Yleensä vaaleaa rommia käytetään juomiin ja tummaa rommia ruuanlaittoon,mutta itselläni oli nyt vaan vaaleaa rommia,joka kyllä sekin toimii hyvin ruuanlaitossa. Venezuelan tuliaisina sain tutuilta joitakin erittäin hyviä rommilla höystettyjä reseptejä,mutta niistä sitten toisen kerran.Leivoin viime viikolla rommilla  terästettyjä vegaanisia banaanimuffineita,joihin rommi toi juuri sen oikean aromin.Näihin muffineihin olenkin saanut inspiraation kuuluisasta Baba au Rhum-jälkiruuasta.

Rommilla terästetyt banaanimuffinit (8 isoa)

  • 6 banaania (tai vähän enemmän,yhteensä noin 5 dl muusattuna)
  • 1½ dl soijajugurttia tai soijamaitoa
  • 3½  dl spelttijauhoa
  • 1 dl riisijauhoa
  • 1 1/4 dl garfava-jauhoa *(teen itse) tai kikhernejauhoa
  • 2 dl+2 rkl ruokosokeria
  • 1 tl leivinsoodaa'
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • liemeen: 1½ dl rommia +2 rkl ruokosokeria

*papuinen jauho lisää muffineihin proteiinia sekä kuitua. Pidän tästä papu+spelttí+riisijauho-yhdistelmästä

Sekoita banaanin tasaiseksi soseeksi yhdessä soijamaidon tai jugurtin kanssa.Lisää siihen öljy. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja yhdistä kuivat ja kosteat ainekset. Laita taikina muffinivuokiin ja paista uunin alaosassa 175C asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes keskiosa on kuiva.

KUVAT 013

Valmista rommiliemi muffinien ollessa uunissa. Lämmitä rommi ja sokeri vain niin että sokeri ehtii sulaa. Valele siveltimellä lienta KUUMIEn ,juuri uunista tulleiden muffinien päälle. Valmistin myös kuorrutuksen,joka oli raw food-keittiön innoittama: banaania, cashewpähkinöitä, agavea ja kookosöljyä.

Juuri kun olin pursottamassa täytettä muffinien päälle suutin putkahti pussista pois, joten ei tullut ihan täysin siistiä lopputulosta. Mutta ei se mitään,maku oli hyvä ja rommi tuntui ihanasti muffineissa. Muuten,kannattaa käyttää täysin kypsiä,jo ruskistuneita banaaneja,joissa sokeripitoisuus on korkeampi;näin ei tarvitse kauheasti sokeria itse taikinamassaan laittaa. Ja sokerina pitäisi nimenomaan olla ruokosokeri,joka se,kuten romminkin,on valmistettu samasta raaka-aineesta,eli sokeriruoko.

tiistai 8. joulukuuta 2009

Ihanat kikherneet


Kikherneet ovat ihania! Piti itseasiassa idättää kikherneitä,mutta kun niihin ei yli vuorokauden idättämisen jälkeen ollutkaan ilmestynyt mitään häntien tapaista (sisällä on ollut viime päivinä 17-18 astetta,ehkä vähän liian kylmää ja olisi pitänyt odottaa vielä päivän...) ,päätinkin keittää ne ja tehdä niistä lempikikherneruokaani.
Tällä tavalla tehtynä ne ovat olleet herkkua siitä lähtien kun söin sellaista Miamin alueella Taverna Opassa . Siellä tarjoilija tuli pöydän ääreen ja murskasi kuumat kikherneet syöjien edessä ja oli hurjan hyvää. Ja tosi yksinkertaista tehdä:-)
Herkulliset murskatut kikherneet

  • puoli kiloa kikherneita (liotettu yön yli tai yli päivän ,kuten minä;-)
  • pari rkl hyvää  oliiviöljyä
  • suolaa
  • paljon valkosipulia
  • hieman sitruunamehua


 Keitä kikherneet kunnes ovat pehmeitä. Lisää kuumien kikherneiden joukkoon valkosipulia,oliiviöljyä, suolaa,sitruunamehua ja murskaa herneet,mutta jätä kuitenkin osa kokonaisiksi. Pieni loraus oliiviöljyä päälle tekee tämän vielä herkullisemmaksi.Tämä on parasta lämpimänä mutta kylmänäkin voi tätä syödä.

lauantai 5. joulukuuta 2009

Taatelisella kastikkeella kuorrutettua parsakaalia ja mansikkakokeilu

taateli

Kaapissani on pari kilon laatikkoa ihania medjoul-taateleita ja niistä onkin tullut tehtyä kaikenlaista.Ja tietenkin olen niitä napsinut ihan silleenkin;ne ovat ihanan toffeemaisia ja mielestäni parempia kuin normikarkit! Olen myös käyttänyt niitä paljon makeutusaineena viime aikoina.

Tällä kertaa tein taatelisen kastikkeen,jolla kuorrutin suurta suosikkiani parsakaalia,ja siitä tuli mahtavan hyvää!

Taatelisella kastikkeella kuorrutettua parsakaalia

  • 4 isoa medjoul-taatelia tai muita isoja taateleita
  • 1½ dl haaleaa vettä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • n.10 cm pätkä inkivääriä
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 2 rkl oliiivöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta (tamari)
  • 1 rkl kylmäpuristettua seesamiöljyä
  • noin. 750 gr parsakaalia

Liota taateleita vedessä parisen tuntia,tai kunnes ne pehmenevät. Lisää muut nestemäiset ainekset, hienonna  valkosipuli ja raasta inkivääri sekaan.Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja hienonna kastikkeeksi.

dates Jos käytät tuoretta parsakaalia, irrota kukinnat ja laita ne kulhoon. Sekoita kastike parsakaalin joukkoon hyvin. Kypsensin parsakaalia kuivurissa parisen tuntia,en siis varsinaisesti kuivannut,vaan kypsytin erittäin miedolla lämmöllä,niin että parsakaalikukinnat hieman pehmenivät ja kastike tarttui niihin kiinni. Pidän siitä ,että parsakaali on al dente, eli vielä narskuvaa. Näitä voi kypsyttää uunissakin ,alhaisessa lämpötilassa. On erittäin hyvää!

Mansikka Mansikka-aika on alkanut taas täällä ja ostin ensimmäisen mansikkarasiani. En voinut vastustaa kiusausta kokeilla kuivata niitä.Rasia ei ollut mitenkään suuren suuri ja kun leikkasin mansikat ohuen ohuiksi siivuiksi,peitti se juuri yhden tarjottimen. Kuivaamiseen meni aika paljon aikaa, ja kuten vasemman nurkan kuvasta huomaa,kutistuvat mansikat huomattavan paljon kuivausprosesin aikana. Niissä on kuitenkin ihanan tiivistynyt mansikan maku. Jauhoin mansikat jauheeksi.Tätä on hyvä kokeilla,jos on paljon mansikoita,mutta muuten en ainakaan kalliita mansikoita tähän tarkoitukseen tuhlaisi.

torstai 3. joulukuuta 2009

Hedelmärullia kuivurilla


Tein taas kuivurille hedelmärullia.Aikaisemmassa postauksessa kutsuin niitä nahkoiksi,mutta kyllä rulla nimenä on parempi vaihtoehto.  Kuvassa on kolme erilaista rullaa: vasemmalla passionhedelmä-cashewpähkinärulla, sitten mansikkajugurtti rulla ja banaani-cashew-rulla.


Laitan tänne ylös pari sääntöä,jotka on hyvä muistaa kun tekee tällaisia rullia kuivurilla.

  1. Öljyä kevyesti kuivurin kiinteä pohja tai leivinpaperi ennen kuin laitat siihen kuivattavan nestemäisen ruuan.
  2. Soseuta marjat tai hedelmät niin,että syntyy paksuhko sose.
  3. Tasoita hedelmä(tämä pätee myös vihanneksista tehtyihin rulliin)sose tasaiseksi kiinteälle pohjalle.
  4. Rullat kuivuvat nopeammin pyöreän kuivurin reunaosista kuin keskeltä,joten jos voi,kannattaa laittaa reunoille paksummat kerrokset.
Passionhedelmärullassa oli siivilöityä passionhedelmäsosetta (jätin siemenet pois)agavea, sekä jauhettua cashewpähkinää. Mansikkarullassa oli mansikoita ,sitruunamehua, agavea sekä tavallista jugurttia, ja banaanirullissa oli banaania,vaniljaa ja cashewjugurttia.

sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Taateli-ja valkosuklaaleivokset

taatelivalkosuklaaleivokset

Olen kai aiemminkin täällä kertonut rakkaudestani raakajälkiruokiin,ja etenkin ylläolevan kuvan tapaisiin kakkuihin.Näitä voisi oikeastaan kutsua jäädykkeiksi,sillä kaikista parhaita ne ovat aivan kylminä.Kuumassa ilmassa ne sulavat helposti ja n iiden ihana maku ja rakenne eivät tule parhaiten esille. Onneksi osa raaka-aineista ovat sen verran tyyriitä ettei näitä tule joka päivä tehtyä;en muuten varmaan mahtuisi ovesta ulos ;-)

Olin menossa tapaamaan ystävääni Marya,joka asuu suurimman osan vuotta Yhdysvalloissa ,ja on nyt taas täällä. Mary on melkein koko elämänsä ollut vegetaristi,ja on kovasti kiinnostunut raakaruuasta.Hän on myös syönyt kalifornialaisessa raw food-ravintolassa Cafe Gratitudessa,ja on kovasti sitä kehunut. Niinpä päätinkin laittaa hänelle näitä leivoksia,jotka ideoin pari päivää sitten. Niistä tuli todella herkullisia ja Mary piti niistä paljon. Kakku muistuttaa yhtä aiemmin tekemääni,mutta on kuitenkin erilainen.

Taateli-ja valkosuklaaleivokset (3 isoa tai ehkä 5 pienempää)

Pohja:

  • 1 dl kookoshiutaleita
  • ½ dl keltaisia rusinoita
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • ripaus ruususuolaa

Jauha ensin kookoshiutaleet mahdollisimman hienoksi. Suomessa on myynnissä kookosjauhoja,joita en ole täällä löytänyt,joten hiutaleet voisi varmaan korvata kookosjauhon ja pienen kookosöljymäärän sekoituksella. Lisää muut ainekset ja jauha vielä jonkin verran ,muttei kuitenkaan ihan hienoksi.Lisäsin joukkoon myös 1 ruokalusikallisen taatelin liotusvettä. Aseta taikina muottien pohjalle (käytin silikonikuppikakkumuotteja,jotka ovat suurempia kuin muffinivuuat. Amerikanvuoka-nimitystä niistä muistaakseni käytetään) Satsista tuli 3 isoa leivosta.

Täyte: Tein ensin perustäytteen ,jonka jaoin kahteen osaan,ja sitten lisäsin molempiin lisää aineksia. Täytepohjaan tuli:

  • 2 dl cashewpähkinöitä liotettuna
  • 4 rkl kookosmaitoa
  • 1 dl kaakaovoita sulana
  • 3 rkl kookosöljyä

Jauha ensin cashewpähkinät,ja lisää kookosmaito asteittain,kunnes seos on tasaista.Lisää lopussa kaakaovoi ja kookosöljy sekaan ja sekoita.Jaa seos kahteen osaan:

Osa 1-Taatelisuklaatäyte

  • 5 isoa medjoul-taatelia + vettä liottamiseen
  • 2½ rkl luomukaakaojauhetta
  • 1 rkl carobjauhetta
  • ripaus ruususuolaa
  • chilihiutaleita (voi jättää pois,mutta tämä antoi taatelisuklaalle kivaa potkua)
  • puolet perusseoksesta

Sekoita kaikki hyvin tasaiseksi seokseksi.Kaakaota voi lisätä jos suklaan makua ei tarpeeksi tunnu.Täytä pohjat taatelisuklaatäytteellä ja laita ne jääkaappiin tai pakastimeen hyytymään,kunnes täyte 2 on valmis.

Osa 2-valkosuklaatäyte

  • toinen puoli peruseoksesta
  • vaniljaa vaniljatangosta tai vaniljauutetta
  • aIMG_0826gavea (en muista paljonko agavea laitoin,mutten kauhean paljon….

Sekoita ainekset hyvin ja laita jo jähmettyneen taatelisuklaan päälle.Laita kylmään jähmettymään.

En malttanut olla koristelematta näitä leivoksia ,joten päälle tuli suklaakastiketta(kookosöljy,agave,kaakao)

lauantai 28. marraskuuta 2009

Ihania banaaninamuja ja epäonnistunut kuivurikokeilu

Banaanilastut

Hedelmistä ja vihanneksisista voi valmistaa kaikenlaisia “nahkoja” (fruit leathersI ja viimeksi postaamani tomaattirullat olivat  nekin “nahkoja”. Tunnetuin hedelmänahka on ehkä aprikooseista valmistettu tosi sokeripitoinen tuote, mutta “nahkoja” voi kuivurilla valmistaa myös ilman suurta makeutusaineiden lisäystä. Pari vuotta sitten raakaruokakurssilla saimme maistaa “banaaninahkaa” ja se oli tosi hyvää. Reseptiä ei ollut ,mutta tällä kokeilulla siitä tuli todella hyvää,ihan kuin makeinen.Tosin aika ruman näköistä,mutta no,maku korvasi  sen. Tästäkin tuli nahkamainen,ja tarkoitus oli valmistaa cannolin tapaisia rullia,jossa olisi suklaakreemi sisällä,mutta nämä ehtivät loppua ,ennenkuin pääsin niitä tekemään……Resepti on todella yksinkertainen ja helppo! Olisinpa silloin aikoinani antanut omalle lapsukaiselleni tällaisia namuja niiden perinteisten sokeripitoisten namujen sijaan…..

Banaaninahka(löytyisköhän tälle parempi nimi?)

  • 6 banaania
  • 1 dl vettä
  • ½ rkl luomurypsiöljyä
  • vaniljaa vaniljatangosta tai vaniljauutetta

IMG_0809

Ainekset sekoitetaan tehosekoittimella mahdollisimman hienoksi tahnaksi. Kaadetaan tasaisesti kuivurin kerrosten päälle.Tästä satsista riitti 2 kerrokseen ja taas käytin leivinpaperia toista kerrosta varten. Näiden kuivaamiseen ei mennyt kovin monta tuntia,en nyt muista montako tarkalleen. Luulen,että tämä onnistuisi uunissakin alimmalla lämpötilalla uuniluukun ollessa auki. Tulos oli kivan taipuisaa-Laitoin nahat jääkaappiin ja osasta tuli tosi rapeaa. Tähän kannattaa käyttää kunnolla kypsiä banaaneja,joiden makeus on parhaimmillaan,näin ei ole tarvetta minkäänlaiseen ylimääräiseen makeutukseen. Kun ylempi puoli alkaa näyttää sopivan kuivalta,tulee se kääntää ja antaa toisenkin puolen kuivua vielä jonkun aikaa.

IMG_0819

Banaanikokeilusta innostuneena päätin tehdä punajuurestakin sipsejä.Jauhoin punajuuren mahdollisimman hienoksi lisäten siihen hieman luomurypsiöljyä,agavea, balsamietikkaa,suolaa ja pippuria.

Taas laitoin seoksen kuivurin kiinteälle pinnalle ja jäin odottelemaan.Kun se alkoi näyttää kuivuneelta,yritin irrottaa sen kääntääkseni sen ympäri.Mutta se hajosikin palasiksi! Eli tuolta se näytti! Mutta tämäkin maistui ihan hyvälle,vaikka ei siitä ihan sipsejä tullut……..

keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Tomaattirullat basilikajuustotäytteellä

tomaattirullat

Kuivurin tultua taloon on tullut tehtyä sen avulla vaikka mitä herkullisia juttuja ,ja kuivuri onkin osoittautunut vielä monipuolisemmaksi,kuin kuvittelinkaan. Päässä on jo pidemmän aikaa pyörinyt ajatus tehdä tomaattirullia ja teinkin niitä toissailtana. Tarjoilin niitä eilen parille tuttavalle,ja niistä pidettiin kovasti. Tomaattirullista piti tulla taipuvia,mutta kuivattelin pohjaa hiemen liian kauan,joten niistä tuli sen sijaan vähän rapsakoita. Onneksi osan olin levittänyt kuivurin kiinteälle pohjalle hieman paksummin,joten niistä sai taivutettua rullat.

Tomaattirullat

  • 3 isoa tomaattia
  • 1 1/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 3/4 dl pellavansiemenjauhoa
  • 1 dl liotettuja auringonkukan siemeniä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl agavesiirappia
  • himalaja (sama kai mitä sanotaan ruususuolaksi)suolaa

IMG_0800 Jauha monitoiminkoneessa ensin auringonkukansiemenet , lisää sitten muut ainekset ja jauha hienoksi. Levitin seosta ohuesti lastalla kuivurin kiinteälle osalle;seoksesta riitti kahteen kerrokseen,joten toiseen kuivurikerrokseen käytin leivinpaperia.  Koska levitin seosta ohuesti, se kuivui aika nopeasti.Kun yläosa on tarpeeksi kuiva, se käännetään ylösalaisin ja jatketaan kuivaamista vielä noin tunnin ajan.Minä unohdin ne sinne vielä pidemmäksi aikaa ja kuivuivat sen takia vähän liikaakin. Uunissa tätä voi tehdä myös alhaisella lämpötilalla uuniluukun ollessa auki.

Cashew-basilikajuustotahna

  • 1½ dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 kapselia asidofiluskapseleita (laktoosivapaita)
  • vettä
  • ruususuolaa
  • sitruunamehua
  • 1 ½ rkl oluthiivahiutaleita
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ruususuolaa
  • basilikan lehtiä tai kuivattua basilikaa

JIMG_0807auha cashewpähkinät hienoksi tahnaksi veden  ja sitruunamehun avulla. Lisää asidofiluskapselien sisältö seokseen ja sekoita hyvin.Jätä seos peitettynä huoneenlämpöön ainakin vuorakaudeksi.Jauha seuraavana päivänä sekaan basilika, suola ja oluthiivahiutaleet.Tahnasta tuli vaaleanvihreää.

Kokoa rullat näin: leikkaa tomaattirullapohjasta sopivia palasia ja laita päälle juustotahnaa sekä siivuiksi leikattuja  kirsikkatomaatin palasia. Rullaa rulliksi. 

IMG_0803 Eli suurin osa kuivui liian paljon,ja niistä tuli lastumaisia,rapeita palasia. Ihan kivoja ohuina krakkereinä tai sitten niitä voi silputa vaikka salaatin joukkoon. Joka tapauksessa tomaatin maku tuli ihanan tiivistettynä esille,ja oli tosi herkullista.Tämä on sellainen juttu,jota tulen tekemään toistekin.

torstai 19. marraskuuta 2009

Pikantteja siemeniä ja herkullisia energiapatukoita

Siemenet Menen huomenna pohjoiseen (jossa asuin vähän yli vuosi sitten) ystäviä tapaamaan.Matkaevääksi tein kuivurilla ihanan pikantteja siemeniä,joita voisi napostella koko päivän,niin hyviä ne ovat. Siemenet on tehty idätetyistä siemenistä,ja sitten maustettu ja kuivattu.Myös pähkinät,esim.mantelit, ovat hyviä näin valmistettuina.

Pikantit maustetut siemenet

  • kuorettomia auringonkukansiemeniä
  • kurpitsan siemeniä (vihreät kaupoissa myytävät kurpitsansiemenet, joissa ikäänkuin ei ole kuorta,ovat Yhdysvalloissa kehitetty erikoislajike,jonka siemenet  eivät ole kuorta nähneetkään)
  • mausteita maun mukaan ,esim. valkosipulijauhetta (käytin valkosipulijauhetta, sellaista rakeista,ja maustekauppiaani omaa erikoisseosta, johon tulee ainakin paprikaa,aurinkokuivattua tomaattia ja chiliä)
  • suolaa tai suolaa ja hieman soijakastiketta (käytin himalajasuolaa)

Liotin siemeniä yön yli,jonka jälkeen annoin niiden idättyä siivilässä puolisen tuntia. Auringonkukan siemeniä voi idättää edelleenkin päivän tai pari,mutta KUVAT 013niiden ympärillä olevat läpinäkyvät kuoret tulee poistaa,sillä ne saattavat muuten pilaantua. Auringonkukan versot taas idätetään /kasvatetaan kuorellisista auringonkukansiemenistä.Itse pidän auringonkukista “liotettuna”,ei idätettyinä,sama koskee kurpitsansiemeniä,jotka nekin helposti pilaantuvat idätettäessä. Lyhyen itämisen jälkeen laitoin ne kulhoon,lisäsin mausteet ja sekoitin ne hyvin siementen joukkoon. Tämän jälkeen kuivasin niitä kuivurissa yön yli,kunnes ne olivat rapeita. Näitä voi tehdä myös uunissa alhaisimmalla lämpötilalla ,niin että uuniluukku on raollaan.Suosittelen,sillä nämä ovat aivan mielettömän hyviä! Ja mausteita voi laittaa vaikka minkälaisia.Makeitakin variaatioita voi tehdä lisäämällä agavea ja vaikka raastettua sitruksen kuorta.

KUVAT 014 Tein tuliaisiksi myös energiapatukoita. Ystäväpariskunnan miehellä on B-luokan diabetes, ja luulen,että hän voi tällaisen syödä ainakin välillä kun tarvitsee pienen energiaboostin. Ovat muuten aivan ihania! En ottanut määriä ylös,mutta näihin tuli pohjaksi paahdettua quinoaa, kookosta, seesaminsiemeniä auringonkukansiemeniä, vehnänalkioita ja himalajasuolaa.Jaoin seoksen kahteen osaan ja toiseen lisäsin sokeroimattomia karpaloita sekä vaniljaa tangosta. Toiseen satsiin lisäsin aiemmin kuivaamaani omena-kaneli-agaveseosta sekä lisää kanelia.KUVAT 015

En laittanut näihin lainkaan sokeria ,vaan liotin taateleita jonkun aikaa vedessä,jonka jälkeen jauhoin taatelit liotusveden kanssa hienoksi,ja lisäsin vettä,kunnes tuloksena oli löysähkö taatelikastike. Taatelikastikkeen lisäksi seoksiin tuli tahinia. Seoksen sekoitettiin hyvin ja laitoin massaa silikonimuotteihin,jotka laitoin pakastimeen,kunnes sain patukat kokonaisina ulos.Kuivasin myös näitä kunnes ne olivat aika hyvin kuivuneet. Tällainen takuulla pitää energiatasoa hyvin yllä-Annoin pari patukkaa ystävälleni Marylle pari päivää sitten,ja hän kertoi,että ne veivät nälän koko päiväksi.

maanantai 16. marraskuuta 2009

Nam, suklaata…..

IMG_0651 Aina välillä tulee tehtyä raakasuklaata,joka on NIIN hyvää,ja jota on myös helppo ja mukava tehdä,mutta koska yleensä teen sitä aina mutu-ohjeella,en koskaan seuraavalla kerralla muista mitä siihen tarkkaan tulikaan. Nyt tuli suklaasta tosi hyvää, etenkin rakenne oli superhyvää,joten päätin laittaa ohjeet paperille.Jollekin lapulle ne laittelin,ja nyt kun rupesin etsimään,en löytänytkään,mutta jotenkuten muistan vielä ohjeen,joten laitan sen tänne blogiin,ennenkuin kokonaan unohdan…….

Tosi hyvä raakasuklaa

  • vähän yli ½ dl kaakaonibsejä
  • 2½ rkl kookoskreemiä *
  • 3 rkl luomukaakaojauhetta
  • 3/4 dl kaakaovoita (ennen sulatusta)
  • agavea(en muista tarkalleen paljonko laitoin,mutten paljon,en pidä kauhean makeasta)
  • 1½ rkl kookoskermaa
  • himalayasuolaa
  • limekuorijauhetta

*Kookoskreemi: tein sen niin,että jauhoin kookosraastetta (kookospähkinästä,,ei pussista) niin hienoksi kuin pystyin,jonka jälkeen lisäsin siihen sulaa kookosöljyä,ja jauhoin lisää,kunnes olivat sekoittuneet hyvin. Jauhamista kannattaa tehdä vaiheittain,niin etteivät kookos ja kone kuumene.

IMG_0654

Suklaata varten jauhoin kaakaonibsit niin hienoksi kuin pystyin, taukoja välillä pitäen kuumenemisen estämiseksi. Kun se oli tarpeeksi hienoa, lisäsin kookoskreemin ja jauhoin lisää.Tulos oli sileä,hieno seos. Tähän lisäsin kookoskerman, kaakaovoin,suolan, agaven, kaakaojauhon ja limekuorijauheen,ja jauhoin seosta edelleenkin , taukoja välillä pitäen.Lopulta seos oli ihan samettimainen,ja kaadoin muottiin. Luulen,että tuo kookoskreemi teki sen,että rakenne oli ihanan samettimainen, nam! En oikein pidä sattumista suklaassa,joten tähän tuli vain tuota limekuorijauhetta, joka antoi kivan sitruksisen maun.

IMG_0648 Tein myös kuivurissa punajuurilastuja.Halusin tehdä sellaisia ihania rapeita punajuurilastuja,joita olen pari kertaa ostanut Suomessa. Marinoin ohuen ohueksi leikattuja (kuorijalla) viipaleita luomurypsiöljyn, agavesiirapin ,suolan, pippurin ja balsamietikan sekoituksessa.

punajuuri kuivurissa

Punajuurilastuista ei tullut rapeita,vaan nahkamaisia. Tosi hyvälle kuitenkin maistuivat,mutta luulen,että öljy oli turhaa tässä seoksessa,ja ehkä sen takia niistä ei tullut rapeita.Tosin munakoisolastuissa käytin öljyä,ja niistä tuli rapeita.

lauantai 14. marraskuuta 2009

Tulinen valkosipuli-chilikeitto

Keitto

En ole mikään suuri keittojen ystävä,mutta kun illat alkavat täälläkin viilentyä ja päivisinkin on jo vähän vilpoista,maistuu keitto aina silloin tällöin. Muistin joskus aikoinani jossain syömäni herkullisen valkosipulikeiton,mutten millään tiennyt,miten se oli tehty,joten piti kehitellä sitten jonkinlaista reseptiä.

KUVAT 051 Koska rakastan chiliä kaikissa muodoissaan,selvääkin selvempi oli se,että sitä tulee keiton joukkoon. En ole mikään chilien asiantuntija, mutta olen elämäni aikana nähnyt niitä mitä erilaisimpia. Täällä löytyy joka paikasta noita ylempänä olevia:suurempia ja hieman miedompia vihreitä ja pieniä, tulisia punaisia. Muita chililajeja en ole oikein täällä nähnyt. Etelä –Amerikassa asuessani sen sijaan törmäsin useinkin ihaniin chililajikkeisiin: Venezuelassa tuttavapariskunnan mies kasvatti erilaisia lajikkeita kotinsa katolla ,ja minäkin sain niitä siemeniä,jotka ikävä kyllä hävisivät jonnekin matkan varrella. Perussa ihailin erilaisia lajikkeita supermarketeissa, ja ostin niitä jauhettuina ,kuten aji amarilloa, rocotoa. Kaliforniassa olin ihan ekstaasissa ,kun asuimme pari päivää lähellä chicanojen käyttämää supermarkettia:voi sitä pippureiden paljoutta! Täällä yleensä käytän chiliä tahnoihin, esimerkiksi tähän.jota syön joskus ihan lusikoittain,mitä muut kovasti ihmettelevät…….

No mutta sitten keittoon,eli siihen tuli nämä ainekset:

Tulinen valkosipuli-chilikeitto

  • 2-3 chilipippuria (käytin 2 punaista ja yhden vihreän)
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • suolaa , pippuria (käytin 4 pippurin sekoitusta)tai kasvisliemijauhetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • 1 tl timjamia
  • 700 ml vettä
  • 1 dl kookosmaitoa

KUVAT 052Tein tätä keittoa ensi kertaa alkuviikosta,mutta niin,että hienonsin ensin kaikki ainekset hienoksi ja sitten kuullotin niitä kattilassa ennen nesteen lisäämistä. Oli ihan hyvää, mutta punaisten chilien kuoret tuntuivat hieman liikaa, joten kun tein toisen satsin, teinkin sen sitten eri tavalla,joka selvästi teki siitä paremman.

Eli valkosipuli (kokonainen),sipuli ja chilipippurit paahdetaan ensin uunissa noin 20 minuuttia 170C asteessa.Valkosipulistahan tulee ihanaa uunissa paahdettaessa, ja ei tarvitse pelästyä tätä valtavaa valkosipuliin ja chilin määrää,maut pehmenevät kunnolla valmistuksen aikana. Paahtamisen jälkeen chilit laitetaan muovipussiin tai lasipurkkiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren saa helposti poistettua.Siemenet voi jättää pois,ellei halua tosi tulista soppaa. Valkosipuleista puristetaan pehmennyt sisus ulos. Kattilassa lämmitetään oliiviöljy, ja valkosipuli,sipuli ja chili lisätään siihen. Niitä kuullotetaan parisen minuuttia ja sitten lisätään vesi sekä timjami ja hieman suolaa tai kasvisliemijauhetta (minulla ei ollut kasvislientä,joten laitoin suolaa ja tamari-soijakastiketta) .Annetaan porista hiljaisella tulella noin 20 minuuttia,jonka jälkeen keitto hienonnetaan sauvasekoittimella soseeksi,sur surrrr.

Seokseen lisätään nyt kookosmaito,sekä tarkistetaan maku.Lisätään suolaa/kasvisliemijauhetta jos sitä ei ole tarpeeksi.Soseutetun keiton annetaan kiehua vielä 10-15 minuuttia. Keitto muuten oli parempaa seuraavana päivänä ja omani ainakin oli kivasti tulinen,ja eivätkös valkosipuli ja chili ole muutenkin hyviä flunssan karkoittajia…

maanantai 9. marraskuuta 2009

Herkkuja kuivurilla

sienet Kuivuri oli taas ahkerassa käytössä viikonloppuna. Tein siinä marinoituja sieniä,jotka näkyvät ylläolevan salaatin päällä. Sienet on ensin marinoitu,ja sitten annettu olla kuivurissa v ähän yli tunnin,jolloin ne ovat kuin kypsytettyä,.ja tosi hyviä. Sieniä kun ovat, ne imevät hyvin marinointiliemen itseensä. Käytin tässä portobellosieniä,mutta muutkin sienet käyvät hyvin.

KUVAT 055

Marinointiliemessä oli:

-soijakastiketta (käytän tamaria)

-pari tippaa balsamicoa

-valkosipulia, mustapippuria, yrttimaustetta

-oliiivöljyä

Marinoin paloiteltuja sieniä ensin parisen tuntia liemessä,sekoitin välillä,jotta liemi imeytyy kaikkiin sieniin. Kuivatin kuivurissa sieniä noin puolitoista tuntia.  Olen huomannut,että sienistä tulee uskomattoman hyviä tällä tavoin tehtynä.

munakoisulastut Tein myös maustettuja munakoisolastuja.Nämäkin ovat tosi hyviä,niistä tuli rapeita,ja ne ovat kivoja ihan snackseinä tai vaikka salaatin päälle murennettuna.

Munakoisolastut

  • 2 munakoisoa
  • pari lusikallista oliiviöljyä
  • lusikallinen savupaprikaa
  • pari murskattua valkosipulinkynttä tai valkosipulipulveria
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 1 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria tai muuta maustetta maun mukaan

KUVAT 047

Kuorin munakoisot ja otin niistä kuorijalla aivan ohuita viipaleita,mutta vain siemenettömistä osista. Näistä kahdesta munokoisosta riitti 3  pyöreän kuivurin tarjottimelle,ja munakoison loppuosan voi käyttää muihin ruokiin.

KUVAT 048 Sivelin kastikeseoksella munakoisoviipaleet molemmin puolin ja asetin ne kuivurien tarjottimille. Kuivurini mukana tuli vain yksi sellainen kiinteä osa,joten kahteen tarjottimeen käytin leivinpaperia,sopii ihan hyvin. En muista tarkalleen,kuinka monta tuntia nämä olivat kuivurissa,mutta viipaleet ovat ohuen ohuita,joten ei hirveän monta tuntia.

Parisen vuotta sitten,kun olin täysin raw, liityin “Give it to me raw” –foorumiin..Foorumi oli silloin vielä ihan nuori,nyt siellä on jo monta jäsentä, En ole kyllä päivittänyt sivustoani siellä tai pahemmin käynytkään siellä aikoihin.Tässä linkki minun “sivulleni”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...