Huomenna illalla vietetään Shavuot-pyhän aattoa, ja pyhään kuuluvat kaikenlaiset juustoiset herkut, etenkin juustokakut. Shavuot, joka on myös sadonkorjuujuhla, on lempipyhiäni täällä, tosin tällä kertaa juhlinta taitaa olla aika vaisua vallitsevan tilanteen vuoksi... Eksäni pyysi minua tekemään hänelle juustokakun.
Mietin millaisen juustokakun laitan, ja kun näin torilla tuoretta raparperia, niin sitähän sinne tuli. Yli vuosi sitten torin paras hevi-koju riitaantui raparperiviljelijän kanssa, eikä sieltä saanut kuin muualta tuotua raparperia pakasteena,. josta puuttui se raparperin ihana maku.Oli ihan mahtavaa nähdä että riita on näköjään selvitetty, ja että nyt sieltä taas saa tuoretta raparperia. Raparperi on kuitenkin parasta täällä talvisin, ja kesän kuumimpina kuukausina raparperin varret ovat aika puumaisia. Nyt oli kuitenkin tosi hyvää raparperia.
Käytin tähän K-Ruoka-resepteistä löytämääni ohjetta , mutta mukaeltuna, Ohje on 24 sentin vuoalle, mutta minä tein pienemmän kakun , 16 cm vuokaan. K-Ruoan ohje on helppo ja hyvä, ja laitan sen tänne, mutta suluissa mitä itse käytin. Oman kakkuni ainekset tietysti skaalasin pienempää kakkua varten.
Raparperijuustokakku (K-Ruoka-ohje)
Pohja:
- 1/2pkt(à 400 g) Pirkka täysjyvädigestivekeksejä (käytin Petit Beurre-keksejä, joihin lisäsin piparimaustetta)
- 75 gr voita
- 5 dl raparperia pieninä paloina
- 1 dl sokeria
- ½ dl vehnäjauhoa
- ½ tl kardemummaa
Täyte:
- 2 dl vispikerma
- 1 purkki (250 gr) laktoositonta rahkaa (käytin täkäläistä 5 % white cheese-juustoa , johon sekoitin hapankermaa, ja laitoin harsokankaalla vuorattuun lävikköön, jotta suurin osa nesteistä haihtuisi) .
- 200 gr vaniljatuorejuustoa (en käyttänyt tuorejuustoa)
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 kananmunaa
- 3/4 dl Maizenaa
- ( lisäsin juustomassaan 50 gr sulatettua valkosuklaata)
- Kiinnitä irtopohjavuoan (⌀ 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi.
- Hienonna keksit ja sekoita keksimurujen joukkoon sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle ja hieman vuoan reunoille.
- Paloittele raparperit pieniksi. Sekoita sokeri, jauhot ja kardemumma raparperipalojen joukkoon.
- Kaada seos pohjan päälle ja paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. (Laita vuoan alle leivinpaperi, jotta mahdollisesti irtoava neste ei valu uunin pohjalle.)
- Sekoita kerma, rahka, tuorejuusto, sokeri, maissitärkkelys ja vaniljasokeri keskenään kierrevatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Kaada täyte vuokaan raparperien päälle. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Jatka juustokakun paistamista 175-asteessa noin 45 minuuttia.
- Anna kakun jäähtyä vuoassa huoneenlämpöiseksi. Siirrä vuoka jääkaappiin ja jäähdytä täysin ennen vuoan avaamista. Koristele kakku haluamallasi tavalla ja nauti.
Tosi ihana juustokakku, ja eksä tykkäsi tästä niin että söi puolet kakusta (no oli aika pieni kakku;D)
Koska juustokakut ovat täällä niin näkyvässä asemassa tämän pyhän aikana, TimeOut-lehti julkaisee joka vuosi listan parhaimmista juustokakuista . Tässä niistä muutama. Ensimmäisenä Biscotti-leipomon kaunis mansikkajuustokakku.
Boutique Centralin juustokakkukokoelma tälle vuodelle.Roladin-leipomon Ispahan-juustokakku, jonka pohja on manteli-Cornflakes-crumble. täyteläinen juustotäyte, päällä vadelma-ruusu-lichi-confit, ja mascarpone-moussea.
Minusta Magazzinon juustokakku on paras, koska yhden kakun muodossa saa 4 erilaista juustokakkua:) 1/4 valkosuklaajuustokakkua, 1/4 Nutella-juustokakkua, 1/4 pistaasi& halva-juustokakkua, ja 1/4 karamellijuustokakkua:)
Vau, miten herkullisen näköisiä <3 Raparperi on varmasti oivallinen maku juustokakussa. Sellaista en olekaan maistanut. Tein tänään pikkuisen pihatöitä ja näin, että raparperi on alkanut kasvamaan. Sen lehdet olivat vielä pieniä ja ruttuisia <3
VastaaPoistaTarja K:nuo listan juustokakut ovat kyllå niin upeita❤️Raparperi sopii ihanasti juustokakkuun, tykättiin tosi paljon. Oi miten ihanaa, sinulla pian siellä omaa tuoretta raparperia💗Hyvää viikonloppua sinulle
PoistaNow that is some real eye-candy right there! You cheesecake looks pretty brilliant, and I especially love the focus on rhubarb. That's an ingredient that really doesn't get enough love or attention.
VastaaPoistaBitter sweet:Thank you Hannah❤️Rhubarb is so delicious, and very loved in Finland. Rhubarb would be great in a vegan cheesecame too❤️
PoistaJag tycker jättemycket om rabarber och din kaka ser så god ut!
VastaaPoistaKatarina:Jag älskar också rabarber. Tack, ostkakan var nog så god❤️
PoistaRakastan rapsua ylikaiken ja tämä kakku kuulostaa täydelliseltä. Resepti lähtee talteen. Ihanaa sunnuntaita Jael. <3
VastaaPoistaTiia:sama juttu, raparperi on niin hyvää💗ja ihanaa leivonnaisissa, ja tässä juustokakussa napakymppi. Kiitos ihanainen, ja oikein hyvää viikonloppua Tiia🌺
PoistaMmmm. Taisin saada samanlaista juustokakkua helatorstaina. Leipoja ei ollut kuitenkaan löytänyt kaupastaan raparperia, joten hän oli käyttänyt puolukoita ja vähän myös mustikkaa. Oli muuten toooosi herkullista. Itse löysin noin viikko sitten raparperia lähikaupan hyllyltä ja heti oli pakko ostaa. Itse tein hyvettä ja sekin oli namia jätskin kanssa.
VastaaPoistaLeena:Tuo ohje onkin tosi hyvä💗Vaikka käytin eri aineksia juustomassaan, kuten täkäläistä, rahkan tapaista juustoa, joka on maultaan ja koostumukseltaan rahkaa pehmeämpi, ja kun yhdistin siihen hapankermaa, kuohukermaa ja valkosuklaata, niin ei tarvinnut lisätä tuollaista tuorejuustoa, jossa rasvaprosentti korkea. Marjojen kanssa kuulostaa myös tosi herkulliselta💙
PoistaOikein hyvää viikonloppua Leena ❤️
No, kyllä on herkullisen näköinen raparperijuustokakku. Ja kyllähän tuo mansikkajuustokakku maistuisi :D
VastaaPoistaBirgitta:Kiitos, olikin tosi hyvää❤️ja tuo mansikkainen 🍓juustokakku niin nätti ❤️Mukavaa uutta viikkoa sinulle❤️
PoistaSiis apua miten ihania kakkuja! Nyt alkoi kyllä tehdä raparperia mieli. Miltäköhän maistuisi tuon sinun kakkusi kaverina mansikkasurvos?
VastaaPoistaHerkullista iltaa Jael <3
Outi:juustokakut on mun lemppareita, vaikka pitää vähän varoa kun on tämä laktoosi-intoleranssi.Mansikkahan 🍓sopii niin hyvin yhteen raparperin kanssa ja olisi tosi hyvää tuon kanssa❤️Kiitos Outi, ja hyvää uutta viikkoa sinulle
PoistaRaparperit ovat jo melko pitkiä vaikka on ollut viileä kevät. Olen leiponut tosi paljon koronakaranteenissa ja rahka- ja juustokakut ovat meidän suosikkeja. Leipominen on niin rentouttavaa. Hermoilin tässä muutama päivä sitten Ashdodissa asuvien sukulaisten tilannetta. Sitten keksin että pois uutisia seuraamasta ja juustokakkua leipomaan ja syömään. Ihme kyllä toimi. Toivotaan että siellä saadaan viettää Shavuotia tulitauon merkeissä. Tuon reseptin laitan kokeiluun.
VastaaPoistaMånssråle:Kiva kun kohta saatte jo raparperia💗Rahka&juustokakut ovat minunkin suosikkejani❤️Leipominen onkin rosi terapeuttista, se saa unohtamaan tämän tilanteen täällå. Voin kuvitella että on suuri huoli Ashdodissa asuvien sukulaisten pulesta, etenkin kun sinne tullut niin paljon osumia, ja ilmälytykset kuuluneet paljon useammin kuin täällå omalla alueellani. Kiitos, muttacei vielä tulitaukoa, voi kun tämä tilanne olisi jo ohi😢
PoistaNuo TimeOutin listan juustokakut ovat kyllä niin nättejä, ja tosiaankin inspiroivia❤️Käyttämåni juusto on Gvina levana, ja on rahkan tapaista, mutta paljon pehmeämpää kuin normirahka.
Ja kiitos venäläisten, täällä kyllä on kynnon rahkaakin, jota venäläiset kutsuvat nimellä "tvorog", jota minä olen ostanut 5% rasvapitoisuudella. Tällå kertaa en kuitenkaan käyttänyt sitä Mukavaa uutta vikkoa sinullw🌺
Hups, tuli aika lailla kirjoitusvirheitä....
PoistaKatsoin TimeOutin justokakkuja ja sieltä sain paljon inspiraatiota uusiin ja tuttuihin makuelämyksiin. Ja niin kauniita kakkuja!
VastaaPoistaTuo juusto jota laitoit täytteeksi kiinnostaa. Onko se kaymakia? Vai fetan tyyppistä "valkoista juustoa" jota ainakin täällä myydään muutaman kappaleen peltipurkeissa. Mukava kokeilla eri maitotuotteita leivonnaisiin. Outoa että Israelissa ei ole rahkaa kun entisestä Neuvostoliitosta on tullut sinne paljon ihmisiä.
Månstråle:Tvorog on koostumukseltaan kuivempaa kuin tavallinen rahka, mutta kun sekoitan sitä täkäkäisen white cheese-rahkan kanssa, siitä tulee just sopivaa
PoistaVoi, mitä herkkuja olet meille löytänyt ihailtavaksi.
VastaaPoistaMinäkin tein jo yhden raparperi piirakan vuoden ensimmäisistä varsista.