perjantai 30. marraskuuta 2012

Torilla

Mansikoiden aika on jo koittanut.Vielä ovat sen verran tyyriitä että ostan vasta sitten
kun halpenevat
Tällä kertaa ei ruokaohjetta,vaan muutama kuva torilta,jossa kävin aikaisin perjantaiaamuna. Rakastan Karmel-toria ja käyn siellä vähintään kerran viikossa.
Ruokapaikka,jossa perjantaisin myydään ruokaa myös kotiin ostettavaksi. Ruoka tässä paikassa tripolilaista(Libya)
Sen viereisessä kaupassa on mausteita.
Halvaa ja turkkilaisia loukum-makeisia,joista en pidä...
Vesimeloneja on vieläkin,vaikka ollaan jo  lähellä loppuvuotta
Erään juustokaupan tiski.Pidän noista kuvassa näkyvistä kuutioista:vuohen-ja lampaanmaidosta tehdyjä juustoja.
Oliiveja ja tahinia
Maustekauppa ,josta saa myös hyvää oliiviöljyä
Torilla voi myös poiketa syömässä,on valinnanvaraa
Tässä kävin juomassa espresson ja samalla katselin menoa torilla
Istuessani kahvilla selkäni takana oli iso tiski itämaisia leivonnaisia.Ennen pidin paljon,nyt ovat aivan liian makeita minulle.

torstai 29. marraskuuta 2012

Kahvilla maustetut financier-kakkuset

Nämä financierit tehtiin kurssilla.Olivat niin hyviä että tuo mascarponevaahto oli melkein turhaa
Lokakuun alussa kävin petit fours-kurssilla ja siellä tekemistämme herkuista pidin eniten kahvilla maustetuista  financier-kakkusista,jotka olivat mielettömän ihania.Financierit ovat pieniä ranskalaisia kakkusia,jotka perinteisesti on tehty suorakulmion muotoisissa muoteissa,mutta muutkin muodot käyvät,kuten kuvassa näkyvät financierit,johon käytimme muffinivuokaa.Financier-kakkusen nimen sanotaan tulleen suorakulmaisesta muotista,joka muistuttaa kultaharkkoa.Toisen teorian mukaan kakkusesta tuli suosittu Pariisin pörssin alueella.
Tässä sitten kotona tekemäni financierit.Kauniit päältä,mutta mokasin näitten kanssa.Financierit ovat herkullisia,kosteahkoja kakkusia,ja niiden herkullinen maku tulee manteleista ja beurre noisettesta,eli ruskistetusta voista. Käytin samaa ohjetta,jonka mukaan teimme kahvifinancierit kurssilla,ja joidenka valmistukseen osallistuin osittain,mutta kotona tein kohtalokkaan virheen:en sekoittanut taikinaa kunnolla ja tuloksena oli täydellinen pinta ja pohja,mutta muuten rasvat ja muut ainekset eivät olleet sekoittuneet kunnolla,joten omien financierieni koko keskus oli rasvaista sotkua.Eli roskiin meni (leikkasin tosin onnistuneet pinnat sitä ennen pois..) . Kurssilla sekoittelimme taikinaa yleiskoneessa ja jos ei sellaista ole,niin ainakin kunnolla käsivoimin tulee tuota taikinaa sekoittaa eikä vain hutiloiden,kuten minä tyhmä tein.Näiden piti mennä tuliaisina illalliselle,johon olin kutsuttu,mutta eipäs näitä voinutkaan sitten ottaa mukaani.Seuraavan kerran sekoitan sitten kunnolla tuon taikinan,sillä kahvilla maustetut financierit ovat todella herkullisia.

Kahvilla maustetut financierit

  • 100 gr hienoksi jauhettua mantelia
  • 100 gr vehnäjauhoa(siivilöityä)
  • 300 gr tomusokeria 
  • 250 gr munanvalkuiaisia
  • (350 gr voita)250 gr ruskistettua voita *
  • 4 gr instant kahvijauhetta
Kahvi sekoitetaan ruskistetun voin kanssa. Manteli,sokeri ja jauhot sekoitetaan yleiskoneessa ,ja munanvalkuiset lisätään joukkoon vaiheittain.Tämän jälkeen lisätään ruskistettu voi,vaiheittain. Taikinan annettaan jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia ,jonka jälkeen sitä laitetaan pursotuspussiin ja pursotetaan muotteihin. Kypsennetään 200 C asteessa noin 10 minuuttia. Tämän voi tehdä myös käsin niin,että kuivat ainekset siivilöidään kulhoon ja sekoitetaan;munanvalkuiaisia vaahdotetaan jonkun verran ja lisätään joukkoon,jonka jälkeen lisätään voi,sekoittaen todella hyvin,jotta ei kävisi kuten minun financiereilleni.
Voi ennenkuin se ruskistui..
* Ruskistettu voi:
Financierien herkullinen maku tulee ruskistetusta voista,eli beurre noisettesta(suora käännös:hasselpähkinävoi) Ruskistettu voi ei ole samaa kuin kirkastettu voi,vaan siinä voita sulatetetaan alhaisessa lämpötilassa ,jolloin rasva ja maidon valkuaiset erottuvat toisistaan.  Voin annetaan hiljalleen ruskistua,maidon valkuaisosat painuvat pohjaan ja ruskistuvat,jonka jälkeen voi otetaan pois hellalta ja siivilöidään.Voista tulee tuossa prosessissa hieman pähkinäisen makuinen.
Voin sulaessa siitä  haihtuu osa pois,ja kun tuo ohjeessa on 250 grammaa voita,tarkoittaa se sitä,että alunperin voita tulee olla 350 grammaa.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Gluten free and vegan orange cake

A few years ago I came up with this delicious  orange scented cake,which has become one of my favorites,and that of my friends too.  Besides being gluten free, it is also vegan and would serve as  a wonderful treat for those avoiding gluten and animal products at the Christmas table.

Gluten free  and vegan orange cake
  • 1,3 cups (US cups) of finely  ground green buckwheat 
  • 2,1 cups ground coconut
  • 0,4 cups of almond flour
  • 0,4 cups of oil( olive oil is fine here)
  • 1,6 cups of cane sugar
  • 1 tbl + 1 tsp of psyllium fiber
  • 8 tbl water
  • about 1,4 cups of orange juice
  • 1 tbl grated orange zest
  • 1½ tsp baking powder
  • 50 grams of grated dark chocolate(optional,but makes the cake even more delicious..)




Mix all the  dry ingredients in a bowl ( I like to grind the coconut as fine as possible for this cake). Mix the psyllium fiber with the water,oil and orange juice and let the mixture stand for at least 10 minutes.Add the orange zest to the dry ingredients and mix well. Add the thickened psyllium mixture  to the dry ingredients and mix well.This cake batter is enough for 2 small cakes like in my picture,or for one regular size cake. Bake at 180 C (356 F) for 40-45 minutes.
Minua pyydettiin osallistumaan Lexiophilesin kansainväliseen adventtikalenteriin,ja siksi englanninkielinen postaus tällä kertaa.Tämän vuoden joulukalenteriin pääsee täältä.

Postauksen pitäisi avautua kalenterissa luukussa 11 joulukuussa.Tämän kakun ohjeen olen julkaissut aiemmin suomenkielisenä täällä.Nykyisessä ohjeessa on pieni muutos:en enään ole laittanut taikinaan pellavansiemeniä vaan ainoastaan psylliumia,1 rkl +1 tl.

maanantai 26. marraskuuta 2012

Hurjan hyvä oliivinen mausteseos salaateille,pastalle jne...

Näin joku aika sitten täkäläisessä nettilehdessä tosi kiinnostavan ohjeen,johon tuli mausteita,siemeniä,pähkinöitä ja oliiveja.Unohdin koko ohjeen,mutta kun aloin etsimään sitä,en enään muistanutkaan,missä sen olin nähnyt,mutta viime viikolla löysin sen uudestaan! Tästä tuli ihan sairaan hyvää:seos jota voi lisätä salaatteihin,pastaan,vaikka riisiin tai sitten napostella ihan sellaisenaankin,kuten minä tein ,sillä tästä tuli niin hyvää! Käytin tähän kuivuria ,mutta uuni käy tähän yhtä hyvin.  Tehdessäni tätä puolitin ohjeen määrät,mutta ottaen huomioon että tällä on hieman pitkä valmistusaika ja tuloksena on superhyvä seos,niin jälkikäteen ajatellen  sittenkin on parempi tehdä isompi määrä kerralla.

Hurjan hyvä oliivinen mausteseos
  • 400 grammaa oliiveja,joko vihreitä tai mustia(kunhan eivät ole niitä värjättyjä oliiveja...) tai molempia sekaisin.
  • 0,8 dl oliiviöljyä
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • hieman chilihiutaleita(tätä ei ollut alkuperäisessä ohjeessa,mutta omaani lisäsin,ja mielestäni se sopii tähän hyvin)
Mausteet ja öljy sekoitetaan oliivien kanssa.Seos laitetaan uunipellille leivinpaperin päälle,tasaiseksi kerrokseksi.Seoksen annetaan "kuivua" uunissa 50 asteen lämpötilassa noin 24 tuntia.Välillä käydään sekoittamassa seosta,vähintään 3 kertaa tuon vuorokauden aikana.
24 tunnin jälkeen seos otetaan pois uunista ja siihen sekoitetaan:
  • noin desi seesaminsiemeniä (käytin kuorimattomia)
  • vähän yli 2 desiä murskattuja saksanpähkinöitä
Tein oman seokseni kuivurissa enkä jaksanut ihan odottaa tuota 24 tuntia,mutta seos oli silti hurjan hyvää;oliivit olivat ehtineet kuivua kivasti ja niiden maku oli tiivistynyt ihanalla tavalla.Seos laitetaan lasipurkkiin ,ja säilytetään jääkaapissa.Tämä on myös kiva ruokalahjana.
Aamulla aikaisin söin terveellisen aamiaisen lempparikahvilassani. Vihannestikkuja ja 2 tahnaa oman valinnan mukaan.

perjantai 23. marraskuuta 2012

Venezuelalainen paahtovanukas-quesillo-joka ei ihan onnistunut...

Asuessani viime vuosikymmenellä Venezuelassa ihastuin  sikäläiseen versioon paahtovanukkaasta,jota Venezuelassa kutsutaan quesilloksi(pieni juusto,vaikka siinä ei juustoa olekaan)Lapsena paahtovanukas kuului lempparijälkiruokiini ja quesillo on ehdottomasti yksi herkullisimmista paahtovanukkaista ,joita olen maistanut tai tehnyt ja takuulla myös helppotekoisin.Sain siellä asuessani vanukkaan ohjeen tuttavalta,ja olenkin sitä tehnyt muutaman kerran,mutta viime kerrasta on tosi pitkä aika. Quesillo on paitsi todella herkullinen ,myös todella helppotekoinen,mutta kuten kuvasta näkyy,möhläsin totaalisesti karamellisoidun sokerin kanssa ja tuloksena oli lähinnä herkullinen vanukas sokeriliemessä.
Kuva täältä
Quesilloni ei ollut reikäinen eikä siinä ollut ruskeaa
karamellikuorta ,nyyh!
Oikeasti quesillon pitäisi näyttää tältä. Karamellisoidun pinnan lisäksi vanukkaan pitäisi olla "reikäinen" ,ja juuri siitä vanukas onkin saanut nimensä,sillä tuo "reikäisyys" tuo juuston mieleen.Viimeksi tätä tehdessä siitä tuli täydellinen enkä tajua nyt missä möhläsin,paitsi siinä,etten antanut sokerin karamellisoitua tarpeeksi . Tuttavalta saamani ohjeen olin puolittanut,mutta se ei ole tuon epäonnistumisen syy.Netti on täynnä erilaisia quesillo-ohjeita,ja todennäköisesti minun olisi  pitänyt lisätä ainakin yksi kananmuna lisää. Mutta tämä vanukas on onnistuessaan niin herkullinen (oli se sitä nytkin...) ja helppotekoinen,että laitan ohjeen tänne,vaikkei siitä tullutkaan sellaista kuin piti.

Venezuelalainen paahtovanukas
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • yhtä paljon tavallista maitoa kuin kondensoitua maitoa (käytä tyhjää purkkia mittana)
  • 4 munaa (käytin siis 3,aiemmin saamani ohjeen mukaan,mutta mielestäni tähän kyllä pitäisi laittaa 4 kananmunaa)
  • ripaus vaniljaa
  • korkillinen tai pari rommia
  • hieman limeraastetta (ei välttämätön)
  • 6 ruokalusikallista sokeria (käytin ruokosokeria)+1 rkl vettä 
Sekoita kaikki ainekset  paitsi sokeri tasaiseksi ja kuohkeaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Valmista karamellisoitu sokeri:lisää  sokeri ja ruokalusikallinen vettä kattilaan ja kiehauta keskilämmöllä kunnes sokeri tummenee ja karamellisoituu. Tässä teinkin virheen,ja otin sokeriliemen pois tulelta aivan liian aikaisin. Seosta ei saa missään vaiheessa sekoitella ,mutta kattilaa voi aina välillä kallistaa.Sekoittaminen vaikuttaa sokerin kristallisoitumiseen.Kaada karamellisoitu sokeri siihen astiaan,missä teet vanukkaan ja kallista astiaa niin että karamellisoitua sokeria tarttuu astian pinnoille.Kaada vanukasseos astiaan.
Laita vanukasastia reunalliseen uuniastiaan ja peitä vanukasastia foliolla.Lämmitä uuni 180 C-asteeseen. Laita nyt uuniastia vanukasastioineen uuniin ja kaada uuniastiaan kiehuvaa vettä.Vettä tulee olla  2/3  osaa vanukasastian korkeudesta.Kypsennä quesilloa tunnin ja ota folio pois viimeisten 10 minuutin ajaksi. 
Quesillo uunista tultuaan.Tässä vaiheessa aloin epäillä sen onnistumista,sillä se ei näyttänyt lainkaan reikäiseltä! Vanukkaan annetaan jäähtyä,jonka jälkeen se saa vielä olla yön yli jääkaapissa.Lautanen asetetaan vanukasastian päälle ja kiepautetaan ylösalaisin.  Vaikka tämä ei nyt onnistunutkaan kuten piti,niin tämä oli kuitenkin todella herkullista,ja rommi tuntuu siinä kivasti:)

P.S. Tätä tulee aina tehdä kiinteässä vuoassa ,eikä missään nimessä irtopohjavuoassa.

perjantai 16. marraskuuta 2012

Indonesialainen maapähkinäkeitto

Löysin ihanasta Matkonation-blogista ohjeen indonesialaiselle maapähkinäkeitolle,jota teki heti mieli tehdä vaikken olekaan mikään suuri keittojen ystävä. Keittokirjatoimittaja  Danyan ja valokuvaaja Deannan kaunis blogi ilmestyy hepreaksi,mutta myös englanniksi,tuossa linkin takaa. Ohje on täkäläisesta  "44"-nimisestä ravintolasta,jossa tarjoillaan paljon aasialaisvaikutteista ruokaa.Olen jo pitkään halunnut mennä Danyan ja Deannan järjestämälle ruokavalokuvauskurssille,mutta kurssi on jakautunut 4 päivälle ja aika kallis.Minä taas mielleläni osallistuisin sellaiselle yhden päivän kurssille,mutten ole löytänyt sopivaa tarpeeksi läheltä. Keittoa varten minulla olikin suurin osa aineksista kotona,mutta lähivihanneskaupasta ei löytynyt kaffir-limen lehtiä eikä sitruunaruohoa,joten piti vähän improvisoida.Muutin myös mitat desilitroiksi.

Indonesialainen maapähkinäkeitto( 3 -4 annosta)
  • Noin 5 dl  hienoksi raastettua porkkanaa
  • 5 rkl hienoksi silputtua kevätsipulia
  • 5 rkl hienoksi silputtua inkivääriä
  • 2 rkl hienoksi silputtua valkosipulia
  • 1 pieni chili,ilman siemeniä ja hienoksi silputtu
  • noin 2½ dl sokeritonta maapähkinävoita
  • noin 1 rkl soijakastiketta
  • noin litra vihanneslientä  (minulla oli valmiina pakkasessa)
  • 2 limesitruunan raastettu kuori (tai kourallinen kaffirlimen lehtiä ja 3 sitruunaruohoa)
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • soijakastiketta tai kalakastiketta,maun mukaan
Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota porkkanaraastetta alhaisella lämmöllä kunnes se on pehmentynyt,noin 3 minuuttia.Lisää kevätsipuli,valkosipuli,inkivääri ja chili ja jatka paistamista kunnes tuoksuu kunnolla (ihanat tuoksut).Lisää nyt maapähkinävoi ja soijakastike ja lisää kasvislientä vähitellen keittoon.Sekoita tasaiseksi vispilällä. Lisää raastettu limenkuori (tai kaffirlimenlehdet ja sitruunaruohot).Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä ,ilman kantta,noin 40 minuuttia,välillä sekoitellen. Tarkista maku lopussa ja lisää soija-tai kalakastiketta maun mukaan.Koristele tuoreen korianterin lehdillä. Tämä keitto oli hurjan hyvää ja se meni heti suosikkilistalleni:makujen harmonia oli todella hyvä:) Keitto on vegaaninen ja vegaanisuudesta puheenollen;Israelin juuri alkaneessa 3.kauden MasterChefissä on vegaanikilpailija!
hätäisesti otettu salakuva hevi-puolella....
Menin eilen lähialueen jättimarkettiin (samaan,josta postasin täällä),ja sen erilliselle hevi-osastolle jossa näin todella suuria kookospähkinöitä,ei sellaisia kuivia käppyröitä kuten yleensä. Koska yksi maksoi yli puolitoista euroa ja kahdella eurolla sai 2 ,niin tottakai ostin kaksi mukaan.
Matkalla kotiin ajattelin,että nämä ovat varmaankin nuorempia kuin yleensä tuolta löytyvät ja niin ne olivatkin: sisällä oli todella runsaasti kookosvettä,kova kuori meni helposti rikki sekä kookoslihan sisäpuoli oli vielä pehmeää kuten ihan nuorissa kookospähkinöissä. 
Innostuin tämän jälkeen ostamaan vielä 4 kookospähkinää lisää,mikä oli vähän hullua.Kuivuri onkin ollut nyt päällä,kun kuivattelen kookoshiutaleita.Niitä pitää ensin liottaa ja puristaa niistä kookosmaito(jota sitäkin on nyt runsaasti,samoin kuin kookossosetta,3 pähkinää vielä avaamatta),sillä jos hiutaleissa on vielä paljon rasvaa jäljellä,härskiintyvät ne nopeasti.

maanantai 12. marraskuuta 2012

Punajuurta ja belugalinssejä ja omenanyytit(raw)

Meilläpäin alkoi vihdoinkin "talvi",jos tätä nyt talveksi voi kutsua,mutta ainakin on satanut viimeisen 3 päivän ajan ihan kivasti yli puolen vuoden kuivuuden jälkeen ja lämpötilakin laski.Huomenna tosin lämpenee ja auringonkin pitäisi taas  paistaa kunnolla.Ja koska oli vihdoinkin vähän viileämpää,teki mieli jotain lämmintä.Eilen kotiin tullessani oli tarkoitus tehdä erään täkäläisen ruokatoimittajan ohjeen mukaista ruokaa,paitsi että olin ajatellut vaihtaa alkuperäisen ohjeen täysjyväriisin mustaan kvinoaan. Olin varma,että sitä oli kaapissani mutta eihän sitä ollutkaan! Eikä ollut vaaleatakaan kvinoaa,joten keksin tehdä tätä mustilla belugalinsseillä,ja hyvää tästä tulikin. Muitakin aineksia puuttui alkuperäisestä ohjeesta,mutta improvisoidenkin tästä tuli tosi maukasta.

Punajuurta ja belugalinssejä
  • 2 keskikokoista punajuurta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 6 kevätsipulin vartta
  • 2½ dl belugalinssejä(ennen keittämistä)
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamietikkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • muutama rkl raastettua parmesaania

Keitä belugalinssejä noin 20 minuuttia ja laita ne lävikköön odottelemaan.Pese ja kuori punajuuret.Raasta punajuuret astiaan.Pilko 3 kevätsipulia varsineen sekä  valkosipuli pieniksi palasiksi.Lämmintä öljy wokissa tai syvässä paistinpannussa ja ruskista sipuli ja valkosipuli miedolla lämmöllä noin 2 minuuttia.Lisää punajuuriraaste ja paista välillä sekoittaen noin 5 minuuttia.Lisää sokeri,balsamico sekä suola ja pippuri ja anna kypsyä vielä muutama minuutti.Lisää nyt belugalinssit,sitruunamehu sekä parmesaani ja kypsytä koko ajan sekoittaen vielä 5 minuuttia. Lisää lopuksi 3 jäljelle jäänyttä ,pilkottua kevätsipulia joukkoon.Tämä oli hyvää lämpimänä,mutta söin sitä tänään kylmänä ja se oli hyvää niinkin. Tässä siis piti olla alunperin täysjyväriisiä linssien sijaan ja valkoviiniä balsamicon sijaan,mutta tämä maistui tosi hyvälle näin tehtynä.
Tein yhtenä päivänä myös raw-omenanyytit,joiden tekotapa oli aika samanlainen kuin punajuuripesien.En kirjoittanut ohjetta ylös ,mutta tein nämä  seuraavanlaisesti:Leikkasin hyvin pestyt omenat (käyttämäni  omput olivat aika pieniä luomuomppuja)kuorineen hyvin ohuiksi viipaleiksi,joita marinoin tiivistetyssä omenamehussa, johon olin lisännyt kanelia.Pehmitin omenaviipaleita joitakin tunteja kuivurissa,kunnes ne olivat hieman pehmentyneet. Laitoin viipaleet punajuurten tapaan (katso punajuuripesän linkki) elmukelmun päälle ja täytteeksi tuli sekoitus,jossa oli kookossosetta,vaniljaa,kookosmaitoa sekä steviaa ja tiivistettyä omenamehua. Nyytit menivät jääkaappiin jähmettymään,jonka jälkeen elmukelmu poistettiin päältä.

perjantai 9. marraskuuta 2012

Falafelit-vaihe vaiheelta

Falafeleistani ei tullut maailman kauneimpia ,mutta olivat erittäin herkullisia!
Falafel on ollut jonkun verran  esillä viime aikoina:Helsinkiin avattiin paljon kehuja saanut Fafa's -falafelipaikka ja joissakin blogeissa on myös tehty falafelia;tosin keitetyistä kikherneistä tehdyt pyörykät eivät mielestäni ole oikeita falafeleja,vaan kutsuisin niitä kikhernepyöryköiksi.Aito falafel valmistetaan yön yli liotetuista,kuivatuista kikherneistä.Täällä  falafel on kaikkein  suosituin pikaruoka,ja sitä saa melkein joka kulmasta;kotini vieressäkin on iso,aika suosittu falafelpaikka,mutta silloin harvoin kun falafelia syön,suuntaan kohti Hippo Falafel-paikkaa,jossa pyörykät ovat luomua,pitaleivän saa joko täysjyväisenä tai gluteenittomana ja bonuksena siellä on mahtava valikoima ihania kastikkeita.Juuri tuosta helposta saatavuudesta johtuen teen sitä kotona äärimmäisen harvoin (viime kerralla itse asiassa tein sitä Suomessa vielä asuessa) ,mutta tällä viikolla teki mieli ihan kotona tehtyjä falafeleja. Falafelit ovat ultimatiivinen vegaaniruoka ja vaikka niiden esivalmisteluun kuluu hieman aikaa,ovat ne kuitenkin  suhteellisen helppotekoisia.Laitan tänne ohjeen vaihe vaiheelta.

Tarvitset:
Laita falafelit astiaan ja lisää astiaan runsaasti vettä.Liota
kikherneitä vähintään 12 tuntia ja jos laitat kikherneet likoamaan
jääkaappiin liotusaika on vähintään vuorokausi.Liotusvesi on hyvä
vaihtaa kerran liotuksen keskivaiheessa
  • 500 grammaa kuivia kikherneitä
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 5-6 valkosipulin kynttä
  • nippu persiljaa
  • nippu korianteria
  • 1 vihreä chili tai teelusikallinen chilihiutaleita
  • suolaa muutama teelusikallinen
  • reilusti mustapippuria
  • muutama teelusikallinen  paprikajauhetta
  • 1 tl leivinsoodaa
  • 1½ tl jeeraa eli juustokuminaa
  • öljyä uppopaistamiseen


Kun olet liottanut kikherneet;laita ne lävikkoon ja anna kaiken veden valua pois. Laita kikherneet astiaan ja lisää kuoritut valkosipulit sekä paloiteltu sipuli


Lisää yrtit.Laitoin tuonne todella paljon yrttejä ja taikinasta tuli ehkä sen johdosta hieman liian löysää eli ihan näin paljon yrttejä ei tarvitse laittaa.


Laita ainekset monitoimikoneeseen ja lisää mausteet sekä leivinsooda.Miksi leivinsooda? Mikäli olen ymmärtänyt oikein niin se vähentää kaasun muodostumista sekä nopeuttaa kypsymistä. Jauhoin ainekset kahdessa erässä.Oikeaoppisesti kikherneet ja yrtit,sipuli ym. jauhetaan lihamyllyssä,ja minulla onkin sellainen,joka tuli KMix-mikserini lisäosana,mutta ihan hyvin falafeltaikinan voi jauhaa monitoimikoneessakin.Rakenne on karkeampi kun massan jauhaa lihamyllyssä.Monet lisäävät jauhoja tai korppujauhoja tai leipää (perunaakin) falafelmassaan,mutta omani ovat gluteenittomia.Myös seesaminsiemeniä voi lisätä falafelmassaan.
Valmis falafelmassa. Tästä tuli aika suuri määrä,mutta falafeltaikinan voi pakastaa. Jaoinkin suurimman osan taikinasta pieniin pakastuspusseihin.Falafelia kannattaa kerralla tehdä vain se määrä mikä syödään,sillä uudelleen lämmitettynä falafelit eivät enään ole yhtä hyviä.Kun massan tekee etukäteen  ei falafelien tekoon kulu pitkä aika.Falafeltaikinamassa säilyy sellaisenaan jääkaapissa vuoruokauden.Ennen kypsentämistä falafelmassa laitetaan lepäämään jääkaappiin vähintään tunniksi ja taikina otetaan jääkaapista noin puoli tuntia ennen paistamista.
Falafelit voi kypsentää myös uunissa. Massasta pyöritetään palloja tai litteitä pyöryköitä,jotka asetetaan uunipellille,öljytyn leivinpaperin päälle.Pyörykät sivellään öljyllä myös päältä. Ne kypsennetään uunissa 190C-asteessa noin 20 minuuttia.Minulla on tuollainen kuvassa näkyvä pieni falafelivehje,mutta tämä omani on aivan liian pieni,ja siitä tulee minipyöryköitä.Isompi sellainen on haussa. Uunissa kypsytetyt falafelit ovat hyviä ja kevyempiä kuin uppopaistetut,mutta uppopaistetut ovat kyllä herkullisempia.
Tässä ne ovat,juuri ennen paistamista. Jauhojen lisäys tekisi taikinasta vähemmän löysän.Falafelit voi kieritellä myös seesaminsiemenissä ennen paistamista.Lämmitä reilusti öljyä kattilassa ja anna sen lämmetä kiehumavaiheeseen,jonka jälkeen ylläpidetään kuumaa mutta ei liian polttavaa lämpötilaa öljylle;falafelien tulee kypsyä sekä ulkoa että sisältä .
Falafelien kypsymiseen kuluu 3-5 minuuttia.Friteerauskeitin on falafelien paistamiseen myös oiva laite;omistin sellaisen ennen mutten enään.Ota falafelit pois kattilasta reikäkauhalla ja asettele talouspaperin päälle.
Tarjosin falafelit 3 kastikkeen kanssa:tahinin(tahinitahnaa,vettä,persiljaa,valkosipulia,sitruunaa,mausteita),tomaattichilisalsan sekä korianterikastikeen (kourallinen korianteria,valkosipulia,oliiviöljyä,suolaa,mustapippuria) kanssa.Pitaleipiä ei annoksessani ollut vaan dippasin falafelit kastikkeissa.
Olen aiemmin tehnyt myös raw-falafeleita,jotka eivät olleet kikhernejä nähneetkään mutta olivat silti herkullisia.
Kävin aamulla "vakoilemassa" läheisessä falafelipaikassa.Olin aikaisin liikkeellä eivätkä kaikki salaatit olleet vielä ilmestyneet tuonne .Falafelit olivat pyöreitä ja niissä näkyy ,että taikinassa oli seesaminsiemeniä.


Falafelitaikinaa jäi hieman jäljelle,ja se päätyi sitten punajuurifalafeleihin...

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Punajuuritagliatelleä ruohosipuli-ja vuohenjuustokastikkeella

Miten upea väri punajuuritagliatellella olikaan ennen keittämistä....
Muistin tässä yhtenä päivänä,että minulla on pastalaite.Laite oli jo parin vuoden ajan ollut pölyä keräämässä  hyllyllä ja päätin,että on korkea aika ottaa se uudelleen esille. Mielessä oli kauniin  värinen punajuuripasta,ja googlen avulla löytyi Martha Stewartin punajuuripastaohje,joka oli aika lailla sama kuin Mario Batallin vastaava punajuuripastataikina.Molemmissa kokonainen punajuuri paahdetaan uunissa ja jauhetaan sitten soseeksi,joka lisätään pastataikinaan. Ohje netissä on kuppimitoissa ja käänsin sen tänne desilitroiksi.
Keittämisen jälkeen se oli vain roosaa,,,,suurin osa väristä hävisi keitinveden mukana mutta ehkä jos olisin noudattanut ohjetta punajuuren suhteen niin väri olisi pysynyt punaisempana...mutta ainakin tämä oli törkeän hyvää....
Punajuuritagliatelle
  • 1 keskikokoinen punajuuri(punajuurisosetta tulee olla 1,2 dl)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa(punajuuren paahtamiseen osa ja pastataikinaan runsas teelusikallinen)
  • 2 isoa kananmunaa
  • 1 ison  kananmunan keltuainen
  • noin 6 dl pastalle sopivaa jauhoa (2½ am.kuppia)
  • jauhoa taikinan vaivaamisen
Ruohosipuli-vuohenjuustokastike pastalle
  • kourallinen ruohosipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa,mustapippuria
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • reilu palanen vuohenmaitofetaa tai muuta vuohenjuustoa
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi ,sileäksi kastikkeksi.

Punajuuren käsittely:pese punajuuri ja laita kuorimaton punajuuri foliopaperineliön päälle.Tiputtele öljy päälle ja reilusti suolaa.Tee foliosta paketti punajuurelle ja paahda punajuurta uunissa noin 200 C asteessa 45-60 minuuttia ,tai kunnes punajuuri on pehmeä. Anna jäähtyä ja hankaa punajuuri talouspaperilla;näin kuoren pitäisi helposti irrota.Minä halusin päästä tästä punajuurihommasta helpommalta,ja kuorin punajuuren,leikkasin sen 4 osaan ja paahdon sitä uunissa paljon lyhyemmän ajan. Lempikahvilani kondiittori/keittiömestari Gideonin mukaan minun olisi pitänyt paahtaa se kuorineen,sillä se vaikuttaa pastan väriin.
Punajuuri soseutetaan (foliopaketin öljy ja punajuuresta valunut liemi lisätään joukkoon).
Valmistin pastataikinan kuten Stewartin ohjeessa,eli laitoin soseen monitoimikoneeseen ,lisäsin joukkoon kananmunat ja suolaa.Ensin sekoitin koneen avulla punajuurisoseen ja kananmunat,jonka jälkeen lisäsin jauhot joukkoon.Käytin konetta kunnes ainekset olivat yhdistyneet,jonka jälkeen  otin taikinan pois koneesta ja aloin vaivata sitä käsin.Huomasin,että taikina oli hyvin löysää tuolla ohjeella ja erittäin tarttuvaa ,joten sain lisätä reilusti jauhoa,ennenkuin sitä pystyi kunnolla vaivaamaan.En laskenut tuota jauhomäärää,mutta aika runsaasti sitä sai lisätä..Tämä jälkeen pasta meni joksikin aikaa jääkaappiin  lepäämään.Otin pastalaitteeni esille ja tein sillä osasta taikinaa tagliatellea. Taikina on tämän ohjeen mukaan tehtynä aika iso,ja käytin siitä vain osan.Lopun taikinan voi pakastaa ja se säilyy pakastimessa 2 kuukautta.

Tätä tagliatellea tarvitsee keittää vain muutaman minuutin.Keittämisen ja siivilöinnin jälkeen lisäsin kastiketta kuuman pastan joukkoon.Tämä pasta oli mielettömän hyvää , sekä maku (siinä tuntui hienoinen punajuuren maku) että rakenne. Ruohosipulinen vuohenjuustokastike on mielettömän herkullista ja yhdessä tästä tuli todellista herkkua. Mielestäni ruohosipulin ja punajuuren liitto on erittäin onnistunut,ja olenkin  käyttänyt sitä mm. punajuuripesässä,punajuuricarpacciossa;raw punajuuriraviolien kanssa ruohosipuli on napakymppi.

Pastan värin suhteen keittämisen jälkeen olin hieman pettynyt,mutta ehkä sillä punajuuren kuorella tosiaankin on vaikutusta tuohon väriin. Kotitekoinen pasta on ihanaa ja tämä oli erityisen ihanaa,ja vaikka vatsani turpoaakin vehnästä niin joskus pitää tällaistakin saada.

perjantai 2. marraskuuta 2012

Mantelihalva ja carobtahna

Luomumarketissa oli marsipaanimuseon/pajan tuotteiden maistiaiset,joista maistoin sokeritonta  mantelihalvatahnaa.Mantelihalva oli makeutettu maltitolilla mutta omaani laitoin steviaa.Ihastuin maistamaani mantelihalvaan,joka oli lusikoitavan ohutta eikä paksua tahnaa  kuten tämä omani,mutta maku oli juuri se sama johon ihastuin kaupassakin. Ihana tahna ihan sellaisenaan  tai keksien päällä tai siitä voi tehdä herkullisia pallosia.

Mantelihalva
  • 2 dl kuorettomia manteleita
  • 1 dl tahinia
  • ripaus vaniljaa
  • steviaa tai muuta makeutusta maun mukaan(hunajaa mm.)
Jauha mantelit hienoksi,lisää tahini,vanilja ja makeutus ja jauha tasaiseksi tahnaksi.Tämä tahna oli siis marsipaanimuseon tahnaa paljon kiinteämpi,joten oletan ,että heidän tahnassaan oli ehkä lisätty öljyä tai mahdollisesti mantelimaitoa;se oli sellaista lusikoitavaa. Tämä on oi niin hyvää!
Vaniljapilkut erottuvat tuossa selvästi
Tänään kävelin luomumarketin ohi ja päätin mennä katsomaan,mitä kaikkea maistamassani tahnassa oli. Kuten arvasin ,siihen oli lisätty öljyä.Kotona lisäsin eilen tekemääni kiinteään  tahnaan hieman oliiviöljyä sekä mantelimaitoa ja näin siitä tuli suurin piirtein samanlaista kuin kaupan mantelihalvatahnasta.
Kuvasin tahnan kun se oli vielä hieman lämmintä ,mutta jääkaapissa
 se jähmettyi kivan tanakaksi tahnaksi
Ja koska olen edellisestä carob-kokeilusta saakka halunnut kokeilla miten onnistuisin tekemään suurinpiirtein yhtä hyvän carobtahnan kuin kaupasta ostamani,innostuin kokeilemaan sitäkin. Kaupan ihanan herkullisessa carobtahnassa on carobjauhetta,luonnollista ruokosokeria,hyviä kasvisrasvoja,soijajauhoa,kuitua ja lesitiiniä sekä vaniljaa.Näillä aineksilla minäkin kokeilin(kuitua tuohon ei kuitenkaan tullut) ja täytyy sanoa,että tämä tahnani oli tosi hyvä mutta vielä pitää tehdä kokeiluja jotta siitä tulisi vieläkin parempi ja yhtä hyvä kuin kaupan tahnasta.

Herkullinen carobtahna
  • 1½ dl carobjauhetta
  • 3/4 dl ruokosokeria
  • ripaus vaniljaa
  • ripaus ruususuolaa
  • 1/4 dl soijajauhoa
  • 1 dl vettä 
  • 1 tl lesiiiniä
  • 3 rkl kookosöljyä
Laita vesi ja sokeri  sekä vanilja kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Siivilöi carobjauhe joukkoon  ja keitä muutama minuutti hyvin miedolla lämmöllä,koko ajan sekoittaen.Lisää soijajauhe ja keitä koko ajan sekoittaen noin 5  minuuttia. Anna seoksen jäähtyä ja lisää sula kookosöljy sekä lesitiini ja sekoita carobin joukkoon joko tehosekoittimessa (käytin Magic Bulletia eli miniblenderiä) tai sauvasekoittimella. Tahnasta tuli hyvää ja se carobin hieman imelä maku oli melkein hävinnyt siitä. Luulen,että soijajauhon määrä voisi tässä olla suurempi.Carobtahna on hyvä ja terveellisempi vaihtoehto kaupan suklaatahnoille.


Aiemmin viikolla kävin lounaalla Buddha Burgerissa.Salaattibuffet siellä on niin hyvä:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...