Mitä tehdä kun jääkaapin vihanneslokerosta löytyy puoleksi jo käytettyjä kasviksia,kuten puolikas punajuuri tai kolmannes kyssäkaalista,jotka pitäisi käyttää pois? Mieleen muistui täkäläisen kokin ihana kasviscarpaccio,jota teinkin noista hävikkivihanneksista,soveltaen sitä aika reilusti.Olen ennenkin postannut kasviscarpacciosta ,kuten täällä,täällä ja täällä,mutta tämä oli erilainen.Jämäkasviksia sekä juureksia on kätevää käyttää ihanan makuisissa kasviscarpaccioissa,jotka ovat paitsi hyviä myös tosi nättejä:)
Hyvällä mandoliinilla saa kasviksista ohuen ohuita siivuja,mutta ohuita paloja saa laitettua myös kasviskuorijalla.Tähän carpaccioon käytin seuraavia kasviksia:myskikurpitsaa eli butternut-kurpitsaa,kyssäkaalia,kesäkurpitsaa sekä punajuurta. Kuorin myskikurpitsan ja käytin siitä sen siemenettömän osan. Sottaavan punajuuren höyläsin viimeisenä.Alkuperäisessä ohjeessa oli kyssäkaalin tilalla maa-artisokkaa,mutta sitä minulla ei ollut.
Kun kaikki kasvikset oli höylätty,leikkasin leivinpaperista kaksi palasta ,jotka olivat hieman isompia kuin tarjoilulautanen. Levitin siveltimellä oliiviöljyä toisen leivinpaperin päälle ja asettelin höylätyt kasvis-ja juurespalat kauniisti paperin päälle,kerroksittain. Tämän jälkeen levitin siveltimellä öljyä myös kasvisten päälle,ja levitin päälle toisen leivinpaperipalan;painaen käsillä sen tiukasti vihannessiivujen päälle.Paketti meni jääkaappiin noin tunniksi ja laitoin painoja päälle(käytin papupusseja).
Jääkaapissa lepäilyn jälkeen päällimmäisen leivinpaperin sai helposti irrotettua kasvisten päältä. Käänsin kasvikset,joiden alla oli vielä toinen leivinpaperipala ,ylöslaisin tarjoilulautasen päälle ja irrotin toisen leivinpaperipalan niiden päältä. Kuvasta huomaa,että olin laittanut melkein kaikki punajuuripalat niin,että kun nuo kasvikset käänsi,niin oli hieman vähemmän värikästä,.Eli kun teen tätä uudestaan,niin enemmän kauniin värisiä punajuuren siivuja alle! Sillä välin kun kasvikset lepäsivät jääkaapissa,valmistin kastikkeen,joka oli aika reilusti muutettu versio alkuperäisestä,mutta todella hyvän makuinen.
Kastike kasviscarpacciolle:
- Yhden limesitruunan kuivattu ja hienoksi jauhettu kuori
- 4 rkl sitruunamehua
- 2 rkl omenasiiderietikkaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl oliiviöljyä
- 2 rkl vettä
- 1 liotettu taateli
Jauha kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin appelsiinin kuorta,jota minulla ei ollut;öljy,vesi ja taateli ovat myös lisäyksiä omasta päästäni ja tästä tuli todella hyvä kastike. Kasvisten päälle sirotellaan suolaa ja pippúria (mustapippuria tai pippurisekoitusta) ja kastiketta levitellään siivujen päälle.Levittelin päälle myös mantelilastuja sekä vuohenjuustoa.Leikkasin vielä hieman persiljaa päälle.Nami,hyvää oli ja tosi nätti annos! Juuston tilalle voisi käyttää vaikka cashewjuustoa,jos haluaa tästä vegaanisen version . Alkuperäisessä versiossa carpaccion päälle tuli myös kastanjakreemiä.
Tämä on taas sitä aikaa täällä kun kaupoissa näkyy tuoreita ,juuri poimittuja taateleita.Kun näitä keltaisia taateleita ostaa,ovat ne kovia,hieman kitkeriä sekä kauniin keltaisia. Ne laitetaan muutamaksi päiväksi pakastimeen,ja sulamisen jälkeen ne muuttuvat läpikuultaviksi ja pehmeiksi ja kaikki kitkeryys on kadonnut;ne ovat nyt makeita. Eivät kuiteinkaan ihan yhtä makeita kuin kuivatut taatelit,mutta makeita kuitenkin.Ja kuorikin irtoaa ihan napsauttamalla. Tämä taatelilajike on nimeltään Barhi(Honeyball) jota voi syödä jo tuossa keltaisessa vaiheessa.Monet pitävät sen rakenteesta tuollaisena,hieman kovana,mutta pidän siitä enemmän kylmäkäsittelyn jälkeen,jolloin se pehmenee.Barhilajike on alunperin Iranista,ja se on erittäin makea. Muut taatelilajikkeet ovat vielä liian tanniinisia tuossa vaiheessa,joten niitä ei kerätä keltaisina.
Annosta kuvatessa koirani Bambi seurasi tarkkana puuhiani....