sunnuntai 20. elokuuta 2023

Vegaaninen limettijäätelö ja kondensoitu maito

Täällä kuumaa ja kosteaa, ja silloin tekee niin mieli jotain kylmää, kuten vaikka jäätelöä. Näihin vegaanisiin limettijäätelöpuikkoihin  tuli vegaanista kondensoitua maitoa, jonka valmistin itse. Tämä vegaaninen kondensoitu maito valmistuu helposti,  ja laitan myös sen ohjeen tänne.

Helppo vegaaninen kondensoitu maito
  • 1 litra kasvismaitoa ( käytin soijamaitoa,mutta myös manteli/kauramaito hyvät tähän)
  • 1/2 kg sokeria
  • 3 rkl kookosöljyä
  • 4 rkl Maizenaa
  • 1/2 dl vettä
Kaada kasvismaito ja sokeri tarpeeksi suureen kattilaan. Keitä keskilämmöllä kunnes seos saavuttaa kiehumispisteen, ja anna seoksen poreilla keskilämmöllä puolen tunnin ajan. Riittää kun tänä aikana sekoittaa seosta muutaman kerran, ja suuren sokerimäärän vuoksi sen ei pitäisi kiehua yli, mutta hyvä välillä tarkkailla seosta puolen tunnin aikana.

Sekoita Maizena ja vesi, Puolen tunnin jälkeen lisää kookosöljy, sekoita hyvin , ja lisää tämän jälkeen Maizena-seos. Hellan lämpö saa nyt olla alhainen , ja seosta keitetään, koko ajan sekoittaen, noin 15 minuutin ajan, kunnes seos paksunee. Jaoin kondensoidun maidon 3 purkkiin, joista laitoin 2 pakastimeen.   Vegaaninen kondensoitu maito säilyy pakastimessa  noin 3 kk.

Limettijäätelö
  • 2 osaa vegaanista kondensoitua maitoa
  • 1 osa kookoskermaa
  • 2 limetin mehu + 1 limetin kuoriraaste
  • Ripaus ksantaania
Kaikki jäätelön ainekset vispataan kuohkeaksi, ja kaadetaan sen jälkeen jäätelömuotteihin tai johonkin pakastimeen sopivaan astiaan. Rakastan limetin makua, mutta samalla ohjeella voi valmistaa kaiken makuisia vegaanisia jäätelöitä.(kahvijäätelö oli myös ihanaa)

P.S. Kun kasvismaidon vaihtaa maidoksi ja  kookosöljyn voiksi,syntyy tavallinen helppo  kondensoitu maito.Tein sillä mustikkajäätelöä,mutta pidin enemmän vegaanisesta versiosta.
Tuli tehtyä vähän eri makuisia jäätelöitä,kuten mango&limettijäätelöä,kahvijäätelöä ja mustikkajäätelöä.Vain mustikkajäätelö ei ole vegaanista.

perjantai 18. elokuuta 2023

Peruna-kesäkurpitsapihvit

Olen tasan vuoden ajan auttanut 2 talon päässä omasta asuintalostani asuvaa , ensi kuussa 90 vuotta täyttävää Anitaa .Usein leivomme yhdessä, ja blogissa onkin ennestään kaksi Anitalta oppimaani pikkuleipäohjetta   Usein paistan Anitan luona myös peruna&kesäkurpitsapihvejä,jotka ovat tosi herkullisia. Tein myös kotona sellaisia, mutta vehnäjauhojen sijaan käytin  kikhernejauhoa, joten nämä ovat gluteenittomat. Kikhernejauho onkin tosi hyvä gluteeniton  vaihtoehto tällaisiin.

Peruna&kesäkurpitsapihvit
  • 3 keskikoista perunaa,kuorittuna
  • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
  • 2 kevätsipulin vihreää vartta,paloiteltuna
  • 3.5 rkl kikhernejauhoa
  • noin 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikaa
  • 1/2 tl yrttimaustetta
  • ripaus mustapippuria
  • 3-4 rkl öljyä
Raasta perunat sekä kesäkurpitsat, ja purista raasteesta liika neste pois. Laita raaste kulhoon, lisää ensin kananmunat ja sekoita hyvin. Lisää tämän jälkeen suola ja mausteet, hienonnettu valkosipuli sekä paloitellut kevätsipulit (käytän tähän keittiösaksia..). Lisää lopuksi kikhernejauho ja sekoita se hyvin muiden ainesten joukkoon.

Anna massan levätä  hetken aikaa, ja lämmitä sen jälkeen osa öljystä paistinpannulla. Pannu saa olla aika kuuma. Ota massasta vajaa ruokalusikallinen per pihvi, ja paista pihvejä muutaman minuutin ajan, kunnes alapinta on saanut kunnolla väriä. Käännä pihvit  , ja anna toisenkin puolen ruskistua. Pihvit imevät aika paljon öljyä paiston aikana, ja sitä lisätään pannulle tarpeen mukaan.

Pihvit voi myös valmistaa uunissa, niin että ne asetellaan öljyllä  voidellun leivinpaperin päälle, ja kypsennetään 180 asteen lämmössä, noin 10-15 minuuttia per .puoli. Myös pihvien yläpintaan sivellään öljyä. Pihvitaikinaan voi lisätä myös juustoa,mutta nämä olivat laktoosittomat.
Tosi hyviä.Parhaita juuri paistettuina.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...