lauantai 25. elokuuta 2018

Gluteeniton kesäkurpitsalettu

Tämä lettu syntyi kun  katselin jo hieman nuukahtanutta kesäkurpitsaani,  ja mietin mitä valmistaa siitä,   Käytin lettuun kikhernejauhoa,  joka  on keittiössäni nykyään usein käytössä; se   kun sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.  Letusta tuli tosi hyvä,  ja  tätä voisi tarjoilla vaikka salaatin kanssa. Tein yhden ison letun,  josta riittää annos kahdelle ,  mutta samasta taikinasta voi tehdä pienempiäkin lettuja.

Gluteeniton kesäkurpitsalettu
  • 1 dl kesäkurpitsaraastetta (karkealla terällä raastettua)
  • ½ kevätsipulin varsi, paloiteltuna
  • 3 rkl kikhernejauhoa
  • 2 rkl perunahiutaleita
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • ½ vihreä chili
  • 1 kananmuna
  • 1 tl paprikaa, 1/3 tl curryjauhetta , suolaa ½ tl 
  • 3/4 dl vettä
  • 1½ rkl öljyä paistamiseen
  1. Raasta kesäkurpitsa  ja purista siitä pois liiat nesteet.
  2. Sekoita kananmuna, mausteet, kikhernejauho, perunahiutaleet, valkosipuli ja vesi sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  3. Yhdistä kesäkurpitsaraaste,  kevätsipuli  ja lettutaikina.
  4. Lämmitä öljy  keskilämmöllä paistinpannussa (parhaiten tähän sopii paistokasari). Kun öljy on lämmennyt ,  levittele lettutaikinaa  pannulle , tasaiseksi letuksi.   Voit tehdä myös pienempiä lettuja. Peitä pannu kannella , ja  anna letun pohjan paistua  sekä yläpinnan hyytyä,  noin 7-8 minuuttia , tai kunnes letun alapinta on ruskistunut.
  5. Käännä lettu varovasti,   nosta hieman lämpötilaa,   ja anna letun toisen puolen paistua ilman että kansi on päällä,  kunnes letun toinenkin puoli on ruskistunut. Tarjoile lämpimämä,  mutta lettu maistuu kylmänäkin.
Lettutaikinaan voi lisätä myös juustoraastetta,   jolloin siitä tulee vieläkin herkullisempi.
Pieniä vauvakesäkurpitsoja  torilla.

lauantai 18. elokuuta 2018

Rapeat munakoisoviipaleet

Munakoiso on yksi suurista rakkauksistani,   en varmaan ikinä kyllästy tuohon kasvikseen,  sillä aina siitä voi tehdä jotain uuttakin.   Tällä kertaa vinkki siihen miten paistetut  munakoisoviipaleet onnistuvat kaikkein parhaiten;   niin että niistä tulee ihanan rapeita.  Täällä monessa   falafel-paikassa annokseen kuuluu myös paistettuja  munakoisoviipaleita,  jotka lisäävät niin paljon makua annokseen.  Paistetut munakoisoviipaleet ovat myös  sabich-annoksen tärkeimpiä elementtejä.  Seuraavat vinkit ovat Tel Avivin trendikkäimmän  falafel-paikan,   HaKosem-falafelin ,  antamia.  ja niitä noudattamalla  paistetuista  munakoison viipaleista tulee lähes täydellisiä:)

Rapeat munakoisoviipaleet
  • 1 munakoiso
  • suolaa
  • hyvin kuumuutta kestävää öljyä paistamiseen (4-5 rkl )
  • muutama lusikallinen  vehnäjauhon ja  Maizenan sekoitusta (yhtä paljon kumpaakin) . Itse käytin pelkkää Maizenaa, toimii hyvin niinkin,
Ravistin ylimääräiset jauhot pois  
  1. Munakoisosta leikataan kannat pois,  ja tässä vaiheessa munakoison voi myös kuoria jos haluaa.  En kuorinut munakoisoani, mutta kuorimalla viipaleista tulee vieläkin parempia. Munakoiso leikataan viipaleiksi pituussuuntaan.
  2. Munakoisoviipaleet asetellaan ritilälle,  ja niiden päälle ripotellaan reilusti suolaa. Munakoisojen annetaan valua vähintään  45 minuutin ajan.  Munakoisoissa on nestettä : nesteen valutus poistaa  kitkeryyttä ,  ja kuivemmat munakoisoviipaleet imevät myös vähemmän öljyä paistettaessa.  Suolaus ja  valutus on  etupäässä nesteiden poistoa varten.
  3. Munakoisoviipaleet huuhdellaan vedellä,  ja niiden annetaan kuivua vielä ritilän päällä   noin puolisen tuntia.  Munakoisoviipaleiden pintaa voi myös kuivata talouspaperilla.
  4. 2 rkl vehnäjauhoa ja 2 rkl Maisenaa sekoitetaan keskenään. (käytin pelkkää Maizenaa, toimii niinkin). Munakoisoviipaleet käännellään   jauhoseoksessa,  ja niistä ravistellaan pois ylimääräinen jauho.
  5. Öljy lämmitetään kuumaksi  paistokasarissa tai paksupohjaisessa kattilassa.  Munakoisoviipaleita paistellaan muutama kerrallaan kuumassa öljyssä , 2-3 minuuttia kumpikin puoli,  kunnes ne ovat ruskistuneet. 
  6. Munakoisoviipaleet asetellaan talouspaperin päälle. Lopuksi ripotellaan suolaa päälle.
Herkullisia sellaisenaan,   lisukkeena,  leivän päällä:) 🍆🍆
Munakoisoni ostin torilta.
Torin pääkadulle,  ja sen monille sivukaduille ilmestyy koko ajan uusia ruokapaikkoja,  joiden ainekset tulevat tietenkin torilta..
Maissia ja papuja.
Viikunoita näkee nyt paljon.

lauantai 11. elokuuta 2018

Tofua parhaimmillaan

Syön tofua usein,  ja ostan sitä yleensä aasialaisen ruuan kaupasta kilon pakettina. Kilo on iso määrä tofua,  ja harvemmin tulee käytettyä koko kilo viikon aikana. Yleensä jaan kilon tofupalan 3 osaan: yhden osan laitan vedellä täytettyyn astiaan,  jota säilytän jääkaapissa,  ja 2 muutta palaa  kuivatan ensin hyvin,  ja pakastan tofupalat sen jälkeen kun suurin osa nesteistä on saatu poistettua paloista.  
Tofupalat kuivaan ensin puhtaalla keittiöpyyhkeellä,  minkä jälkeen  käärin keittiöpyyhkeen tofupalan ympärille,  ja laitan jonkun painon,  kuten täysinäisen säilykepurkin,  tofupalan päälle.  Jätän painon päälle  noin puoleksi tunniksi,  minkä jälkeen  kuivaan vielä tofupalan pinnan,  ja leikkaan  viipaleiksi ennen pakastimeen menoa.   Tofu  muuttaa väriään  pakastimessa,  mutta  muuttuu sulatessaan  taas valkoiseksi. Tofu säilyy pakastimessa 6 kk,  ja  voi olla että tuon ajan jälkeen tofu on hieman keltaisempi kuin mitä se oli alussa,  mutta se ei vaikuta makuun.    Miksi tofua kannattaa pakastaaa? Pakastimessa  tofun rakenne  muuttuu kiinteämmäksi , ja kastikkeiden maut tarttuvat tofuun paremmin pakastamisen jälkeen.  Paistettu tofu onkin parhaimmillaan kun siinä käytetään pakastimessa ollutta,  hyvin kuivattua tofua. 
Tein tofua yksinkertaisella tavalla ,  mutta tästä tuli ihan tajuttoman herkullista, kiitos  tofun rakenteen ja herkullisen kastikkeen.    Kun pakastettu tofuni oli sulanut , leikkasin tofun kuutioiksi.

Tofua,   sipulia ja nuudeleita
  • noin 250 gr pakastimessä käynyttä tofua, kuutioituna
  • 2 keskikokoista sipulia
  • pakkaus nuudeleita (minulla oli täysjyväriisinuudeleita)
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 2 rkl öljyä sipulin paistamiseen
Marinointikastiketta
  • 1 rkl  tahnamaista kiinalaista Chiu chow-chiliöljyä  (samanlaista mitä yleensä on kiinlaisissa ravintoloissa pöydillä) 
  •   1 rkl  riisietikkaa (muukin etikka  käy)  
  • ½ rkl tummaa sokeria,  
  • palanen raastettua inkivääriä,  
  • 2 valkosipulinkynttä   hienoksi pilkottuna 
  • 1 rkl öljyä, ½ rkl  seesamiöljyä,
  •  1 ½ rkl soijakastiketta
  1. Sipulit paloitellaan ,  ja paistetaan  keskilämmöllä,  kunnes sipuli on kauniisti ruskistunut ja karamellisoitnut.    Paistettu sipuli  laitetaan  astiaan odottelemaan.
  2. Kastikkeen ainekset  sekoitellaan hyvin ,  ja tofukuutiot käännellään kastikkeessa niin että kastiketta tarttuu kuutioiden pinalle.   Paistinpannu tai wokpannu lämmitetään ,  ja tofukuutiot kastikkeineen (loppu kastike kaadetaan pannulle kuutioiden kanssa)  paistellaan rapean ruskeapintaisiksi keskilämmöllä,  aina välillä kääntäen. 
  3. Loppuvaiheessa lisätään  paistettu sipuli ja seosta käännellään ja paistetaan vielä muutama minuutti.  Tarjoillaan  nuudelien  , riisin ym. kanssa.
Päälle vielä paloiteltua kevätsipulia. 
P.S. Jos pakastaa tofua, tulee tofun olla hyvälaatuista ja kiinteää, muuten  siitä ei saa yhtä hyvää kuin mitä näkyy kuvissani,

perjantai 3. elokuuta 2018

Pannujuustokakku

Kesähelteillä sitä hieman laiskistuu keittiössä  , tai haluaa tehdä sellaista mikä  sujuu nopeammin ja helpommin.    Tämä pannujuustokakku syntyikin sellaisesta tarpeesta,  ja on siis pannulla paistettu, uuniton juustokakku.   Pannujuustokakku on pannarin paksuinen  ja kiinteämpi juustokakku,  mutta aivan hurjan hyvää! Ja myös todella helppotekoinen. Pannujuustokakku on gluteeniton, eikä siinä ole normijuustokakun taikinapohjaa. 
Tein pannujuustokakun ensin  tällaisessa kaksipuolisessa paistinpannussa,  jossa molemmat puolet ovat samanlaisia,  ja pannu sulkeutuu hermeettisesti,  joten  sen kääntäminen käy helposti.  Täälläpäin ovat kaksipuoliset grillipannut  olleet tosi suosittuja jo muutamia vuosia; mutta kun näin tämän pyöreän pannun (jossa ei grillipintaa) ,  tiesin haluavani juuri tällaisen pannun.  Olen googlannut tällaisia pannuja suomeksi kaikenlaisilla hakusanoilla, mutta en ole löytänyt ...eli onko tällaisia Suomessa?  Tein pannujuustokakun toisella kerralla  tavallisessa  paistokasarissa,  ja siinäkin pannujuustokakku onnistui tosi hyvin:)  Tässä ohjeessa käsittelen  paistokasarissa tehtyä  pannujuustokakkua.

Pannujuustokakku 

  • 500 gr pehmeän rahkan tapaista juustoa ( minun juustossani oli 5%  rasvaa. Tässä voisi  käyttää Valion pehmeää rahkaa, jossa on alle 2.5 %  , ja korvata pieni osa rahkasta hieman rasvaisemmalla tuorejuustolla, jotta juustomassasta ei tule liian kuivaa, tai Lidlin 4.4% Milbona rahkaa, josta pienen osan voisi korvata hieman rasvaisemmalla tuorejuustolla.
  • 2.5 dl sokeria
  • 3 rkl Maizenaa
  • 2 rkl  hienoa maissijauhoa    (tähän tulee siis maissia kahdessa muodossa: tärkkelyksenä (Maizena ) ja jauhona)
  • 1 iso kananmuna
  • 2 limetin tai sitruunan raastettu kuori
  • noin 1 dl limetin tai sitruunan mehua
  • 1 rkl voita ja ½ rkl öljyä pannua varten
  1. Rahka,  sokeri ja jauhot sekoitetaan hyvin keskenään. 
  2. Lisätään  kananmuna,  sitruuna/limetinkuori -ja mehu
  3. Paistokasarissa lämmitetään   voi sekä öljy, ja kun voi on hieman ehtinyt ruskistua,  käännetään paistokasarin lämpö minimiin,  ja lisätään juustomassa,  lastalla tasoitellen.  Paistokasari peitetään kannella,  ja pannujuustokakun annetaan hiljalleen kypsyä,   noin 15 minuutin ajan, kunnes  alapinta on ruskistunut  ja yläpinta tarpeeksi hyytynyt. 
  4. Pannujuustokakku vieritellään varovasti  tarpeeksi suurelle lautaselle,  ja palautetaan varovaisesti kääntäen   paistokasariin,   niin että toinenkin puoli saa väriä.  Pannun pohjalle voi hieman lisätä voita.  Kun pannujuustokakun tuoksu alkaa tuntua ,  ja toinenkin  puoli on saanut väriä,  on pannujuustokakku valmis.
  5. Pannujuustokakun annetaan jäähtyä,  ja sen jälkeen vielä hyytyä kunnolla  jääkaapissa, mieluiten yön yli,   ennen tarjoilua.  
Paistokasarissa pannujuustokakusta tuli hitusen verran korkeampi kuin  kaksoispannullani tekemästäni pannujuustokakusta  (1. kuva)
Hurjan hyvää, ja ihanan sitruunainen maku :)
Kaksiosaisella pannullani olen tehnyt kaikenlaista,  kuten vaikka tätä  pizzan tapaista paistosta, jonka gluteeniton pohja on tehty   kikherne-ja riisijauhoista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...