Muutama viikko sitten burmalainen (Myanmar) ystäväni kutsui minut lounaalle. Naw Paw Say oli valmistanut herkullista, kullankeltaista keittoa, sekä herkullisen nuudeliruuan. Etenkin keitto oli tosi hyvää, ja sen kanssa tarjoiltiin nuudeleita. Keitto oli paksuhkoa, ja ystävä kertoi että keiton rakenne tulee kikhernejauhosta.
Tässä kuvassa Naw Paw Sayn valmistama keitto, jonka päälle ei tullut mitään, mutta joka tarjoiltiin nuudeleitten kanssa, ja johon oli lisätty tofukuutioita. Muistin että olin joskus kauan sitten postannut blogissa toisenlaisen burmalaisen keiton, johon myös tuli kikhernejauhoa. Kikhernejauho onkin suosittu aines burmalaisessa keittiössä. 💛
Naw Paw Sayn valmistama keitto saa värinsä kurkumasta, ja huomasin että keitosta on olemassa monta eri versiota. Tässä ohjeessa olen inspiroitunut muutamasta, ja Naw Paw Sayn sekä netistä löytyvien ohjeiden avulla tein todella herkullisen keiton. Alunperin keittoon käytetään kanaa, mutta ystävä oli ottanut huomioon sen etten syö lihaa, 💚 Tämän keiton päälle tulee usein erilaisia lisukkeita, kuten mm. kasviksia, friteerattuja riisinuudeleita ja usein kananmunan puolikkaat per annos, mutta päälle voi laittaa mitä haluaa tai ei mitään, jos siltä tuntuu.
Keltainen kikhernekeitto
- 1 purkki kookoskermaa
- 1.5 purkkia(kookoskerman) vettä
- 1/2 vihreä chili (ilman siemeniä)
- 2 tl inkivääriä raastettuna
- 2 valkosipulin kynttä
- pieni punasipuli
- 2 tl kurkumaa
- 1 5 rkl kalakastiketta
- 2.5 rkl kikhernejauhoa
- 1 rkl soijakastiketta
- ripaus sokeria
- 1 rkl öljyä
- 1.5 dl pieniä tofukuutioita
- valmiiksi keitettyjä nuudeleita
- päälle keitetyn kananmunan puolikkaita, kasviksia, ituja ym.
Aloitin hienontamalla valkosipulin, chilin, inkiväärin ja punasipulin tahnaksi. Öljyä lämmitetään paksupohjaisessa keittokattilassa, ja tahnaa kuullotetaan keskilämmöllä, kunnes ainekset alkavat kunnolla tuoksua. Lisätään kurkuma, ja sekoitetaan hyvin.
Tämän jälkeen lisätään kookoskerma ja suurin osa vedestä, mutta siitä jätetään kikhernejauhoa varten muutama desi. Keittooon lisätään kalakastike, soijakastike sekä pieni ripaus sokeria. Kalakastikkeen voi korvata soijakastikkeella, jos keitosta haluaa vegaanisen. Anna keiton saavuttaa kiehumispiste, jonka jälkeen keitto saa kiehua kannen alla, miedolla lämmöllä, noin 20 ninuutin ajan. Tämän jälkeen lisätään veteen hyvin sekoitettu kikhernejauho. Keiton annetaan taas saavuttaa kiehumuspiste, minkä jälkeen keitto saa poreilla miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan, kunnes keitto paksunee. Lisää lopuksi tofukuutiot, ja valmiiksi keitetyt nuudelit, jos käytät niitä.
Keiton päälle lisäsin keitettyjä kananmunan puolikkaita, porkkanaa, kevätsipulia sekä korianterin lehtiä, mutta päälle voi laittaa mitä haluaa