Asuessani viime vuosikymmenellä Venezuelassa ihastuin sikäläiseen versioon paahtovanukkaasta,jota Venezuelassa kutsutaan quesilloksi(pieni juusto,vaikka siinä ei juustoa olekaan)Lapsena paahtovanukas kuului lempparijälkiruokiini ja quesillo on ehdottomasti yksi herkullisimmista paahtovanukkaista ,joita olen maistanut tai tehnyt ja takuulla myös helppotekoisin.Sain siellä asuessani vanukkaan ohjeen tuttavalta,ja olenkin sitä tehnyt muutaman kerran,mutta viime kerrasta on tosi pitkä aika. Quesillo on paitsi todella herkullinen ,myös todella helppotekoinen,mutta kuten kuvasta näkyy,möhläsin totaalisesti karamellisoidun sokerin kanssa ja tuloksena oli lähinnä herkullinen vanukas sokeriliemessä.
|
Quesilloni ei ollut reikäinen eikä siinä ollut ruskeaa
karamellikuorta ,nyyh! |
Oikeasti quesillon pitäisi näyttää tältä. Karamellisoidun pinnan lisäksi vanukkaan pitäisi olla "reikäinen" ,ja juuri siitä vanukas onkin saanut nimensä,sillä tuo "reikäisyys" tuo juuston mieleen.Viimeksi tätä tehdessä siitä tuli täydellinen enkä tajua nyt missä möhläsin,paitsi siinä,etten antanut sokerin karamellisoitua tarpeeksi . Tuttavalta saamani ohjeen olin puolittanut,mutta se ei ole tuon epäonnistumisen syy.Netti on täynnä erilaisia quesillo-ohjeita,ja todennäköisesti minun olisi pitänyt lisätä ainakin yksi kananmuna lisää. Mutta tämä vanukas on onnistuessaan niin herkullinen (oli se sitä nytkin...) ja helppotekoinen,että laitan ohjeen tänne,vaikkei siitä tullutkaan sellaista kuin piti.
Venezuelalainen paahtovanukas
- 1 purkki kondensoitua maitoa
- yhtä paljon tavallista maitoa kuin kondensoitua maitoa (käytä tyhjää purkkia mittana)
- 4 munaa (käytin siis 3,aiemmin saamani ohjeen mukaan,mutta mielestäni tähän kyllä pitäisi laittaa 4 kananmunaa)
- ripaus vaniljaa
- korkillinen tai pari rommia
- hieman limeraastetta (ei välttämätön)
- 6 ruokalusikallista sokeria (käytin ruokosokeria)+1 rkl vettä
Sekoita kaikki ainekset paitsi sokeri tasaiseksi ja kuohkeaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Valmista karamellisoitu sokeri:lisää sokeri ja ruokalusikallinen vettä kattilaan ja kiehauta keskilämmöllä kunnes sokeri tummenee ja karamellisoituu. Tässä teinkin virheen,ja otin sokeriliemen pois tulelta aivan liian aikaisin. Seosta ei saa missään vaiheessa sekoitella ,mutta kattilaa voi aina välillä kallistaa.Sekoittaminen vaikuttaa sokerin kristallisoitumiseen.Kaada karamellisoitu sokeri siihen astiaan,missä teet vanukkaan ja kallista astiaa niin että karamellisoitua sokeria tarttuu astian pinnoille.Kaada vanukasseos astiaan.
Laita vanukasastia reunalliseen uuniastiaan ja peitä vanukasastia foliolla.Lämmitä uuni 180 C-asteeseen. Laita nyt uuniastia vanukasastioineen uuniin ja kaada uuniastiaan kiehuvaa vettä.Vettä tulee olla 2/3 osaa vanukasastian korkeudesta.Kypsennä quesilloa tunnin ja ota folio pois viimeisten 10 minuutin ajaksi.
Quesillo uunista tultuaan.Tässä vaiheessa aloin epäillä sen onnistumista,sillä se ei näyttänyt lainkaan reikäiseltä! Vanukkaan annetaan jäähtyä,jonka jälkeen se saa vielä olla yön yli jääkaapissa.Lautanen asetetaan vanukasastian päälle ja kiepautetaan ylösalaisin. Vaikka tämä ei nyt onnistunutkaan kuten piti,niin tämä oli kuitenkin todella herkullista,ja rommi tuntuu siinä kivasti:)
P.S. Tätä tulee aina tehdä kiinteässä vuoassa ,eikä missään nimessä irtopohjavuoassa.