Täällä päättyi äskettäin Australiasta kotoisin olevan
My Kitchen Rules-sarjan paikallisen version 3. kausi. (tuleekohan tämä formaatti joskus Suomeen.....). 3. kausi kuvattiin pahimpaan korona-aikaan, ja siitä oli tehty VIP-versio, eli kilpailijat olivat paikallisia kuuluisuuksia, ja kaikki kokkaamiset tapahtuivat tv-studiossa, eikä kilpailijoiden kotiin pystytetyissä ravintoloissa, kuten aikaisemmissa kausissa. Kilpailun voitti muusikko, joka on myös kokki, ja hänen voittoisa ateriansa koostui vihanneksista, jälkiruokaa myöten. Voittajan munakoisoruokaa kehuttiin paljon, ja suurena munakoisofanina oli ihan pakko tehdä voittajan munakoisoruokaa, vaikkakin en ihan täysin mennyt hänen ohjeensa mukaan.
Pitkään paahdettua munakoisoa ja kastikkeita
- 2-3 munakoisoa
- 3-4 rkl oliiviöljyä
- suolaa maun mukaan
- nippu salviaa
- mustapippuria
Vihreä kastike (salsa verde)
- kourallinen korianterin lehtiä
- kourallinen persiljan lehtiä
- puoli kourallista mintun lehtiä
- 3 valkosipulin kynttä
- 1/4 osa vihreää chiliä
- muutama rkl sitruunamehua
- 1 dl paahdettuja manteleita (kuorittuja)
- suolaa maun mukaan
Salsa Roja
- 1/4 tl chilihiutaleita
- 4 valkosipulin kynttä
- 250 gr kirsikkatomaatteja
- ripaus paprikaa
- 3 dl vihannneslientä
- 1.5 rkl oliiviöljyä paistamiseen
Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut ainesten määriä, joten nämä ovat ne mitä itse käytin. Näiden kastikkeiden lisäksi annoksessa oli myös valkosipulikreemiä, jota en valmistanut, granaattiomenan siemeniä, chilirenkaita sekä japanilaisia riisimuroja. Valkosipulikreemin sijaan käytin tahinia.
Olen maininnut tästä aikaisemminkin , mutta kannattaa aina valita mahdollisimman kevyet munakoisot,
Ennen kypsentämistä munakoisot kuoritaan , ja ne leikataan mahdollisimman tasaisiksi suorakulmioiksi. Pois leikatut osat voi käyttää muihin ruokiin.
Uuni lämmitetään 160 C asteiseksi. Munakoisot asetellaan uunipellille, joka on päällystetty leivinpaperilla. Oliiviöljyä hierotaan munakoison pintoihin ja ripotellaan päälle jonkun verran, ja päälle ripotellaan mustapippuria. Salviakimppu asetellaan munakoison päälle. Ohjeessa luki paljon salviaa, ja salvia on sellainen yrtti mitä itse käytän aika vähän, vaikka täällä sitä käytetään paljonkin. Tässä ruuassa se kuulemma on ihan pakollinen yrtti.
Munakoisoa paahdetaan uunissa noin tunnin verran, kunnes munakoison pinta on saanut kauniisti väriä.
Vihreän kastikkeen kaikki ainekset sekoitetaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi, ja kastiketta maistellaan ja lisätään suolaa ym, tarpeen mukaan.
Punaista kastiketta varten valkosipulin kynnet hienonnetaan (veitsellä mieluiten). Tein tämän kattilassa, ja annoin öljyn lämmetä keskilämmölle, lisäsin chilihiutaleita sekä valkosipulin, ja kuullotin molempia muutaman minuutin ajan, aina välillä sekoittaen. Tämän jälkeen lisäsin paprikaa , ja kirsikkatomaatit, suolaa sekä vihannesliemen. Seosta keitellään kunnes kirsikkatomaatit hajoavat. Seos jauhetaan soseeksi, minkä jälkeen kastike vielä siivilöidään.
Kun munakoiso on kypsynyt , se asetellaan lautaselle, ja kaikista kastikkeista päälle lisätään lusikallinen jokaista kastiketta. Alkuperäiseen annokseen tuli myös vuohenmaitojugurttia, granaatinsiemeniä, valkosipulikreemiä , japanilaisia riisimuroja sekä chilirenkaita. Oma annokseni oli vaatimattomampi mutta hyvää.