sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Täytetty pannuleipä

 Hieman yli vuosi sitten,  karanteenin  ja ulkonaliikkumiskiellon aikana,   televisiossa pyöri  ohjelma, jossa  täkäläiset  kokit kokkasivat ruokaa  livenä,  omista kotikeittiöistään.   Kun oli pakotettu olemaan lähes koko ajan kotona,  livekokkaukset televisiossa olivat hyvää viihdettä.  Eräänä päivänä eräs täkäläinen lempikokkini teki täytettyjä pannuleipiä,  jotka näyttivät tosi herkullisilta. Tein  täytettyjä pannuleipiä hänen ohjeellaan,  mutta eri täytteellä, eli sillä mitä silloin sattui keittiössä olemaan.  Nämä ovat tosi hyviä ja helppotekoisia,  ja kun ei viitsi lämmittää uunia niin tällaisia tekee helposti pannulla. 

Täytetty pannuleipä (1-2 kpl)
Taikina:
  • 400 gr vehnäjauhoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 3.6 dl kädenlämpöistä vettä
Kaikki ainekset  , vettä lukuunottamatta,   sekoitetaan yleiskoneessa. Jos ei ole yleiskonetta,  tässä voi käyttää käsivatkaimen taikinakoukkuja. Tämän  jälkeen vettä lisätään vähän kerrallaan. Taikinaa vaivataan noin 10 minuutin ajan,  minkä jälkeen sen pitäisi olla ihan pikkuisen tarttuvaa.
Taikina siirretään jauhotetulle alustalle,  ja siitä muovaillaan tanko. Jos taikina vielä tarttuu käsiin,  lisätään hieman jauhoa. Oma taikinani oli kivan elastista koostumukseltaan, ja sitä oli helppo käsitellä.
Tanko jaetaan 2 osaan ,  jotka pyöritellään palloiksi.  Pallot saavat levätä keittiöpyyhkeen välissä 5 minuutin ajan,  minkä jälkeen  niistä  muotoillaan käsin 2 litteähköä taikinalevyä.  Taikinasta saa tehtyä  yhden ison täytetyn pannuleivän, 26 cm pannussa,  mutta  taikina riittää myös  2 pienempään pannuleipään.  Taikinalevyjen annetaan levätä keittiöpyyhkeellä peitettynä 30 minuutin ajan.
Alkuperäisessä ohjeessa täytteessä oli pinaattia, tuoretta zaatar-yrttiä (jonka voi korvata tuoreella oreganolla) , sumakkia, mozzarellaa ja punasipulia. Minulla oli  kirsikkatomaatteja,  oliiveja,  yrttimaustetta,  fetajuustoa ja parmesaania.  Täyte voi olla mikä vain.  Täyte levitellään taikinalevylle. niin että reunat jäävät paljaiksi. Ennen täytteen lisäämistä taikinalevy asetellaan paistinpannuun,  ilman lisättyä öljyä.  Reunoja voi kostutella hieman vedellä.  ja toinen taikinalevy asetellaan päälle, ja reunat yhdistetään .
Leipää paistellaan keskilämmöllä  noin 3 minuutin ajan, jonka jälkeen leipä käännetään.
Myös toisen puolen annetaan saada kunnolla väriä.  Leivän annetaan hieman jäähtyä ,  jonka jälkeen leivän voi leikata 2 tai 4 osaan.

lauantai 15. toukokuuta 2021

Raparperijuustokakku

Huomenna illalla vietetään Shavuot-pyhän aattoa,  ja pyhään kuuluvat kaikenlaiset juustoiset  herkut, etenkin juustokakut.  Shavuot,  joka on myös   sadonkorjuujuhla,  on lempipyhiäni täällä,  tosin tällä kertaa juhlinta taitaa olla aika vaisua vallitsevan tilanteen vuoksi... Eksäni pyysi minua tekemään hänelle juustokakun.
Mietin millaisen juustokakun laitan,  ja kun näin torilla tuoretta raparperia, niin sitähän sinne tuli.  Yli vuosi sitten torin  paras hevi-koju riitaantui  raparperiviljelijän kanssa,  eikä sieltä saanut kuin muualta tuotua  raparperia pakasteena,. josta puuttui se raparperin ihana maku.Oli ihan mahtavaa nähdä että riita on näköjään selvitetty, ja  että nyt sieltä taas saa  tuoretta raparperia. Raparperi on kuitenkin parasta  täällä talvisin,  ja kesän kuumimpina kuukausina raparperin varret ovat aika puumaisia. Nyt oli kuitenkin tosi hyvää raparperia.

Käytin tähän  K-Ruoka-resepteistä löytämääni ohjetta ,  mutta mukaeltuna,  Ohje  on  24 sentin vuoalle, mutta minä tein pienemmän kakun    , 16 cm vuokaan.  K-Ruoan ohje on helppo ja hyvä,  ja laitan sen tänne, mutta suluissa mitä itse käytin. Oman kakkuni ainekset tietysti skaalasin pienempää  kakkua varten.

Raparperijuustokakku (K-Ruoka-ohje)

Pohja:

  • 1/2pkt(à 400 g)  Pirkka täysjyvädigestivekeksejä (käytin Petit Beurre-keksejä, joihin lisäsin piparimaustetta)
  •   75 gr voita
  •   5 dl  raparperia pieninä paloina
  •   1 dl sokeria
  •   ½ dl  vehnäjauhoa 
  •   ½ tl kardemummaa
Täyte:
  •  2 dl vispikerma
  • 1 purkki (250 gr) laktoositonta rahkaa (käytin täkäläistä  5 % white cheese-juustoa , johon sekoitin hapankermaa,  ja laitoin harsokankaalla vuorattuun lävikköön,  jotta suurin osa nesteistä haihtuisi) .
  • 200 gr vaniljatuorejuustoa  (en käyttänyt tuorejuustoa)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3/4 dl Maizenaa
  • ( lisäsin juustomassaan 50 gr sulatettua valkosuklaata)
  1. Kiinnitä irtopohjavuoan (⌀ 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi.
  2. Hienonna keksit ja sekoita keksimurujen joukkoon sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle ja hieman vuoan reunoille.
  3. Paloittele raparperit pieniksi. Sekoita sokeri, jauhot ja kardemumma raparperipalojen joukkoon.
  4. Kaada seos pohjan päälle ja paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. (Laita vuoan alle leivinpaperi, jotta mahdollisesti irtoava neste ei valu uunin pohjalle.)
  5. Sekoita kerma, rahka, tuorejuusto, sokeri, maissitärkkelys ja vaniljasokeri keskenään kierrevatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Kaada täyte vuokaan raparperien päälle. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Jatka juustokakun paistamista 175-asteessa noin 45 minuuttia.
  6. Anna kakun jäähtyä vuoassa huoneenlämpöiseksi. Siirrä vuoka jääkaappiin ja jäähdytä täysin ennen vuoan avaamista. Koristele kakku haluamallasi tavalla ja nauti.
Tosi ihana  juustokakku, ja eksä tykkäsi tästä niin että söi puolet kakusta (no oli aika pieni kakku;D)
 Koska juustokakut ovat täällä niin näkyvässä asemassa tämän pyhän aikana,  TimeOut-lehti julkaisee joka vuosi listan parhaimmista juustokakuista . Tässä niistä muutama.   Ensimmäisenä Biscotti-leipomon kaunis mansikkajuustokakku.
Boutique Centralin  juustokakkukokoelma tälle vuodelle.
Roladin-leipomon  Ispahan-juustokakku,  jonka pohja on manteli-Cornflakes-crumble.  täyteläinen juustotäyte,  päällä vadelma-ruusu-lichi-confit,  ja mascarpone-moussea.
Minusta Magazzinon juustokakku on paras,  koska yhden kakun muodossa saa 4 erilaista juustokakkua:)  1/4  valkosuklaajuustokakkua,  1/4 Nutella-juustokakkua,  1/4  pistaasi& halva-juustokakkua,  ja 1/4  karamellijuustokakkua:)

lauantai 8. toukokuuta 2021

Hyvin simppeli salaatti

Rakastan salaatteja,  ja  suuri salaatti kuuluukin jokapäiväiseen ruokavaliooni.  Olin juuri leikkaamassa kasviksia päivän salaattiin,  kun  hetken mielijohteesta jaoin  kasvikset kahteen osaan. Mitä siitä seurasi,  selviää ohjeesta. Salaatti on tosi yksinkertainen,  sillä siihen  tuli vain 4 kasvista.

Hyvin simppeli salaatti
  • 1 kerä roomansalaattia
  • 1 punainen paprika
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 10 kirsikkatomaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 50 gr fetajuustoa
Vinaigratte -kastike salaatille
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl  Dijon-sinappia
  • vajaa 1 tl hunajaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • muutama chilihiutale
  • suolaa maun mukaan
Tähän salaattiin tulee käyttää  roomansalaattia , muut salaatit eivät käy. Roomansalaatti on muuten täälläpäin se yleisin salaattilajike. Roomansalaatti kestää myös hyvin kuumentamista.

Leikkaa tai revi  puhdistetut salaattilehdet  suikaleiksi.  Pilko paprika  kuutioiksi.  Leikkaa kevätsipulit  renkaiksi, mutta säilytä erikseen  kevätsipulin vihreät varret.

Leikkaa kirsikkatomaatit 4 osaan.

Yhdistä ja sekoita kasvikset,  mutta jaa salaatti kahteen osaan. Valmista vinaigrette.
Lämmitä 1 rkl oliiviöljyä  paistinpannussa,  ja lisää  toinen puolikas salaatista (sekä kevätsipulin vihreät varsiosat) pannulle.  Paista kasviksia keskilämmöllä,  kunnes ne alkavat hieman karamellisoitua. Sekoita välillä.

Kun kasvikset ovat karamellisoituneet ,  ota pannu liedeltä,  ja anna kasvisten jäähtyä. Kun kasvikset ovat jäähtyneet , yhdistä paistettu salaatti sekä  salaatti jota ei paistettu. Kaada vinaigrette päälle,  ja sekoita.  Raasta päälle  fetajuustoa,  ja tarjoile heti.
Pieni kierros lähiseutuni  megamarketissa.  On aikainen sunnuntai-aamu, ja viikon ensimmäinen päivä täällä.  Se on aika jolloin tuolla yleensä on tyhjää.
Viikon kuluttua on Shavuot-juhla,    joka on  sadonkorjuujuhla , kesän alkamisjuhla, ja pyhiinvaellusjuhla.   Shavuot osuu yleensä lähelle  kristillistä helluntaita,  jonka alkuperä on tässä shavuot-juhlassa.   Shavuot-pyhään kuuluvat juustokakut,  sekä kaikenlaiset herkut missä taikinaa ja juustoa, oli se sitten suolaista tai makeaa.  Supermarketissa oli  valtava määrä erilaisia leivontavuokia tarjouksessa,  sekä silikonisia että tavallisia.  Ennen shavuottia juustot , pastat  sekä kaikenlaiset leipomiseen liittyvät ainekset  ym. ovat yleensä tarjouksessa.
Pastaruokia syödään paljon shavuotin aikana,  ja  erilaisia pastoja oli tarjouksessa ja näyttävästi esillä merketissa.
Sama juttu leipomiseen liittyvien tuotteiden kanssa.

Lisää pastaa....
Ja kun pastaa,  niin myös pastakastikkeita..
Hyvää Äitienpäivää huomenna kaikille sitä viettäville . Täällä Israelissa  äitien-eikä isienpäivää ole vietetty aikoihin,  sillä muutama vuosikymmen sitten se korvattiin perhepäivällä, joka on aika huomaamaton.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...