Kaikki alkoi siitä kun sain kutsun tulla torin kahvikauppa&kahvipisteessä tapaamani pariskunnan luokse. Heillä mies on se joka kokkaa, ja hänen tekemänsä hummus oli aivan itkettävän hyvää, joten oli ihan pakko kysyä häneltä miten hänen hummuksensa on hyvää kuin parhaimmissa hummuspaikoissa täällä. Ei ettei oma hummukseni olisi hyvää, mutta Ramin hummus oli erikoisen hyvää.
Täällä Israelissa hummukseen suositellaan käytettävän joko t
äkäläistä pientä ja tummahkoa Hadas-lajiketta, tai bulgarialaista lajiketta, jonka kikherneet ovat vielä pienempiä. Hummukseen siis sopivat parhaiten pienet kikhernelajikkeet, mutta varmasti hyvää hummusta voi tehdä muistakin lajikkeista. Kävin ostamassa noin 600 grammaa bulgarialaisia kikherneitä. Huuhtelin kikherneet , ja laitoin ne veteen likoamaan yli yön , ja muutaman tunnin sen jälkeenkin, välillä vettä vaihtaen, mutta yön yli liotus riittää hyvin.(Huom. alempana tätä postausta kerron miten sama onnistuu tölkkikikherneillä)
Täällä monet lisäävät kikherneiden keitinveteen ruokasoodaa, sillä se pehmentää kikherneitä ja lyhentää keittoaikaa. Rami sanoi ettei hän halua käyttää soodaa keitinvedessä, sillä se vaikuttaa hieman makuun, ja hän pakastaa liotetut kikherneet pienissä erissä. Niinpä tein samoin. Ramin mielestä pakastus lyhentää kikherneiden keittoaikaa.
Ramin toinen vinkki oli lisätä kikherneiden keitinveteen sipulia, porkkanaa ja korianterin siemeniä. Nämä lisätään vasta sen jälkeen kun keitinvesi on saavuttanut kiehumispisteen ja kikherneistä irronnut vaahto veden pinnalla on poistettu. Sipuli , porkkana ja korianterin siemenet pysyvät koko ajan kikherneiden yläpuolella, ja korianterin siemenet on helppo poistaa loppuvaiheessa. Sipulin, porkkanan ja korianterin siementen tarkoitus on lisätä makua hummukseen, ja koska hummuksestani tuli tosiaankin parempaa kuin koskaan ennen, olen varma että nämä lisäykset tekivät hummuksesta parempaa. Maistoin loppuvaiheessa keitinvettä, ja siinä olikin paljon makua.
Hummukseen tulevan kikherneen tulee olla pehmeä kuin muussi, eli kun kikhernettä puristaa, sisus on täysin pehmeä. Keitin kikherneitä vajaa 1.5 tunnin ajan. Rami sanoi ettei hän käytä liikaa nestettä , ja että hän keittää kikherneet siihen saakka kun veden pinta on kikherneiden kohdalla.
Tähän hummukseen tuli seuraavat ainekset:
- 500 grammaa kuivattuja kikherneitä
- 1,2 dl sitruunamehua
- 1.2 dl hyvälaatuista tahinia
- 1,2 dl keitinvettä (tai enemmän , tarpeen mukaan)
- suolaa maun mukaan
Valmista kikherneet ylemmän ohjeen mukaisesti, ja säästä pieni osa keitettyjä kikherneitä hummuksen päälle. Anna kikherneiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Tässä vaiheesa osa kuorista on noussut pinnalle, ja kun kikherneitä sekoittelee hieman sormilla, monista irtoaa kuoret. En yleensä poista kaikkia kuoria, mutta osan niistä, sillä hummuksesta tulee ilman kuoria kuohkeampaa sekä vatsaystävällisempää. Sekoittelin hummuksen sauvasekoittimella, mutta yhtä hyvin se onnistuu myös monitoimikoneella.
Halusin kokeilla onnistuisiko sama valmiiksi keitetyillä kikherneillä, mikä helpottaisi hummuksen valmistusta. Minulla oli kaksi tölkkiä keitettyjä kikherneitä , nettopaino yhteensä hieman yli 500 gr, jotka kaadoin kattilaan. Kauppojen valmiiksi keitetyt kikherneet eivät yleensä ole tarpeeksi pehmeitä hummusta varten. Lisäsin kattilaan myös purkkien nesteet eli aquafaban, sekä purkillisen vettä. Keitin seosta kiehumapisteeseen, sillä myös valmiiksi keitettyihin kikherneisiin voi ilmestyä vaahtoa. Kuorin pois vähäisen vaahdon, ja lisäsin porkkanan, sipulin ja korianterin siemeniä. Keitin seosta noin tunnin keskilämmöllä, kunnes keitinvesi oli hieman kikherneiden yläpuolella, ja kikherneet superpehmeitä. Korianterin siemenet kannattaa poistaa ennenkuin veden pinta laskee liian lähelle kikherneitä. Hummuksen valmistin kuten ylempänä. Tästä tuli mielestäni lähes yhtä hyvää, joten paljon helpompaa tehdä hyvää hummusta valmiiksi keitetyistä kikherneistä.
Täällä lisätään monessa paikassa hummuksen päälle kastiketta, jossa vihreää chiliä, sitruunaa, valkosipulia ja oliiviöljyä, ja suosittelen käyttämään tätä hummuksen kanssa, sillä se tekee hummuksesta vieläkin paremman:)
Kastike hummukselle (Tatbelah)
- 3 suurehkoa valkosipulin kynttä, veitsellä hienonnettuna
- 2 vihreää chiliä hienonnettuna (poistin lähes kaikki siemenet)
- 3 rkl sitruunamehua
- 1.5 rkl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
Hienonna valkosipulit ja chilit, mutta niin ettei niistä tule tahnaa. Lisää suola, sitruunamehua ja oliiviöljy ja sekoita. Taivaallista hummuksen päällä ja muutenkin:)